Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen een dik ooglid?

Wat kun je doen tegen een dik ooglid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Gisteren was er nog helemaal niets aan de hand, maar vanmorgen werd je ineens wakker met een dik ooglid. Het is (helaas) iets waar ieder mens haast wel een keer mee te maken krijgt. Dat maakt het overigens niet minder vervelend, want naast dat het er een beetje vreemd uitziet, kan het ook klachten als pijn en jeuk geven. Maar wat veroorzaakt zo’n dik ooglid eigenlijk? En wat kun je doen om er zo snel mogelijk weer van af te komen? Dat lees je in dit artikel.


Een dik ooglid

Je staat ’s morgens op. Neemt een warme douche. En schrikt je daarna een ongeluk als je jezelf in de spiegel ziet, want wat is er in hemelsnaam met je oog aan de hand? Je ooglid is helemaal opgezwollen en misschien zelfs rood (of paars). Hoe kom je hier nou weer aan? Of een betere vraag: hoe kom je hier nou weer van af? Een dik ooglid is vervelend. Het ziet er waarschijnlijk ietwat storend uit. En het kan zelfs behoorlijk pijnlijk zijn.


Symptomen van een dik ooglid

Een dik ooglid gaat vaak gepaard met meer klachten. Zo kun je last hebben van:

  • Traanogen
  • Verkoudheid
  • Roodheid van het ooglid of het oog zelf
  • Koorts
  • Een branderig gevoel
  • Jeuk
  • Pus
  • Wimpers die uitvallen
  • Hoofdpijn

De oorzaken van een dik ooglid

Wanneer je je oog de dag ervoor hebt gestoten, dan is de oorzaak van je dikke ooglid waarschijnlijk wel duidelijk. Maar als je niets geks hebt gedaan, dan komt zo’n dik ooglid toch een beetje als een verrassing. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dat opgezette ooglid. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je door een mug op je ooglid bent gestoken. Maar het kan ook zijn dat je een allergische reactie op iets hebt of dat er sprake is van een ontsteking. Als we het over een dik ooglid hebben, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten: een dik ooglid dat zeer doet en een dik ooglid dat niet zeer doet. Aan de hand van of het ooglid wel of niet zeer doet, kun je een eventuele oorzaak achterhalen.


Een dik ooglid dat niet zeer doet

Heb je wel een dik ooglid, maar doet het niet zeer? Dan kan dit een aantal verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je last hebt van een gerstekorrel, dit is een verstopping van een talgklier. Andere oorzaken zouden kunnen zijn:

  • Allergie. Een allergie of een allergische reactie op iets kan ervoor zorgen dat je oogleden opzwellen. Een bekend voorbeeld van een allergie die gezwollen oogleden met zich mee kan brengen, is hooikoorts. Wanneer een dik ooglid veroorzaakt wordt door een allergie of een allergische reactie, kun je onder andere bij de huisarts middelen halen om je daar zo snel mogelijk vanaf te helpen.
  • Vieze contactlenzen. Een andere veelvoorkomende oorzaak van gezwollen oogleden zijn vieze contactlenzen. Zorg dat je de lenzen extra goed schoonmaakt of desnoods vervangt.
  • Huilen. Een andere oorzaak van dikke oogleden is huilen. Vooral als je een langdurige en heftige huilbui achter de rug hebt, kan het zijn dat de oogleden nog een tijd gezwollen blijven. Dit trekt vanzelf weer weg.
  • Sinusitis. Sinusitis is een ontsteking aan de wand van de sinussen die vaak wordt veroorzaakt door verkoudheid. Dit wordt ook wel bijholteontsteking genoemd. Hierdoor kunnen de oogleden op gaan zwellen.
  • Vermoeidheid. Ben je heel erg moe? Of heb je zelfs last van oververmoeidheid? Dan zou het kunnen zijn dat je ook last hebt van opgezette oogleden.

Een dik ooglid dat wél zeer doet

Is je ooglid dik en doet het ook nog eens zeer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een ontsteking of een infectie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een van de haarzakjes van je wimpers ontstoken is geraakt. Maar er kan ook sprake zijn van een andere oorzaak. Hieronder hebben we mogelijke oorzaken van een pijnlijk en gezwollen ooglid voor je op een rijtje gezet.

Conjunctivitis

Conjunctivitis is de meest voorkomende oorzaak van een rood en pijnlijk oog. Hierbij kunnen ook de oogleden dik worden en gevoelig zijn. In de volksmond wordt er in het geval van conjunctivitis gesproken van een ‘ontstoken oog’. Hierbij is het bindvlies van het oog ontstoken. Dit zorgt ervoor dat het oogwit rood ziet door de geïrriteerde bloedvaatjes in het oog. Vaak voelt het alsof er zand in je ogen zit, of heb je last van branderige of jeukende ogen. Daarnaast is het vaak zo dat je s’ ochtends moeite hebt met het openen van je ogen, omdat je oogleden aan elkaar geplakt zitten. In het geval van conjunctivitis kun je bij de huisarts druppels en/of een speciale zalf halen.

Let op: Conjunctivitis is zeer besmettelijk. Niet alleen kun je je andere oog ook besmetten, maar door het niet goed wassen van je handen, het delen van make-up, handdoeken of zakdoeken kan het ook overgedragen worden op anderen. Sterker nog: ook door niezen of hoesten is de kans op besmetting al aanwezig.

Een infectie

Een infectie aan het oog kan ontstaan door een virus of door bacteriën. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je per ongeluk met vieze handen aan je ogen hebt gezeten, waarbij je bacteriën in je ogen hebt gebracht. Ook het gebruik van make-up van iemand anders kan dit probleem veroorzaken. Daarnaast gebeurt het ook wel dat een infectie ontstaat door een allergie of door bijvoorbeeld een chemisch stof die in het oog terecht is gekomen. Een infectie aan het oog kan behandeld worden met oogdruppels die je bij de huisarts kunt krijgen.

Blefaritis

Blefaritis is een (vaak chronische) ontsteking van het ooglid. Deze ontsteking kan ontstaan doordat er bacteriën van de huid in het oog terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de ogen niet goed schoongemaakt worden, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Zo kunnen allergieën of een overproductie van talg op het ooglid ook een oorzaak zijn. Blefaritis herken je aan geïrriteerde oogleden, waarbij de oogleden vaak rood zijn. Ook kunnen er witte schilfertjes zichtbaar zijn op het ooglid of op de rand om het oog. De huisarts kan je alles vertellen over deze aandoening en je mogelijk druppels of zalf voorschrijven.

Orbitale Cellulitis

Orbitale Cellulitis is een aandoening die niet vaak voorkomt. Wanneer je last hebt van deze aandoening, dan zul je te maken krijgen met een infectie rond de ogen. De oogleden kunnen rood en (erg) dik worden en het zicht minder goed of wazig. Je krijgt in dit geval vaak ook last van koorts, pijn en een gevoel van ziek zijn. Neem bij een vermoeden van Orbitale Cellulitis contact op met je huisarts. Hij of zij kan vaststellen of je inderdaad met Orbitale Cellulitis te maken hebt en bepalen wat de juiste behandeling is.

Hordoleum

Hordoleum (ook wel een strontje genoemd) is een ontsteking in de klieren die je aan de rand van je wimpers vindt. Een strontje is een bultje dat rood en pijnlijk is en dat lijkt op een puistje. Het kan zomaar ineens ontstaan en gaat vaak vanzelf weer over. Ondanks dat het bultje eruitziet als een puistje, is het niet de bedoeling dat je hem uit gaat knijpen. In plaats daarvan is het slim om het bultje met rust te laten. Je kunt een paar keer per dag een warm washandje op je ooglid leggen en deze daar 10 tot 15 minuten laten liggen. Dit zorgt ervoor dat het puistje makkelijker open kan breken.

Let op: Draag je lenzen? Zolang je last hebt van het strontje is het beter deze niet te dragen. Zodra het strontje genezen is kun je ze weer dragen. Houd er daarbij rekening mee dat je ze goed schoonmaakt of vervangt voor nieuwe om een nieuwe infectie door oude bacteriën te voorkomen.


Wat kun je tegen dikke oogleden doen?

Wat je tegen dikke oogleden kunt doen, hangt voornamelijk af van de oorzaak. Maar het belangrijkste is dat je er niet aan gaat zitten. Ook het dragen van make-up en contactlenzen kun je beter even laten. Bij pijn of een heftige (allergische) reactie kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan je voorzien van oogdruppels, zalf of andere middelen. Heb je dikke ogen doordat je slecht hebt geslapen of hard hebt gehuild? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de zwelling af te laten nemen.

  • Koud kompres. Door een koud kompres op je oogleden te leggen, kun je de zwelling laten afnemen. Ook ijsklontjes kunnen helpen, doe ze dan wel even in een doek zodat ze niet aan je ooglid vastplakken.
  • Komkommer. Ook komkommer kan je helpen om van dikke oogleden af te komen. Snijd hiervoor simpelweg twee plakjes komkommer af en leg deze een aantal minuten op je ogen.
  • Neem rust. Als je last hebt van dikke oogleden door vermoeidheid, een virus of bijvoorbeeld een infectie, neem dan vooral voldoende rust. Hierdoor geef je je lichaam de kans om te herstellen.
  • Kruidenthee. Ook een afgekoeld kruidentheezakje op je oog leggen, kan helpen. Kies hierbij voor kamillethee of venkelthee, of voor groene of zwarte thee.
  • Oogmasker. Er zijn speciale oogmaskers verkrijgbaar die helpen bij gezwollen oogleden. Je kunt deze maskers online en bij de drogist kopen.
  • Eet gezond en drink voldoende. Om een ontsteking minder kans te geven en sneller te laten genezen, is het belangrijk dat je immuunsysteem sterk is. Zorg dat je voldoende drinkt en dat je gezond eet. Zout en alcohol kunnen de symptomen verergeren, dus het is beter om dit te vermijden.

De oorzaak en behandeling van een dik ooglid

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over dikke oogleden en hoe deze kunnen ontstaan. Daarnaast heb je ook tips gekregen om zo snel mogelijk van deze dikke oogleden af te komen. Een van de belangrijkste tips is dat je er niet aan gaat zitten en dat je niet in je ogen wrijft. In het geval van irritatie of een ontsteking kun je make-up en contactlenzen beter even vermijden. Heb je veel pijn of twijfel je over de oorzaak van je dikke ooglid dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag