Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt laser ontharen?

Hoe werkt laser ontharen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor sommigen is het de ultieme droom om zich nooit meer te hoeven ontharen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die graag gladde benen hebben, maar helemaal zat zijn van dat scheermesje waarmee ze soms nare sneetjes maken. Of voor de vakantie geen tijd meer hadden om een (best wel pijnlijke) harsbehandeling in te plannen voor de bikinilijn, zodat ze zich niet zelfverzekerd voelen in bikini op het strand. Er zijn mannen graag van de beharing op de rug af willen, maar niet zo goed weten hoe ze dat nou kunnen bewerkstelligen. Voor deze mensen is er een pijnloze en blijvende oplossing: laser ontharen. Maar hoe werkt dat nou precies? Wij leggen het je in dit artikel uit.


Wat is laser ontharen?

Laserontharing is een definitieve vorm van ontharen. De haargroei wordt bij de bron aangepakt: bij het haarzakje. Door het licht van de laser wordt het haarzakje zo beschadigt, dat deze afsterft en er dus geen nieuwe haartjes uit kunnen groeien. Het is helemaal veilig: het licht van de laser wordt alleen opgenomen door het pigment in de haartjes.

Het woord definitief is misschien niet helemaal goed gekozen: het is niet mogelijk om al de haarzakjes in een enkele behandeling permanent te beschadigen. Het haar op je lichaam groeit in verschillende fases. Er zijn drie groeifasen: in de eerste fase groeien de haartjes actief en zit er veel pigment in. In de tweede fase groeit de haar niet meer en bevat de haar steeds minder pigment. De derde fase is tevens de laatste fase van de haargroei: de haar valt uit en het proces begint weer opnieuw.

Niet elke haar zit op hetzelfde moment in dezelfde groeifase, waardoor je in een enkele behandeling niet al die haren kunt behandelen. Laserontharing richt zich namelijk alleen op de haren die op het moment van de behandeling in de eerste groeifase zitten: het licht van de laser pakt namelijk de pigment in de haar aan. Zo’n twintig procent van de haren op je lijf zitten tegelijkertijd in dezelfde groeifase: daarom moet je wel vaker terug komen om definitief van je haren af te zijn.


Voor wie is laser ontharen?

Laserontharing is in principe voor iedereen: het is geschikt voor mannen en vrouwen boven de achttien jaar. Het ontharen met een laser is een oplossing voor mensen die van hun haren af willen. Dat kan bij vrouwen bijvoorbeeld het beenhaar of okselhaar zijn en bij mannen de overmatige rugbeharing. Sommige mensen hebben door medische redenen last van overbeharing. Denk hierbij aan het gebruik van bepaalde medicatie of een aandoening waarbij de haargroei wordt gestimuleerd. Als een vrouw bijvoorbeeld lijdt aan hirustisme heeft zij haargroei op plekken waar mannen doorgaans haren hebben, bijvoorbeeld baard- en snorharen en meer haar op de armen dan gewoonlijk. Dit kan erg vervelend zijn en voor veel onzekerheid zorgen. Laserontharing is dan een goede oplossing.

Ook je afkomst heeft invloed op de kleur en de hoeveelheid van je lichaamshaar. Overbeharing kan erfelijk zijn en mensen die uit bijvoorbeeld uit het zuidelijke gedeelte van de wereld stammen hebben vaak donkere lichaamsbeharing. Hoe vaak je een laserbehandeling moet ondergaan heeft ook weer te maken met die kleur van je lichaamsharen, en de kleur van je huid. Lichte haren absorberen minder goed het licht van de laser, zodat de haartjes vaker gelaserd moeten worden. Een donkere huid absorbeert juist weer te veel licht. Bij een intakegesprek voor het laserontharing worden al deze kenmerken in kaart gebracht, zodat je de beste behandeling krijgt voor jouw lichaam.

Daarbij kunnen mensen die weinig tijd hebben voor ontharing veel baat hebben bij het ontharen met een laser. Je hoeft immers maar een paar keer te laseren en je haren zijn verdwenen.


De voor- en nadelen van laser ontharen

Het grootste voordeel van laser ontharen is dat je bijna permanent van je haren af bent. Door het ontharen met een laser heb je dus nauwelijks last meer van ongewenste haargroei. Een ander pluspunt is dat laserontharing geheel pijnloos is. Dat scheelt in hoop in vergelijking met andere ontharingstechnieken! De dagen van dat pijnlijke harsen, epileren of waxen en jezelf snijden met scheermesjes zijn dus voorbij. Het gebruiken van een laser bij het ontharen is helemaal veilig. Je kunt alleen wat last hebben van een beetje roodheid of zwelling, maar het is stukken minder irriterend dan bijvoorbeeld scheren of harsen. Ook ingegroeide haartjes zijn verleden tijd met laserontharing: ook deze haren worden verwijderd bij de ontharing met een laser, waardoor de huid verbetert en er geen nieuwe ontstekingen meer zullen vormen.

Een nadeel is dat ontharing door laseren best kostbaar is. De minimumprijs voor het laseren van een lichaamsdeel ligt rond de vijftig euro. Een behandeling van bijvoorbeeld de oksels kost bij de meeste salons tussen de €75 en honderd euro. Daar komt bij dat je meerdere keren een laserbehandeling moet inplannen om de haren helemaal weg te krijgen. Het ontharen is dus pas definitief als je vaker terugkomt bij een salon om te laseren. De meeste mensen zijn na acht tot tien behandelingen af van hun ongewenste haren. Stel, het laseren van de oksels kost tachtig euro en je moet negen keer terugkomen: dan ben je al gauw €720 euro kwijt. Dat is best even slikken, maar als je het vergelijkt met een leven lang scheermesjes kopen, valt het in verhouding weer mee.

Het is ook zo dat de laserbehandelingen in sommige gevallen worden vergoed door de verzekering. Als je kunt aantonen dat je last hebt van psychische klachten door je overbeharing, kan je door je huisarts doorverwezen worden naar een ontharingssalon of een specialist. Het scheelt per verzekering of de behandeling wordt vergoed: kijk daarom eerst goed naar je zorgpolis.


Hoe werkt laser ontharen?

Wist je dat laser de afkorting is van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation? Bij laserontharing zal dus het haarzakje waarin de haar groeit beschadigen. In slechts één flits worden er meerdere haren vernietigd: de behandeling duurt dus niet lang. We leggen je nu graag uit hoe zo´n behandeling precies werkt en hoe het komt dat het in zulke korte tijd kan plaatsvinden.

De laser richt met een grote kracht licht op het pigment in de haarwortel. Er wordt een smalle bundel licht in een bepaalde golflengte op de haarzakjes gericht. Dat geldt dus voor de haren in groeifase één, als zij veel pigment bevatten. Door het licht van de laser wordt de haarwortel verwarmd en door de hitte zal de haarwortel beschadigen. Er zal dan geen nieuwe haar uit het haarzakje kunnen groeien. Je zult nu misschien denken: je huid wordt dan toch ook opgewarmd? Zorgt dat niet voor schade? Omdat de huid direct na het laseren wordt gekoeld met contactkoeling of vloeibare stikstof zal dit niet het geval zijn.

Er zijn verschillende soorten ontharingslasers. Omdat elke huid andere soort haren heeft, is het belangrijk dat de laser op de juiste wijze is ingesteld. Donkere haren bevatten bijvoorbeeld meer pigment dan lichte haren en hebben daardoor minder warmte nodig van de laser. Er zijn dan ook verschillende soorten lasers: de diode laser wordt het meeste gebruikt, omdat deze de beste resultaten geeft en speciaal is ontwikkeld voor verschillende huidtypen. De ND:YAG laser werkt goed op een donkere huid en de alexandrite laser juist weer op de lichte huid. Het kan ook zo zijn dat je tijdens de behandelingen met verschillende typen lasers wordt bestraald voor het beste eindresultaat.

Als het haarzakje zodanig is beschadigd na de ontharingslaser, zullen de haren dus niet meer terug komen op die plek. Dat komt omdat de eiwitstructuur van het haarzakje zo kapot gemaakt is dat het lichaam hem niet meer kan herstellen. De meeste mensen zullen tachtig tot negentig procent minder haren hebben na een aantal behandelingen van laserontharing.


Waar kun je terecht voor laserontharing?

Je kunt op verschillende plekken je ongewenste haargroei laten aanpakken met behulp van laserontharing. Er zijn zelfs apparaten voor thuisgebruik te koop. Dat lijkt heel makkelijk, maar willen we je toch afraden. omdat het heel belangrijk is om de huid op de juiste wijze te koelen, kun je het beste naar een professional voor laserontharing. Je wilt natuurlijk geen vlekjes op de huid krijgen door het verkeerde gebruik van de laser! Er zijn verschillende huidtherapeuten door heel Nederland die zijn gespecialiseerd in laserontharing, salons met een laserapparaat en je kunt zelfs bij sommige kappers terecht voor laserontharing. Onze tip: doe navraag bij je huisarts en laat je doorverwijzen naar een professional. Op deze wijze kun je eventueel de behandelingen ook nog eens vergoed krijgen door je zorgverzekeraar.

Voorkom teleurstelling en verwacht niet dat alle haren voor altijd weg zullen zijn. In de huid zitten altijd slapende haarzakjes, die pas gaan werken bij een hormoonwisseling. Denk hierbij aan een zwangerschap of de overgang. Ook medicijnen kunnen die slapende haarzakjes wakker maken. Het is handig om daar ook rekening mee te houden. De haren die al zijn verwijderd, komen in ieder geval nooit meer terug!


Laser ontharen werkt dus met een laser die het haarzakje zo verwarmt dat het zakje zal beschadigen. Er groeit dan geen nieuwe haar meer uit. De haren in de eerste groeifase worden gelaserd, omdat daar veel pigment in zit. Omdat niet elke haar in dezelfde groeifase zit, zal je wel een aantal keer de behandeling moeten herhalen. Een behandeling is pijnloos, duurt niet lang maar is wel aan de dure kant. Laser ontharen is wel de beste manier om bijna permanent van je ongewenste haren af te komen. Ga jij ervoor?



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag