Hoe bereken je BMI bij kinderen?

Hoe bereken je BMI bij kinderen?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

In ons artikel over ‘Wat is de BMI formule?’ kon je ontdekken hoe je je eigen Body Mass Index kunt berekenen. Aan de hand van de uitkomst zie je in één oogopslag hoe gezond je gewicht is ten opzichte van je lengte. Maar hoe zit dat met het berekenen van de BMI van je kind? Kan dat volgens dezelfde formule of moet je hier een andere berekening op los laten? We vertellen het je in onderstaand artikel!


BMI formule voor kinderen

Om maar direct antwoord te geven op de vraag of je voor de berekening van de BMI van je kind precies dezelfde formule kunt gebruiken: ja, je kunt hier gewoon de BMI formule voor gebruiken.
De berekening van de BMI gaat als volgt:

Het gewicht (kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.
Als voorbeeld: stel dat je 65 kilogram weegt en een lengte hebt van 1.65 meter. De BMI formule is dan als volgt:
 65 : (1.65 x 1.65) = 23,88 (afgerond tot 2 decimalen)

Wel zal je echter bij de berekening van de BMI van je kind de aangepaste grenswaarden moeten gebruiken. Tijdens de groeifase (tot 21 jaar) verandert namelijk de hoeveelheid vetweefsel en tevens is de BMI bij kinderen geslachtsafhankelijk. Jongens hebben gemiddeld gezien een lagere BMI dan meisjes. Je kunt dus niet de uitkomsten van de BMI formule voor volwassenen toepassen tijdens de berekening van de Body Mass Index voor je kind.

Op deze pagina van het voedingscentrum vind je de exacte BMI waarden die je kunt gebruiken bij de berekening van de BMI van je kind.


Waarom het zinvol is om de BMI van je kind te berekenen

Cijfers laten zien dat overgewicht bij kinderen steeds meer voorkomt. Zo’n 15% heeft te maken met overgewicht en zo’n 2,1% daarvan heeft zelfs te maken met ernstig overgewicht (kinderobesitas). Over het algemeen komt overgewicht bij meisjes vaker voor dan bij jongens. Waar 14,2% van de jongens last heeft van overgewicht is dat bij meisjes zo’n 16%. Ditzelfde geldt voor obesitas onder kinderen: 2,6% van de meisjes tegenover 1,6% van de jongens.

Schrikbarende cijfers natuurlijk en alhoewel er verschillende redenen voor kunnen zijn, kan er 1 duidelijke oorzaak benoemd worden voor het overgewicht bij kinderen: teveel energieopname en te weinig energieverbruik.

Ook dit valt op zich wel weer eenvoudig uit te leggen. De frisdranken en het snoepgoed wat kinderen vandaag de dag allemaal massaal nuttigen zitten vol met geraffineerde suikers en ongezonde vetten. Daar staat dan weer tegenover dat de jongetjes liever een potje FIFA op de gameconsole spelen dan dat ze buiten op straat voetballen tot de straatlantaarns aanspringen. Meisjes hinkelen, ‘hoelahoepen’ en ‘elastieken’ niet meer zoals dat ‘vroeger’ wel het geval is. Met als gevolg dat het lichaam alle opgenomen energie niet meer verbrandt en er dus sprake is van een toename van overgewicht.

Natuurlijk zie je als ouder zelf ook wel wanneer je kind te kampen heeft met overgewicht. Maar door de BMI te berekenen kun je vaststellen hoe ernstig het overgewicht is bij je kind. Cijfers vertellen meer dan wat je met het blote oog ziet en daarom is het zinvol om de Body Mass Index van je kind te berekenen. Zo kun je (samen) een actieplan maken als er sprake is van (ernstig) overgewicht bij je kind.


(Goed) voorbeeld doet volgen

In ons artikel over overgewicht bij kinderen hebben we een aantal tips verzameld die je kunnen helpen om het overgewicht bij je kind te elimineren. De belangrijkste tip daarbij is dat voorbeeld doet volgen. Als je zelf een ontzettende snoepkont bent (en daarom zelf ook te maken hebt met overgewicht), moet je niet raar op staan te kijken als je kind(eren) dit voorbeeld volgen.

Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op. Als jij bewust kiest voor gezonde en verantwoorde voeding en al het snoepgoed en ongezonde lekkernijen links laat liggen in de supermarkt, dan zal je kind dit overnemen van je. Ga jij regelmatig sporten, dan geef je wederom een goed signaal naar je kind af. Je kunt dit zelfs samen met je kind(eren) gaan doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan samen naar het zwembad gaan of samen een stevige wandeling maken.

Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor het welzijn van je nageslacht. Je kunt niet van een kind verwachten dat hij of zij de tablet en het snoep in de voorraadkast negeert. Jij zult je kind daar bij moeten ondersteunen en begeleiden. Aan moeten sporen om minder te snoepen, gezonder te eten en meer aan lichaamsbeweging te gaan doen.


Hopelijk heeft dit artikel over het berekenen van de BMI van je kind daar een beetje bij geholpen. Weet dat (ernstig) overgewicht bij kinderen doorgaans eenvoudiger op te lossen is dan bij volwassenen. Als volwassene is het veel moeilijker om een ongezonde levensstijl te veranderen. Je kunt nu eenmaal dingen makkelijker aanleren dan afleren. Door NU actie te ondernemen bij je kind zorg je er voor dat je kind niet alleen NU af zal vallen, maar ook in de toekomst bewuster om zal gaan met voeding en beweging. NU is de tijd om het overgewicht bij je kind aan te pakken. Wacht er dus niet langer mee als jouw kind volgens de BMI formule te kampen heeft met (ernstig) overgewicht!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag