Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van shea butter?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van shea butter?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Shea butter is een natuurlijk product dat gewonnen wordt uit noten die alleen in Afrika groeien. Het is een enorm voedend ingrediënt dat al honderden jaren wordt gebruikt om de vele beauty- en gezondheidsvoordelen. Je kunt het in die zin een beetje vergelijken met kokosolie, ook echt een multifunctioneel wonderproduct. Maar waarom is shea butter zo goed? In dit artikel komen we uitgebreid terug op de gezondheidsvoordelen van shea butter. 


Wat is shea butter precies?

Voordat we de voordelen beschrijven, leggen we eerst even uit wat shea butter precies is. Zoals we hierboven vertelden wordt het gewonnen uit noten. Noten van de Kariteboom, om precies te zijn. De noten worden geplukt, geplet en gekookt voordat de vetten eruit worden gewonnen. Daarna wordt het verwerkt in moisturizers, bodylotion, crèmes en dergelijke. Het is ook mogelijk om pure, onbewerkte shea butter te kopen. Shea butter bevat veel vitamine A en E, is rijk aan goede vetten en antioxidanten. De voornaamste ingrediënten van shea butter zijn: oliezuur, stearinezuur en linozuur. Die ingrediënten zeggen je waarschijnlijk niet zo veel, maar neem maar van ons aan deze ingrediënten een hele gunstige uitwerking hebben op jouw gezondheid. Dus laten we maar snel doorgaan met de hoofdvraag: “Wat zijn de gezondheidsvoordelen van shea butter?”.


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van shea butter?

Shea butter is vooral bekend vanwege de voordelen voor haar en huid. Deze voordelen zullen we later in dit artikel uitgebreid bespreken. We lichten nu eerst de belangrijkste gezondheidsvoordelen toe.

Verlicht reumaklachten

Reuma is een vervelende ziekte met gewrichtspijn, ontstekingen en algemene stijfheid. Helaas zijn er niet zoveel dingen die je ertegen kunt doen. Het schijnt echter wel zo te zijn dat shea butter de pijnlijke delen kan verlichten.

Verlaagt cholesterol

Een te hoog cholesterol houdt verband met een heleboel gezondheidsklachten, waaronder hart- en vaatziekten. Dus je blijft langer gezond als je het cholesteralgehalte laag houdt. Shea butter heeft een positieve uitwerking op het cholesterol, omdat het stearinezuur bevat.

Helpt bij eczeem en andere aandoeningen

Bij eczeem, dermatitis en psoriasis heb je last van een jeukende, droge huid. Misschien van schilfers, of van veel jeuk. Een goede shea butter lotion voedt de huid intens. Hierdoor heb je minder jeuk en zwellingen. De shea butter laat de eczeem niet helemaal verdwijnen maar zorgt er wel voor dat het wat draaglijker wordt.

Voorkomt infecties door insectenbeten

Als je wordt gebeten door een insect dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Soms vanwege een allergie. Zo zijn sommige mensen allergisch voor wespenbeten. Ook dragen sommige insecten, zoals teken, ziektes met zich mee. Door shea butter op de insectenbeten te smeren voorkom je dat de beet gaat infecteren.

Beschermt tegen de zon

Shea butter fungeert als een natuurlijke zonnebrandcrème. Het biedt tot op zekere hoogte bescherming tegen de ultraviolette straling van de zon. Door jezelf in te smeren met shea butter voorkom je mogelijk huidveroudering en huidziekten zoals kanker. We raden echter af om alleen maar gebruik te maken van shea butter. Gebruik altijd een extra zonnebrandcrème bij felle zon.

Stimuleert wondgenezing

Heb je een (open) wond, zoals een snijwond of schaafwond? Je zou het misschien niet verwachten, maar shea butter heeft een helende werking op dergelijke wonden. Door shea butter op te smeren helen de wonden sneller.

Vermindert verkoudheid (met name verstopte neus)

We hebben al veel geschreven over middelen tegen verkoudheid en hoesten. Eigenlijk zouden we shea butter ook aan dat lijstje moeten toevoegen. Door een beetje shea butter in je neusgaten te stoppen, wordt de ontsteking (vaak de boosdoener van de verstopte neus en verkoudheid) geremd. Dus bij een verstopte neus altijd even wat shea butter gebruiken! Baat het niet dan schaadt het niet.

Verzacht spierpijn

Beetje te hard tekeer gegaan in de sportschool? Shea butter wordt heel vaak gebruikt om spierpijn te verlichten. Er is geen concrete studie die aanwijst dat shea butter het beste is, maar wij horen veel positieve geluiden van mensen die dit middel tegen spierpijn gebruiken.

Vermindert jeuk

Bijna niets zo frustrerend als jeuk. Je wil eigenlijk krabben, maar je weet dat het ‘niet mag’. Of in ieder geval dat het beter is om het niet te doen. De volgende keer dat je jeuk hebt, bijvoorbeeld door een droge huid of door een huidaandoening, is shea butter er om de jeuk te verlichten.

Gaat zwangersschapsstriemen tegen

Sheabutter wordt vaak verwerkt in dermatologische producten die striae  kunnen voorkomen. Tijdens de zwangerschap word je buik natuurlijk een stuk dikker, waardoor er lelijke strepen kunnen ontstaan (de zogeheten ‘zwangersschapsstriemen’). Shea butter helpt om deze strepen te voorkomen.

Verzorgt de lippen

Een laatste gezondheidsvoordeel dat we willen noemen is het positieve effect van shea butter op de lippen. Het geeft de lippen net dat extra vocht en de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Hiermee voorkom je schrale lippen. Een probleem dat vooral in de winter de kop op steekt.


Wat zijn de voordelen van shea butter voor je haar?

Je leest dit artikel vanwege de gezondheidsvoordelen, maar je bent vast ook wel benieuwd naar de voordelen van shea butter voor het haar. Want als je eenmaal een potje shea butter in huis hebt, kun je er maar beter het maximale uithalen!

Repareert beschadigd haar

Ons haar krijg heel wat te verduren. Stijltangen, krultangen, chemische producten zoals haarverf… Hierdoor droogt het haar uit en kan het beschadigen. Shea butter brengt het vochtlevel in je haar weer op peil. Daarnaast helpt shea butter om gespleten haarpunten en gebroken haar te voorkomen. Het bevat namelijk bepaalde vitamines voor het haar. Je kunt shea butter ook gebruiken om haarbeschadigingen te voorkomen. Want shea butter beschermt je haar tegen barre boze weersomstandigheden, zoals regen of juist hitte.

Voorkomt haaruitval

Shea butter heeft bepaalde ingrediënten waardoor het haar sterk blijft. Hiermee verminder je de kans op haaruitval. Heb je veel last van haaruitval? Shea butter kan een oplossing zijn, maar in dit artikel hebben we nog veel meer opties op een rijtje gezet.

Natuurlijke conditioner

Wat kan shea butter níet? Het fungeert zelfs als natuurlijke conditioner, met name vanwege de aanwezige vitamine A en Hiermee voed je het haar zonder het te verzwaren of vet te maken.

Verzorgt de hoofdhuid

Een gezonde hoofdhuid is essentieel voor mooi, gezond haar. Shea butter brengt je hoofdhuid weer tot rust en is de oplossing voor een jeukende, droge hoofdhuid. Ook claimen sommige mensen dat shea butter ‘roos’ tegen gaat.


Overige beauty voordelen van shea butter

We willen dit artikel graag afsluiten met overige voordelen van shea butter. Zowel voor beauty als voor de gezondheid. Voor als je nog steeds niet overtuigd bent…

Vermindert irritatie na het scheren

Ben je eindelijk weer gladgeschoren, ziet je bikinilijn of kaaklijn eruit als een soort kraterlandschap. Een jeukend kraterlandschap. Inderdaad, irritatie na het scheren komt vaak voor en is erg vervelend. Door de irritatie wordt de huid rood en hobbelig. Door shea botter op te smeren, voordat je gaat scheren, maak je de huid alvast mooi glad. Je kunt ook na afloop nog een beetje opsmeren om de huid weer te kalmeren.

Maakt de huid weer elastisch

Net als het natuurlijke eiwit collageen, helpt shea butter om de elasticiteit van de huid weer te herstellen. Sterker nog, het stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen in je huid. En hoe elastischer je huid, hoe minder vlekken en rimpels. Althans, hoe langer je huid mooi blijft. Want iedereens huid wordt vroeg of laat ouder, hoeveel shea butter je ook gebruikt.

Gaat huidveroudering tegen

Shea butter staat bekend als een uitstekend huidverjongingsproduct. Met name omdat het de elasticiteit in de huid terugbrengt. Daarnaast zorgt shea butter ervoor dat de bloedsomloop in de huid verbetert en dat de cellen sneller vernieuwd worden. Het wondermiddeltje wordt dan ook regelmatig gebruikt om rimpels en lijnen in het gezicht te voorkomen.


Welke vorm van shea butter is het beste?

Je kunt shea butter in diverse vormen kopen. Soms als het verwerkt is in beautyproducten (bijvoorbeeld in haarshampoo), soms in pure vorm. Bovenstaande gezondheidsvoordelen en beautyvoordelen behaal je het snelst door een ongeraffineerde (onbewerkte) shea butter aan te schaffen. Hierbij weet je zeker dat alle ingrediënten aanwezig zijn. We zeggen niet dat andere producten met shea butter slecht zijn. Ze zorgen alleen lang niet allemaal voor de eerder genoemde voordelen.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag