Wat is de beste stijltang?

Wat is de beste stijltang?

Laatst bijgewerkt: 30 november 2018

Hoezeer je haar ‘s ochtends ook tegensputtert, met een goede stijltang breng je het snel weer in het gareel. Maak het steil of doe er juist een slag in zodat je er op je allerbest uitziet. Ben je van plan een nieuwe stijltang te gaan kopen? Dan zijn er veel prima producten te vinden. De beste daarvan zetten we in dit artikel voor je op rijtje, maar niet voordat we eerst hebben besproken waar je zelf allemaal op moet letten bij het kopen van een stijltang die optimaal geschikt is voor jouw haar!


Waar let je op bij aanschaf van een stijltang?

Zoals bij elk elektrisch apparaat zijn er ook bij een stijltang een aantal zaken waar je op moet letten voor je er eentje aanschaft. Want alhoewel de meeste stijltangen elkaar qua prijs en kwaliteit niet veel ontlopen zijn er toch een paar verschillen die goed zijn om te weten. Zoals de verschillende gebruikte materialen en de temperatuur, maar vooral ook welke invloed die factoren hebben op jouw eigen haar.

Keramisch of titanium

Een stijltang is bedekt met materiaal dat heet wordt en waar je het haar tussen klemt om het te stylen. Welk materiaal daarvoor wordt gebruikt is heel belangrijk, want dat bepaalt hoe goed de tang zal stijlen, maar ook of je haar er niet door beschadigd zal worden.

De meeste stijltangen hebben keramische plaatjes waar je het haar tussen klemt. Let daarbij echter wel altijd op of de plaatjes inderdaad helemaal van keramiek zijn of dat alleen het bovenste laagje van het plaatje dat materiaal bevat. Als het alleen maar een laagje is kan dat er vanaf slijten en als dat gebeurt werkt de tang niet optimaal meer en kan die zelfs je haar beschadigen. Let er dus op of de stijltang inderdaad volledig keramische plaatjes heeft en niet alleen van een keramische coating is voorzien.

Stijltangen met plaatjes van titanium zijn wat duurder en worden daarom vaker door professionele kappers gebruikt. Titanium is heel stevig materiaal dat goed warmte geleidt en waarmee je allerlei verschillende haartypen perfect steil of juist krullend kunt maken. Waar keramische stijltangen het beste functioneren bij normaal en fijn haar kun je de titanium stijltang ook heel goed gebruiken voor dik en stug haar.

Stijltangen met keramische of titanium plaatjes zijn in principe geschikt voor dagelijks gebruik. Ze gaan lange tijd mee en voldoen vrijwel altijd prima. Hou je natuurlijk wel altijd aan de gebruiksvoorschriften.

Alleen steil haar of ook krullen?

Als je de stijltang alleen wilt gebruiken om je haar steil (recht) te maken dan is elke tang die je koopt daarvoor geschikt. Als je echter ook krullen wilt kunnen maken dan zijn er nog een aantal dingen om op te letten:

  • Hebben de hitteplaatjes op de tang afgeronde randen? Dat maakt krullen maken veel makkelijker.
  • Zijn de plaatjes flexibel of heel stug? Als ze flexibel zijn en dus meebuigen zullen ze ook eerder voor mooie krullen zorgen.

Welke temperatuur?

Een goede stijltang kun je op verschillende temperaturen instellen, want niet elk haartype vereist dezelfde temperatuur. Hoe snel die temperatuur wordt bereikt is natuurlijk ook van belang, want wanneer je ‘s morgens haast hebt weet je hoe vervelend het is om lang te wachten tot de stijltang eindelijk is opgewarmd.

Ook belangrijk is wat je eigen haartype is. Want dat bepaalt hoe heet de stijltang moet kunnen worden. Als je vrij makkelijk haar hebt van het type fijn of normaal, dan heb je een stijltang nodig die ongeveer 180 tot 190 graden wordt. Maar heb je een wat weerbarstiger haartype zoals kroeshaar dan heb je een tang nodig die dat haar op ongeveer 210 tot 220 graden kan stijlen. Dan wordt materiaalkeuze meteen nog belangrijker, want alleen keramische of titanium stijltangen blijven dan 100% veilig voor je haar.

Let ook op met te hoge temperaturen wanneer je beschadigd haar hebt of wanneer je het hebt gekleurd of juist gebleekt. Dan kan het ook minder hoge temperaturen weerstaan. Dan gebruik je de stijltang het liefst op maximaal een graad of 180.

Ionische technologie

Sommige stijltangen beschikken over zogenaamde ionische technologie. Wat betekent dat? Tijdens het gebruik produceert zo’n tang negatieve ionen die de positieve ionen in je haar neutraliseren. Die positieve ionen zijn heel vervelend, omdat ze voor droog, pluizend en vaak ook voor statisch haar zorgen. Door de positieve ionen in het haar weg te nemen zorgt de stijltang met ionische technologie dus voor veel mooier, gezonder en prettiger aanvoelend haar.


Tips bij het gebruiken van een stijltang

Als je zo dadelijk een mooie stijltang hebt uitgezocht en wilt gaan gebruiken is het handig om de volgende tips alvast in het achterhoofd te hebben:

  • Doe eerst een beschermende spray of serum in je haar voordat je de stijltang gebruikt. Daarmee bescherm je het haar tegen de hitte. Bovendien gaat het er nog mooier van glanzen.
  • Je haar moet echt helemaal droog zijn voor je de stijltang erop gebruikt anders is er een hele grote kans dat je het haar verbrandt. Als je een stijltang ook op handdoekdroog haar kunt gebruiken moet dat altijd expliciet in de handleiding vermeld staan. Bij twijfel niet doen dus!
  • Hou de stijltang in topconditie door hem na het gebruik schoon te maken met een beetje alcohol op een watje.

1. Carmen CR3200

Prijs: € 29,-

Ionische technologie: Ja

Temperatuur: 155 tot 230 ℃

Materiaal: Keramische coating

Deze voordelige stijltang is bedekt met een keramische coating en dus niet zo goed als eentje met volledig keramische of titanium plaatjes. Maar daar is de prijs natuurlijk ook naar, want voor deze stijltang betaal je nog geen € 30,-. De plaatjes zijn flexibel, waardoor je makkelijk krullen of een leuke slag in je haar maakt. De tang warmt snel op want binnen een halve minuut is hij al op de door jou ingestelde temperatuur. Ook schakelt hij zichzelf vanzelf uit als je hem een tijdje niet hebt gebruikt. De Carmen CR3200 is prima voor sporadisch gebruik, maar wil je hem elke dag inzetten kies dan liever een wat luxere tang.


2. BaByliss ST326E

Prijs: € 30,-

Ionische technologie: Nee

Temperatuur: 140 tot 235 ℃

Materiaal: Keramische coating

De BaByliss ST326E beschikt niet over ionische technologie maar kan wel op veel verschillende temperaturen worden ingesteld. De minimum temperatuur is 140 graden en is vervolgens in stappen van 5 graden te verhogen tot maximaal 235 graden. In slechts 30 seconden heeft de tang de door jou ingestelde temperatuur bereikt en is hij klaar voor gebruik. Het enige nadeel daarbij is wel dat je de volgende keer je eigen voorkeuren opnieuw in moet stellen omdat die niet automatisch onthouden worden.


3. Remington S5505

Prijs: € 34,-

Ionische technologie: Nee

Temperatuur: 150 tot 230 ℃

Materiaal: Keramische coating

Met de Remington S5505 krijg je een stijltang tot je beschikking die is voorzien van warmte-elementen met een keramische coating. De temperatuur waarop je die instelt kun je aflezen op het display zodat je altijd zeker weet dat je de goede temperatuur voor jouw haar te pakken hebt. Een opvallende functie aan deze stijltang is de knop waarmee je even voor een korte temperatuursverhoging kunt zorgen, zodat je ook een lok die dapper tegenstribbelt alsnog netjes in het gareel kunt krijgen. De plaatjes op de tang zijn flexibel zodat je hem ook prima kunt gebruiken om een mooie en natuurlijk ogende slag in je haar te brengen.


4. Remington S8500 Shine Therapy

Prijs: € 46,-

Ionische technologie: Nee

Temperatuur: 150 tot 230 ℃

Materiaal: Keramische coating

Met de Remington S8500 kun je je haar niet alleen steil maken of juist een mooie slag geven, maar het ook meteen verzorgen. De plaatjes met keramische coating zijn namelijk geïmpregneerd met arganolie en vitamine E. Daar gaat je haar dus heel mooi van glanzen. Je kunt de tang binnen 15 seconden al gebruiken en stelt hem daarbij makkelijk in op temperaturen die variëren van 150 tot 230 graden. Heb je even een wat hogere temperatuur nodig omdat je last hebt van een lok die maar niet in model wil? Gebruik dan de tijdelijke temperatuur boost!


5. Remington Silk S9600

Prijs: € 53,-

Ionische technologie: Ja

Temperatuur: 150 tot 240 ℃

Materiaal: Keramische coating

Met de ionische technologie van de Remington Silk maak je jouw haar in een oogwenk zijdezacht en natuurlijk ook helemaal glad. Of je maakt er even makkelijk een mooie slag in, omdat de Silk S9600 flexibele plaatjes heeft waarmee je ook heel stijlvol kunt modelleren. Binnen een halve minuut is deze stijltang op de temperatuur die je zelf hebt ingesteld, wat kan tussen 150 en 240 graden. De stand die je hebt gekozen wordt ook onthouden zodat je niet telkens opnieuw de goede temperatuur hoeft aan te geven.


6. Max Pro Evolution

Prijs: € 57,-

Ionische technologie: Ja

Temperatuur: 130 tot 230 ℃

Materiaal: Volledig titanium

De Max Pro Evolution heeft plaatjes die zijn gemaakt van titanium en daardoor is hij heel robuust. Ze zijn bovendien flexibel, zodat je de stijltang ook kan gebruiken om je haar te laten krullen. Met de ionische technologie voorkom je pluizend haar en wordt het ook niet statisch. De temperatuur kun je instellen van 130 tot 230 graden en is op het LCD-display af te lezen. De stand waar je hem het laatst op hebt gebruikt wordt ook onthouden zodat de Max Pro Evolution de volgende keer meteen weer klaar is voor gebruik. Deze stijltang kun je in meerdere kleuren krijgen zoals rood en zwart.


7. Remington S8598 Keratin Protect Intelligent

Prijs: € 70,-

Ionische technologie: Nee

Temperatuur: 160 tot 230 ℃

Materiaal: Keramische coating

Net zoals de Remington S8500 Shine Therapy beschikt deze Remington S8598 over keramische plaatjes die zijn geïmpregneerd, in deze versie is dat met keratine en amandelolie. Daardoor wordt je haar optimaal verzorgd en beschermd tijdens het gebruik van de stijltang. Het is ook een intelligent apparaat, omdat hij het vochtgehalte in je haar meet en daar automatisch de temperatuur op aanpast. Zelf kun je die temperatuur uiteraard ook instellen, en wel op 5 verschillende niveaus. Al na 15 seconden is de tang klaar voor gebruik. Let wel op dat de Remington S8509 Keratin Protect Intelligent niet een ionische werking heeft.


8. Chi G2 Ceramic & Titanium

Prijs: € 99,-

Ionische technologie: Ja

Temperatuur: 180, 200 en 220 ℃

Materiaal: Keramiek en titanium

De Chi G2 Ceramic & Titanium is met zijn € 99,- de duurste stijltang uit deze lijst, maar het is dan ook een erg mooi apparaat waar ook professionele hairstylisten graag mee zullen werken. Dankzij de ionische technologie gaat het haar niet pluizen en wordt het ook niet statisch. De plaatjes op de tang zijn van keramiek en titanium waardoor ze je haar optimaal stijlen zonder dat de hitte je haar zal beschadigen. Als een van de weinig stijltangen die we hier hebben genoemd heeft deze Chi G2 geen automatische uitschakeling, je moet hem dus niet vergeten zelf uit te zetten.


Conclusie

Een stijltang hoeft helemaal niet duur te zijn, want zoals je wel hebt kunnen zien in onze lijst zijn er voor bedragen tussen € 30,- en € 100 euro enkele prima stijltangen op de markt. Voor af en toe stijlen zijn ook de goedkopere versies een prima keus, waarbij je er vooral zelf even op moet letten of de temperatuur geschikt is voor jouw haartype. Daarom noemen we hier alleen nog de twee tangen die er wat ons betreft echt bovenuit steken en dat zijn de Remington Silk S9600 en de Chi G2, vooral omdat deze twee stijltangen volledig keramische en/of titanium plaatjes hebben in plaats van alleen een keramische coating. Maar ze bevatten ook alle functies die je kunt wensen en zijn ook nog eens prima geschikt voor regelmatig gebruik.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag