Wat kost een bril?

Wat kost een bril?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Veel Nederlanders dragen een bril. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, naargelang wat jij mooi en prettig vindt. Doe je mee met de laatste trends, of heb je liever een bril die tijdloos is? Wat voor soort bril je ook kiest, het is belangrijk om te weten wat een bril ongeveer kost. Dit artikel geeft je daar antwoord op.


Altijd of soms brildragend

Ten eerste is het belangrijk om voor jezelf te bedenken of je de bril altijd of soms gaat dragen. Dit is een groot verschil: een bril die je altijd draagt moet goed bij je gezicht en kledingstijl passen, maar vooral heel lekker zitten. Het grootste gedeelte van de dag heb je namelijk dat ding op je neus. Een tip hierbij is om bij het passen van zo’n bril goed te letten op de drukpunten. Dit zijn de punten waarop de bril op je gezicht rust: je neusbrug en oren.
Zorg er daarom voor dat je bij de opticien goed op die drukpunten let. Deze moeten namelijk niet gaan irriteren, want dan wordt het vervelend om je bril de hele dag te moeten dragen.

Een bril bestaat uit verschillende onderdelen: een montuur en glazen. De kosten van deze twee onderdelen samen maakt de prijs van jouw bril. Zowel in het montuur als in de glazen zijn er verschillen in kwaliteit, materialen en kosten.


Kosten voor een montuur

De prijs voor het montuur van een bril hangt vaak af van het merk waar de bril van is. Er zijn verschillende merken, variërend van bekende designer merken (bijvoorbeeld: DKNY, Ray-ban, Calvin Klein, Tommy Hilfiger), tot wat meer onbekende merken. De bekende designer merken zijn duurder dan de onbekende merken. De prijs van een designer montuur is vaak tussen de €100 en €250 euro. Heeft u liever een goedkoper montuur, dan zal dit er eentje zonder merk zijn. De kosten daarvan variëren van €20 tot €100 euro.

Naast het verschil in merken van een montuur, is er ook een verschil in het materiaal van het montuur. Er zijn een hoop soorten materialen waar je montuur van gemaakt kan zijn.

Kunststof

Kunststof brillen zijn er in allerlei vormen en kleuren. Van rond tot vierkant en van glanzend zwart tot mat met stippen. Vrijwel alles is mogelijk. Kunststof brillen zijn daarom goed aan de verschillende trends aan te passen waardoor de bril perfect bij jouw outfit past. Wanneer je af en toe een bril draagt is een kunststof bril een leuke optie. Maar ook wanneer je altijd een bril draagt kun je bijvoorbeeld verschillende soorten kunststof monturen kiezen, zodat je kunt afwisselen.

Metaal

Veel brillen zijn van metaal gemaakt. Bijvoorbeeld titanium monturen. Het voordeel van titanium monturen is dat zij zeer licht zijn en je ze amper voelt op je hoofd. Daarnaast zijn ze roestvrij en gaan een leven lang mee. Titanium kan in verschillende kleuren gespoten worden. Een ander voordeel aan een metalen bril is de buigzaamheid ervan. Hierdoor sluit de bril precies aan op je hoofd en krijg je dus minder snel last van irritaties.

Hout

Houten monturen zijn niet alleen van natuurlijke materialen gemaakt, maar zitten ook ontzettend lekker. Ze zijn vaak wel wat duurder dan andere materialen, maar wel een enorme aanrader. Niet alleen is een houten montuur fancy, maar deze voelen ook aangenaam aan.


Kosten voor brilglazen

Bij brillenglazen is er ten eerste een verschil tussen enkelvoudige of meervoudige glazen. Enkelvoudige glazen zijn glazen die een plus of min sterkte corrigeren. Meervoudige glazen corrigeren een plus en min sterkte tegelijk. Tijdens een oogmeting van een opticien kom je te weten wat voor soort glazen jij nodig hebt voor jouw sterkte.

Kraswerende glazen met ontspiegeling

Over het algemeen wordt aangeraden om altijd brillenglazen te nemen die kraswerend en ontspiegelt zijn. Hierdoor gaat je bril langer mee. Wanneer je geen kraswerende glazen hebt, is het glas minder bestendig tegen eventuele krassen. En wanneer er eenmaal krassen op je glazen zitten, kijkt dit absoluut niet prettig. Ook hou je je bril makkelijker schoon met kraswerende glazen. Daarnaast vermindert een ontspiegelt glas de schittering van computerschermen en andere lichten. Het is daarom raadzaam om naast een kraswerend glas, ook een ontspiegelt glas te nemen. Beide opties worden vaak samen aangeboden, waarvan de prijzen verschillen tussen de €20 en €60 per bril.

De dikte van het glas

Naast kraswerende en ontspiegelde glazen, kun je ook nog kiezen tussen verschillende diktes van je brillenglazen. Hoe dunner het glas, hoe mooier de bril eruit ziet. Zeker wanneer je een hoge sterkte hebt worden je glazer vaak vanzelf wat dikker. Dit kan je voorkomen door te kiezen voor dunnere glazen. Daarnaast draagt het prettiger, omdat je bril door een dun glas ook lichter wordt. Je hebt drie soorten diktes: extra dun (ongeveer €100), superdun (ongeveer €170) en ultradun (ongeveer €240). Deze glazen zijn dan vaak automatisch ook kraswerend en ontspiegelt.


Kosten voor een oogmeting

Voordat je weet wat je sterkte is of wat voor soort bril je nodig hebt, moet je een oogmeting doen. Dit kan je laten doen bij een opticien bij jou in de buurt. De meeste opticiens bieden gratis een oogmeting aan. Hierbij gaan ze er wel vanuit dat je bij hen ook een bril koopt. Wanneer je alleen een oogmeting wilt doen maar geen bril wilt kopen bij de desbetreffende opticien, kost een oogmeting je ongeveer €30.


Hoe kun je geld besparen op een bril?

Wanneer je een bril bij een echte opticien koopt, is deze vaak duurder dan wanneer je een bril bij een ander verkooppunt koopt. Zo heb je bijvoorbeeld het merk ‘Eyelove’, waar je voor €59 al een bril hebt. Deze keten staat op 100 verschillende verkooppunten in Nederland, zoals bijvoorbeeld de DA of Etos. Je sterkte wordt daar gratis opgemeten en je kunt de bril vaak al een week later ophalen, helemaal op jouw maat gemaakt. Dit is een goede optie wanneer je je bril soms draagt. En zo kun je eventueel meerdere brillen kopen, om leuk mee af te wisselen.

Totale kosten van een bril

Het montuur en de glazen samen maken de prijs van jouw bril. Gemiddeld kost een merkbril vanuit een echte opticien je tussen de €250 tot €400. Hier zit vaak alles bij inbegrepen, vanaf binnenkomst in de winkel en het doen van een oogmeting, tot naar buiten lopen met een gloednieuwe bril op je neus. Maar je kunt dus ook voor de goedkopere optie kiezen, door bijvoorbeeld een montuur zonder merk te nemen, of je bril niet bij een officiële opticien te kopen. Dan kunnen de kosten van je bril variëren van €70 tot €200. Kortom: verschillende merken, materialen, glazen en de keuze van een opticien of niet, maken de uiteindelijke prijs van jouw bril.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag