Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kosten nachtlenzen?

Wat kosten nachtlenzen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

‘s Nachts lenzen dragen terwijl je slaapt, waardoor je overdag goed kunt zien zonder bril of lenzen: dat is het principe van het dragen van nachtlenzen. Terwijl jij dus in diepe slaap bent, corrigeren de lenzen je ogen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €500 voor het eerste jaar en ongeveer €300 voor de daaropvolgende jaren. Klinkt dit voor jou bijna te mooi om waar te zijn? Lees dan dit artikel om meer te weten te komen over de exacte kosten die eraan verbonden zijn en wat je zorgverzekering vergoedt.


Prijs in vergelijking met normale lenzen

Over het algemeen zijn nachtlenzen iets duurder dan normale lenzen. Maar daar krijg je ook een hoop voordelen voor terug. Nachtlenzen kun je één jaar lang gebruiken, daarna moet je weer nieuwe kopen. Belangrijk is om deze gedurende het jaar heel goed schoon te houden, zowel voor de hygiëne van je ogen als voor het goede behoud van de nachtlenzen zelf.

De eerste aanschaf van de lenzen is even een ‘dure’ investering, omdat de nachtlenzen speciaal op maat gemaakt moeten worden. Daarnaast betaal je voor de opmeting van je ogen, en de controles bij de opticien in de eerste week/weken na gebruik van de nachtlenzen. In totaal komt dit uit op een bedrag van ongeveer €500. Wanneer je vervolgens na een jaar weer nieuwe nachtlenzen moet aanschaffen, kost dit je vanaf dan ongeveer €300 per jaar.


Wat vergoedt je zorgverzekering?

(Nacht)contactlenzen en brillen worden bij sommige aanvullende verzekeringen vergoed. Afhankelijk van je huidige zorgverzekering kan het daarom verstandig zijn om je verzekering uit te breiden. Sommige zorgverzekeraar bieden bij sommige pakketten geen vergoeding maar alleen een korting op de aanschaf van nachtlenzen. Onderstaande zorgverzekeraars vergoeden nachtlenzen volledig:

  • Zilveren Kruis – vanaf Aanvullend **
  • Avero Achmea – Excellent pakket

Hoe werken nachtlenzen?

Het woord zegt het al: het belangrijkste verschil met normale lenzen is dat je nachtlenzen alleen ‘s nachts hoeft te dragen. Doordat jij je ogen dicht hebt, ontstaat er een bepaalde druk waardoor de voorkant van je oog een iets andere vorm aanneemt. Dit verschil in vorm zorgt ervoor dat jij overdag helemaal scherp kunt zien. Daarnaast zijn nachtlenzen gemaakt van een materiaal dat extra veel zuurstof doorlaat, waardoor je ze dus gewoon ‘s nachts in kunt hebben. Als je met normale lenzen snel last hebt van droge ogen, is dit een goede oplossing om toch zonder bril door het leven te kunnen. Voor een optimale werking is het van belang dat je de nachtlenzen gedurende minimaal 6 tot 8 uur in hebt ‘s nachts.


Kom ik in aanmerking voor nachtlenzen?

Een van de belangrijkste criteria van nachtlenzen kunnen dragen, is dat je een minsterkte moet hebben die niet lager is dan -4.00. Wanneer je bijvoorbeeld +2.50 of -5.00 hebt als sterktes, dan kun je helaas geen nachtlenzen dragen. Wanneer je wel aan dit criterium voldoet, moet je altijd eerst langs je opticien of optometrist om er zeker van te zijn dat jouw ogen geschikt zijn voor nachtlenzen. De opticien doet dan een meting en maakt foto’s van je ogen, waardoor hij/zij erachter komt of jouw ogen in aanmerking komen. Wanneer je in aanmerking komt voor nachtlenzen, hou er dan rekening mee dat je eventueel de eerste week nog geen optimaal zicht hebt. Je ogen moeten even wennen aan de lenzen, maar dat zal in de meeste gevallen vrij snel gaan.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag