Vermageren: hoe raak je verantwoord kilo’s kwijt?

Vermageren: hoe raak je verantwoord kilo’s kwijt?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Vermageren kan op tal van verschillende manieren. Wie het internet afstruint naar methodes komt honderden websites tegen waarop veel tegenstrijdigheden zijn te vinden. Sommige claimen dat je in korte tijd veel kilo’s kwijt kan raken. Maar hoe verantwoord is dat? Is het goed voor je lichaam om in korte tijd veel af te vallen en zo nee, hoe raak je dan wél verantwoord de nodige kilo’s kwijt? Op die vragen geven we antwoord in onderstaand artikel.


Niet elke vorm van vermageren is verantwoord

We schreven er al eerder een artikel over: hoeveel kilo kun je afvallen in een maand? Daarin kwam duidelijk naar voren dat de zogenoemde crashdiëten niet bepaald de manier zijn om verantwoord te vermageren. Je kunt met zo’n crashdieet in korte tijd extreem veel afvallen, maar doordat het dieet slechts op de kortere termijn is vol te houden krijgen veel mensen na het dieet te maken met het welbekende jojo-effect. De kilo’s vliegen er weer net zo hard aan als dat ze er afvlogen en je kunt dus weer van voren af aan beginnen.
Gelukkig zijn er tal van andere manieren waarmee je wél verantwoord kunt vermageren. We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.


Weight Watchers

Weight Watchers

Het Weight Watchers dieet is verreweg het populairste dieet van Nederland. Dit komt door de manier waarop het dieet werkt en de resultaten die men er mee boekt. Bij het Weight Watchers dieet draait het allemaal om binnen je puntentotaal blijven. Doe je dat, dan mag je in principe alles eten wat je wilt. De punten houd je eenvoudig bij binnen de app. Je ziet dus in 1 oogopslag wat je die dag nog mag eten. Doordat er aan producten punten worden toegekend ga je bewuster nadenken over je voeding. Je kiest sneller voor gezonde voeding en zal de ongezonde voeding beter weten te weerstaan. Doordat je je middels het dieet focust op gezonde voeding zal je op een gezonde en verantwoorde manier kilo’s kwijt raken. Perfect dus om op een gezonde manier je streefgewicht te bereiken én te behouden!

Ga naar Weight Watchers
PuurFiguur

PuurFiguur

Ook het PuurFiguur dieet richt zich specifiek op verantwoord kilo’s wegwerken. Volgens de makers van het dieet staat of valt alles met de hormoonbalans in je lichaam. Door ongezonde voeding (bewerkte producten) te nuttigen verstoor je de hormoonbalans in je lichaam. Dit heeft niet alleen overgewicht tot gevolg, maar bijvoorbeeld ook stress of depressies. Door de focus te leggen op gezonde voeding val je daardoor niet alleen verantwoord af, maar zorg je er ook voor dat je geestelijk weer lekker in je vel komt te zitten. De bijgeleverde weekschema’s en recepten zorgen er voor dat je iedere avond weer een gezonde en verrassende maaltijd op tafel weet te zetten zonder daar zelf al te veel bij na te hoeven denken. Hierdoor is het dieet ook op de langere termijn goed vol te houden.

Doe mee met het PuurFiguur programma
Afslank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Een derde dieet wat mooi in dit rijtje past is het Afslank Receptenbijbel dieet. Ook hier ga je namelijk weer aan de slag met eetschema’s en ontvang je honderden gezonde recepten zodat je nooit verlegen bent om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Het dieet richt zich op het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon waardoor je op verantwoorde wijze kunt vermageren. Momenteel ontvang je naast de Afslank Receptenbijbel diverse bonussen zoals 10 gezonde toetjes, 84 gezonde tussendoortjes en 12 richtlijnen voor een gezond en slank lichaam. Je haalt dus alles in huis om gezond en verantwoord af te vallen.

Bestel de Afslank Recepten Bijbel

Extra tips om verantwoord af te vallen

Dat vermageren en diëten niet altijd even leuk is (en daarom ook niet altijd even gemakkelijk langdurig vol te houden is), mag geen geheim zijn. De mens houdt an sich van vastigheid en kan niet goed tegen verandering. Toch willen we wél veranderen. We kijken naar onszelf in de spiegel en zeggen tegen onszelf: genoeg is genoeg. Ik ga mijn uiterste best doen om te vermageren.

Zoals gesteld kan dat op 1001 manieren. We hopen je met dit artikel in te laten zien dat je beter voor de verantwoordelijke manier kan kiezen, dan voor de onorthodoxe wijze. Je wilt de weggewerkte kilo’s er immers afhouden toch? Dat kan alleen als je voor een gedegen dieet kiest en niet met een crashdieet.

Natuurlijk zijn er extra dingen die je kunt doen om op verantwoorde wijze te vermageren. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet. Sommige tips zijn open deuren. Maar daardoor natuurlijk niet minder waar…


Sporten

De eerste open deur. Iedereen weet immers dat sporten vermageren een stuk makkelijker maakt. En toch is het voor veel mensen een obstakel. Willen ze wel afvallen, maar niet een paar keer per week naar de sportschool. Met bovenstaande diëten is het niet noodzakelijk om te gaan sporten om zodoende de nodige kilo’s weg te werken. Dit gaat ook prima met het dieet zelf. Maar door te gaan sporten versnel je niet alleen het afvalproces, maar zorg je er ook voor dat je geestelijk beter in je vel komt te zitten. Tijdens het sporten maak je namelijk hormonen aan die een positieve werking op je lichaam hebben. Je slaat er dus 2 vliegen in één klap mee. Al met al dus niet 100% noodzakelijk, maar zeker wel aan te raden als je verantwoord wilt vermageren.


Water

Je lichaam bestaat voor 70% uit vocht. Het is dan ook niet gek dat we voldoende moeten drinken op een dag. Door de frisdrank en koffie in te ruilen voor water, water met citroen en/of groene thee doe je je lichaam een grote gunst. Afvalstoffen worden op die manier gemakkelijker afgevoerd uit je lichaam en je vermindert ook het hongergevoel. Ideaal wanneer je moeite hebt om een dieet vol te houden dus.


Ontbijt

Je ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd die je op een dag nuttigt. En toch slaan ontzettend veel mensen hun ontbijt over. Als je één van bovenstaande diëten gaat volgen zal je merken dat er veel aandacht wordt besteed aan het ontbijt. Simpelweg omdat het enorm bijdraagt aan gezond en verantwoord vermageren. Wie succesvol wilt afvallen, slaat dan ook nooit het ontbijt over!


Eet bewust

Hiermee doelen we niet op het nuttigen van gezonde producten. Daar helpen de diëten je immers al bij. Wat we meer bedoelen is dat je voldoende tijd neemt om de maaltijd te nuttigen. Het is erg verleidelijk om je maaltijd naar binnen te schrokken als je honger hebt. Het probleem is echter dat het altijd even duurt voordat je maag een seintje aan je hersenen geeft dat het wel genoeg is geweest. Door de maaltijd rustig en bewust te nuttigen geef je je lichaam de mogelijkheid om je hersenen een seintje te geven wanneer je ‘vol’ zit. Door je maaltijd op te schrokken gun je je lichaam die kans dus niet, waardoor je jezelf al gauw overeet.


Werk aan je discipline en wees streng tegen jezelf

Wanneer je producten in huis haalt waarvan je weet dat je ze moeilijk kan weerstaan, zal het ongetwijfeld gebeuren dat je in een zwak moment toegeeft aan de verleiding. Het is erg moeilijk om op zo’n moment streng voor jezelf te zijn. Vaak voel je je achteraf ook enorm rot als je toch hebt toegegeven aan de verleiding en je zal niet de eerste zijn die daardoor juist nog meer gaat snoepen om zich maar even beter te kunnen voelen. Door in de supermarkt al streng tegen jezelf te zijn voorkom je deze vicieuze cirkel. Laat alle producten waarvan je weet dat je ze niet kunt weerstaan links liggen als je er met je boodschappen-kar langs loopt. Het is tenslotte beter om te voorkomen dan om te genezen!

De conclusie die je kunt trekken uit dit artikel is vrij simpel: kies altijd voor de verantwoorde wijze en niet voor het dieet wat je in korte tijd gouden bergen belooft. Ja, je zal in korte tijd flink wat kilo’s kwijt kunnen raken, maar op de langere termijn is zo’n (crash)dieet niet vol te houden. Veel beter is het om er wat langer over te doen om je streefgewicht te bereiken (en dit dus via een gerenommeerd dieet te doen) en zodoende de weggewerkte kilo’s er ook af te houden.

Uiteindelijk is dat toch wel het einddoel van de meeste mensen die willen vermageren. Op hun streefgewicht komen en daar ook blijven. Het kan alleen als je verantwoord gaat diëten en bovenstaande diëten kunnen je daar zeker bij helpen!


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag