Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Helpt cola tegen misselijkheid?

Helpt cola tegen misselijkheid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Cola is het meest bekende drankje ter wereld. Inmiddels worden er aan cola allerlei eigenschappen toegeschreven, zoals dat het zou helpen tegen misselijkheid, dat je er vlekken mee kan verwijderen en dat het buikpijn vermindert. Klopt dit en kan dit? Wij zochten het voor je uit en bespreken het in dit artikel. Om te beginnen blijft het in elk geval een feit dat cola vooral lekker is. Lekker, én ontzettend zoet. Het blijft een drank waar je niet teveel van moet drinken. Wel kan het in sommige situaties erg handig zijn om een flesje of blikje bij je te hebben. Hier lees je hoe het zit!


Hoe het komt dat mensen denken dat cola tegen misselijkheid helpt.

Oorspronkelijk dankt het drankje cola zijn naam aan de Afrikaanse Kolanoot. In Afrika is al eeuwenlang bekend dat de kolanoot helpt tegen buikklachten, dus daarom hebben mensen lang een geneeskrachtige werking aan cola toegeschreven.
Tegenwoordig is de kolanoot al heel lang niet meer in de drank cola te vinden, dus dat cola vanwege de kolanoot helpt tegen misselijkheid, is een oude fabel.

Mocht je trouwens in Afrika op vakantie zijn, dan is een gesloten blikje cola één van de veiligste dingen om te drinken. Van het water in Afrika kunnen sommige toeristen namelijk erg ziek worden (zoals bijvoorbeeld water van de Nijl). Een blikje cola helpt in dat geval tegen de buikklachten, of is liever gezegd een alternatief zodat je geen buikklachten krijgt.


Dít bestanddeel in cola helpt je maag een handje

De kolanoten kunnen we dus afstrepen als bestanddeel dat helpt tegen de misselijkheid.  Wat in sommige gevallen wél helpt als remedie tegen misselijkheid, zijn de zuren die er in cola zitten. Ondanks de zoete smaak, is cola namelijk een hele zure drank. De PH-waarde van cola is namelijk 2,6. Dit is erg zuur. Om die reden is cola niet zo goed voor je gebit.
Wat de zuren in cola ook doen, is het helpen afbreken van voedsel in je maag. Soms kan je misselijk zijn of buikpijn krijgen van slecht verteerbaar voedsel. Als dat de oorzaak is van jouw misselijkheid, kan cola inderdaad helpen om je weer beter te voelen. Als de misselijkheid ergens anders vandaan komt, zal het helaas niet helpen.


Tussen je oren

Als je niet heel erg misselijk bent, maar net een klein beetje, wil een boer laten nog weleens opluchten. Daar kan cola natuurlijk wel bij helpen. Veel mensen hierdoor dat de drank op zichzelf helpt tegen de misselijkheid, maar dat is in de meeste gevallen dus niet waar.

Er zijn nog steeds veel berichten te vinden dat mensen ervan overtuigd zijn dat cola helpt tegen misselijkheid. Een reden hiervan kan de oude legende van de kolanoten zijn, maar een andere reden is de associatie die veel mensen met cola hebben. Voor veel mensen, jong en oud, is cola een heel fijne en vertrouwde opfrisser. Je denkt bij cola al snel aan ‘je goed voelen’, ook als het niet daadwerkelijk helpt als je je echt niet lekker voelt.


Cola tegen de verschijnselen van een zonnesteek

Te lang bezig zijn in de hitte en de volle zon, kan leiden tot een zonnesteek. Met name als de zon recht op je nek staat, moet je uitkijken dat je geen zonnesteek oploopt. Als je toch oververhit raakt, kan je hier duizelig, misselijk en suf van worden. Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn en lusteloosheid. Drinken helpt altijd bij een zonnesteek, in combinatie met het opzoeken van een koele plek in de schaduw.
In het geval van een zonnesteek zal het misschien meer het vocht zijn dat helpt tegen de symptomen van de zonnesteek, dan de cola zelf. Wél smaakt cola lekker en het is voor veel mensen (en kinderen) erg vertrouwd. Dit zou kunnen helpen om sneller op te knappen na een zonnesteek.

Geef een kind of volwassene met een zonnesteek liever geen cola met ijs erin. Als iemand al misselijk is, is ijs heftig voor de maag. Geef een koele drank, maar bij voorkeur niet ijskoud.


Cola als vertrouwde drank in het buitenland

In sommige landen wordt het afgeraden om uit de kraan te drinken, omdat het water niet schoon genoeg is. Soms word je als toerist alsnog ziek, omdat er bijvoorbeeld eten gewassen is met water waarin bacteriën zitten. Als je die bacteriën niet gewend bent, word je makkelijker ziek.
Als je twijfelt over wat je wilt drinken, is cola van een vertrouwd merk uit een afgesloten blikje altijd een veilig idee. Soms kunnen zieke toeristen daadwerkelijk het gevoel hebben dat ze opknappen van cola als ze ziek geworden zijn op vakantie. Waarschijnlijk zijn ze niet ‘genezen’ door de cola, maar is de cola wel een goed alternatief voor dranken die je niet vertrouwt.


Een glas cola tegen die vervelende kater

Als je teveel hebt gedronken, is je bloedsuikerspiegel verstoord. Dit komt door de giftige werking van het teveel aan alcohol dat je lichaam moet verwerken. Het resultaat is dat je je beroerd voelt. Eén van de klachten die je ervaart als je echt teveel gedronken hebt, is misselijkheid.
Je kan de voedingsstoffen in je lichaam aanvullen door eten of door het drinken van een suikerhoudende drank zoals cola. Cola zal geen wondermiddel zijn tegen die vervelende kater, maar het kan de misselijkheid wel iets verminderen.

Bij voorkeur begin je zo snel mogelijk met cola drinken als je teveel aan het drinken bent of teveel gedronken hebt. Hoe eerder je lichaam weer wat suiker of andere voedingsstoffen binnenkrijgt, hoe beter. De cafeïne in de cola kan er daarbij zorgen dat je je even wat fitter voelt, mits je niet extreem dronken bent (in dat geval heb je de volgende dag pas iets aan de cafeïne).

Cola kan wel helpen om een uitgaansavond fris door te komen, door af en toe een glas daarvan te drinken in plaats van bier, wijn of een andere alcoholische drank. In plaats van misselijkheid de volgende dag, krijg je daarmee een paar keer op de uitgaansavond wat suiker binnen, waardoor je het stappen wellicht ook wat langer volhoudt.

We kunnen concluderen dat cola wel tegen de misselijkheid van een kater kén helpen, maar dat komt niet door unieke bestanddelen. Wat doet cola kort gezegd tegen een kater:

  • het vult voedingsstoffen in je lichaam aan (suiker)
  • cafeïne geeft een energieboost
  • het brengt je vochtbalans weer wat op orde.
  • het kan tijdens een kater prettig zijn om cola te drinken, omdat water dan heel vies kan smaken.

Cola tegen misselijkheid: grotendeels fabel, maar in sommige gevallen helpt het.

Cola helpt eigenlijk maar in één geval aantoonbaar tegen misselijkheid, en dat is als je een teveel aan slecht verteerbaar voedsel in je maag hebt. De zuren die er in cola zitten, kunnen helpen om dat voedsel te verwerken. In dat geval kan cola dus zeker uitkomst bieden en je snel beter doen voelen.

De heilzame kolanoten die van oorsprong in cola voorkwamen, hielpen wel tegen buikklachten. Deze nootjes zitten tegenwoordig echter niet meer in cola.
In het geval dat je een kater of een zonnesteek hebt, kan cola wel helpen tegen misselijkheid. Het is dan alleen niet de cola zelf, maar het water in de cola. Het bestanddeel water in de cola brengt je vochthuishouding weer op peil, en de cafeïne en suiker zorgen ervoor dat je je weer wat fitter voelt. De misselijkheid van een zonnesteek of kater dan met cola op die manier iets wegtrekken.

Het belangrijkste aan cola is misschien wel het placebo effect. Al heel lang associëren mensen cola met een heerlijk, fris drankje waar ze vertrouwd mee zijn. Deze positieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat cola in sommige gevallen daadwerkelijk tegen misselijkheid helpt.

 


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag