Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alkaline dieet: werkt het?

Alkaline dieet: werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een alkaline dieet is een dieet dat ervoor zorgt dat je lichaam de juiste zuurbalans heeft. Dit betekent dat je lichaam een juiste balans heeft tussen zure en alkalische reststoffen die in je lichaam achterblijven. Een optimale zuurbalans bestaat uit ongeveer 80% alkalische stoffen en 20% zuurvormende stoffen. Helaas krijgt de gemiddelde Nederlander veel meer zuurvormende stoffen binnen dan alkalische, waardoor de zuurgraad uit balans is. Met een alkaline dieet let je dus op de zuurgraad van je voeding, zodat je verzuring van het lichaam kunt voorkomen en overtollig vet kunt verbranden.

Het draait in het alkaline dieet allemaal om het vermijden van bepaalde voeding en het toevoegen van voeding met de juiste PH-waarde. Hieronder hebben we op een rijtje gezet waar alkalische voeding een belangrijke rol speelt en waarbij zuur vormende voeding zoveel mogelijk wordt vermeden. Daarnaast lees je hieronder wat een alkaline dieet precies inhoudt en welke voordelen het heeft.


Wat is het alkaline dieet?

Met het alkaline dieet zorg je ervoor dat je lichaam de juiste zuurbalans heeft. Bij een teveel aan (slechte zuren) kan je lichaam gaan verzuren, je lichaam heeft dan een te hoog zuurgehalte. Hoe zuur iets is wordt aangegeven door de PH-waarde. Zo zie je hoe zuur of hoe basisch (tegenovergestelde van zuur) je lichaam is. Op een schaal van 1 tot en met 14 wordt aangegeven hoe zuur of basisch iets is. Alkalische of ook wel basische stoffen hebben een PH-waarde van 7 tot en met 14. Een gezond voedingspatroon kan ervoor zorgen dat de PH-waarde van je bloed dus in balans is en er geen verzuring optreedt. Een gezonde PH-waarde van het bloed ligt ongeveer tussen de 7,35 en 7,45, waardoor je een gezonde zuur-base hebt. Wil je weten wat de zuurgraad is van bepaalde producten, dan zijn er op het internet verschillende zuur-base tabellen te vinden die jou vertellen welke voeding verzurend werkt en welke voeding basevormend werkt.

Je lichaam probeert uit zichzelf de zuurbalans in je lichaam op orde te houden. Je lichaam doet dit door bijvoorbeeld sneller en dieper te gaan ademhalen. Een ander nadeel aan verzuring van je lichaam, is dat je stofwisseling niet optimaal werkt en het het afvallen in de weg kan staan. In een alkaline dieet zijn groenten, fruit, gezonde vetten en vezels erg belangrijk. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je alleen nog maar alkalische stoffen binnenkrijgt, maar dat je wel een gevarieerd voedingspatroon aanhoudt. Enkele voorbeelden die je aan je dagelijkse alkaline dieet kunt toevoegen:

  • knoflook
  • knolgewassen (wortel, bieten, radijs en koolraap)
  • kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool en spruitjes)
  • citroen
  • bladgroenten (spinazie, andijvie, boerenkool)

Voordelen van het alkaline dieet

In ons dagelijkse eetpatroon eten we zowel voeding die ons lichaam laat verzuren als voeding die de juiste zuurbalans behoudt. Met een alkaline dieet kun je dus bewuster worden van je zuurbalans in je lichaam en daarmee het afvalproces ondersteunen. In het dieet spelen groenten en fruit een grote rol. Dit zorgt er dan ook voor dat je veel vezels binnenkrijgt. Door deze vezels kun je langer een vol gevoel houden, waardoor je je dieetschema makkelijker kunt volhouden.

Een tweede voordeel aan het dieet is, dat door de hoeveelheid groenten de PH-waarde van het bloed wordt verhoogt en daarmee de kans op nierstenen wordt verlaagd. Een derde voordeel is, dat het volgen van een alkaline dieet ervoor zorgt dat de zuurgraad in het lichaam in balans wordt gebracht en zo ziektes voorkomen kunnen worden. Daarnaast zou het alkaline dieet botverlies en spierafbraak tegen kunnen gaan, maar dit is helaas nog niet wetenschappelijk bewezen.

Een alkaline dieet zou een goede methode kunnen zijn om af te vallen. De werking van het dieet zit hem met name in de samenstelling van een gezond eetschema. Net zoals in andere diëten staan in het alkaline dieet bijvoorbeeld ook groenten en fruit centraal. Het eten van meer groenten en fruit en het minderen van suikers en bewerkte producten, kan gezonder zijn voor iedereen. Toch is het langdurig aanhouden van een alkaline dieet niet zozeer aan te raden. Met het alkaline dieet worden namelijk ook bepaalde voedingsmiddelen afgeraden, zoals gezonde vetten en bepaalde eiwitten. Deze voedingsmiddelen zijn echter ook erg belangrijk voor een gevarieerd en gezond eetpatroon. Je kunt dus wel letten op je zuurbalans in je lichaam, maar hierbij moet je wel zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag