Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

16 Tips als je gaat backpacken door Cuba

16 Tips als je gaat backpacken door Cuba

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Cuba is hot. De unieke cultuur, architectuur en de bijzondere vibe op het eiland maken het één van de mooiste landen ter wereld. Bovendien krijg je nergens anders de mogelijkheid om het communisme van dichtbij mee te maken, en te zien wat dat inhoudt. Naast de cultuur en de leefwijze, kent het eiland veel mooie natuur en natuurlijk het Caraïbische klimaat. Het land trekt niet voor niets steeds meer backpackers. Door te backpacken kan je op een redelijk goedkope manier veel van het eiland zien. In dit artikel geven we je zowel praktische tips, als tips over  bezienswaardigheden. Kortom, we nemen je gauw even mee op backpackreis door Cuba.


Backpacken door Cuba in het algemeen: wat kan je verwachten?

Cuba ligt ten Zuiden van Florida in de Caribische Zee en is één van de weinige communistische landen. Het eiland staat bekend om haar kleurrijke architectuur, dans, muziek en oude Amerikaanse auto’s. En vergeet natuurlijk de sigarenplantages niet! Als je een sigarenliefhebber kent, neem dan vooral wat Cubaanse sigaren voor hem of haar mee. De hoogtepunten van Cuba zijn Trinidad, Santiago de Cuba, en natuurlijk hoofdstad Havana. Schitterende natuur kent Cuba ook, zoals de vallei Vinales en Nationaal Park Topes de Collantes. Verder kent Cuba prachtige, witte zandstranden.
Cuba is een relatief veilig land: criminaliteit komt er niet veel voor. Wat wel wennen kan zijn in Cuba is het eten. Vanwege de handelsbeperkingen zijn de maaltijden soms wat flauw. Dit kan je oplossen door zelf peper en zout mee te nemen, en misschien een flesje saus.

Hoe lang kan je het beste in Cuba verblijven en heb je een visum nodig?

Voor Cuba heb je een visum nodig: de Tarjeta del Turista. Zo’n visum is een paar weken geldig en kan je onder meer regelen bij E-visums.nl. Veel mensen vinden drie weken een ideale duur om in Cuba te verblijven. Het is lang genoeg om veel te zien, maar niet dusdanig lang dat je visum verloopt en je weer een nieuw moet regelen. Een nieuw visum regelen in Cuba kan wel, maar dat kan veel tijd kosten.
Waarschijnlijk zal je voor drie weken backpacken al een selectie moeten maken van wat je graag wilt zien, en van wat je overslaat, hoewel je dit als backpacker waarschijnlijk ter plekke doet.


1. Leer Spaans om te kunnen communiceren op de mooiste plekken.

In de grotere, toeristische steden zoals Havana en Trinidad spreken de meeste Cubanen wel een woordje Engels. Als je de kleinere plaatsjes bezoekt en meer op het platteland komt, helpt het enorm als je Spaans spreekt. De plaatselijke bevolking waardeert het, en zal je meestal wel op weg proberen te helpen. Daarbij gaat afdingen in het Spaans op Cuba wat makkelijker dan in het Engels.

Een andere reden om Spaans te leren, is dat je als backpacker wellicht graag in casa’s (Cubaanse Bed & breakfasts) wilt slapen en niet alle locals spreken gegarandeerd Engels. Als je zelf al wat Spaans kan, maak je makkelijker een praatje met de Cubanen van de casa waar je slaapt. Altijd handig, en de meeste Cubanen zullen hartelijk reageren omdat je je best doet om de taal te spreken.


2. Boek je eerste overnachting voor je aankomt op Cuba

Vanwege de matige internetvoorzieningen en de rommeligheid van Cuba, raden we aan om te zorgen dat je je eerste overnachting in Cuba al geboekt hebt, voor je er aankomt. Zo weet je dat je voor de eerste nacht in elk geval terecht kan in een casa of hotel. Het is zonde van je tijd en energie om stress te hebben over je eerste overnachting. Zeker in het meest drukke seizoen (november – maart) is het prettig als je eerste overnachting vastligt.


3. Hou er rekening mee dat je niet overal internet hebt

Internet is in Cuba lang niet zo vanzelfsprekend als hier. Je kan je hierop voorbereiden door apps op je telefoon te zetten zoals bijvoorbeeld Galileo Offline Maps. Zo’n app geeft je de mogelijkheid om zonder internet, toch te zien waar je bent. Verder kan de afwezigheid van internet wel een goede manier zijn om even helemaal los te komen van stress en social media. Op de drukkere plaatsen is internet meestal wat beter geregeld.


4. De beste tijd om naar Cuba te reizen

Qua klimaat is is half november tot maart de prettigste tijd om naar Cuba te reizen. Het seizoen is er dan koel en droog. Dit is voor Cuba het toeristenseizoen, waardoor sommige plaatsen druk kunnen zijn.
Van ongeveer mei tot juni loopt het regenseizoen in Cuba. Dat duurt niet zo lang, maar het is er dan erg vochtig, warm en benauwd. Wat van mei tot juni wel de moeite waard is, is de tabaksoogst en de Carnivale feesten. Dit zijn echte Cubaanse tradities en leuk om mee te maken.
Van juli tot begin november is het orkaanseizoen in Cuba. Daarom is dit de minst populaire periode om naar het eiland te reizen.


5. Wees op tijd op het vliegveld van Cuba en reis met de bus

In Cuba is het gebruikelijk om in plaats van twee uur, drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig te zijn. Dit is een regel van Cubana Airlines. De vliegtuigen zijn ook vaak overboekt, waardoor je je waarschijnlijk rustiger voelt als je op tijd bent voor je terugreis.

Veel backpackers op Cuba hebben goede ervaringen met rondreizen met de bus. De meeste touringbussen rijden in elk geval naar de grotere plaatsen in Cuba, en ze zijn betrouwbaarder dan de treinen in Cuba. Je kan in Cuba een auto huren, maar dit is relatief prijzig en de auto’s zijn er niet altijd even betrouwbaar.


6. Betaalmiddelen in Cuba: Cubaanse Peso’s, CUC’s en Euro’s

Er zijn drie betaalmiddelen geldig op Cuba: de Cubaanse Peso (CUP en de convertibele Peso (CUC). Op Cuba betaal je als toerist over het algemeen met de convertibele Peso, (CUC). Over het algemeen wordt er op de bekendere plekken, in hotels en in casa’s vrijwel altijd om CUC’s gevraagd, dus de convertibele Peso.
De CUC is de valuta voor toeristen en het is ook het betaalmiddel waarmee de plaatselijke bevolking luxegoederen kan kopen.

Euro’s zijn ook belangrijk op Cuba. Je kan er niet rechtstreeks mee betalen, maar je kan er wel euro’s omwisselen voor CUC’s bij de plaatselijke Cadeca’s (Casa de Cambio’s). De banken zijn vaak gesloten in Cuba, maar bij de cadeca’s kan je makkelijk terecht. Deze zitten in de meeste grotere plaatsen.


7. Slapen bij de locals: huur een kamer (casa)

Een goedkope en heel leuke ervaring voor backpackers in Cuba, is het overnachten in casa’s. Je hoeft niet veel vast te leggen, je maakt kennis met de lokale bevolking en cultuur én het is niet duur.
Casa’s in Cuba staan erom bekend dat ze schoner en netter zijn dan de staatshotels. Vaak kan je er voor een fijne prijs goed ontbijten en avondeten. De meeste mensen die een casa verhuren aan toeristen, helpen hun gasten met plezier op weg als het gaat om lokale activiteiten zoals boottochten, paardrijden of een casa in de volgende stad waar je naartoe wilt.

Kortom, verblijven in een casa is een onmisbare, praktische en interessante ervaring voor backpackers.


8. Een bezoek aan Havana

Een bezoek aan of verblijf in hoofdstad Havana mag niet ontbreken als je aan het backpacken bent in Cuba. Havana heeft een wereldberoemde boulevard: Malecón. Deze lange boulevard loopt van Castillo de La Punta tot aan Miramar. Ook het Museo La Revolución is een bezoek waard, dit zit in het paleis van de oude presidenten van Cuba.
Havana kent relatief veel luxe en moderne voorzieningen, vergeleken met ‘de rest van’ Cuba. Met name de wijk Vedado is modern, met vele winkels, kantoren en bioscopen.
Er zijn allerlei sfeervolle restaurantjes en cocktailbars te vinden in Havana. Deze stad is niet voor niets de geboorteplaats van de Mojito!

https://nl.pinterest.com/pin/783767141370712417/


9. Valle de Vinales

Het gebergte Valle de Vinales wordt ook wel ‘olifantsruggen’ genoemd. De vallei ervan ligt in het Parque Nacional, en je kan er schitterend wandelen en klimmen. Het gebied staat bekend om haar eigenaardige kalksteenrotsen in kegelvorm. Er wordt veel tabak geteeld in de vallei en daarom is dit typisch Cubaanse natuur – en plattelandsgebied absoluut een bezoek waard.

Als je tot rust wilt komen van de chaos in de steden, regel dan vooral een overnachting in een casa in de Valle Vinales, en bezoek een sigarenboer.

https://nl.pinterest.com/pin/477100154255886194/


10. Topes de Collantes

Ongeveer achttien kilometer ten noorden van de mooie stad Trinidad, ligt natuurgebied Topes de Collantes. Je kan hier schitterend wandelen langs watervallen, rotsen en ondergrondse rivieren. Zowel beginnende als ervaren wandelaars kunnen hier mooie tochten maken en volop genieten. Liefhebbers kunnen er een tocht te paard maken.
Om je voor te bereiden op een route door dit natuurgebied, is het praktisch om eerst langs te gaan bij het bezoekerscentrum ‘Complejo Turístico Topes de Collantes’

Naast de natuur en de indrukwekkende uitzichten die Topes de Collantes te bieden heeft, kom je er ook kleine (dorps) gemeenschappen tegen, waardoor je weer een andere kant ziet van de Cubaanse cultuur.

https://nl.pinterest.com/pin/504332858261416855/

https://nl.pinterest.com/pin/331155378831694046/


11. Varadero

Varadero is een schitterende badplaats in Cuba, met mooie, witte zandstranden. Het strand van Varadero is zo’n 20 kilometer lang., en vele mensen komen er genieten van het mooie klimaat. In het noordoosten van Varadero is een natuurpark ‘Hicacos Point’, met indrukwekkende ruïnes.
Varadero ligt zo’n 140 kilometer van Havana en is een perfecte bestemming voor als je nog een aantal uren aan het strand door wilt brengen.

https://nl.pinterest.com/pin/312085449163621851/


12. Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is één van de meest bruisende steden in Cuba. Je vindt hier een aantal winkels, restaurantjes en het aquarium Baconao, dat de moeite waard van het bezoeken is.
Waar Santiago de Cuba vooral bekend om staat, is het jaarlijkse carnaval in juli. Heel mooi om te zien, en om zelf mee te doen als je liefhebber bent van feesten en dansen.


13. Chocoladestadje Baracoa

Baracoa is de cacaostad in Cuba. Als je als backpacker in een casa verblijft, is de kans groot dat je tijdens je avondeten of ontbijt iets voorgeschoteld krijgt met chocolade. Wat backpackers vooral prettig vinden aan Baracoa is de rustige sfeer en de oude, houten huisjes. De mensen zijn er kalm en het lijkt net of de tijd er heeft stilgestaan. Het leuke aan Baracoa is ook dat je er zowel een natuurpark treft, als een strand. Je kan er dus op meerdere manieren genieten en cultuur snuiven, maar dan in een rustigere omgeving dan de grote steden.

Als je de natuur en het dorp Baracoa niet wilt missen, is het goed om hier rekening mee te houden tijdens je reis. Baracoa ligt namelijk in het meest oosterse puntje van Cuba.


14. Het monument van Che Guevara in Santa Clara

Santa Clara is een levendige stad in Cuba, die vooral bekend staat om haar monument van Che Guevara. Che Guevara was een belangrijk lid van Fidel Castro’s guerilla beweging en één van zijn grootste vertrouwelingen. Veel jongeren lopen rond met shirts met de afdruk van Che Guevara.

Voor een lekker hapje eten en het mausoleum van Che Guevara is Santa Clara een bezoek waard.


15. Trinidad

Trinidad is een wat grotere, romantische stad in Cuba die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Niet voor niets, want de stad heeft een schitterend oud centrum. Het is een stad met veel kleuren, muziek en geuren. De sfeer is er mooi en intens, en ‘s avonds kan je op de meeste pleintjes en in cafés heerlijk de salsa dansen.

Vanwege de handelsbeperkingen in Cuba is het niet altijd makkelijk om het allerlekkerste eten te vinden. In Trinidad zitten er echter een aantal heerlijke restaurants. De lokale bevolking (of backpackers die jou voor zijn geweest) kunnen je zeker helpen met het vinden van wat goede adressen.

https://nl.pinterest.com/pin/311733605435927358/

https://nl.pinterest.com/pin/544935623647704051/


16. Dansliefhebbers: doe een salsadansje mee

De Cubanen zijn gepassioneerde dansliefhebbers. Zeker in de avond is het levendig op straat! De terrassen, pleintjes en cafés zorgen allemaal voor de typische Cubaanse muziek waarop traditioneel salsa gedanst kan worden. Doe gezellig mee als je van dansen houdt, of neem ter plekke in Cuba een dansles, als dit in je backpackreis past! Danslessen in Cuba kosten meestal niet veel geld.
In het uitgaansleven houden de jonge Cubanen vooral van reggaeton.


Bijzondere cultuur en natuur

Cuba is één van de mooiste eilanden ter wereld als het gaat om een levendige, cultuur, vriendelijke mensen en mooie natuur. Backpackers kunnen er wat dat betreft hun hart ophalen. Hou er rekening mee dat er twee munteenheden zijn in Cuba, en dat je als toerist met de CUC betaalt. Qua reizen wordt het backpackers aangeraden om te slapen in casa’s en om waar het kan, te reizen met de bus. De bussen in Cuba zijn vaak betrouwbaarder dan de trein, en het is goedkoper dan een auto huren.

Qua steden zijn Havana, Trinidad en Santiago de Cuba erg de moeite waard. Natuurliefhebbers kunnen onder meer hun hart ophalen in de omgeving van cacacostad Baracoa en natuurgebied Topes de Collantes.

blankfoto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag