Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor het ontharen van je gezicht

6 tips voor het ontharen van je gezicht

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er heerst een groot taboe op gezichtsbeharing bij vrouwen. Hoewel vrouwen over het algemeen geen baard hebben, ontkomen vrouwen niet aan (kleine) haartjes op hun gezicht. Vaak zijn het donshaartjes, maar in sommige gevallen zijn deze haartjes iets donkerder. Met name als meisjes veranderen in vrouwen. Dan kan het plotseling gebeuren dat je een soort kleine, subtiele snor hebt of een paar haren die uit je kin steken. Als je dit op de verkeerde manier verwijderd, wordt dit alleen maar erger! Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in de technieken waarmee je jouw gezicht kunt ontharen. Dit artikel helpt je alvast op weg!


Waarom laten vrouwen hun gezicht ontharen?

Als je om je heen kijkt, lijkt het automatisch zo te zijn dat mannen wél gezichtsbeharing hebben, terwijl vrouwen dat niet hebben. Om je heen zie je allemaal dames en vrouwen met egale gezichten, zonder ongewenst haar. Maar je realiseert je waarschijnlijk niet dat deze vrouwen lang niet allemaal ‘van nature’ zo’n glad gezicht hebben. Het zou heel goed kunnen dat zij net als jou een bepaalde ontharingstechniek hebben gebruikt om er zo uit te zien.

Maar waarom streven we naar een haarloos gezicht, als het gewoon een natuurlijk fenomeen is? Simpelweg omdat ‘haar’ nou eenmaal niet strookt met ons schoonheidsbeeld. Al helemaal niet op je gezicht. Veel vrouwen schamen zich als ze een heel licht snorretje zien, of wat haren tussen de wenkbrauwen die daar niet horen. Hoewel het andere mensen helemaal niet hoeft op te vallen, kun je er zelf onzeker van worden. Je irriteert je eraan als je in de spiegel kijkt en je betrapt jezelf erop dat je de haren eruit probeert te trekken. Niet zo’n charmant gezicht! Gelukkig kun je gemakkelijk iets doen aan de haren op je gezicht. Het is belangrijk om te onthouden dat het heel normaal is om je gezicht te ontharen. Je bent niet de eerste en de laatste die dit doet en je hoeft je er absoluut niet voor te schamen!


Oorzaken van gezichtsontharing

Niet iedereen heeft last van donkere haren. Het kan dan ook verschillende oorzaken hebben. Ten eerste is het zo dat de ene persoon donkerder haar heeft dan de andere persoon. Bij de ene vrouw is de haargroei lichtblond, terwijl een andere vrouw misschien donkerbruin of zwart haar heeft. Daarnaast kan de dikte van het haar ook invloed hebben op hoe het eruit ziet. Dikker haar valt meer op dan dunner haar. Daarnaast is het zo dat sommige vrouwen meer last hebben van gezichtshaar dan andere vrouwen. Soms ligt de oorzaak in de pubertijd, als bepaalde hormonen de haargroei stimuleren. De meeste vrouwen vinden het vervelend en worden er onzeker van. Niet voor niets epileren zoveel vrouwen hun wenkbrauwen en verwijderen ze ook regelmatig andere soorten haar.


Tip 1: Gebruik ontharingscrème

Als je thuis aan de slag wil met het ontharen van je lichaam, dan kun je waarschijnlijk wel uit de voeten met een goede ontharingscrème. Deze crème kun je bij iedere drogisterij aanschaffen. Er zijn verschillende soorten crème beschikbaar. Sommigen zijn specifiek ontwikkeld voor je enen, anderen voor je gezicht. Het is belangrijk om goed op te letten welke ontharingscrème je koopt, want de huid op je gezicht is een stuk dunner en gevoeliger dan de huid op je benen. Je wilt niet dat het haar op je gezicht plaatsmaakt voor vlekken en irritaties! Als je niet zeker weet welk product je moet pakken, adviseren wij om advies te vragen aan de medewerkers in de drogisterij. Zij weten vaak wel welke producten geschikt zijn. Daarnaast is het raadzaam om online alvast wat reviews te lezen over goede, moderne ontharingscrèmes. Een bekend en betrouwbaar merk is ‘Veet’. Zij ontwikkelen en verkopen meerdere ontharingscrèmes. Kies liever voor een goede kwaliteit dan voor een lage prijs!

Voordelen:

 • Het is een goedkope manier om je gezicht te ontharen
 • Je kunt het gezicht eenvoudig vanuit huis ontharen
 • Het is een relatief veilige manier om je gezicht te ontharen

Nadelen:

 • Sommige ontharingscrèmes stinken
 • Niet alle haartjes worden even goed meegenomen
 • De huid kan gevoelig reageren op de ontharingscrème

Tip 2: Koop harsstrips voor je gezicht

De drogisterij verkoopt harsstrips die speciaal bedoeld zijn voor je gezicht. Harsen is een techniek waarbij strips met warme hars op de haren worden geplakt. Vervolgens droogt de hars op en wordt het ‘hard’. Daarna begint het daadwerkelijke ontharen. Je verwijdert de harsstrips en de ongewenste haartjes worden er met wortel en al uitgetrokken! Dat houdt in dat de haren lang wegblijven. In de drogisterij verkopen ze smalle harsstrips die speciaal bedoeld zijn voor je gezicht. Je kunt deze smalle strepen hars makkelijk aanbrengen op je bovenlip, kin of op het stukje tussen je wenkbrauwen. Nadat je de strip van je huid hebt getrokken, moet je deze goed na behandelen. De meeste producten leveren standaard nabehandelingsdoekjes mee.

Voordelen:

 • De haren worden met wortel en al verwijderd en komen daardoor niet snel terug
 • Harsen is een goedkope manier om je gezicht te ontharen
 • Hele snelle manier en relatief goedkope manier om je gezicht te ontharen

Nadelen:

 • Het is lastig om de hars op de juiste temperatuur te krijgen en alle haartjes mee te nemen
 • De huid kan snel beschadigen als de harsstrip op de verkeerde manier of op het verkeerde moment verwijderd wordt

Tip 3: Epileer ‘losse’ haartjes

In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om een uitgebreid ontharingsproces in gang te zetten. Soms is het namelijk voldoende om sommige losse, rondzwervende haartjes te verwijderen! Veel vrouwen hebben namelijk her en der een haartje, bijvoorbeeld bij hun neus, op hun kin of aan de zijkant van hun lip. Deze kun je er stuk voor stuk met een pincet uittrekken. Let op dat je de haartjes met wortel en al verwijdert, in plaats van dat je ze vlakbij de wortel afbreekt. Als je dat doet, weet je zeker dat de haren binnen een paar dagen weer zichtbaar zijn! Je kunt dan weer helemaal opnieuw beginnen. Eigenlijk is deze methode precies hetzelfde als het epileren van je wenkbrauwen!

Voordelen:

 • De goedkoopste manier van ontharen
 • Makkelijke manier om losse haartjes te verwijderen

Nadelen:

 • Het is een tijdrovend klusje als je meerdere haren wilt verwijderen

Tip 4: Ga naar de schoonheidsspecialiste

Zoals eerdergenoemde tips laten zien, is het goed mogelijk om zelf je gezicht te ontharen. Het brengt echter welk enkele risico’s met zich mee. Al helemaal als je niet precies weet waar je mee bezig bent. Als je het ontharen op de verkeerde manier aanpakt, kan het onder andere gebeuren dat je haar niet volledig wordt verwijderd. Na een thuisbehandeling kan het zijn dat er tóch nog wat haren zijn blijven zitten. Balen! Daarnaast kan je huid geïrriteerd raken. Door de bestanddelen van crèmes, de verkeerde harstechniek, of omdat je je huid niet strak hebt aangetrokken tijdens het epileren. Deze problemen zijn verleden tijd als je naar de schoonheidsspecialiste gaat! In deze salons is men gespecialiseerd in alles wat met beauty te maken heeft. Ontharen van het lichaam, waaronder het gezicht, is hier aan de orde van de dag. In de salon beschikken ze over alle mogelijke ontharingstechnieken, dus je kunt zelf eentje uitkiezen die het beste bij je past. Daarin kan de schoonheidspecialist(e) jou heel goed adviseren! Bovendien zorgt hij/zij voor de perfecte voor- en nabehandeling.

Voordelen:

 • Meest professionele manier van ontharen
 • Weinig kans op huidproblemen
 • Het haar blijft voor lange tijd weg

Nadelen:

 • Het is relatief duur om je gezicht te laten ontharen bij een schoonheidsspecialist

Tip 5: Ontkleur het gezichtshaar

Geen zin om je haar te verwijderen? Je kunt er ook voor kiezen om het te ontkleuren. Door de lichtere kleur vallen je haren minder op. Als je voor deze methodiek kiest, raden we je aan om dit bij een schoonheidsspecialiste te doen. Het is namelijk best wel een riskante aangelegenheid. Stel je voor dat het haar in de verkeerde kleur uitvalt, je huid per ongeluk ‘mee kleurt’ of dat het haar uitvalt? Dit wil je voorkomen!


Tip 6: Pak NOOIT het scheermesje!

Misschien denk je wel: “Hey, er ontbreekt nog een methode in deze lijst met tips!” Niets is minder waar. Het scheermes lijkt in eerste instantie een hele goedkope en snelle manier om je haar te verwijderen, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Het is namelijk zo dat afgeschoren haar telkens dikker en sneller terugkomt. Denk maar eens aan je beenhaar: was dat vroeger ook zo stuk en hardnekkig, of was het toen dun en donzig? Hetzelfde geldt voor je gezicht. Naast dit nadeel, is het ook nog eens zo dat het haar veel sneller terugkomt dan als je het bijvoorbeeld harst. Wij raden deze techniek dan ook af!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag