Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips voor een platte buik

5 tips voor een platte buik

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Redenen om te beginnen met afvallen zijn er voldoende te benoemen. Misschien kamp je vanwege je overgewicht met gezondheidsproblemen, misschien wil je meer energie krijgen en misschien vind je het gewoon verschrikkelijk om naar jezelf te kijken in de spiegel. Eén van de meest voorkomende redenen is echter het buikje wat zichtbaar is. Het is een doorn in het oog voor velen en de strijd tegen kilo’s vangt aan. Het is echter nog niet zo eenvoudig om die platte buik voor elkaar te krijgen als je bezig bent met afvallen. Om je een eindje op weg te helpen hebben we in dit artikel dan ook 5 tips voor een platte buik voor je verzameld.


Waarom een platte buik krijgen zo moeilijk is

1 januari. Ieder jaar opnieuw. De sportschool stroomt vol en iedereen heeft hetzelfde doel: een strakke buik of een stoere sixpack verkrijgen voordat de zomer aanvangt. Zodat we ons niet hoeven te schamen als we ons op ons vakantieadres in een bikini of zwembroek hijsen. Wie het hele jaar door in de sportschool komt weet dat op 31 januari de gym weer als vanouds lekker rustig is. De meesten die aan de slag gaan met de goede voornemens geven tenslotte binnen een maand al op. Omdat het moeilijk vol te houden is of omdat het resultaat niet direct zichtbaar is. Het buikje wat er zat is niet in omvang afgenomen en dat frustreert.

Als je naar de experts luistert heeft het verkrijgen van een platte buik of een sixpack maar weinig te maken met sit-ups en crunches doen. Voeding. Dat is het sleutelwoord. Door je voeding aan te passen zal je vanzelf een strakkere buik krijgen. Hoef je nog helemaal niet aan de slag te gaan met sporten en buikspieroefeningen doen. Die komen later wel, in het stukje met de 5 tips voor een platte buik. Voordat we daarop overgaan hebben we dan ook eerst 2 diëten voor je die bijdragen aan het verkrijgen van die gewenste platte buik.


Weight Watchers

Weight Watchers

Alles kunnen eten wat je zelf lekker vindt, maar tegelijkertijd toch afvallen? Het kan met het dieet van Weight Watchers. Je mag namelijk alles eten wat je zelf lekker vindt, zolang je maar binnen het puntentotaal blijft. Doordat er aan elk product en elke maaltijd punten worden toegekend krijg je goed inzichtelijk welke voeding goed voor je is en welke producten absoluut niet. Hierdoor zal de motivatie om jezelf een gezond voedingspatroon aan te meten als vanzelf groeien. Met als gevolg dat je de overtollige kilo’s als vanzelf zult wegwerken natuurlijk. En daarmee dus ook een plattere buik bij jezelf creëert. Een complete win-win dus, dat Weight Watchers dieet!

Ga naar Weight Watchers
Afslank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Met het Afslank Receptenbijbel dieet mag je wederom alles eten wat je lekker vindt, mits je je aan het voedingsschema houdt natuurlijk. Je krijgt bij het Afslank Receptenbijbel dieet honderden gezonde, gevarieerde en simpele recepten zodat je zelf niet al teveel na hoeft te denken over gezonde maaltijden. Bovendien ontvang je momenteel diverse bonussen bij het dieet: dag- en weekmenu’s incl. boodschappenlijstjes, 10 gezonde toetjes, 84 gezonde tussendoortjes en 12 richtlijnen voor een gezond en slank lichaam. Het dieet is er op gericht om het hongergevoel tijdens diëten tegen te gaan en is daardoor ook op de langere termijn goed vol te houden.

Bestel de Afslank Recepten Bijbel

5 tips voor een platte buik

We hopen dat de grootste misvatting intussen wel duidelijk is: je krijgt geen platte buik door keihard te sporten (helpt wel natuurlijk, maar is dus niet alles). Je krijgt een platte buik door je voedingspatroon aan te passen. Je kunt dagelijks 1001 situps doen, maar als je er ‘s avonds gewoon een pizza ingooit heeft dit weinig effect.

Dit gegeven is misschien wel extra interessant voor mensen die een platte buik willen verkrijgen, maar moeite hebben om dagelijks naar de sportschool te gaan. Het is in principe niet per se nodig, al zal je natuurlijk wel sneller resultaat merken als je wél intensief aan de slag gaat met vet verbranden en je buikspieren trainen. Maar echt nodig? Nee dus!

Om je nog verder op weg te helpen hebben we hieronder 5 tips verzameld die je gaan helpen bij het verkrijgen van die platte buik.


Verspreid je maaltijden over de dag

In eerdere artikelen schreven we al hoe belangrijk het ontbijt en je lunch is. Het gaat er niet alleen om wat je eet (daar helpt een dieet je wel bij), maar vooral ook om wanneer je iets eet. Door je maaltijden goed te verspreiden over de dag stimuleer je het metabolisme en de spijsvertering. Je verbrandt op die manier dus meer calorieën op een dag. In de meest ideale situatie eet je 4 tot 6 keer per dag, inclusief snacks.

Eet veel groente

Als je aan de slag gaat met bovenstaande diëten zal je hier automatisch op gewezen worden, maar mocht je op eigen houtje aan de slag gaan om een platte buik te verkrijgen is dit één van de belangrijkere tips. In groente zitten bijna geen calorieën en toch zorgen ze er voor dat je het gevoel krijgt dat je vol zit. Ze zitten bovendien vol andere essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Heb je moeite met het eten van groente tijdens het ontbijt of de lunch? Lees dan ons artikel over (groene) smoothies. Smoothies zijn namelijk een uiterst effectieve manier om alle belangrijke voedingsstoffen in een handomdraai tot je te nemen.

Drink veel water

Met een lichaam dat voor zo’n 70% uit water bestaat is het essentieel om veel water te drinken gedurende de dag. Dit heeft een aantal voordelen. Enerzijds reinig je je lichaam door veel water te drinken (afvalstoffen worden gemakkelijker afgevoerd) en anderzijds zorgt het drinken van (koud) water voor een verbeterde stofwisseling. Hierdoor zal je meer calorieën verbranden gedurende de dag en zal je dus afvallen – zeker als je dit combineert met een goed dieet – zonder daarbij iedere dag in de sportschool rond te hangen.

Sporten

In een artikel over het verkrijgen van een platte buik ontkom je niet aan deze tip. Ja, je kunt een strakkere buik verkrijgen en afvallen door een goed dieet te volgen en bovenstaande tips op te volgen. Maar voor die echte sixpack zal je er ook bij moeten gaan sporten. Wie nu direct denkt dat je eindeloos situps en crunches moet gaan doen: absoluut niet. En ook iedere dag naar de gym is absoluut niet nodig om een platte buik te verkrijgen. Heel veel oefeningen kan je namelijk ook thuis doen of in je eigen omgeving.

Begin bijvoorbeeld maar eens met het nemen van de trap in plaats van de lift, thuis of op het werk. Maak ‘s avonds (of ‘s ochtends voor je werk als je meer een ochtendmens bent) eens een stevige wandeling, ga een stukje fietsen of begin met joggen. De perfecte combinatie om een platte buik te krijgen is een welkome afwisseling van cardio en krachttraining. Situps en andere buikspieroefeningen kan je gewoon thuis doen. Daarvoor hoef je echt niet per se naar de sportschool toe. Joggen of fietsen kun je gewoon in je eigen omgeving doen en eerlijk is eerlijk: vaak is dit veel fijner dan in een zweethok op een apparaat!

Niet opgeven!

We begonnen er het artikel mee en we zullen er ook mee afsluiten. Het is namelijk erg moeilijk om een platte buik te verkrijgen. Je lichaam is zo ingesteld dat vet veelal eerst op andere plekken in het lichaam wordt verbrand. In je gezicht, je armen of je benen bijvoorbeeld. Vaak is de buik pas één van de latere zones waarbij het zichtbaar wordt dat je aanzienlijk bent afgevallen.

Daarom is dit wellicht wel de belangrijkste tip. De mens an sich blijft moeilijk gemotiveerd wanneer resultaat uitblijft. Maar dat het resultaat niet direct zichtbaar is wilt niet zeggen dat het er niet is. Geef dus vooral niet op als je in de eerste weken of maanden nog maar weinig verschil ziet.

Onthoud ook dat het vaak voor jezelf moeilijk te bemerken valt dat je lichaam andere vormen heeft aangenomen. Iemand die je een tijdje niet gezien heeft zal het verschil ongetwijfeld direct opmerken, maar zelf is dat dus wat moeilijker.

Wellicht kan een fotodagboek je helpen in zo’n situatie. Maak een foto van jezelf voordat je start en voeg iedere week een nieuwe foto in dezelfde positie toe aan je dagboek. Je zal dan zelf ook al gauw het verschil opmerken en dit heeft natuurlijk een positieve uitwerking op je motivatie. Want uiteindelijk is het verkrijgen van een platte buik een langere-termijn-missie en wat motivatie kan daarbij natuurlijk nooit kwaad!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag