Afvallen met laxeermiddel, verstandig?

Afvallen met laxeermiddel, verstandig?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Veel mensen zijn geobsedeerd door afvallen en willen graag zo snel mogelijk resultaat zien. Helaas gaat dit soms ten koste van onze eigen gezondheid. Allerlei wondermiddelen, supplementen en andere dieetpillen worden uitgeprobeerd om snel kilo’s te verliezen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van laxeermiddelen. Op internet wordt er soms beweerd dat je veel gewicht kunt verliezen door het nemen van laxeermiddelen. Wat veel mensen helaas niet weten is dat het verre van gezond is en dat er veel gevaren bij komen kijken.


Wat is laxeermiddel?

Laxeermiddel is een medicijn dat gebruikt wordt bij obstipatie. Obstipatie is een chique woord voor moeilijk naar het toilet kunnen. Nog krommer gezegd kun je dus gewoon moeilijk poepen en heb je last van je darmen bij obstipatieproblemen. Je kunt last hebben van krampen, een opgezette buik en een moeilijke stoelgang. Laxeermiddelen kunnen je darmen dus weer aan het werk zetten en deze klachten verminderen.

Heb je last van je darmen? Dan kun je beter eerst achterhalen waar deze problemen vandaan komen. Neem dus niet zomaar een laxeerpil, maar kijk eerst of je problemen op een andere manier op te lossen zijn. In veel gevallen hebben darmklachten namelijk te maken met een verkeerd voedingsschema of een verkeerde levensstijl. Door meer vezelrijke producten, groenten en fruit te eten en drie vaste maaltijden per dag te eten kun je al veel problemen voorkomen.

De werkzame stof van laxeermiddelen is de stof lactulose. Als deze stof in je darmen terechtkomt houden je darmen meer vocht vast, worden je darmen aan het werk gezet en wordt het volume van je ontlasting groter. Je hebt veel verschillende soorten laxeermiddelen die elk weer een andere werking hebben. Zo heb je bulkvormers die werken als een spons en voornamelijk vocht opnemen. Hierdoor wordt de ontlasting soepel en kun je makkelijker naar de wc. Een andere soort is het zogenoemde darmprikkelende laxeermiddel. Deze activeren je darmen door een chemische prikkeling en werken sterk laxerend. Een ander laxeermiddel is een waterbindend middel. Deze middelen zorgen er ook voor dat je ontlasting meer vocht bevat waardoor je ontlasting zachter wordt. Er zijn tevens andere laxeermiddelen verkrijgbaar zoals speciale laxeerthee en speciale glijmiddelen. Er zitten helaas vaak veel bijwerkingen aan deze middelen. Het is verstandig om te overleggen met je huisarts of deze middelen geschikt zijn om te gebruiken.


Kun je afvallen door laxeermiddelen?

Hierboven was te lezen dat laxeermiddelen bedoeld zijn voor darmproblemen. Toch zijn er helaas nog steeds mensen die denken dat laxeermiddelen kunnen helpen bij het afvallen. Na het innemen van een laxeerpil ben je namelijk lichter en voelt het alsof je lichaam minder vet opneemt. Deze fabel kunnen we het beste meteen de wereld uithelpen, want je kunt niet afvallen door laxeermiddelen.

Laxeermiddelen werken namelijk alleen in je darmen en hebben uiteindelijk geen invloed op het afvallen. De energie en voedingsstoffen uit het voedsel zijn namelijk al opgenomen door je lichaam voordat het in je darmen terechtkomt. Het voelt misschien alleen alsof je lichter bent na het nemen van een laxeerpil. Dit komt omdat je darmen in een keer worden leeggemaakt en omdat je veel vocht verliest. Je verliest door het nemen van een laxeerpil dus geen vet en je verbrandt geen calorieën. Daarnaast wordt het vochttekort al snel weer aangevuld door je lichaam en weeg je weer even zwaar. Je kunt dus niet blijvend afvallen door het slikken van laxeerpillen. Als je duidelijk effect wil zien van laxeermiddel dan zou je meerdere pillen tegelijk moeten nemen. Hierdoor wordt je stoelgang namelijk sterk versneld en heeft je lichaam niet voldoende tijd om alle voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. Een deel van het eten dat je binnenkrijgt gaat dus zo naar je darmen zonder opgenomen te worden in het lichaam. Dit kan uiteindelijk zorgen voor gewichtsverlies. Let op dat dit gewichtsverlies geen verlies is aan vetweefsel, maar vooral een verlies aan vocht.

Wil je gewicht verliezen dan zul je dus meerdere laxeerpillen tegelijkertijd moeten nemen. Dit wordt uiteraard ten strengste afgeraden, omdat het verre van gezond is. Het nemen van laxeerpillen om af te vallen kan zelfs erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Laxeermiddelen zijn namelijk een medicijn en noodmiddel tegen darmklachten en zijn geen gezonde ‘dieetpillen’ om te nemen tijdens het afvallen.


Weten welke manier van afvallen het beste bij je past?

blankZou je graag een aantal kilo’s kwijt willen maar vind je het lastig om te starten met afvallen of om een dieet vol te houden? Dan is er nu iets nieuws. Via de website jouwdieet.nl kun je namelijk direct een gratis dieet test starten. Door het beantwoorden van een aantal persoonlijke vragen over je eet & dieet wensen kom je er achter welke manier van afvallen het beste bij je past.

Doe de gratis test op JouwDieet.nl »


Gevaren van laxeermiddelen

Als je laxeermiddelen slikt dan kun je te maken krijgen met enkele vervelende bijwerkingen. Daarnaast kan het veelvuldig slikken van laxeermiddelen serieuze gevaren hebben voor je gezondheid. Allereerst kan het gebruik van laxeermiddelen zorgen voor een vochttekort. Laxeermiddelen trekken namelijk snel het vocht uit je lichaam, waardoor de kans op uitdroging aanwezig is. Het is daarom verstandig voldoende te blijven drinken bij het slikken van een laxeerpil. Een tweede gevaar is, dat het nemen van teveel laxeermiddelen kan zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen. Je lichaam heeft namelijk niet meer de tijd om alle belangrijke vitaminen en mineralen uit je voeding te halen. Een ander gevaar van laxeermiddelen is, dat je natuurlijke darmbalans in de war raakt. Door de kunstmatige stoffen wordt het natuurlijke darmproces verstoord. Hierdoor kunnen je darmen zich dus minder goed beschermen tegen bacteriën en wordt het immuunsysteem en de spijsvertering aangetast. Andere schadelijke gevolgen zijn, dat laxeermiddelen sterk verslavend kunnen werken, duizeligheid, misselijkheid en buikkrampen kunnen veroorzaken.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag