Afvallen met pure chocolade

Afvallen met pure chocolade

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Chocolade maakt je dik. Chocolade is ongezond. Chocolade kan nooit helpen bij afvallen. Zomaar drie stellingen die je her en der tegen komt. In veel gevallen klopt het wel. Maar in een aantal gevallen ook weer helemaal niet. Je hebt namelijk chocolade en chocolade. In dit artikel leggen we de verschillen uit en laten je zien dat je wel degelijk af kunt vallen door (pure) chocolade te eten.


Verschillende soorten chocolade

Liefhebbers van chocolade weten wel dat er verschillende soorten chocolade zijn. Maar wat niet iedereen weet is dat er een bepaalde soort chocolade is die helemaal niet slecht voor je is en zelfs kan helpen bij het afvallen. In de basis kun je twee soorten chocolade onderscheiden:

  • Melkchocolade
  • Pure chocolade

Daarnaast heb je ook nog witte chocolade, maar eigenlijk is dit geen echte chocolade. Witte chocolade bevat namelijk geen cacao, hetgeen je wél terug vindt in melkchocolade en pure chocolade. Witte chocolade zit daarentegen vol suiker en cacaoboter en is daarmee dus een erg ongezonde snack. Melkchocolade bevat weliswaar het gezonde cacaopoeder, maar tevens veel (ongezond) vet en suiker. Ook deze soort chocolade helpt je dus niet bij het afvallen.

Pure chocolade van minimaal 70% cacaopoeder (hoe hoger dit percentage, hoe beter) helpt je juist wel bij het afvallen en kent nog tal van andere voordelen. Je moet het echter niet als wondermiddel zien. Door elke dag een paar repen pure chocolade naar binnen te werken en voor de rest ongezonde voeding te nuttigen zal je niet gaan afvallen. Om die reden hebben we hieronder 2 diëten voor je geselecteerd die je prima kunt combineren met het eten van pure chocolade om af te vallen.


Weight Watchers

Weight Watchers

Bij het Weight Watchers dieet mag je in principe alles eten wat je wil (dus ook pure chocolade), mits je binnen het vastgestelde puntentotaal blijft. Je dagelijkse en wekelijkse puntentotaal houd je handig bij via de bijgeleverde app zodat je altijd inzichtelijk hebt hoeveel je die dag nog mag eten. Door het toekennen van punten aan maaltijden en producten word je automatisch bewuster van gezonde en ongezonde voeding. Daarom zal je ‘als vanzelf’ een gezondere levensstijl ontwikkelen met dit dieet en is het dus ook op de langere termijn goed vol te houden.

Ga naar Weight Watchers
PuurFiguur

PuurFiguur

Het PuurFiguur dieet richt zich op de hormoonbalans in je lichaam en is daarom prima te combineren met pure chocolade. Een van de voordelen van pure chocolade is namelijk het stofje fenylethylamine. Dit stofje maakt je lichaam ook aan als je verliefd bent en draagt dus bij aan een gezondere hormoonhuishouding in je lichaam. Tel daarbij alle gezonde recepten en dag- en weekmenu’s die je bij het PuurFiguur dieet ontvangt op en je zal in no-time niet alleen afvallen, maar je ook veel fitter, energieker en blijer voelen!

Doe mee met het PuurFiguur programma

Voordelen van pure chocolade

Pure chocolade helpt je dus (mits je het combineert met een gedegen dieet) bij het afvallen. Door pure chocolade te eten (minimaal 70% cacao) krijg je tal van gezonde vetten, eiwitten en vezels binnen. Voor je beeldvorming: 1,5e eetlepel cacaopoeder staat qua vezels gelijk aan 1 hele broccoli. Een paar blokjes pure chocolade bevatten tevens evenveel eiwitten als er in een hele broccoli zitten en dat terwijl broccoli wordt gezien als één van de meest eiwitrijke groenten die er bestaan!

Maar er zijn nog meer voordelen te benoemen. We hebben de belangrijkste voordelen van pure chocolade voor je op een rijtje gezet.


Verkleint de kans op ziektes

Pure chocolade zit bomvol antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen, welke je ook terugvindt in diverse soorten fruit en superfoods. Deze antioxidanten helpen tal van ziektes voorkomen zoals hart- en vaatziektes, diabetes type 2, long- en prostaatkanker en astma.


Vermindert stress

Naast alle antioxidanten bevat pure chocolade ook een belangrijk mineraal: magnesium. Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd en als je voldoende magnesium binnenkrijgt zal je minder stress ervaren, beter slapen en is je concentratievermogen hoger.


Zorgt voor een beter humeur

Minder stress is natuurlijk beter voor je humeur, maar zoals eerder gezegd in dit artikel bevat pure chocolade tevens het stofje wat je lichaam aanmaakt wanneer je verliefd bent: fenylethylamine. Alhoewel de hoeveelheid fenylethylamine in pure chocolade je niet dat echte verliefdheidsgevoel kan geven, word je er wel degelijk vrolijker door. Daarnaast bevat pure chocolade ook endorfines en deze worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ze wekken gevoelens van euforie op en doen pijn verminderen. Het eten van pure chocolade zorgt er dus niet alleen voor dat je zal afvallen, maar het maakt je ook echt gelukkiger!


Helpt je huid beschermen tegen UV-straling

In pure chocolade is ook nog eens een grote hoeveelheid MED te vinden. MED beschermt je tegen schadelijke UV-straling. Door pure chocolade te eten zal je weerstand tegen UV-straling dus verhogen.


Zo aan het einde van dit artikel kunnen we dus concluderen dat pure chocolade de nodige gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Je wordt gelukkiger door het eten van pure chocolade en beschermt je lichaam tegen schadelijke UV-straling en voorkomt tal van enge ziektes dankzij de vele antioxidanten die er te vinden zijn in pure chocolade.
Afvallen met pure chocolade is goed mogelijk, maar dus wel alleen als je het combineert met een goed dieet.

De hierboven besproken diëten staan het eten van pure chocolade toe binnen het dieet en zijn dus bij uitstek geschikt om te combineren met pure chocolade. Ga je er mee aan de slag, dan weet je zeker dat je de komende tijd de nodige kilo’s kwijt zal raken én je bovendien ook nog eens een stuk blijer voelt dankzij de overige voordelen van pure chocolade. Een absolute win-win dus!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag