Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoeveel kilo kun je afvallen in een maand?

Hoeveel kilo kun je afvallen in een maand?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoeveel kilo kun je afvallen in een maand? Het is misschien wel een van de meest gestelde vraag aan Google. Wie de vraag intikt zal ook zien dat er ontzettend veel over geschreven wordt en de meningen uiteen lopen.

Om duidelijkheid te scheppen hebben we dit artikel voor je geschreven en geven we je tips die je helpen bij het behalen van je ideale streefgewicht. Lees verder en ontdek hoeveel kilo je kwijt kunt raken in een maand!


Caloriebehoefte bepaald hoeveel kilo je kunt afvallen

Hoeveel je exact kunt afvallen hangt grotendeels af van je persoonlijke caloriebehoefte. Wil je verantwoord afvallen dan moet je dagelijks minder calorieën eten dan je eigenlijk nodig hebt, dit noemen we een “calorietekort”. Hoeveel calorieën jij dagelijks nodig hebt hangt af van je geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en je dagelijkse beweging.

Calorietekort

Aan de hand van je caloriebehoefte kun je berekenen hoeveel dagelijkse “calorietekort” je kunt aanhouden. Zo kun je precies zien hoeveel gewicht je kunt kwijtraken in een maand. Afgezien van de onverantwoorde crash diëten kan een gemiddeld persoon op een gezonde manier ongeveer 2 tot 4 kilo per maand afvallen. Aangezien je nooit uit kunt gaan van een gemiddeld persoon, raden we je aan om jouw persoonlijke caloriebehoefte te berekenen. Hoe dat moet vertellen we je nu:

blank

Caloriebehoefte berekenen & persoonlijke weekmenu’s

Bij de website Fitchef.nl kun je naar aanleiding van 7 simpele vragen (duurt ongeveer 30 seconden) uitrekenen wat je dagelijkse caloriebehoefte is. Daarnaast bied deze website hele goede tools om je te houden aan deze caloriebehoefte. Met persoonlijke weekmenu’s gericht op jouw caloriebehoefte & tekort eet je precies op het aantal calorieën wat je nodig hebt. Zo kun je verantwoord het maximale afvallen wat bij jouw past.

FitMethode

Om je gewenste macro + caloriebehoefte te berekenen heeft Fitchef.nl een paar korte vragen aan je.

Bereken je dagelijkse caloriebehoefte op Fitchef.nl »


Verantwoord afvallen of afvallen met een crashdieet?

In ons artikel over het JoJo-effect schreven we al dat er een groot verschil is tussen afvallen en afvallen. Ja, je kunt (middels een crashdieet) in no-time ontzettend veel kilo’s kwijt raken. Maar voor je het weet zitten die overtollige kilo’s er net zo hard weer aan. Niet bepaald wat je voor ogen hebt waarschijnlijk. Want waarschijnlijk wil je net als de meeste mensen kilo’s kwijtraken én deze er voorgoed af houden. Met de zogenaamde crashdiëten gaat dat je niet lukken. De kilo’s kwijtraken zeker wel, de overtollige kilo’s er af houden zeker niet.

We gaan er dus maar van uit dat je dit artikel leest omdat je wilt weten hoeveel kilo’s je kunt afvallen in een maand zonder dat deze kilo’s er weer net zo hard aankomen. We hebben dan ook de beste diëten voor je op een rijtje gezet waarmee je kilo’s kunt kwijtraken, maar ze er dus tevens afhoudt in de toekomst.


Hoeveel kilo’s afvallen per maand is realistisch?

Keiharde cijfers over hoeveel kilo’s je per maand af kunt vallen met bovengenoemde diëten ga je nergens vinden. Volgens de autoriteiten mogen aanbieders van diëten dit namelijk niet expliciet vermelden op de website om teleurstellingen en misleiding tegen te gaan. Ergens wel logisch, want jouw lichaam werkt nu eenmaal anders dan die van anderen.

Je kunt dus andere resultaten behalen met hetzelfde dieet.
Als je zelf al een beetje onderzoek hebt gedaan hoor je veel verhalen over het aantal kilo’s wat je per maand kunt afvallen. Van 5 kilo tot wel 10 of 15 kilo. Maar hoe realistisch is dit? En vooral: hoe zit het als je de kilo’s kwijt bent en weer overgaat op een ‘normaal’ eetpatroon? Blijven de kilo’s er dan af of kan je al snel weer van voren af aan beginnen? We proberen het je helder te maken middels een rekenvoorbeeld.


Rekenvoorbeeld

Om een einde te maken aan alle fabeltjes over hoeveel kilo je per maand kunt afvallen hebben we onderstaand voorbeeld genomen. Dit zijn wellicht de keiharde cijfers waar je naar op zoek bent.
Uit onderzoek is gebleken dat 1 gram vet ongeveer 9kcal bevat. Omgerekend bevat 1 kilogram vet dus zo’n 9.000 kcal. Om 1 kilogram af te vallen zal je dus 9.000 kcal minder tot je moeten nemen of 9.000 kcal moeten verbranden middels sporten.

De gemiddelde vrouw neemt zo’n 2000 kcal tot zich per dag. Als je dit doorrekent op weekbasis kom je op zo’n 14.000 kcal per week. Om 1 kilogram vet per week te verliezen zal een gemiddelde vrouw dus nog maar 5.000 kcal tot zich mogen nemen per week. Dit komt neer op 714 kcal per dag. Ongeveer een derde van de normale caloriebehoefte dus.

Dit is wellicht op de korte termijn vol te houden (het zogenoemde crashdieet), maar op de langere termijn kun je het dus wel uit je hoofd zetten om als doel te hebben om een kilo per week kwijt te raken.
Een halve kilo per week kwijt raken (en dus zo’n 2 kilo afvallen per maand) is veel realistischer en bovendien gemakkelijker vol te houden op de lange termijn. Reken maar mee.

In plaats van 9.000 kcal wegwerken per week zal je nog maar 4.500 kcal per week minder tot je moeten nemen. Reken je dit uit naar dagbasis mag je dus zo’n 1400 kcal per dag tot je nemen. Dit is ongeveer 66% van wat je normaal eet en dus veel gemakkelijker vol te houden dan de schamele 714 kcal per dag. Een halve kilo per week afvallen is dus veel realistischer dan 1 kilogram per week afvallen.

FitMethode


Conclusie

De conclusie is dus dat het onmogelijk is om een goed en helder antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel kilo kun je afvallen in een maand?’. Als we naar ons rekenvoorbeeld kijken is zo’n 2 kilogram afvallen per maand goed te doen. Je krijgt niet te maken met het zogenaamde JoJo-effect en hoeft er geen crash dieet voor te volgen. Het is simpelweg een kwestie van structureel minder calorieën tot je nemen dan je normaal zou doen.

Doe je dit volgens de bovengenoemde diëten, dan zal je kilo’s kwijt raken én ze er ook af weten te houden. Uiteraard kun je het proces versnellen door te gaan sporten. Alle calorieën die je verbrandt middels sporten zijn allemaal calorieën die je niet door hoeft te berekenen in je dagelijkse toename. Op die manier kun je dus meer kilo’s per maand afvallen, maar je zal dan natuurlijk wel aan de slag moeten gaan met sporten en vooral ook aan de slag moeten blijven.

Uiteindelijk is dat toch wel de kern van het verhaal. Je kunt op tal van manieren in hele korte tijd veel kilo’s kwijt raken, maar het uiteindelijke doel van de meeste mensen die willen afvallen is de kilo’s er voorgoed af houden. Doe je dit op een verantwoorde wijze (bijvoorbeeld via bovenstaande diëten), dan ga je hier absoluut in slagen. Doe je het via de onorthodoxe wijze (het crashdieet), dan zal je in korte tijd weliswaar veel gewicht verliezen, maar zullen de weggewerkte kilo’s er na verloop van tijd net zo hard weer aanvliegen. Niet bepaald the way to go dus als je blijvend op je streefgewicht wilt blijven natuurlijk!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag