Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips voor backpacken in Vietnam

9 tips voor backpacken in Vietnam

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ruige bergkammen die afwisselen met groene valleien vol rijstvelden en een geweldige kustlijn. Fantastische panorama’s, maar ook grote steden waarin het moderne leven gemixt wordt met een eeuwenoude cultuur en historische gebouwen. En dan hebben we het nog eens over de vriendelijkheid van de locals en hun heerlijke keuken. Vietnam zit vol verrassingen en het is één van de mooiste bestemmingen van Zuidoost-Azië. Hier backpacken? Goed idee! Om je alvast op weg te helpen, hierbij 8 tips om het een onvergetelijke reis te maken.


1. Trek minimaal vier weken uit voor je reis

Vietnam heeft zoveel te bieden dat je maanden lang kunt backpacken, zonder je te vervelen. Sommige reizigers vinden het land zo mooi, dat ze uiteindelijk niet meer weg gaan. Heb je maar een aantal weken per jaar om een mooie reis te kunnen maken? Dan heb je aan vier weken genoeg om de mooiste plekken en de bekende trekpleisters te bekijken. Drie kan ook, maar dat betekent dat je je reistempo moet opvoeren of je moet prioriteiten stellen in de dingen die je wilt zien.


2. Ga backpacken in Vietnam in de lente

De beste tijd om Vietnam te bezoeken is de lente (februari tot april) of de herfst (augustus tot oktober). De temperaturen zijn gematigder en de regenval is lichter. In het voorjaar hebben maart en april de laagste regenval op alle bestemmingen en zijn de temperaturen aangenaam, maar nog steeds koel in het hoge noorden. Vietnam is een land waar je rekening moet houden met het regen- en tyfoonseizoen. Voor het gemak delen we het land op in twee delen: het noorden en het zuiden. Het klimaat in noord en zuid verschilt namelijk best van elkaar.

Het noorden kent vier seizoenen:

 • April tot en met juni: zomer
 • Juli tot en met november: regen- en tyfoonseizoen
 • December tot en met begin februari: winter
 • Eind februari tot april: lente

In de zomer lopen de temperaturen op tot 37 graden Celsius, ‘s winters zakt het tot een graad of 3 à 4. Een jas is dan zeker geen overbodige luxe.

Het zuiden is het gehele jaar een stuk warmer. Van februari tot en met mei is de luchtvochtigheid hoog, wat betekent dat je na een klein stukje lopen of fietsen dus lekker klef bent. Ook hier kennen ze het regenseizoen, van juni tot en met augustus. In de winter is het zuiden lekker koel, maar een jas heb je er waarschijnlijk niet nodig.


blank

3. Wat je moet zien in Vietnam

Vietnam is een verrassende mix van adembenemende natuur en culturele diversiteit. Het land kenmerkt zich door de afwisseling van kronkelende, ruige bergpassen, groene rijstvelden, een kustlijn waar je mond van openvalt en de eeuwenoude cultuur. In Vietnam kijk je je ogen uit. Steeds meer toeristen weten het land te vinden en als je er eenmaal bent, weet je waarom. Je kunt een waslijst schrijven aan dingen die je er kunt doen, maar de vijf mooiste zetten we alvast voor je op een rij:

 • Baai van Halong: die kustlijn waar je mond van openvalt? Daar is deze baai onderdeel van. De baai verrijst uit de groenblauwe zee, grimmige kalkstenen geven de baai een ruw gezicht. In de baai vind je veel grotten die je in kunt om je te vergapen aan stalagmieten en stalactieten.
 • De rijstvelden van Sapa: Sapa is de basis van uitgestrekte groene rijstvelden, zo ver als je kunt zien. In de vallei wonen veel lokale minderheden: vriendelijk locals die je hartelijk ontvangen op je wandeling door de velden, langs kleine dorpjes en met onvergetelijke vergezichten.
 • De stad Hoi An: een sfeervolle stad vol cultuur en historische architectuur. Deze oude stad mag je niet overslaan op reis.
 • Kuststad Nha Trang: de plek waar je naar toe moet om tussendoor te ontspannen aan een prachtig zandstrand. Ook de Vietnamezen komen hier graag om vakantie te vieren.
 • De Cu Chi tunnels: iets wat je gezien moet hebben voor je eigen ontwikkeling in de moderne geschiedenis. De oorlog in Vietnam is heel tastbaar in deze tunnels die in de oorlog een compleet netwerk vormden en werden ingezet de vijand te verrassen. Indrukwekkend en fascinerend. Last van claustrofobie? Dan alvast veel succes gewenst

4. Proef de Vietnamese keuken

Vietnamezen zijn meester in de keuken. Het eten is typisch Aziatisch, smaakvol met eigen specerijen en vol groente. Bovendien is het eten in Vietnam heel betaalbaar. Vraag de locals welke kraampjes je moet hebben voor het beste streetfood. En ook in restaurant kun je heerlijk eten. De loempia’s hier zijn zoveel lekkerder dan dat je ze in Nederland krijgt. Probeer ook een kom Pho en geniet van een broodje Banh mi. Ook vegetariërs en veganisten zitten goed in Vietnam.

blank


5. Dit neem je mee op reis

Stel voor je gaat backpacken in Vietnam een lijstje op van dingen die je moet meenemen op je reis. Je hebt maar weet inmiddels dat een jas geen overbodige luxe is in de winter. Het seizoen, je manier van reizen (bijvoorbeeld op een motor of brommer) en de activiteiten die je gaat doen (tempels bezoeken, hiken) bepalen deels wat je meeneemt. Er zijn een paar dingen die je altijd nodig hebt:

 • Reispapieren: je paspoort spreekt voor zich, maar Vietnam vereist ook een document dat aantoont dat je het land weer verlaat: een retourticket bijvoorbeeld.
 • Visum: je kunt het van tevoren aanvragen, maar het hoeft niet. Je kunt het ook regelen op het vliegveld bij aankomst in Vietnam.
 • Slik je medicijnen? Haal een Engelse verklaring hiervan bij je apotheek om mee te nemen.
 • Zaklamp: handig als je ‘s avonds over straat gaat.
 • Waterfilter: een stuk handiger dan steeds naar de supermarkt moeten om flesjes te kopen.
 • Muggenspray: Vietnam is deels tropisch, dus je hebt het nodig. Je kunt ook spray kopen in de lokale winkels.
 • Reisstekker: de netspanning is 110 volt, soms 220 volt. Ook gebruiken ze in Vietnam verschillende stopcontacten: type A, C en D. In Nederland gebruiken we alleen type C. Misschien zegt je dit niets, maar in een reiswinkel kunnen ze je hiermee helpen aan de juiste stekker.

Alles verzameld? Pak je backpack slim in, lees vooral deze acht tips voor het inpakken van je tas.


6. Kies voor veilige taxi’s in Vietnam

Om van A naar B te komen heb je verschillende mogelijkheden in vervoer. Je maakt ongetwijfeld een keer gebruik van een taxi: voor een ritje naar de stad of misschien om een deel van je reis af te leggen. Wees je ervan bewust dat niet ieder taxichauffeur goede bedoelingen heeft. Kies dus zorgvuldig een taxi. Vraag bijvoorbeeld in je hotel naar een goede taxi of privéchauffeur. Het hotelpersoneel geeft vaak aan welke taxibedrijven betrouwbaar zijn. Een andere optie is Grab en Uber te installeren, dan krijg je een goede taxi tegen een scherpe prijs.


7. Kies de beste reisgids

Voor backpackers is een goede reisgids onmisbaar, zowel in de voorbereiding van je reis als in het land zelf. Voor Vietnam zijn tientallen reisgidsen te koop, maar welke kies je dan? Hierbij onze drie favorieten:

 • Rough Guides Reisgids Vietnam: een handboek vol details over de plekken die je bezoekt. De Lonely Planet wordt vaak gezien als de beste vriend van een reiziger, maar een Rough Guide haalt hetzelfde niveau.
 • Lonely Planet: Reisgids Vietnam: hierin vind je routes, tips, de leukste plekken, kaarten en meer. Er is ook een Lonely Planet voor het zuiden van Azië, doordat er meer landen in staan is deze gids een stuk minder uitgebreid.
 • Backpackgids Azië: Staat vol met tips voor backpackers en leuke routes. De gids is samengesteld door fervente reizigers en is alleen digitaal te verkrijgen.

8. Regel je geldzaken vooraf

Het leven is goedkoop in Vietnam. Afhankelijk van je levensstijl kun je al van 500 tot 850 euro per maand rondkomen in het land. De lokale valuta is de Vietnamese Dong. Eén miljoen Dong is een kleine veertig euro waard, dit kan natuurlijk per dag verschillende door de wisselende koers. Om je een idee te geven van de waarde van zaken: een overnachting met ontbijt kost gemiddeld zes euro, voor hetzelfde bedrag huur je een motor en voor minder dan twee euro heb je al een flinke avondmaaltijd. Voor je vertrekt: zet je bankpas op wereldwijd gebruik en regel een creditcard. Om geld te pinnen, kun je niet altijd overal terecht met je gewone bankpas.


9. Koop een goede backpack

Welke backpack heb je op het oog? Misschien heb je er ook al één in bezit. De vraag is wel: heb je goed nagedacht over welke backpack je meeneemt te backpacken naar Vietnam? Het seizoen, met regen of een hoge luchtvochtigheid, de grootte van je tas, en je manier van reizen: Het zijn factoren die meespelen in het maken van de juiste keuze voor een backpack. Reis je met een motor, dan heb je een stevigere nodig dan wanneer je georganiseerd reist. Ga je in het regenseizoen, dan moet je zorgen dat de inhoud droog blijft. Koop de juiste backpack voor jouw bestemming en het seizoen waarin je reist.foto auteur Nellie Nijholt
Dit artikel is geschreven door Nellie Nijholt

‘Een horecaondernemer is vermoord, vandaag is op het eiland voor het eerst een stille tocht. En jij doet er verslag van.’ Stagedag 1 in de tropen tijdens mijn opleiding Journalistiek. Ik besef me dat ik goed ben in schrijven wat een ander niet kan uitdrukken. Nu, 10 jaar later, schrijf ik freelance. Mijn favoriete onderwerpen? Reizen, natuur, lifestyle en ondernemen.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag