Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het inpakken van je backpack

8 tips voor het inpakken van je backpack

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Of je nou op wereldreis gaat, of voor een korte vakantie je backpack uit de kast haalt: als je met een rugtas reist, is het fijn om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Je draagt immers letterlijk het gewicht van je spulletjes op je rug, en wilt op je bestemming of onderweg niet telkens maar afvragen of je alles nog wel hebt, omdat je steeds moet graven naar die powerbank of die ene broek die je die dag graag aan wilt trekken. Als je dagen, weken of misschien wel jaren gaat leven uit je backpack, is het wel zo fijn als deze zo goed mogelijk is ingepakt. In dit artikel lees je daarom acht handige tips om je backpack in te pakken. Dat scheelt een hoop ruimte en stress!


Tip 1: Neem zo min mogelijk mee op reis

Misschien ga jij voor een langere tijd backpacken, of ga je een paar dagen op reis. Wat je ook gaat doen, het is echt niet nodig om te veel mee te nemen. Het is niet fijn om onnodige spullen mee te zeulen, en echt waar: het zal zo bevrijdend zijn om met wat minder spullen te leven! Daarom is onze eerste tip om zo min mogelijk mee op reis te nemen. Als je bijvoorbeeld vier weken gaat backpacken, heb je echt niet voor vier weken kleding nodig: je kunt onderweg ook gewoon je kleding naar de wasserette brengen, of zelf een handwas doen.  Vergeet geen (mini) handwasmiddel mee te nemen. Je hebt aan één week kleding zelfs genoeg! Bekijk daarom de inhoud van de backpack eerst kritisch. Leg je kleding eerst allemaal uit voordat je het gaat inpakken, en kijk wat je niet echt nodig hebt. Die wat-als kledingstukken, zoals die dikke jas als je naar een warme bestemming gaat (wat als het daar opeens koud wordt?), heb je echt niet nodig! Mocht het in een heel zeldzaam geval wel zo zijn dat je wat warms nodig hebt, koop je dat gewoon op de plek van bestemming.

Wil je graag meer kleding mee om te kunnen combineren? Probeer dan een vakantie garderobe samen te stellen waarbij je lekker kunt combineren. Als je kledingstukken in dezelfde tinten meeneemt, kun je meerdere combinaties maken met dezelfde stukken. Met accessoires kom je ook heel eind om je outfit op te leuken, en dat neemt veel minder ruimte in dan jurken en broeken!


Tip 2: Pak je backpack in aan de hand van packing cubes

Om je tas zo efficiënt mogelijk in te pakken, is het fijn om gebruik te maken van zakken om je kleding in te sorteren. Zo heb je jouw onderbroeken bij de onderbroeken en de rokjes bij de rokjes. Dat scheelt een hoop gegraai in je backpack als je maar naar één ding op zoek bent! Je kunt verschillende zakken gebruiken als sorteersysteem. Plastic zakken raden we af, want die gaan snel stuk en maken een hoop lawaai als je ’s ochtends je kamergenoten niet wakker wilt maken. Linnen tassen zijn dan al handiger, alhoewel speciale packing cubes gemaakt zijn om in je backpack te doen. Vaak hebben zulke packing cubes een bovenkant van mesh, zodat je in één oogopslag kunt zien wat erin zit. Ook zijn de packing cubes in verschillende maten en vormen verkrijgbaar, zodat je altijd wel een formaat hebt die bij jouw spulletjes en je backpack past. Handig! Om ruimte te besparen lijken vacuüm zakken misschien handig, want deze zakken maken je kleding tot een piepklein pakket, maar het is toch minder handig. Als je onderweg wat uit je tas wilt halen, is het best lastig om (zonder stofzuiger) die tassen weer netjes in te pakken! Met packing cubes bespaar je toch ook een hoop ruimte, omdat ze lichtgewicht zijn en er een heleboel kleding inpast.


Tip 3: Rol je kleding lekker op!

Om die packing cubes helemaal tot hun recht te laten komen, en een heleboel ruimte in je rugtas te besparen, is het handig om je kleding op te rollen. Je hebt vast wel eens gehoord van de Marie Kondo techniek, die nu ontzettend populair is in Nederland. Zij rolt kleding op in de kast, zodat de boel er netjes en georganiseerd uit ziet. Deze manier kun je ook prima voor je rugtas toepassen: opgerold kreukt kleding veel minder snel, je kunt meer spullen kwijt en je ziet in een oogwenk het kledingstuk dat je uit je tas wilt vissen. Wat een voordelen!


Tip 4: Grote handdoeken? Nergens voor nodig!

Natuurlijk wil jij je na het douchen en zwemmen lekker afdrogen. Het is handig om iets mee te nemen waarmee je dat kunt doen, maar een grote handdoek is echt nergens voor nodig! Dit neemt alleen maar onnodig veel ruimte in in je backpack, en handdoeken zijn ook nog eens heel zwaar. Er zijn allerlei oplossingen op de markt voor dit probleem: wat dacht je van een hamamdoek of een speciale reishandoek? Een hamamdoek is lichtgewicht, sneldrogend en vaak best groot. Een reishanddoek is compact en van een speciaal stofje, zodat hij super snel droog is. Geen vieze, natte handdoeken in jouw rugtas! Deze handdoeken hebben opgerold hetzelfde formaat als een paar sokken. Handig!


Tip 5: Benut alle ruimte zo goed mogelijk

Omdat je in je backpack niet alle ruimte van de wereld hebt, is het fijn om alle ruimte zo goed mogelijk te benutten. Dat doe je voor een gedeelte al met de packing cubes en het oprollen van je kleding, maar er zijn nog een paar trucjes om slim met de ruimte van je rugtas om te gaan. Prop sokken en ondergoed bijvoorbeeld in je wandelschoenen. Dat scheelt weer! Vaak hebben backpacks ook allemaal geheime vakjes en ritsjes, waar je toch ook weer een hoop kwijt kan, zoals haar elastiekjes of toiletspullen. Lukt het echt niet meer in de rugtas? Dan kun je zaken als schoenen of (reis)handdoeken ook aan de buitenkant van de backpack tussen het elastiek hangen.


Tip 6: Kies voor reisflesjes om je favoriete shampoo en douchegel compact mee te nemen

Ben jij erg gehecht aan je eigen verzorgingsproducten? Dan is het verleidelijk om die grote fles shampoo of die dikke pot gel mee te nemen op reis. Een tip: schaf speciale siliconen reisflesjes aan, en giet je fijnste verzorgingsproducten daarin over. Dat scheelt een hele hoop ruimte, zonder dat je hoeft in te leveren aan luxe in de badkamer! Siliconen reisflesjes zijn ook nog een lekker buigzaam, zodat als je shampoo of douchegel op is, je de flesjes piepklein kunt oprollen. Dan heb je nog wat ruimte over voor leuke souvenirs, ook belangrijk! Thuis kun je de flesjes gewoon weer schoonmaken en weer meenemen op je volgende trip. Lekker duurzaam ook, dus.


Tip 7: Stem alles goed af met je reisgenoot

Ga je gezellig met je partner, een vriend of een familielid op reis? Zorg er dan voor dat je de inpaklijsten goed op elkaar afstemt. Zo voorkom je dat je allebei met een zware reisgids loopt te zeulen, of meerdere oplaaddraden meeneemt, terwijl jullie zulke dingen prima kunnen delen. Ook zaken als douchegel, wereldstekkers en spelletjes kunnen jullie goed samen gebruiken. Dat scheelt ook weer een hoop ruimte in de backpack. Ga je alleen op reis? Dan is bijvoorbeeld een e-reader je beste vriend: duizenden boeken in een klein apparaatje! Je kunt gidsen als The Lonely Planet ook gewoon in e-book vorm downloaden. Dat scheelt weer.


Tip 8: Pak je tas op volgorde van gebruik in

Alles ligt klaar, je hebt je verzorgingsproducten in kleine flesjes en alles afgestemd met je reisgenoot. Nu is het tijd om je bagage in te pakken! Pak vooral niet in willekeurige volgorde je rugtas in, want daar ga je van balen. Spullen die je niet al te vaak gaat gebruiken, zoals een EHBO-kit of je lange sokken voor een lange wandeltocht, kun je eerst nog onderin je backpack bewaren. Als je naar een tropisch klimaat afreist waar het vaak kan regenen, is het handig als je jouw regenponcho bovenin je tas hebt. Je snapt hem: pak je tas in een logische volgorde in.


Tip 8: Kijk ook goed naar de verdeling van het gewicht voor een comfortabele reis

Zo’n backpack op je rug kan best zwaar zijn, helemaal als je er veel mee gaat lopen. Om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, is het een goed idee om de zwaarste items in je tas zo dicht mogelijk tegen je rug te dragen. De zwaarste spullen draag je in het midden. Zo blijft het gewicht het beste verdeelt en zul je geen rugklachten krijgen of zelfs omvallen omdat het zwaartepunt van je backpack verkeerd ligt. Je wilt natuurlijk niet met pijn op reis!


Als je op reis gaat, zit je hele leven in je backpack. Het kan dan soms best lastig zijn om dat ene leuke jurkje of die kekke broek thuis te laten, maar neem vooral niet te veel mee op reis. Om de kleding die je wél meeneemt zo efficiënt mogelijk in te pakken, kun je packing cubes gebruiken en de kledingstukken oprollen om meer ruimte te creëren. Prop bijvoorbeeld ook je sokken in je schoenen, zodat je nog wat meer plek hebt voor andere spullen. Stem met je reisgenoot af dat jullie bepaalde spullen kunnen delen (en dus niet dubbel meenemen) en giet je shampoo en gel in kleine reisflesjes. Na het douchen droog jij je af met een compacte reishanddoek. Dan rest alleen nog het inpakken: de zware dingen pak je tegen je rug in, om klachten te voorkomen, en de spullen die je niet veel gebruikt onderin. Zo efficiënt is je rugzak nog nooit ingepakt! Goede reis!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag