13 Tips voor het lakken van je nagels

13 Tips voor het lakken van je nagels

Laatst bijgewerkt: 7 november 2018

Mooi gelakte nagels maken je look helemaal af en zijn leuk om naar te kijken. Bij sommige mensen lijken gelakte nagels er altijd even perfect uit te zien. Met de tips in dit artikel kan jij dit ook! Nagels lakken is niet heel moeilijk, maar vraagt wel om wat oefening en handigheidjes. Met de adviezen in deze blog weet jij hoe je de kleuren het beste laat spreken, hoe je foutjes verwijderd en nog veel meer. Allereerst bespreken we wat er handig is om in huis te hebben voor mooie nagels. Succes!


Wat heb je nodig voor goed verzorgde, gelakte nagels?

Het leukste van nagels lakken is natuurlijk het uitkiezen van een mooie kleur. Dat je een nagellak remover nodig hebt ligt ook voor de hand. Wat is er nu nog meer handig om altijd in je badkamerkastje te hebben?

 • Azijn om je nagels voor te bereiden op een nieuwe lak.
 • Soda, om kleurresten van bijvoorbeeld rode nagellak te verwijderen.
 • Nagellak verdunner (thinner), voor als je nagellak stroperig wordt.
 • Een nail polish correcter pen om foutjes moeiteloos mee te herstellen
 • Base coat
 • Top coat
 • Nagellak remover

Dat zijn best wat spulletjes. Gelukkig hebben veel mensen middelen zoals azijn en soda al in huis. Een correcter pen hoef je natuurlijk maar één keer aan te schaffen en scheelt veel gedoe wanneer je een foutje maakt. Hoe dat allemaal werkt lees je in de tips hieronder!


1. Bereid je nagels voor met een azijnbadje en een base coat.

Na het verwijderen van een eventuele vorige nagellak, blijven er ongemerkt altijd wel wat restjes nagellak en nagellak remover achter. Nieuwe nagellak kan zich dan net wat minder goed hechten. Dit los je op door je nagels kort onder te dompelen in een badje van azijn.
Het is niet noodzakelijk maar wel makkelijk: breng na het azijnbadje een doorzichtige base coat aan. Door een base coat hecht je nagellak nóg beter en een groot voordeel is dat ook met een donkere kleur, je nagels niet zullen verkleuren. Een basecoat zorgt kortom, voor egale, gladde nagels.


2. Last van bubbels in je flesje nagellak? Zó los je dit op.

Bubbels in de nagellak zijn voor velen een grote ergernis. Je brengt je nagellak netjes aan en toch komen er belletjes onder. Schud niet met je flesje lak. Schudden maakt de bubbeltjes juist erger. Rol voor je gaat lakken, met het flesje tussen je handpalmen. Deze methode werkt wél tegen belletjes. Na het rollen van het flesje tussen je handpalmen, breng je de nagellak makkelijker aan.


3. Do’s en dont’s bij stroperige nagellak.

Je haalt één van je favoriete flesjes nagellak tevoorschijn, en je merkt dat ‘ie helemaal stroperig geworden is. Dit is een probleem waar meer vrouwen tegenaan lopen, en makkelijk op te lossen met een ‘thinner’. Twee druppeltjes nagellakverdunner en je kan je lak weer prima gebruiken.
Wat je beter níet kan doen is met nagellakremover of aceton je nagellak verdunnen. De nagellak kan hierdoor sneller uitdrogen en strepen op je nagels gaan vertonen. Zonde!


4. Handige tip om foutjes op te lossen: de nail polish corrector pen

Het gebeurt bijna iedereen die nagels lakt weleens dat ze een foutje maakt. Je hebt teveel gebruikt en het loopt langs je vinger. Met wattenschijfjes en nagellak remover pads wordt je foutje makkelijk erger, omdat je er al snel je gelakte nagels mee aanraakt als je niet oplet. Een handige oplossing hiervoor is de nail polish correcter pen. Deze pen heeft een uiteinde dat de lak opneemt waarmee je bent uitgeschoten. Hiermee kan je foutjes efficiënt en makkelijk weghalen, zonder je gelakte nagel aan te raken. Een simpele oplossing die veel gedoe scheelt!


5. Zo komen de kleuren van nagellak altijd mooi tot hun recht

Een base coat onder je nagellak is niet alleen handig om de lak beter te laten hechten, maar ook om de kleur van de lak mooier te laten uitkomen! Het komt regelmatig voor dat iemand een nagellak koopt die eenmaal op de nagels een beetje tegenvalt. Een base coat maakt je nagels egaal en laat de kleur altijd mooier uitkomen.

blank


6. Mat of glanzend? Bepaal het zelf met de juiste topcoat

De één houdt van mat, en de ander is juist weg van een mooie glans. Na het lakken van je nagels kan je er met een topcoat voor zorgen dat ze mat of glanzend worden. Er zijn verschillende topcoats op de markt. Wat iedere topcoat in elk geval doet, is je nagels langer mooi houden. Met een topcoat zal de nagellak minder snel afbladdert of krast. Daarom is het de moeite waard om er één in huis te hebben.


7. Werk in laagjes

Om te zorgen dat de nagellak er zo mooi en egaal mogelijk uitziet, kan je het beste werken in dunne laagjes. Lak je nagels in een dunne laag, en laat dit goed drogen. Daarna breng je over de eerste laag, een tweede dunne laag aan. Dit zorgt voor een mooi resultaat, dat langer blijft zitten.
Het kost misschien wat meer tijd om de lak in laagjes aan te brengen, maar het levert je een mooi resultaat op. Je zal merken dat je er al snel routine in krijgt. Het nadeel van één dikke laag nagellak is dat dit er snel klonterig uit gaat zien en dat het langer duurt voor de nagellak droogt.


8. Gebruik bij donkere nagellak altijd een base coat

We noemden hem al eerder, maar vooral als je je nagels in een donkere kleur lakt is een base coat essentieel. De kleur komt beter tot zijn recht, en je voorkomt ermee dat de donkere nagellak kleur achterlaat op je nagels na het verwijderen. Met een basecoat zorg je ervoor dat donkere nagellak na het ‘removen’ ook écht weg is. Er komen weer gezonde nagels in je eigen kleur tevoorschijn.


9. Vergeet de uiteindes van je nagels niet te lakken

Nagellak begint meestal aan de bovenkant van de nagels te brokkelen. Dit gebeurt nog sneller als je de bovenkant niet goed lakt. Veel mensen vergeten dit. Zonde, want door ook de bovenkant goed mee te nemen, verzegel je de nagellak als het ware. Hij blijft zo veel beter zitten. Voor een mooi resultaat dubbelcheck je dus even de bovenkant van je nagels.
Als je ook een topcoat gebruikt, kan je er voor de zekerheid een extra laagje van aanbrengen aan de bovenkant van je nagels. Doe dit als je nagels verder al zijn gedroogd, en je bent verzekerd van een resultaat dat langer mooi blijft.


10. Gebruik voor glitternagellak een speciale base coat.

Tijd voor glitter en glamour? Dan is een glitternagellak schitterend om je look af te maken. Lak met glitter heeft als nadeel dat er makkelijk glitters achterblijven als je ‘m wilt verwijderen. Het helpt om hiervoor een speciale peel-off base coat te gebruiken. Dit is een base coat die je er in zijn geheel aftrekt nadat je je nagellak hebt verwijderd. Met deze handige base coat zijn glitters die achterblijven, verleden tijd!


11. Met deze kleuren lijken korte nagels langer

Sommige mensen houden hun nagels liever kort, of hebben nagels die snel afbreken. Kan je je nagels dan wel lakken? Zeker wel! Om je nagels in dat geval wat langer te laten lijken, kan je het beste een pasteltint of een nude kleur gebruiken. Kortom, een lichte teint. Lichte kleuren laten je nagels namelijk langer lijken. Om dit effect wat te versterken kan je je nagels op een bepaalde manier vijlen. Dit doe je door de vijl aan de zijkant van je nagels te zetten en dan verticaal te vijlen (altijd dezelfde richting uit vijlen, niet heen en weer). Zo worden je nagels optisch langer!


12. Verzorg je nagels en handen goed

Het mooiste resultaat met nagellak bereik je wanneer je je handen en nagels goed verzorgd. Las af en toe even een ‘nagellakpauze’ in en besteed wat extra aandacht aan je handen en nagels. Hoe doe je dat:

 • Gebruik een nagelverharder als je merkt dat je nagels erg uitdrogen en scheuren. Meestal zie je het resultaat nadat je het twee weken lang op je nagels aanbrengt.
 • Naast een nagelverharder, kan je ook een nail repair product gebruiken. Een nail repair zorgt ervoor dat de eiwitmoleculen in je nagels weer aan elkaar gekoppeld worden, waardoor de structuur van je nagels verbeterd. Daarnaast hydrateert een nail repair product  je nagels goed.
 • Masseer je nagels en nagelriemen in met een speciale nagelriem olie. Er zijn ook andere oliën die je nagels een handje helpen en dat zijn olijfolie, amandelolie, castorolie en avocado olie. Met deze oliën kan je gelijk je vingers en handen inmasseren. Het inmasseren met olie is gelijk een goede oplossing voor droge en ruwe handen in het najaar.

Als je genoeg aandacht aan je nagels, nagelriemen en handen besteedt, heb je altijd een mooi, verzorgd geheel. Daarbij gaat het lakken van je nagels een stuk makkelijker als je nagels in goede conditie zijn.


13. Welke kleur past bij jou?

Sommige kleuren nagellak zijn in een bepaald seizoen helemaal hot. Toch zijn er ook kleuren die altijd kunnen, zoals het supervrouwelijke rood. In de kleur rood zijn nog eens veel variaties ook, zodat je die kleur toch in je eigen stijl kan dragen.
Hoewel ook nagellak de mode volgt, kan je over het algemeen stellen dat in de winter de diepere, donkere kleuren vaak gedragen worden, en in de zomer de meer lichte kleuren. Wij hebben nog een paar tips:

 • Donkere kleuren zijn extra mooi als jouw stijl donker of uitgesproken is.
 • Nude – en pasteltinten kunnen eigenlijk altijd. Deze tinten zijn daarbij erg representatief, dus ideaal voor bijvoorbeeld dat sollicitatiegespek.
 • Zijn je nagels niet zo lang, dan zijn lichte tinten mooier omdat deze je nagels langer doen lijken.

Een andere tip die we hebben, heeft te maken met jouw huidskleur. Je huid kan een koele of warme ondertoon hebben. Veel mensen houden rekening met deze koele of warme ondertoon wanneer ze een haarkleur of kledingstuk uitkiezen. Ook met nagellak is het het mooist als je een kleur uitkiest die past bij je ‘toon’ van je huid:

 • Een huid met een koele ondertoon heeft een roze, blauwe of rode ondertoon. Nagellak met wat koelere, zilverkleurige tinten is dan het mooist. Kleuren waarin je een zweem blauw of grijs terug kan vinden, zijn mooi bij jou. Wil je gaan voor een nude tint, kies dan voor een kleur die neigt naar paars.
 • Een huid met een warme ondertoon neigt naar goud, beige of olijf. Herfsttinten kunnen goed als jouw huid een warme ondertoon heeft. Goudachtige, bruine en nudetinten zijn dan mooi als nagellak.

Als je huid een koele ondertoon heeft, maar wel wat donkerder is, kan je wat meer risico nemen met de kleur nagellak die je kiest.


Trek er de tijd voor uit

Flawless nagels zijn helemaal het einde en trekken zeker de aandacht. Het ziet er daarbij ook nog eens heel representatief uit. Je nagels mooi lakken vraagt even wat tijd en oefening, maar dan heb je ook wat! Gebruik in elk geval een base coat, want dit maakt het lakken een stuk makkelijker en mooier. Met een base coat komt elke kleur tot zijn recht. Vergeet ook de uiteindes van je nagels niet! Hier begin de nagellak het eerst met brokkelen. Met een nail polish corrector pen kan je makkelijk kleine foutjes oplossen zonder je gelakte nagels aan te raken. Verzorg je nagels tussendoor goed en je handen mogen gezien worden!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag