Honger hebben is een ontzettend vervelend gevoel. Zeker wanneer het een constant gevoel is wat maar niet over lijkt te gaan, hoeveel je ook eet. Je hebt net geluncht met een lekker broodje gezond, maar nog geen uur later heb je alweer zin in een snack. Herken jij jezelf hierin? Een hoop mensen heeft last van een constant hongergevoel. Wat je ook eet, het lijkt alsof je maag nooit écht gevuld is. Gelukkig zijn er vele manieren om dit hongergevoel te stillen of te verminderen.
Mogelijke oorzaken van een hongergevoel
Het hebben van een constant hongergevoel kan vele oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen fysiek of mentaal zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:
Je eet te veel producten met geraffineerde suikers.
‘Het eten van minder suiker’ was één van de 5 tips in het artikel over ‘5 tips voor als je weinig energie hebt’. Het eten van teveel geraffineerde suikers zorgt namelijk niet alleen voor een afname van je energielevel, het geeft je ook nog eens een constant hongergevoel. Dit komt doordat deze producten (koekjes, wit brood, snoepjes, etc), je bloedsuiker spiegel voor eventjes omhoog gooien. Dit zorgt ervoor dat je een boost aan energie krijgt en je honger even gestild is. Totdat deze suikers weer zijn uitgewerkt en je lichaam uitgeput en hongerig achterlaten.
Je eet te onregelmatig
De ene dag ontbijt je wel, de andere dag niet. Je hebt wellicht een druk leven waarbij een dagelijks vast eetpatroon er weleens bij inschiet, maar dit is ontzettend verwarrend voor je lichaam. Wanneer je te lang onregelmatig eet, raakt het hormoon ghreline in de war. Het hormoon ghreline zet je lichaam aan tot eten. Wanneer deze in de war is, zorgt het ervoor dat jij met een constant hongergevoel zit. Zorg dus goed voor je lichaam en probeer op vaste tijden te eten.
Je drinkt te weinig water
Je zou het misschien niet in eerste instantie denken, maar heel vaak verwarren je hersenen het gevoel van ‘honger’ en ‘dorst’ met elkaar. Wanneer je denkt honger te hebben, heeft je lichaam vaak eigenlijk een groot glas water nodig. Genoeg water drinken (minimaal 1,5 tot 2 liter per dag) is essentieel voor een gezond en goed functionerend lichaam.
Je hebt last van stress
Wanneer je een langere tijd last hebt van stress, maakt je lichaam een teveel van het hormoon cortisol en adrenaline aan. Het hormoon cortisol zorgt voor een hongerig gevoel. Dit hongerige gevoel heeft dus in feite niet zoveel te maken met hoe vol je maag nu echt zit. Maar het zorgt er toch voor dat je in tijden van stress snel naar de rol met koekjes grijpt. Wees je bewust van de hoeveelheid stress die jij ervaart in je dagelijkse leven, en hoe dat jouw eetpatroon beïnvloedt.
Tips voor het stillen van een constant hongergevoel
De verschillende oorzaken voor het hebben van een constant hongergevoel hebben allemaal een oplossing. Dat is ontzettend fijn, want zo kun je actief werken aan het verminderen of stillen van jouw hongergevoel. Naast het aanpakken van het probleem door oplossingen te vinden bij de oorzaken, geven we je ook andere tips voor het aanpakken van je hongergevoel.
Eet vezelrijke producten
Een oorzaak van het hebben van een constant hongergevoel is het eten van producten met teveel geraffineerde suikers erin. De oplossing hiervoor is het eten van vezelrijke producten. Dit zijn volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Wanneer je honger hebt kun je daarom beter een zak kleine worteltjes voor jezelf kopen in plaats van een chocoladereep.
Eet zo regelmatig mogelijk
Wanneer je onregelmatig eet, raakt je hormoon ghreline flink in de war. Zorg daarom dat je minimaal 5 maaltijden per dag eet, waarvan 3 grote maaltijden en 2 tussendoortjes. Zo voorkom je in elk geval dat het hormoon ghreline met je lichaam aan de haal gaat. Wanneer je het lastig vindt om regelmatig te eten kun je bijvoorbeeld aan het begin van de week een grote salade met kikkererwten en groenten maken (vezelrijke producten!), die je de gehele week met de lunch kunt eten. Of je maakt een eetschema met gezonde maaltijden, waardoor je lichaam gewend raakt aan het eten op bepaalde tijdstippen. Zo verbeter je je stofwisseling en zal je hongergevoel snel verminderen.
Drink voldoende water
Onze hersenen kunnen vaak het onderscheid tussen honger en dorst niet goed maken. Daardoor denk je soms honger te hebben, wanneer je lichaam eigenlijk snakt naar een simpel glaasje water. Leer daarom jezelf aan om telkens wanneer je denkt honger te hebben, eerst een goed glas water te drinken. Wacht een half uur en vraag jezelf daarna weer af: ‘heb ik nog steeds écht honger?’ Je zult merken dat je hongergevoel vaak verdwenen is. Daarnaast is het slim om vlak voor je ontbijt één of twee grote glazen water te drinken. Hierdoor komt je metabolisme op gang en heb je je lichaam al voorzien van het vocht dat hij verloren is gedurende de nacht.
Probeer je stress te verminderen
Het hebben van stress zorgt voor extra aanmaak van het hormoon cortisol, wat weer zorgt voor een constant hongergevoel. Waarschijnlijk weet je van jezelf: wanneer ik stress heb, grijp ik sneller om het half uur naar de droppot dan naar de bak tomaatjes. Dit is zeer vervelend en onnodig. Probeer daarom bij jezelf na te gaan: ‘heb ik veel stress?’ Een aantal symptomen van het hebben van veel stress zijn: constante vermoeidheid, extra prikkelbaar zijn, slaapproblemen hebben en/of een constant gevoel van gespannen zijn.
Wanneer je jezelf in deze symptomen herkent, is het van belang om na te gaan waar de stress vandaan komt en hoe je deze stress kunt verminderen. Het is voor je lichaam namelijk ontzettend belangrijk om ook voldoende ontspanning en rust te krijgen. Wanneer je de oorzaak van jouw stress kunt aanpakken, en je lichaam meer rust geeft, zul je merken dat jouw hongergevoel direct verminderd.
Ga sporten vlak voor het avondeten
Wanneer je een constant gevoel van honger ervaart, zul je vaak rond borreltijd je piek ervaren. De klok slaat 17:00 uur en je honger stijgt naar een extreem niveau: je kan alleen nog maar aan chips en zoutjes denken. Wanneer je je hieraan overgeeft eet je altijd teveel, waardoor je rond etenstijd weer minder honger hebt. Je bord met groente en aardappelen laat je daarom voor de helft staan, waardoor je rond 20:00 uur weer genoodzaakt bent om naar de rol koekjes te grijpen. Dit is een patroon waar veel mensen last van hebben. Een goede oplossing hiervoor is om precies tijdens die borreltijd te gaan sporten. Wanneer je een goed uurtje hebt bewogen, zul je merken dat je honger is afgenomen. Een perfecte oplossing dus.
Zoek afleiding
Een hoop mensen eet uit verveling. Wanneer je even niet weet wat je met jezelf of je dag aanmoet, en je je dus eigenlijk aan het vervelen bent, is eten vaak één van de dingen die je als eerste gaat doen. Maar wanneer je dan iets eet, werkt het totaal niet bevredigend. Zorg er daarom voor dat je afleiding zoekt. Bel die vriend of vriendin die je al lang niet hebt gesproken, ga een rondje wandelen of ruim je kamer op. Hoe fijn is het om een opgeruimde kamer te hebben én niet uit verveling een hele zak snoep leeg gegeten te hebben? Maak dus gebruik van deze verveling op een positieve manier.
Maak gebruik van optische illusie
De laatste oplossing voor het verminderen van een hongergevoel is je hersenen voor de gek houden. Hier is een simpel trucje al voldoende voor: het eten van een kleiner bordje dan waar je normaal van eet. Hierdoor lijkt het alsof je bord een stuk meer gevuld is, en denken je hersenen dat je heel veel eet.
Het is prettig om te weten dat er een hoop manieren zijn om van je constante hongergevoel af te komen. Wanneer je weet waar je hongergevoel vandaan komt, bijvoorbeeld door stress of het eten van teveel suiker, kun je het probleem extra goed aanpakken. Wanneer al deze oorzaken niet van toepassing zijn op jou, zijn er dus nog andere manieren zoals sporten vlak voor het avondeten of het gebruik maken van optische illusie om jouw hongergevoel te stillen of verminderen.