Wat kost een crematie?

Wat kost een crematie?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Vroeg of laat krijgt iedereen misschien een keer met een crematie te maken. Het is natuurlijk niet een onderwerp dat leuk is om over te praten, maar het kan toch goed zijn om je hierin te verdiepen. Voor een crematie moeten er namelijk veel dingen geregeld worden en moeten er veel beslissingen genomen worden door de nabestaanden. Wil je een uitgebreide ceremonie voor de crematie? Wil je een rouwadvertentie plaatsen in de krant? Wil je iets luxers dan een plakje cake en een kopje koffie? Allemaal voorbeelden waar je zeker goed over na moet denken en waar natuurlijk ook het nodige kostenplaatje bij komt kijken. Hieronder vertellen we je wat er eigenlijk allemaal komt kijken bij een crematie en op welke kosten je moet rekenen?


Cremeren is goedkoper dan begraven

Meestal hangt het van de wens van de overledene af of iemand wordt begraven of wordt gecremeerd. Als dit niet bekend is dan wordt meestal vastgehouden aan eerdere familietradities bij een overlijden. Als het gaat om de kosten voor een crematie of een begrafenis dan is een crematie over het algemeen goedkoper. Dit komt omdat er voor een begrafenis vaak dure kosten betaald moeten worden voor de begraafkosten, grafonderhoud en het grafrecht. Dit is een dure kostenpost waar je bij een crematie geen rekening mee hoeft te houden. De kosten zijn daarnaast voor een groot deel afhankelijk van of je een ingetogen uitvaart wilt houden of een uitgebreide ceremonie voor veel mensen. Alle wensen en behoeften dragen uiteindelijk bij aan het bedrag dat je kwijt bent voor een crematie.


Notariskosten voor een crematie

Allereerst komen er bepaalde notariskosten kijken bij een overlijden. Soms wordt er alleen gedacht aan de kosten voor de crematie zelf, maar als er iemand overlijdt dan moet er van alles gebeuren. Denk maar aan het bepalen van de erfgenamen, het opstellen van een akte van overlijden, het verdelen van de erfenis, de administratieve zaken en de eventuele bemiddeling. De kosten van de notaris hangen af van of er geen problemen zijn tussen de erfgenamen of de administratie van de overledene op orde is en hoe lang de notaris met de nalatenschap bezig is. Als het kan worden deze kosten weer verrekend met de erfenis.


Basiskosten van een crematie

Onder de basiskosten van een crematie worden de kosten gerekend die je ‘standaard’ kwijt bent voor een crematie. Deze kosten hangen voor het grootste deel af van of je een technische crematie wilt of kiest voor een crematie met ceremonie. Een technische crematie wil zeggen dat er geen bijeenkomst of rouwdienst voor de overledene wordt gehouden, maar dat de overledene meteen naar de crematieruimte wordt gebracht. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een overledene die geen tot weinig nabestaanden heeft. Bij een technische crematie zitten de kosten ongeveer op € 500,00. Bij een crematie met een ceremonie komen uiteraard meer kosten kijken. De gemiddelde kosten voor een crematie zijn dan ongeveer € 1.300,00.

Het cremeren zelf is niet de grootste kostenpost van een crematie. De meeste kosten ben je namelijk kwijt aan de algemene kosten voor een crematieplechtigheid. Als je graag een plechtigheid wil houden voordat de crematie plaatsvindt dan moeten er natuurlijk allerlei zaken geregeld worden. Er worden daarom allerlei andere basiskosten bij opgeteld. Denk hierbij aan de kosten voor de crematiekist, de laatste verzorging, het opbaren van de overledene, de uitvaartverzorger en het rouwvervoer. Dit brengt de gemiddelde kosten van een crematie in Nederland ongeveer op € 5.500 tot € 9.000 euro.

Kostenposten en opties voor een crematie:

 • Dienst
 • Laatste verzorging
 • Uitvaartkist
 • Opbaring thuis of elders
 • Transport
  • Overbrenging naar rouwcentrum of thuis
  • Keuze voor welke rouwauto
  • Volgauto’s
 • Bloemen
 • Crematoriumkosten
 • Extra tijd in het crematorium
 • Asbestemming (extra voor bijzetten of verstrooien)
 • Urn of herinneringssieraden
 • Rouwbrieven
 • Advertenties
 • Catering bij dienst
 • Tarief uitvaartverzorger

Persoonlijke wensen en behoeften

De voornamelijkste kosten van een crematie hangen af van de persoonlijke wensen en behoeften. Hiermee kun je de crematie namelijk zo duur maken als je zelf wilt. De extra kosten kunnen bijvoorbeeld gaan zitten in een crematiedienst in het weekend, volgauto’s in de rouwstoet, kistdragers, een uitgebreide catering, een sierurn of een (bijzondere) asbestemming. Wil je weten wat de exacte kosten worden voor een crematie? Dan is het aan te raden om een afspraak te maken met een uitvaartverzorger om al je wensen en behoeften te bespreken.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag