Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe voorkom je ingegroeide haren?

Hoe voorkom je ingegroeide haren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er is niets vervelender dan na het scheren last krijgen van ingegroeide haren. De rode bultjes die hierdoor ontstaan zijn niet alleen ontsierend, maar ze kunnen ook zorgen voor jeuk, irritatie, pijn en zelfs littekens. Genoeg redenen om te voorkomen dat deze bultjes ontstaan. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit waardoor ingegroeide haren ontstaan, en geven we je ook nog eens acht superhandig tips om dit voortaan te voorkomen.


Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Een ingegroeide haar ontstaat doordat het een afgeschoren of geëpileerd haartje niet lukt om door het huidoppervlakte naar buiten te groeien. Doordat het haartje onder de huid blijft steken en daar wel verder groeit, ontstaat er een ontsteking; het welbekende rode bultje. Deze vorm van ingegroeide haren ontstaan vaak als een haartje te kort is afgeschoren, of geëpileerd/geharst is.

Een ingegroeide haar kan echter ook ontstaan doordat de haar terug de huid in groeit. In dit geval lukt het het haartje in de eerste instantie wel om door het huidoppervlakte heen te komen, maar groeit het daarna weer met een boogje (of krul) terug de huid in. Doordat de haar vervolgens door het lichaam als indringer wordt gezien, wordt het haartje ingekapseld, waardoor er ook in dit geval een rood bultje ontstaat. Deze laatste vorm van ingegroeide haren zie je vaak ontstaan na het scheren.


Waardoor ontstaan ingegroeide haren?

Ingegroeide haren kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen doordat je scheermesje bot is, doordat je tegen de haargroeirichting in scheert, maar ook door bijvoorbeeld dode huidcellen. Maar niet alleen de manier van ontharen heeft invloed op het ontstaan van ingroeide haren, maar ook het gebruik van te vette of ‘agressieve’ crèmes of lotions kunnen zorgen voor die vervelende rode bultjes. Eigenlijk zijn er dus veel verschillende dingen te noemen die de oorzaak van de ingegroeide haren kunnen zijn. Maar wat kun je doen om te voorkomen dat de haartjes ingroeien?


Ingegroeide haartjes voorkomen

Gelukkig is er voor (haast) iedere oorzaak van ingegroeide haren een oplossing te vinden. Door de manier waarop je scheert aan te passen, en door rekening met een aantal dingen te houden, kun je voorkomen dat de haartjes na het scheren ingroeien. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je verzameld die je direct kunt toepassen, waardoor je de kans op ingegroeide haren al bij je volgende scheerbeurt in kunt perken.

1. Gebruik een scherp en schoon scheermesje

Een bot scheermesje is de grootste reden dat haren na het scheren ingroeien. Doordat het scheermes niet scherp genoeg is om de haartjes strak af te snijden, maar de haartjes min of meer ‘stuk trekt’, ontstaat er een gespleten of dun uiteinde aan het afgeschoren haartje. Dit uiteinde is vervolgens niet sterk en puntig genoeg om weer een weg door het huidoppervlakte naar buiten te vinden, wat ervoor zorgt dat het haartje ingroeit. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat je altijd een mesje gebruikt dat goed scherp is.

2. Scheer met de haarrichting mee

Veel mensen scheren tegen de haarrichting in, omdat je daarmee het gladste resultaat bereikt. Het probleem is echter dat de huid hierdoor beschadigd en geïrriteerd raakt, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Daarnaast kun je door tegen de haarrichting in te scheren ook de groeirichting van een haar veranderen, waardoor deze haren sneller ingroeien. Om dit te voorkomen is het dus slim om met de haarrichting mee te scheren. Dit zorgt misschien voor een iets minder glad resultaat, maar voorkomt wel dat haren ingroeien.

3. Scheer niet te glad

Net als dat tegen de haarrichting in scheren voor een gladder resultaat zorgt, zorgt het vaker en dus gladder scheren van de huid daar ook voor. Hoewel dat dus aantrekkelijk kan lijken omdat je graag een gladde huid wilt, is dit echt af te raden. Door te glad scheren worden er meer haren onder het huidoppervlak afgesneden, wat de kans groter maakt dat ze ingroeien als ze weer een weg naar buiten proberen te vinden.

4. Scheer nat

Probeer te voorkomen dat je je huid droog scheert. Gebruik dus altijd iets van scheerschuim of –gel, en zorg voor voldoende water. Sommige mensen hebben minder last van ingegroeide haren als ze enkel gebruikmaken van water en iets als scheerschuim achterwegen laten. Wat voor jou het beste werkt, is een kwestie van uitproberen.

5. Zorg voor een verzorgde en schone huid

Oneffen poriën kunnen ervoor zorgen dat een haartje niet goed naar buiten kan groeien, waardoor de kans op een ontsteking ontstaat. Om dit voorkomen is het belangrijk dat je je huid regelmatig scrubt om dode huidcellen te verwijderen. Door oude oppervlakkige huidcellen (dode huidcellen) te verwijderen, komen de nieuwe en jonge huidcellen aan de oppervlakte, wat zorgt voor een egale huid. Die egale huid ziet er niet alleen fris en gezond uit, maar zorgt er ook nog eens voor dat afgeschoren haartjes beter terug kunnen groeien, waardoor de kans op ingegroeide haren verminderd.

6. Gebruik geen wegwerpscheermesjes

Er zijn een hoop mensen die beweren dat wegwerpscheermesjes net zo goed zijn als duurdere scheermesjes, maar dit is helaas niet helemaal waar. Wegwerpscheermesjes zijn vaak supergoedkoop en dat komt voornamelijk doordat de mesjes van deze scheermessen vaak van mindere kwaliteit zijn. De kans op ingegroeide haren door het gebruik van zo’n mesje is dan ook groot. Geef dus liever iets meer geld uit aan een goed scheermes.

Er zijn overigens ook mensen die geen enkele last ondervinden door het gebruik van wegwerpscheermesjes. In dat geval kun je deze mesjes natuurlijk gewoon gebruiken, maar wanneer je gevoelig bent voor ingroeiende haren is het aan te raden om dit soort mesjes uit de weg te gaan.

7. Kies voor een goed scheermes

Een goed scheermes gebruiken is dus belangrijk wanneer je ingegroeide haren wilt voorkomen. Maar wat is nou eigenlijk een goed scheermes? Hoewel de reclames voor scheermessen misschien anders doen vermoeden, is het verstandig om een scheermesje aan te schaffen met een enkel mesje. Wanneer je een scheermes met meerdere afzonderlijke mesjes gebruikt, wordt een haar namelijk meerdere keren (tegelijk) geschoren. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat de haar te kort of niet scherp genoeg wordt afgesneden, waardoor hij in kan groeien.

8. Verzorg de huid goed (na het scheren)

Als je je hebt geschoren, is het belangrijk dat je de huid daarna goed verzorgd. Probeer hiervoor producten te gebruiken die goed zijn voor een gevoelige huid, en waar geen alcohol in zit. Alcohol droogt de huid namelijk uit, en dat is niet wat je wilt. Zoek daarom een goede crème of lotion uit, of gebruik een olie als argan- of olijfolie om de huid (na het scheren) te verzorgen. Daarnaast is het belangrijk dat je de huid van binnenuit ondersteund. Dit doe je door voldoende te drinken, wat zorgt voor een goede vochtbalans van de huid. En door gezonde vetten te eten, zoals vis, om het vetgehalte van de huid optimaal te krijgen/houden. Een goed verzorgde huid heeft namelijk minder snel last van irritaties en ontstekingen, dan een huid die niet gezond is.


Scheren zonder ingegroeide haren

Ingegroeide haren zijn uiterst vervelend, maar het goede nieuws is dus dat deze irritante rode bultjes zeker te voorkomen zijn. Zorg ervoor dat je altijd een goed, scherp en schoon scheermesje gebruikt. Scheer nooit tegen de haarrichting in en zorg dat je altijd nat scheert om huidirritaties zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat je de huid goed verzorgt, zo nu en dan scrubt, en insmeert met een goede hydraterende crème, lotion of olie. Ook het gebruik van een huidmasker van klei, olijfolie of bijvoorbeeld honing kan helpen om de huid zachter te maken. Zorg ook dat je voldoende water drinkt en genoeg gezonde vetten eet, om de huid van binnenuit te ondersteunen.


Toch een ingegroeide haar?

Mocht je ondanks deze tips toch last krijgen van een ingegroeide haar, dan is het belangrijk dat je daar niet met vieze handen (want bacteriën en infecties) aankomt. In plaats daarvan kun je een pincet desinfecteren om daarmee voorzichtig de ingegroeide haar te verwijderen. Je kunt een antibiotica crème, of een crème die speciaal is gemaakt voor een huid met ingegroeide haren, gebruiken om de huid te helpen herstellen. Mocht de haar te diep zitten of mocht er een flinke ontsteking zijn ontstaan, dan kun je het beste even naar een schoonheidsspecialiste (of huisarts) gaan om de haar veilig en goed te laten verwijderen.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag