Ontharen met een epilady; hoe werkt het?

Ontharen met een epilady; hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2019

Ontharen met een epilady is bij een grote groep vrouwen erg populair, terwijl een andere groep twijfelt. Wat is een epilady precies, voor welke zones gebruik je ‘m en doet het pijn? In dit artikel lees je alles over een epileerapparaat en over de voor – en nadelen. Zo kan je je oriënteren of zo’n apparaat bij je past en weet je meteen hoe je hem het beste gebruikt. Eén ding is zeker: de haartjes blijven langer weg dan na het scheren met een scheerapparaat. En dat is altijd winst, zeker in de zomermaanden.


Wat is een epilady en hoe werkt het?

Hoewel ‘Epilady’ oorspronkelijk een merknaam is, is dit epileerapparaat al een tijdlang in allerlei merken verkrijgbaar. Het is simpelweg een epileerapparaat voor vrouwen (hoewel mannen het natuurlijk ook kunnen gebruiken). De bekendste merken met epilady’s in het assortiment zijn Braun, Philips en Panasonic.

Een epileerapparaat lijkt qua vorm op een scheerapparaat, alleen zitten er op de kop van een epileerapparaat kleine, ronddraaiende klemmetjes (pincetjes) die het haar er met wortel en al uittrekken. Het resultaat kan je vergelijken met harsen. Door het verwijderen van de haartjes met wortel en al, is het resultaat mooi glad en blijven de haartjes langer weg. Veel epilady’s hebben verschillende standen voor het epileren: een hogere stand epileert sneller.

https://nl.pinterest.com/pin/464715255283173983/

Waar kan je een epilady voor gebruiken?

Epilady’s zijn het meest populair om benen te ontharen. Hier zijn epilatoren dan ook standaard geschikt voor. Er zijn ook epilatoren die geschikt zijn voor je benen, je oksels je bikinilijn en de rest van je lichaam.

De oorsprong van de Epilady

De epilady werd oorspronkelijk uitgebracht in de jaren ’80. In het kopstuk van de oude epilady’s zat een spiraalveer die in een gebogen positie werd gehouden. De randen aan de ene kant van deze veer gingen open, en aan de andere kant van de veer gingen ze strak dicht. De spiraal draaide rond met een elektrische motor, en de gesloten kant ervan pakte de haartjes beet en liet ze los nadat ze eruit waren getrokken.

Na de epilady met spiraal werden er epileerapparaten ontworpen met metalen discussen die ronddraaiden en zo de haartjes verwijderden. Inmiddels hebben we, zoals je net las, al een tijdlang ‘epilady’s op de markt met pincetjes.


Hoe ga je te werk als je een epilady gebruikt?

Een epilady gebruiken is niet veel moeilijker dan het hanteren van een scheerapparaatje. Het voelt alleen heel anders aan. Belangrijk is om de epilady in een rechte hoek op je lichaam te plaatsen, en om hem zo dicht mogelijk op je lichaam te houden. Daarmee bedoelen we niet dat je hem op je benen of je bikinilijn moet duwen, maar dat je hem zo dicht mogelijk bij de wortels van de haartjes houdt. Zo verwijder je de haartjes het meest efficiënt en comfortabel.

Het makkelijkst is als je de haartjes van je benen, je bikinilijn of je oksels niet al te lang laat groeien voor je gaat epileren. Te kort is ook niet handig, want dan is het voor de pincetjes van de epilady moeilijker om grip te krijgen op de haartjes. Een lengte daar tussenin is dus het meest praktisch. Het is een kwestie van uitproberen om te zien welke lengte voor jou het prettigst is. In de zomer (tijdens warm weer) groeien haartjes sneller dan in het koude najaar.

https://nl.pinterest.com/pin/3729612178387787/


Zó epileer je zo comfortabel mogelijk.

Het is lastig om aan te geven of ontharen met een epilady pijn doet, omdat iedereen pijn verschillend ervaart. Wel is het een feit dat het ontharen met een goede epilator niet of nauwelijks pijn zou hoeven doen. Wel kan het heel goed dat je het als onaangenaam ervaart, zeker aan het begin.
Als je wilt starten met een epilator, dan kan je er het beste aan wennen door hem eerst alleen te gebruiken voor je benen. Je benen zijn minder gevoelig dan je oksels of bikinilijn, zodat je wat makkelijker kennis kan maken met het apparaat en hoe dat voelt.

Wat te doen bij een gevoelige huid?

Sommige vrouwen hebben een gevoelige huid: epileren is voor hen niet minder comfortabel dan voor anderen, maar na het epileren zijn er rode bultjes zichtbaar die lijken op stoppeltjes. Dit kan geen kwaad en trekt snel weer weg. Als je hier last van hebt, kan je het beste de avond vóórdat je mooie benen wilt de epilady gebruiken. Zo kan ‘s nachts de irritatie verdwijnen.

Op je gemak wennen

Het helpt om met name de eerste keren dat je epileert, de haartjes niet te lang te laten groeien en er even de tijd voor uit te trekken. Epileren is vooral wennen, maar als dat je lukt levert het ook wat op: langer gladde benen dan met een scheerapparaatje.

Verzorgen na het epileren

Als het epileren nog wat gevoelig is (dit is bij veel mensen het geval, zeker aan het begin) kan je een kalmerende of verkoelende crème of gel op de geëpileerde zone aanbrengen. Gebruik geen al te dikke of vette crème, want daarmee  sluit je de geïrriteerde zone teveel af. Een parfumvrije gel met bijvoorbeeld panthenol of aloë vera is een goede optie.

Hoe epileer je pijnloos en comfortabel?

Sommige epilady’s worden geleverd met een icepack. Het idee daarachter is dat je de plaats kan verdoven met het icepack, om zo comfortabeler te epileren. Niet bij iedereen heeft dit het gewenste effect. Wat kan je beter doen om de pijn te verlichten:

 • Haartjes niet te lang laten groeien.
 • Neem de tijd om aan het apparaat te wennen. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander.
 • Houd het apparaat niet uit angst ver van je lichaam af. Dit is juist minder comfortabel. Het apparaat werkt het best als je hem in een rechte hoek, dicht langs de te epileren zone beweegt. Lichtjes tegen je huid aan dus, en niet van een afstandje.
 • Epileer tijdens of na een warme douche.

Voor – en nadelen

Net als elke manier van ontharen en jezelf verzorgen heeft het gebruik van een epilady zo wat voor – en nadelen. Het grootste voordeel is het resultaat, dat veel langduriger is dan het resultaat van een ladyshave. Je benen voelen gladder aan en zijn ook langer glad. Wat zijn nog meer voordelen:

 • Je hebt niet de kliederboel die je bij ontharingscrème hebt.
 • Epileren met een epilady kan je zelf, je hoeft geen afspraak te maken bij een schoonheidsspecialiste.
 • Minder of geen zichtbare stoppels, in tegenstelling tot scheren. Alles is mooi glad.
 • Haar op je benen komt steeds een beetje dunner terug. Elke keer na het epileren blijft er namelijk een klein percentage van de haartjes weg. De haartjes die wegblijven komen niet meer terug.
 • Een epilady neem je makkelijk mee op de vakantie.

Er zitten enkele nadelen aan het epileren met een epilady:

 • Niet iedereen verdraagt een epilady op de bikinilijn of oksels. Daar zal je in dat geval een ladyshave voor moeten houden.
 • Door ontharen met een epilady kunnen haartjes wat sneller ingroeien. Hieronder bespreken we hoe je die aanpakt.
 • Vrouwen met een gevoelige huid zullen altijd rode bultjes blijven zien na het epileren. Deze trekken na een paar uur of na een nacht, vrijwel altijd weg waarna je het gewenste resultaat ziet.

Tips om het maximale uit een epilady te halen.

We hebben al de tip gegeven om altijd te epileren met het apparaat in een rechte hoek, dicht op je huid. Een aandachtspuntje bij epileren is dat er wat makkelijker ingegroeide haartjes ontstaan. Wat kan je daar tegen doen:

 • Scrub een paar keer voorzichtig de zones die je onthaard hebt. Hiermee voorkom je ingegroeide haartjes (en alles wordt extra glad en zacht). Gebruik bij voorkeur een parfumvrije, milde scrub.
 • Ingegroeide haartjes kan je verwijderen met een pincet. Doe dit met goede verlichting in de buurt. Vrijwel alle ingegroeide haartjes zijn makkelijk weg te halen met een pincet en veroorzaken meestal geen problemen. Je herkent ze snel: het zijn de haartjes die niet zijn weggehaald tijdens het epileren en die aan beide kanten vastgegroeid zitten.
 • Epileer lekker na een warme douche. Je voelt je daarna ontspannen en je poriën staan open. Voor veel mensen werkt dit comfortabeler dan het icepack.
 • Oriënteer je goed op de eigenschappen die het apparaat van jou moet hebben, zodat je een goede keuze kan maken. Hieronder staan enkele tips.

Waar let je op als je een epilady wilt aanschaffen?

Epilady’s zijn verkrijgbaar in degelijke merken en daarin zie je flinke prijsverschillen: je koopt een epilator van een goed merk van 30 euro tot 170 euro. Stel jezelf de volgende vragen als je een epilady aan wilt schaffen:

 • Wil je een epilator alleen voor je benen, of ook voor je bikinilijn en oksels? Een apparaat voor alleen je benen, is goedkoper.
 • Moet het apparaat geschikt zijn voor gebruik onder de douche?
 • Wil je een bedraad of draadloos apparaat? Een draadloze epilator moet je tijdig opladen.
 • Duurdere apparaten hebben vaak een druksensor. Deze geeft de druk aan waarmee je het beste epileert. Wil je dat of juist niet?
 • Wil je meerdere standen op het apparaat (een hogere stand staat voor een hogere snelheid, waarmee je meer haartjes verwijderd).
 • Sommige epilators hebben een massage opzetstuk. Hiermee kan je je huid voorbereiden op het epileren.
 • Je kan ook een epilady met icepack aanschaffen. Hou er daarbij rekening mee dat dit niet bij iedereen werkt en dat je ook een icepack kan gebruiken dat je thuis al hebt liggen.

Vanzelfsprekend koop je voor 30 euro een eenvoudige epilator voor bijvoorbeeld alleen je benen, en kan je van een hogere prijs extra comfort verwachten (meerdere standen, opzetstukken en geschikt voor alle zones).


Is een epilady iets voor jou?

Alles bij elkaar is het niet moeilijk om een epilady te gebruiken. Het gebruik lijkt op het hanteren van een ladyshave, alleen is het bij een epilator belangrijk om hem in een rechte hoek op je lichaam te zetten en hem er niet te ver vanaf te houden. Daarbij helpt het als je de haartjes niet te lang laat groeien. Langere haartjes zijn altijd wat oncomfortabeler om te epileren. Een andere tip tegen irritatie is om te epileren tijdens of na het douchen, en om daarna een verzachtende crème of gel aan te brengen op je benen.

Een epilady kan gebruikt worden voor de benen, de oksels en de bikinilijn. Niet elk apparaat is geschikt voor alle zones, dus hou hier rekening mee als je een epilady wilt aanschaffen. Standaard zijn ze vrijwel allemaal geschikt voor de benen.
Een epilady voelt anders aan dan een scheerapparaat en dit is iets waar je aan moet wennen. Een voordeel van een epilator is dat haartjes langer wegblijven en je niet elders (bij een schoonheidssalon) je benen hoeft te ontharen


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag