Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Iemand verliezen. We maken het allemaal mee in ons leven. Soms al vroeg. Soms wat later. De ene keer zeer ingrijpend. Een andere keer iemand die je slechts via-via kent. Emoties voeren vaak de boventoon. Het leven vormt voor eventjes een roes waarbij tal van zaken in vogelvlucht op je afkomen. Als nabestaande heb je vaak je handen vol aan zaken die geregeld moeten worden. Zaken die allemaal een kostprijs hebben. Een uitvaart kost namelijk nogal wat. In dit artikel een uiteenzetting van de kosten die gemiddeld gezien komen kijken bij een uitvaart.


Wanneer de dood zijn weg vindt

Het zal niet het eerste zijn waar je aan denkt wanneer iemand komt te overlijden. Zoals gezegd is dit een emotionele en ingrijpende periode en de nabestaanden hebben al meer dan genoeg aan hun hoofd in de periode tussen het overlijden en de uitvaart. Moet er dan ook nog nagedacht worden over de kosten van de uitvaart? Het antwoord is helaas ja. In sommige gevallen heeft iemand zijn of haar begrafenis of crematie tot in detail al gepland. De nabestaanden hoeven alleen het draaiboek te volgen. Alles is al geregeld. De kosten van de uitvaart waren ruimschoots van tevoren al bekend. Dit zie je vaak bij mensen die terminaal ziek zijn. Ze weten dat er een (spoedig) einde gaat komen aan hun dagen op aarde en zijn graag de regisseur van hun eigen eindfeestje. Alles wordt van tevoren nauwkeurig uitgekozen. Van de bloemen op de kist tot de cake bij de koffie achteraf.

Helaas krijgen ook voldoende mensen een verlies te verwerken dat niet van tevoren al aangekondigd was. Iemand stapt ‘s ochtends op de fiets en komt in de ochtendspits in aanraking met een vrachtwagen. Een ander is op het verkeerde moment op de verkeerde plek en raakt verzeild in een gewelddadige bankoverval. En soms stapt een dierbare zelf uit het leven, net op het moment dat het juist zo goed leek te gaan met hem of haar. Hoe de dood zijn weg ook vindt: hij komt vroeg of laat voor ons allemaal en onze nabestaanden worden geconfronteerd met the aftermath.


Er komt meer bij kijken dan je denkt

Zeker voor mensen waarbij het verlies compleet onverwacht kwam, zullen de eerste dagen na het overlijden van een dierbare als een waas voorbij gaan. Zodra het overlijden officieel is vastgesteld door een arts zal de begrafenisondernemer worden ingeschakeld. Deze komt langs om alle zaken rondom de uitvaart met de nabestaanden te bespreken. Over tal van zaken zal nagedacht moeten worden: ‘Waar vindt de uitvaart plaats? Is er een condoleance voorafgaand aan de uitvaart? Waar vindt deze plaats? Wat wordt er aan de gasten geserveerd? Hoe wordt de overledenen opgebaard? In een open- of een gesloten kist? Welk bloemstuk ligt er op de kist? Zijn er lintjes nodig? Wat moet de opdruk zijn? Wie zit waar? Wat komt er op de rouwkaart te staan? Wie gaat er….’

Oneindig veel vragen zullen er beantwoord moeten worden. En daarbij zal niet alleen de wens van de familie en/of de overledene in afweging worden gebracht. Ook de kosten rondom de uitvaart kunnen van invloed zijn op de keuzes die worden gemaakt. Soms zijn mensen verzekerd voor een uitvaart en zal de verzekeringsmaatschappij een (groot) deel van alle kosten dekken, maar in andere gevallen zullen alle kosten rondom de uitvaart uit de zak van de familie moeten komen. En moet er dus een goede afweging worden gemaakt tussen de wensen en de kosten die daarbij komen kijken.


De kosten van een gemiddelde uitvaart

Zoals bij elk feestje kun je het afscheidsfeest zo uitbundig of karig maken als je zelf wilt. Als geld geen rol speelt kun je voor de mooiste kist, het mooiste bloemstuk en de meest luxe rouwauto gaan. Maar niet iedereen heeft de luxe om van de uitvaart het grootste eindfeest ooit te maken natuurlijk. Daarom zijn we op zoek gegaan bij begrafenisondernemingen wat nu de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn. Hieronder een overzicht van de belangrijkste kostenposten.


Begraven of cremeren

Veel mensen hebben wel een duidelijk beeld of ze begraven of gecremeerd willen worden als hun dagen op aarde zijn geteld. De kosten kunnen hierbij een rol spelen. Begraven is namelijk duurder dan cremeren. Dit komt doordat bij de prijs de grafkosten voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de uiteindelijke kosten van de uitvaart. De grafkosten verschillen per gemeente en de kosten hiervan liggen tussen de € 800,- en 7.000 euro. Ook of je voor een eigen graf of een algemeen graf kiest is bepalend voor de hoogte van de grafkosten.

Gemiddeld gezien kost een begrafenis tussen de € 8.500,- en € 11.000,- en een crematie tussen de € 5.500 en € 9.000,-.


De kist

Ook de kosten van de kist zijn bepalend voor de uiteindelijke kostprijs van de uitvaart. Voor veel mensen is de kist een belangrijk onderdeel van een uitvaart. Het is tenslotte de laatste rustplaats van de overledene voordat er definitief afscheid genomen gaat worden. Om die reden willen veel nabestaanden een wat luxere kist. De meest eenvoudige kist kost ongeveer € 600,-. Voor een iets luxere versie zal je zo’n 200 euro extra moeten rekenen en de duurdere varianten kosten gemakkelijk € 1.500,- of meer.


De rouwdienst

In veel gevallen vindt er een condoleance plaats voorafgaand aan de uitvaart. Dit is een moment van samenzijn voor de nabestaanden en andere dierbaren waarbij over en weer steun kan worden betuigd. In de meeste gevallen wordt daarbij voor een rouwdienst in een condoleance-centrum gekozen. De kosten hiervan bedragen ongeveer 200 euro. Gelovigen kiezen er vanwege geloofsovertuigingen echter vaak voor om de rouwdienst en/of de uitvaart in een kerk plaats te laten vinden. Hiervoor zijn de kosten hoger. Gemiddeld gezien kost een rouwdienst in een kerk zo’n € 355,-, maar in sommige gemeentes kan dit bedrag (een stuk) hoger of lager uitpakken.


De rouwauto

De rouwauto, eventueel begeleid door een rouwstoet, is een onderdeel van iedere uitvaart. De overledene zal tenslotte van plek A naar plek B vervoerd moeten worden. Hierbij is het aantal kilometers dat de rouwauto moet afleggen medeverantwoordelijk voor de uiteindelijke kostprijs. De prijs is dus sterk afhankelijk van waar de overledene opgebaard ligt en waar de uitvaart precies plaats gaat vinden. Gemiddeld gezien kost een rouwauto zonder volgauto(‘s) ongeveer 260 euro. Wil je daar een volgauto (of meerdere volgauto’s) bij, dan gaat de prijs al snel met 200 euro of meer omhoog.


Bloemstukken

In de meeste gevallen wordt er een bloemstuk op de kist geplaatst en vaak zijn er ook rondom de kist meerdere bloemstukken aanwezig. Het meest eenvoudige pakket kost zo’n € 75,-. Het meest luxe bloemarrangement kost al gauw zo’n 250 euro.


Het aantal aanwezigen

Rondom dit thema komen meerdere onderwerpen samen: rouwkaarten, catering na de plechtigheid en eventuele dankbetuigingen achteraf. Je kunt stellen dat de kosten een stuk hoger uitvallen als er veel aanwezigen zijn tijdens de uitvaart. Voorafgaand aan de begrafenis of crematie zullen er door de nabestaanden doorgaans rouwkaarten verzonden worden naar de genodigden. Bij zo’n 100 aanwezigen op de uitvaart zal dit al gauw een kleine € 400,- kosten. Na de plechtigheid zullen deze mensen voorzien moeten worden van een drankje en een (kleine versnapering).

Het meest bekende is toch wel de cake achteraf en bij een aanwezigheid van zo’n 100 gasten moet je dan al gauw zo’n 550 euro apart zetten voor een kopje koffie en wat cake. Wil je (luxe) broodjes in plaats van de welbekende cake? Dan wordt dit bedrag al gauw verdubbeld qua kostprijs. Besluit je om na de uitvaart ook nog iedereen een dankbetuiging te sturen, dan kost dan zo’n € 235,-.


Rouwadvertentie in een krant

In deze digitale tijd gebeurt dit steeds minder, maar nog steeds vinden mensen troost bij een rouwadvertentie in de lokale en/of een landelijke krant. De kosten hiervoor lopen behoorlijk uiteen. Voor een rouwadvertentie in een regionale krant betaal je zo’n € 500,-. Voor een rouwadvertentie in een landelijk dagblad moet je van zo’n 1.500 euro uitgaan.


Een relatief duur afscheidsfeestje

Al met al is een uitvaart dus een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een begrafenis of crematie (tien)duizenden euro’s kan kosten. Zeker de mensen niet die zelf nog in de bloei van hun leven staan en nog geen seconde aan de dood hebben gedacht. Ondanks dat het logisch is dat je er niet dag en dagelijks bij stilstaat, is het toch goed om nu alvast het één en ander te regelen (voor later) zodat de nabestaanden niet plots voor onverwachte situaties komen te staan.

Deze fase is voor hen al moeilijk genoeg en als ze dan ook nog over geldzaken na moeten gaan denken, wordt de situatie alleen maar nóg moeilijker. Wat dat betreft is het dus zeker niet verkeerd om je nu al te gaan oriënteren rondom uitvaart- en/of levensverzekeringen. Er zijn tal van opties mogelijk en zo verzeker je niet alleen jezelf van hét beste afscheidsfeest ever, maar zorg je er ook nog eens voor dat je je dierbaren ontlast tijdens deze, toch al bijzonder nare, periode in hun leven.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag