Hoe werkt epileren met touw?

Hoe werkt epileren met touw?

Laatst bijgewerkt: 7 december 2018

Epileren met touw is een handig schoonheidstrucje om alle ongewenste haartjes in je gezicht te epileren. Als je het onder de knie hebt, werkt het snel en netjes, en zelfs kleine haartjes kunnen netjes verwijderd worden. Je kunt laten epileren met touw in een brow bar of schoonheidssalon, maar je kan het ook zelf leren. In dit artikel lees je hoe dat gaat. Het is niet moeilijk (ook al lijkt dat het in eerste instantie wel te zijn) en je hebt er geen speciaal touw voor nodig. Kortom, een hele handige beauty truc. Wél is het een methode die wat oefening en oplettendheid vraagt.


Epileren met touw in het kort: hoe werkt het en waar komt het vandaan?

Epileren met touw wordt ook wel Oosters ontharen of ‘threading’ genoemd. Oorspronkelijk komt deze methode om haartjes in je gezicht te epileren uit de Indische en Arabische landen. Meer dan een draad heb je niet nodig en als je het onder de knie hebt, kan je er vlot en netjes mee werken. Dit vraagt wel wat oefening. In het begin gaat het waarschijnlijk nog niet zo makkelijk als je zou willen.

Het enige dat je nodig hebt om te epileren met deze methode, is een klosje dun garen. Hier knip je een flink stuk touw vanaf, waarvan je de uiteinden aan elkaar knoopt. Door het midden van het touw een paar keer te draaien, creëer je een spiraal en dit is het gedeelte waarmee de haartjes met wortel en al verwijderd worden.
Je hebt daadwerkelijk alleen een stuk touw nodig waarvan je de uiteinden aan elkaar knoopt. Verderop in deze blog leggen we stap voor stap uit hoe dit werkt, zodat je het zelf kan doen.

https://nl.pinterest.com/pin/366339750915556093/


Welke haargroei kan je verwijderen?

Bij epileren in je gezicht denk je waarschijnlijk al snel aan je wenkbrauwen, maar ook je bovenlip en je kin kan je ermee ontharen. Epileren met touw leent zich namelijk goed voor de kleinere donshaartjes. Voor stugger of langer haar is deze manier van ontharen minder geschikt. Deze methode leent zich dus echt het beste voor ontharing in je gezicht.

Omdat je met touw heel precies en efficiënt kan epileren, maken schoonheidssalons en brow bars graag gebruik van deze methode. Na een paar minuten kan je al buiten staan met mooi verzorgde en bijgewerkte wenkbrauwen.


Wat zijn de voordelen van epileren met touw?

Epileren met touw heeft een aantal handige voordelen. Zeker wanneer je volle wenkbrauwen hebt die je netjes bij wilt werken, is het een erg efficiënte manier van ontharen. Threading is handig vanwege de volgende redenen:

 • Haartjes worden met wortel en al verwijderd.
 • Ook fijne haartjes worden meegenomen.
 • Geschikt voor wenkbrauwen, kin en bovenlip.
 • Het veroorzaakt minder irritatie dan waxen of harsen (dit ervaren veel mensen, maar geldt niet voor iedereen)!
 • Threading brengt je wenkbrauwen mooi in vorm.
 • Haartjes groeien dunner en minder stug terug
 • Haartjes blijven lang weg (zo’n 2 tot 4 weken, dit verschilt per persoon).
 • Het is hygiënisch, omdat je de draad na gebruik weggooit en je niet met je vingers in de buurt komt van je gezicht.
 • Het gaat snel (je moet dus wel goed opletten, verderop in deze blog vind je tips).

Zoals je leest, vinden veel vrouwen epileren op deze manier erg handig. Wat de ervaring uiteindelijk is, verschilt wel per persoon. Zo vinden sommige vrouwen dat het toch irriterend of pijnlijk is. Of je het epileren met touw wel of niet onder de knie hebt, speelt natuurlijk ook een rol. Veel vrouwen vinden epileren met touw pijnlijk wanneer ze dit voor het eerst proberen.


Zelf epileren met touw: zo pak je het aan.

Je kan prima zelf epileren met touw, maar het vergt wel wat oefening. Om te beginnen heb je alleen een draad nodig. Naaigaren is prima, zolang je niet voor een nylon draad kiest. Nylon is namelijk te glad, waardoor je niet genoeg grip krijgt op de haartjes. Nadat je een stuk draad hebt afgeknipt ga je als volgt te werk (als voorbeeld nemen we even het epileren van de wenkbrauwen):

 • Knoop de uiteindes van de draad aan elkaar, zodat je een grote lus hebt. De grootte let niet heel nauw, zolang je de lus maar comfortabel kan hanteren.
 • Neem het ene uiteinde van de lus in je linkerhand, en neem het andere uiteinde in je rechterhand.
 • Draai één hand een paar keer rond (4 à 5 keer), zodat er in het midden van de lus een spiraal ontstaat.
 • Open en sluit je handen een paar keer, en je ziet dat de spiraal heen en weer beweegt.
 • Breng de spiraal naar de gewenste wenkbrauw, en plaats het spiraaltje zo boven je wenkbrauw, dat hij de lijn van jouw wenkbrauw volgt. Plaats de spiraal liever iets te ver boven je wenkbrauw dan te dicht bij haartjes die je níet wilt verwijderen. Met touw epileer je namelijk meer haartjes tegelijk dan met een pincet, en je wilt geen hapje nemen uit je wenkbrauwen.
 • Na het positioneren van het spiraaltje kan je aan de slag.
 • Na het epileren van de bovenkant van je wenkbrauw, kan je de methode op dezelfde manier toepassen op de onderkant, en natuurlijk op je kin en bovenlip als je dat wilt.

De uitleg over epileren met touw, of de manier waarop je het touw vasthoudt, verschilt per professional en per blog. Het is dus net wat je prettig vindt. Je kan op Youtube verschillende filmpjes bekijken waarin threading in stappen wordt uitgelegd.
Sommige mensen zijn van mening dat je het beste kan threaden in de richting van de haartjes, terwijl andere vrouwen aanraden om tegen de richting in te gaan. Weer anderen vinden dat dit geen verschil maakt. Ook dit is dus afhankelijk van wat bij jou het beste werkt en van een stukje ervaring.


Waar moet je rekening mee houden, en wat is handig om te weten?

Threading gaat lekker snel en kan een schitterend, professioneel resultaat geven. Wel zijn er een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden. Let goed op het volgende:

 • Moeilijke of stugge haartjes kan je niet verwijderen door te threaden, deze moet je verwijderen met een pincet.
 • De huid onder je wenkbrauwen kan wat kwetsbaarder en zachter zijn. Wees voorzichtig, en stop meteen als het epileren teveel pijn doet.
 • Ga je voor het eerst threaden, kijk dan goed naar hoe het spiraaltje van de draad beweegt, en ga niet te snel.
 • In het begin moet je er rekening mee houden dat het draadje strak gespannen houden, wat oefening vergt.
 • Net als bij epileren met een pincet, kan er bij threading soms een haartje ingroeien.
 • Zoals bij de meeste andere methodes van epileren, kan er ook bij threading lichte huidirritatie optreden. Meestal uit zich dit in wat roodheid, die snel weer wegtrekt.
 • Voor wie dat wil, is er speciale draad op de markt waarmee je kan threaden, maar naaigaren voldoet ook prima.
 • Kies het liefste voor een katoenen draad om te epileren.

Threading met een handig hulpmiddel

Net hebben we in deze blog in stappen uitgelegd hoe je kan threaden. Voor wat extra comfort (en omdat dit makkelijker is) wordt er een hulpmiddel verkocht om eenvoudig te epileren met touw. Dit hulpmiddel is een soort tang die je helpt om de draad gespannen te houden (want dit is het lastigste aan threading). Zo kan je dit handige instrumentje in online shops vinden onder de naam Jocca Epilator. De jocca epilator wordt geleverd met navul touwtjes en maakt het epileren met touw wat makkelijker.


Epileren met touw bij een brow bar of schoonheidsspecialiste

Eén van de manieren om threading onder de knie te krijgen, of om te ervaren hoe het voelt, is het bezoeken van een brow bar of schoonheidssalon. Een voordeel is dat je kan zien hoe het in zijn werk gaat (hoewel je niet zoveel ziet als op een instructie video) en dat je kan ervaren hoe het voelt. Daarbij gaat het lekker snel en kan je binnen no time met ‘eyebrows on fleek’ verschijnen op een feestje, etentje of sollicitatie.
Omdat threading steeds populairder wordt, bieden steeds meer salons deze methode aan. Het is nog hygiënisch ook.


Perfecte wenkbrauwen creëren op oosterse wijze

Threading vergt wat oefening, maar als het je lukt om het regelmatig voorzichtig te doen, heb je ook wat. Het kost weinig tijd en zorgt voor mooi gevormde wenkbrauwen. Daarbij irriteert het minder dan bijvoorbeeld harsen. Denk eraan dat je eigenwijze, stugge haartjes het beste even kan verwijderen met een pincet. Voor haren op je bikinilijn en je benen is threading niet gezicht.

Voor epileren met touw gebruik je het beste een katoenen draad. Wil je echt aan de slag met threading, maar vind je het lastig (of wil je gewoon wat meer comfort), dan kan een hulpmiddel zoals de jocca epilator uitkomst bieden. Om te ervaren hoe threading voelt kan je voor de eerste keer ook naar een brow bar of schoonheidssalon gaan. Op deze manier kan je er snel en makkelijk kennis mee maken.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag