Wat is het kwarkdieet?

Wat is het kwarkdieet?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Kwark is een veel gegeten en populair product om te consumeren tijdens het diëten. Maar wist je dat er zelfs een dieet bestaat dat volledig in het teken staat van kwark? Het kwarkdieet is een dieet waarbij je snel kunt afvallen en waarbij je verspreid over de dag veel kwark eet. Vanwege de lage calorie-inname wordt het kwarkdieet ook wel als crashdieet gezien. Bedenk daarom goed dat het kwarkdieet niet een erg gezond dieet is om te volgen en dat er zeker ook de nodige nadelen bij komen kijken.


Wat houdt het kwarkdieet in?

Het kwarkdieet is een erg zwaar dieet, waarbij je niet geheel verrassend vooral kwark eet. Je kunt met het kwarkdieet in korte tijd veel afvallen. Dit komt omdat je elke dag ongeveer nog maar 600 calorieën eet. Deze calorie-inname ligt dus ver onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Je volgt het kwarkdieet een week lang, waarna je weer een week normaal eet. Vervolgens kun je ervoor kiezen om het kwarkdieet nog een week te volgen. Het dieet is erg gemakkelijk qua eetschema, omdat je niet hoeft na te denken over wat je moet eten.

Tijdens het kwarkdieet eet je verspreid over de dag tot maximaal 400 gram kwark. Er zijn dus geen vaste maaltijden bij het kwarkdieet, maar je eet 5 of 6 keer per dag kwark. Je mag verschillende gezonde producten toevoegen aan je kwark. Zo kun je bijvoorbeeld fruit, havermout, muesli of gedroogd fruit door de kwark doen. Zo heb je iets meer afwisseling elke dag en krijg je ook wat voedingsstoffen binnen uit andere producten. Het kwarkdieet kan op verschillende manier worden gevolgd en bestaat in meerdere varianten. Zo kun je als variatie op het kwarkdieet ook het yoghurtdieet volgen. Dit komt in principe op hetzelfde principe neer, maar dan eet je vooral yoghurt. Daarnaast kun je het kwarkdieet uiteraard zo streng volgen als je zelf wilt.

Kwark is een uitstekend product om te nemen tijdens het lijnen. Een kommetje kwark zit namelijk barstensvol eiwitten. Deze eiwitten zorgen voor een goede spieropbouw en dat je gedurende de dag goed verzadigd blijft. Daarnaast zorgt de kwark ervoor dat je bloedsuikerspiegel op een gelijkmatiger niveau blijft.


blank

Grootste dieet succes van 2020; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Voordelen en nadelen van het kwarkdieet

Het kwarkdieet is niet zomaar een dieet, want het is streng caloriebeperkend. Dit betekent dat je je goed moet inlezen en dat je de voors en tegens tegen elkaar moet afwegen. Allereerst benoemen we de voordelen van het kwarkdieet ten opzichte van andere diëten. Daarna benoemen we welke nadelen er kleven aan het volgen van het kwarkdieet.

Het eerste voordeel van het kwarkdieet is, dat je in korte tijd veel kunt afvallen. In één week tijd kun je al gauw vier kilo afvallen met het dieet. In tegenstelling tot andere diëten slank je dus snel af. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld binnen korte tijd weer in je favoriete outfit wilt passen voor een feestje. Een tweede voordeel aan het kwarkdieet is dat je precies weet wat je elke dag moet eten. Zo heb je dus geen gedoe met recepten bedenken, boodschappen doen, maaltijden plannen en gerechten klaarmaken. Het kwarkdieet kan je dus veel tijd, geld en energie schelen in vergelijking met andere diëten.

Helaas zitten er ook behoorlijk wat nadelen aan het volgen van het kwarkdieet. Allereerst moet je aardig wat doorzettingsvermogen hebben om het dieet vol te kunnen houden. Het dieet is namelijk erg eentonig, omdat je nagenoeg alleen kwark eet. Daarnaast kun je een sterk hongergevoel krijgen, omdat je elke dag slechts 600 calorieën mag eten. Dit ligt natuurlijk ver onder onze normale dagelijkse calorie-inname. Aangezien de calorie-inname met dit dieet erg laag is, wordt het kwarkdieet ook wel geschaard onder de categorie crashdiëten.

Crashdiëten zijn niet gezond om voor langere tijd te volgen, omdat je elke dag veel essentiële voedingsstoffen mist. Je lichaam moet leren omgaan met een minimale calorie-inname, dus dit betekent dat je lichaam automatisch op de spaarstand gaat staan. Als je na het kwarkdieet weer normaal gaat eten staat je lichaam nog steeds op deze zuinige modus. Simpelweg is je lichaam niet meer gewend om een normale hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen en kan je lichaam deze niet allemaal meer verteren.

Dit betekent dat je lichaam de extra energie vooral op gaat slaan als vet. Na het kwarkdieet heb je dus grote kans dat de verloren kilo’s er al snel weer bijkomen of dat je zelfs nog zwaarder wordt dan voor het dieet. We kennen dit natuurlijk allemaal wel als het vervelende jojo-effect. Nu je weet wat de nadelen zijn aan het kwarkdieet is het goed om te benoemen dat we je afraden om het dieet langer dan een week te volgen. Bovendien komt de kwark na deze week lijnen waarschijnlijk ook al lang je neus uit.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag