JouwDieet

Hoeveel mensen in Nederland hebben overgewicht?

Mondiaal onderzoek heeft aangetoond dat er wereldwijd meer dan twee miljard mensen veel te zwaar zijn. Dat is ongeveer 30% van de wereldbevolking. 37 jaar geleden was dit nog de helft. Ook de Nederlandse bevolking wordt op termijn steeds zwaarder. Zo meldde het RIVM en het CBS in 2015 dat bijna de helft van de volwassenen overgewicht hadden. De laatste jaren is de stijgende lijn in de grafiek ietwat vervlakt. Toch heeft 1 op de 8 van de gehele Nederlandse bevolking nog steeds overgewicht. Met alle gevolgen van dien.


Gezondheidsrisico

Mensen met overgewicht lopen het risico om eerder last te krijgen van nare ziektes als diabetes, kanker en hartproblemen. Ook hebben ze over het algemeen eerder last van vermoeidheid, rugklachten en kortademigheid. Al deze lichamelijke klachten zorgen, met name bij jonge personen, weer voor onderzekerheid wat vaak resulteert in psychische klachten. Al met al zijn de gevolgen van overgewicht dus behoorlijk ellendig.

Verschil mannen en vrouwen

Opmerkelijk is dat overgewicht de laatste 30 jaar meer bij mannen dan bij vrouwen voorkomt en obesitas weer meer bij vrouwen. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij jeugdigen. Uit onderzoek van HBSC blijkt dat mannelijke pubers vaker overgewicht hebben dan meisjes, maar zichzelf minder snel te dik vinden dan meisjes.

Opleidingsniveau

Voorheen waren laagopgeleide mensen fors oververtegenwoordigd in de cijfers van overgewicht. In de loop der jaren wordt die kloof tussen hen en hoogopgeleiden steeds kleiner. Cijfers van het CBS laten zien dat het overgewicht onder hoger opgeleiden sneller stijgt dan bij lager opgeleiden.


Kinderen en pubers

Bijna 12% van de kinderen tot 12 jaar had het afgelopen jaar overgewicht. Positief punt is dat dit een kleine daling is ten opzichte van vorig jaar. Wat echter wel reden tot zorg is, zijn de 12 tot 18-jarige kinderen. Het overgewicht in deze leeftijdscategorie stijgt aanzienlijk. Tussen 2015 en 2016 vond een stijging van 4,5% plaats. Dat betekent dat bijna 16% van deze pubers te zwaar is.

Internationale zorgen

Omdat overgewicht een mondiaal probleem is waar ieder land mee kampt, wordt het ook op grote schaal aangepakt. De Verenigde Naties hebben dan ook als doel om overgewicht tegen te gaan. Ze kijken nu eerst hoe verschillende landen hun nationale overgewicht probleem proberen aan te pakken. Als een bepaald systeem goed werkt is de kans groot dat ze zich daarop gaan storten.

Ook is er in Zweden een jaarlijkse meeting met 500 specialisten uit verschillende vakgebieden die het probleem bespreken en samen oplossingsgericht brainstormen.

 Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2018 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag