Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost het om je ogen te laten laseren?

Wat kost het om je ogen te laten laseren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Meer dan de helft van alle Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Of je ogen nu min of plus zijn, je ontkomt er niet aan om deze afwijkende sterkte te corrigeren. In principe is het dragen van een bril of contactlenzen geen probleem, maar het kan zijn dat je er om bepaalde redenen voorgoed vanaf wilt. Dit kan door een ooglaser behandeling te ondergaan. Dit artikel geeft uitleg over zo’n laserbehandeling, en geeft een indicatie van de kosten van een laserbehandeling.

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van ooglaseren, dan is het vaak mogelijk om een gratis oriëntatiegesprek en vooronderzoek te plannen. Dit is geheel vrijblijvend en geeft je de mogelijkheid om meer informatie over het proces van ooglaseren te krijgen, alsmede ter controle om te zien of jouw ogen geschikt zijn voor een ooglaserbehandeling. Een dergelijke afspraak kun je gemakkelijk via het internet maken, bijvoorbeeld bij CARE Laser.

Gratis een vooronderzoek aanvragen


Type laserbehandeling Prijsindicatie per oog ±
LASIK € 1000 – 1900,-
LASEK / PRK € 750 – 1500,-
TransPRK € 1070 – 1500,-
Voorzetlens € 2200 – 3000,-

Wat je voorafgaand aan het proces moet weten

Het laseren van je ogen is een grote stap die je niet zo één, twee, drie genomen hebt. Vaak gaat er een lang proces aan vooraf voordat mensen de daadwerkelijke laserbehandeling ondergaan. Dit is erg logisch, het zijn wel je ogen! Daarnaast is natuurlijk geen één operatie helemaal zonder risico. Wel is het zo dat over het algemeen het laseren van je ogen vrij veilig is en vaak zonder complicaties verloopt.

Voordat je je ogen kunt laten laseren moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is dat je ogen minimaal 2 jaar dezelfde sterkte hebben. Daarnaast is laseren niet mogelijk wanneer je een aandoening aan je oog hebt zoals staar, diabetes, oogontstekingen of glaucoom. Dit zal altijd goed gecheckt worden door de kliniek waar jij je ogen wilt laten laseren, maar wanneer je niet aan deze voorwaardes voldoet is een laserbehandeling niet op jouw ogen van toepassing.Waarom zou je je ogen laten laseren?

Wanneer je aan alle voorwaardes voldoet en de oogarts instemt met de behandeling, kan het proces voor jou van start gaan. Het kan zijn dat er door je hoofd gaat: ‘waarom zou ik dit doen?’ of ‘wil ik dit wel echt?’ Deze gedachten zijn volledig normaal en heeft iedereen gehad voorafgaand aan de behandeling. Belangrijk is om niet te vergeten waarom je het doet. Het laseren van je ogen brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Je hoeft je nooit meer te bekommeren om je bril of lenzen. Geen gezeur met lenzendoosjes, brillenkokers of lenzenvloeistof. Ook is het gevoel van wakker worden en direct goed zicht hebben geweldig! Voldoende redenen dus om wanneer je het lichamelijk en financieel kan doen, ervoor te gaan!Wanneer kun je je ogen laten laseren?

Ben jij verziend of bijziend en ben je het zat om een bril of lenzen te dragen? Overweeg dan om je ogen te laten laseren. Hier zijn echter wel een aantal criteria* aan verbonden. Mensen die hun ogen willen laten laseren:

  • Zijn tussen de 18 en 65 jaar oud;
  • Hebben een stabiele afwijking (oogsterkte is stabiel en schommelt niet).
  • Verkeren in een goede algemene gezondheid;
  • Zijn niet zwanger en geven geen borstvoeding (al minimaal 3 maanden niet meer)
  • Hebben een refractieafwijking tussen de -10 en +4.5

De kliniek bepaalt uiteindelijk of jij aan deze voorwaarden voldoet. Je kunt dus geen rechten ontlenen aan deze lijst met criteria. De praktijk leert dat ongeveer 25% van de mensen die zich aanmelden voor een ooglasering niet in aanmerking komen voor de behandeling.

* Deze criteria zijn in grote lijnen hetzelfde, maar kunnen soms enigszins verschillen per kliniek. Zo hanteren sommige ooglaserklinieken een andere maximumleeftijd (zoals 65 jaar), andere definitie van ‘stabiel’ (2 jaar in plaats van 6 maanden), andere sterktes (maximaal +6 in plaats van +4.5) et cetera. Raadpleeg altijd de website of brochure van de kliniek om te kijken onder welke voorwaarden jij je ogen kunt laseren.

Tot welke leeftijd kun je je ogen laten laseren?

Kinderen komen bijna nooit in aanmerking voor een ooglaserbehandeling. Dat komt omdat hun ogen nog in ontwikkeling zijn en er teveel complicaties kunnen optreden. Je kunt je pas aanmelden voor een ooglaserbehandeling als je 18 jaar of ouder bent. Daarnaast behandelen de meeste klinieken geen senioren. Dat wil zeggen: de maximum leeftijd ligt tussen de 60 en 65 jaar. Na deze maximum leeftijd kunnen er namelijk weer andere complicaties ontstaan.

Tot welke sterkte kun je je ogen laten laseren?

De ooglaserbehandeling is met name geschikt voor de volgende sterktes:

  • Plusafwijkingen (‘bijziend’): +0.50 tot +6
  • Minafwijkingen (‘verziend’): -10 tot -0.50

De meeste sterktes vallen binnen deze range. Heb jij waardes die hier buiten vallen? Overleg dan met de ooglaserkliniek wat je het beste kunt doen.

Kun je je ogen laten laseren als je een cilinderafwijking hebt?

Ja, het is zeker mogelijk om je ogen te laten laseren als je een cilinderafwijking hebt. Een cilinderafwijking wordt astigmatisme genoemd. Dit kan gewoon gecorrigeerd worden. Dus jouw cilinderafwijking is geen reden om je ogen niet te laten laseren.

Kun je je ogen laseren als je een leesbril nodig hebt?

Ja, gelukkig wel. Nooit meer priemend naar een verpakking staren in de supermarkt, of om hulp moeten vragen aan je partner of kinderen. Het hebben van een leesbril is een kenmerk van ‘verziendheid’ (hypermetropie). Verziendheid is een van de meest voorkomende redenen dat mensen er überhaupt voor kiezen om hun ogen te laten laseren.

Kun je je ogen laten laseren met vaatingroei?

Nee, als je vaatingroei hebt mag je tijdelijk geen lenzen dragen. Je mag dan alleen je bril dragen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je jouw ogen gaat laseren. Bovendien moeten jouw ogen in stabiele gezondheid en sterkte verkeren voordat je gaat laseren. Vaatingroei druist daar recht tegenin. Maar wat is vaatingroei eigenlijk?

Vaatingroei (medische term: neovascularisatie) is een oogheelkundige complicatie die kan ontstaan door het dragen van contactlenzen. Met name bij het dragen van ‘zachte’ lenzen. Zodra dit geconstateerd wordt door de opticien mag je tijdelijk geen lenzen meer dragen. De aandoening moet eerst genezen. In de meeste gevallen gaat vaatingroei vanzelf over. Daarna kun je overgaan tot het dragen van nieuwe contactlenzen. De meeste mensen met vaatingroei merken hier zelf weinig van. Ze weten het pas als de opticien het constateert. Mensen bij de ooglaserkliniek zullen er ook zeker op letten.


Verschillende soorten laserbehandelingen

Afhankelijk van jouw ogen zijn er verschillende soorten behandelingen die je kunt ondergaan. Een laserbehandeling, of een lensimplantaat behandeling. Bij beide behandelingen zul je na afloop geen bril of lenzen meer nodig hebben. Laser behandelingen komen het vaakst voor omdat zij voor de meeste ogen geschikt zijn. Wanneer je een sterk afwijkende sterkte hebt of je ogen niet geschikt zijn voor laseren, dan is een lensimplantaat behandeling wellicht de juiste keuze voor jou.

Laserbehandeling: LASIK

De LASIK methode heet ook wel de methode ‘met flapje’. Hierbij wordt een deel van je hoornvlies tijdelijk opzij gedaan, waardoor de laser er goed bij kan. Nadat de laserstraal klaar is, wordt dit ‘flapje’ weer teruggedaan. Voordeel van de LASIK methode is dat het herstel vrij snel gaat, en er achteraf minder last is van een pijnlijk of branderig gevoel dan bij de LASEK of PRK methode.

Laserbehandeling: LASEK

De LASEK methode staat ook wel bekend als de methode ‘zonder flapje’. Hierbij wordt een dun laagje van je hoornvlies weggehaald, waardoor de laserstraal de sterkte kan corrigeren. Dit laagje herstelt zich na afloop van de behandeling vanzelf weer.

Laserbehandeling: PRK

De PRK methode is vergelijkbaar met de LASEK methode. Waar bij de LASEK methode een stukje van je hoornvlies wordt weggehaald door middel van een borsteltje, werkt dat bij de PRK methode net even anders. Hier wordt door middel van alcohol een stukje van je hoornvlies losgeweekt, opzij gerold, en daarna weer teruggelegd. Voordelen van de LASEK en PRK methode is dat zij geen kansen op complicaties met het ‘flapje’ opleveren.


Kosten LASIK, LASEK en PRK

De LASIK, LASEK en PRK methodes kosten gemiddeld ongeveer tussen de €800 en €1300 per oog. Let er hierbij op dat sommige klinieken prijzen zonder vooronderzoek of nazorg berekenen. Ga daarom goed na wat inbegrepen zit in de prijs en wat niet. Laat je daarbij adviseren door de kliniek waar jij voor gekozen hebt. In totaal kan een ooglaserbehandeling van beide ogen ongeveer €2500 kosten.


Lensimplantaat: voorzetlens

Wanneer je een sterke oogafwijking hebt, maar wel van je bril of lenzen af wilt, dan is een voorzetlens een goede optie. Laseren is dan namelijk geen optie, maar door middel van een voorzetlens, wordt er een extra lens in je oog gezet. Hierdoor heb je ‘standaard’ contactlenzen in, maar dan zonder het gedoe dat je er zelf iets mee moet doen. Deze contactlenzen blijven een leven lang zitten, maar kunnen er ook uitgehaald worden als je daar behoefte aan hebt. Deze behandeling behandelt één oog per keer. Tussen de twee behandelingen zit een week.

Lensimplantaat: vervanglens

Bij een vervanglens operatie wordt de natuurlijke lens van je oog vervangen door een vervanglens. De vervanglens methode wordt vaak gekozen wanneer de voorzetlens geen optie is voor jouw ogen. Door de vervanglens kun je geheel goed zien, zonder bril of contactlenzen. Net als de voorzetlens kan de vervanglens een leven lang blijven zitten en kan er slechts één oog per keer behandeld worden.


Kosten voorzetlens en vervanglens

De kosten voor een voorzetlens of vervanglens zijn vaak wat duurder dan de kosten voor een laserbehandeling. Deze zijn ongeveer tussen de €2200 en €3000 per oog. Deze prijzen verschillen wel per soort voorzetlens of vervanglens, afhankelijk van wat jouw ogen nodig hebben. In totaal zal een lensimplantaat behandeling ongeveer €5500 kosten voor beide ogen.


Kosten voor vooronderzoek

Voorafgaand aan een laserbehandeling of een lensimplantaat behandeling wordt er een vooronderzoek gedaan. Hierin kijkt de oogarts of jouw ogen geschikt zijn, en welke behandeling dan bij jou past. Wanneer je na een vooronderzoek overgaat op behandeling, is bij de meeste klinieken het vooronderzoek gratis. Zonder uiteindelijke behandeling kost een vooronderzoek ongeveer €100.

Vraag een gratis vooronderzoek aan

Kosten voor hogere afwijking of cilinder

In principe komen er bij het behandelen van een hogere afwijking of cilinder geen extra kosten kijken. Sommige klinieken bepalen wel hun prijs aan de hand van je sterkte, maar de meeste goede klinieken zullen dezelfde prijs hanteren voor verschillende sterktes of een cilinder.

Kosten voor reststerkte behandeling

Wanneer na het laseren of implanteren niet de volledige gewenste sterkte is bereikt, kun je kiezen voor een reststerkte behandeling. Dit is een extra behandeling achteraf, die het laatste ‘restje’ corrigeert zodat je helemaal goed kunt zien zonder bril of lenzen. De meeste klinieken geven deze eventuele rest sterkte behandeling gratis, mits deze binnen twee jaar na de eerste behandeling plaatsvindt.

Kosten voor bijkomende medicatie

Het verschilt per kliniek of de medicatie inbegrepen zit bij de behandeling of niet. Wanneer dit niet zo is, zullen de kosten voor de bijkomende medicatie vaak vergoed worden door je zorgverzekeraar. Deze vergoeding hangt wel af van de hoogte van je eigen risico. De kosten voor bijkomende medicatie na afloop van een behandeling zijn ongeveer tussen de €150 en €250 euro.

Vergoeding van zorgverzekering

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor een ooglaserbehandeling. Het is daarom van belang dat je voorafgaand aan de behandeling bij jouw zorgverzekeraar uitzoekt wat de mogelijkheden zijn. Wanneer de zorgverzekeraar een deel vergoed, hoeft dit niet te betekenen dat je direct goedkoper uit bent. De kosten van een ooglaserbehandeling verschillen per kliniek, dus daarom is het raadzaam om verschillende klinieken te vergelijken op prijs en kwaliteit.


Kosten ooglaseren in het buitenland

Een van de grootste beweegredenen voor mensen om hun ogen te laten laseren in het buitenland zijn de kosten. In sommige gevallen is het goedkoper om je ogen te laten laseren in het buitenland. Vergeet hierbij echter niet dat je ook transfer en verblijf in het buitenland moet regelen, wat ook weer geld kost. In Turkije zijn er een aantal klinieken die kwalitatief goede ooglaser behandelingen aanbieden. Echter zijn de prijzen inclusief transfer en overnachtingen nagenoeg hetzelfde als de kosten voor een behandeling in Nederland.


Waarin zit het verschil tussen aanbieders?

Het grootste verschil in aanbieders zit in het ‘pakket’ dat zij aanbieden voor een bepaalde prijs. Sommige klinieken bieden een zogeheten ‘totaalpakket’ aan, waar een vooronderzoek, behandeling, medicatie, na onderzoek en eventuele rest sterkte behandelingen allemaal bij inbegrepen zitten. Andere klinieken bieden al deze opties los van elkaar aan. Het is dus van belang om je goed te laten adviseren over de prijzen per kliniek en wat daar wel of niet bij inbegrepen zit.

Kies een goede specialist

Extreem belangrijk bij het laseren van je ogen is het kiezen van een goede specialist. Doe van tevoren voldoende vooronderzoek naar de verschillende klinieken bij jou in de buurt. Wellicht heb je kennissen of vrienden die al een operatie zijn ondergaan en daar positief over zijn. Het is beter om te veel over een kliniek te weten dan te weinig. Je wilt er ten slotte zeker van zijn dat jouw ogen in goede handen zijn. Laat je daarom in het geval van een ooglaserbehandeling ook niet teveel leiden door de prijzen. Wanneer het goed voelt bij een kliniek, is het het absoluut waard om een paar honderd euro extra te betalen. Je goede zicht is ten slotte onbetaalbaar…

Neem de tijd voor voldoende nazorg

Het ondergaan van een laserbehandeling is voor je ogen een hele verandering. Neem daarom voldoende tijd vrij in je agenda na de behandeling. De voorgeschreven richtlijn is zo’n 4 dagen, maar het kan handig zijn om daar wat extra dagen bij op te tellen. Zo weet je zeker dat je genoeg tijd neemt voor het herstel. Slik daarnaast een maand van tevoren vitamine C pillen om het herstel te bevorderen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag