Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kun je afvallen met Cola light of andere lightproducten?

Kun je afvallen met Cola light of andere lightproducten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Calorieloze mayo, light chips en light frisdrank klinkt als muziek in de oren toch? Als het gaat om afvallen grijpen veel mensen in de supermarkt naar deze lightproducten. Veel mensen denken namelijk dat lightproducten gezonder zijn als ze aan de lijn doen en dat ze dus betere keuzes maken. Zo wordt bijvoorbeeld eerder voor Cola light gekozen of wordt de normale mayonaise ingeruild voor de light variant. Maar wat zeggen deze light varianten nou eigenlijk en kunnen lightproducten ook daadwerkelijk helpen bij het afvallen?


Is Cola light gezonder?

Cola kwam ooit als gezondheidsdrankje op de markt in 1886. Het zou gezond zijn voor je lichaam en zou helpen om allerlei ziektes tegen te gaan. Vandaag de dag weten we gelukkig wel beter dan dit en weten we dat cola niet past binnen een gezonde levensstijl. Om Cola ‘gezonder’ te maken zijn er dan ook verschillende varianten op de markt gebracht. Een daarvan is de welbekende Cola light. Cola light is een enorm populair drankje geworden omdat het verantwoorder zou zijn dan normale Cola en geen calorieën bevat. Maar is Cola light daadwerkelijk gezonder dan de normale variant?

Gezonder dan gewone cola

Cola light zou gezonder zijn dan normale Cola omdat er geen calorieën in Cola light zitten. Deze claim klopt inderdaad omdat het drankje namelijk geen koolhydraten, eiwitten of vet bevat. Helaas wordt Cola light wel weer gezoet met kunstmatige zoetstoffen, zitten er kleurstoffen in en zit er ook meer fosforzuur in Cola Light. De hoge mate van fosforzuur heeft een slechte invloed op je natuurlijke pH-waarde van je lichaam.

Ben je een echt Cola-liefhebber en wil je tijdens je dieet af en toe kunnen genieten van een glaasje Cola? Dan kun je dus beter kiezen voor Cola light in plaats van Cola als het gaat om het aantal calorieën. Toch moet je vooral bedenken dat het drinken van elke variant Cola sowieso niet gezond is, omdat Cola geen enkele voedingsstof bevat. Wil je afvallen dan is het veel verstandiger om bijvoorbeeld water of groene thee te drinken. Deze dranken kunnen namelijk het afvalproces wel ondersteunen.


Wat zijn light producten?

Naast de bekende Cola light zijn er in de supermarkt honderden andere light producten in de schappen te vinden. Veel voedingsmiddelen hebben naast de ‘gewone’ variant dan ook vaak een light variant. Denk maar aan light pindakaas, light jam, light drankjes en light chips. Maar wat zegt het woord light nou eigenlijk over deze producten en wat is het verschil met de ‘gewone’ variant?

Voordat producten het label ‘light’ ‘lite’ of ‘verlaagd’ krijgen, moeten ze voldoen aan een bepaalde voorwaarde. De light variant van het product moet namelijk ten minste 30% minder van een nutriënt (suiker, vet of calorieën) bevatten dan het ‘normale’ product. Er moet daarnaast op de verpakking worden vermeld om welke nutriënt het gaat. In plaats van suiker bevatten light producten vaak kunstmatige zoetstoffen en andere kunstmatige toevoegingen. Helaas zijn lightproducten meestal ook veel duurder dan de ‘normale’ variant. Dit heeft niet zozeer te maken met de inhoud van de producten, maar vooral met de marketing als ‘verantwoord dieetproduct’.


Afvallen met lightproducten

Light producten zijn enorm geliefd als het gaat om diëten. Light producten kunnen helpen bij het afvallen, maar dan moet je wel slimme keuzes maken. Wat helaas veel mensen niet weten is, dat er bij light producten heel wat addertjes onder het gras schuilen.

Hierboven vertelden we al dat lightproducten 30% minder calorieën, vet of suikers hebben. Het lijkt dus in eerste instantie een gezondere keuze om voor de light variant te gaan. Wat helaas vaak over het hoofd wordt gezien, is dat vermindering van de ene voedingsstof weer wordt gecompenseerd met een andere voedingsstof. Lightproducten die minder vet bevatten, bevatten dus automatisch niet minder calorieën. Fabrikanten compenseren de producten vaak met andere voedingsstoffen om zo de smaak weer in balans te brengen. Als op de verpakking staat dat een product bijvoorbeeld minder vet heeft dan wordt dit vaak weer gecompenseerd met een hogere mate van koolhydraten. Hierdoor bevatten lightproducten dus bijna net zoveel calorieën als de ‘gewone’ variant. Je denkt dus dat je misschien een extra klodder light mayonaise kunt gebruiken, maar je zorgt er dus uiteindelijk voor dat je evenveel calorieën op je bord hebt liggen. Een ander nadeel van lightproducten is, dat er vaak minder vet in zit. Door deze mindering in vet raak je minder snel verzadigd en ga je er juist meer door eten. Het gevaar van light producten is ook nog eens dat je extra gaat snoepen omdat het ‘gezonder’ voelt.

Light frisdranken

Bij frisdranken werkt het ietsje anders en is de light variant vaak wel een betere keuze. In light frisdranken wordt suiker namelijk vaak vervangen door kunstmatige zoetstoffen en daarnaast bevatten light frisdranken meestal geen of weinig calorieën. Uiteraard betekent dit niet dat je onbeperkt light frisdranken kunt drinken. Het is namelijk veel gezonder om voldoende water te drinken en frisdrank zoveel mogelijk te laten staan.

Wil je dus afvallen met lightproducten dan is het vooral belangrijk dat je slimme keuzes maakt. Producten in een light variant zijn dus niet meteen verantwoord, maar bevatten vaak nog steeds veel energie en zijn vaak ongezond. Je kunt dus niet onbeperkt lightproducten blijven eten, maar je moet vooral kritisch zijn op wat je eet. Controleer daarom altijd de verpakking om te weten hoeveel calorieën of andere voedingsstoffen het product bevat. Wil je afvallen dan moet je vooral niet meer gaan eten van de lightproducten als dat je daarvoor deed bij andere producten. Lightproducten kun je dus gebruiken tijdens het afvallen, maar wees je wel bewust van de nadelen en let erop wat je in je mandje gooit.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag