Waar kun je online een bril kopen?

Waar kun je online een bril kopen?

Laatst bijgewerkt: 30 november 2018

Wanneer je een bril uitzoekt bij een opticien is dat vaak een duur grapje. Niet alleen omdat veel monturen best wel prijzig zijn, maar ook omdat veel mensen het lastig om nee te zeggen tegen aanvullende opties. Daarom kiezen steeds meer brildragers ervoor om hun nieuwe bril via internet uit te zoeken en meteen te bestellen. Er zijn verschillende websites waar je kunt kiezen uit veel verschillende monturen. Vaak heb je bij een online brillenshop zelfs nog meer keuze dan bij een opticien. Waar kun je tegenwoordig dus een goede bril kopen via internet en waar moet je dan allemaal op letten?


De beste online aanbieders van brillen

Er zijn inmiddels meerdere betrouwbare aanbieders van brillen die puur en alleen via internet opereren. Bij sommige daarvan lijkt het net of je online een bril kunt bestellen, maar moet je als puntje bij paaltje komt toch gewoon naar een opticien. Bij steeds meer online brillenshops kun je de bril echter niet alleen uitzoeken maar ook direct bestellen. Deze aanbieders hebben bij ons de voorkeur omdat je het hele proces via internet af kunt ronden (uiteraard met uitzondering van de oogmeting). Welke websites kun je daarvoor het beste kiezen?

Brillen24.nl

Bij Brillen24.nl kun je zelf een leuk montuur uitzoeken en in de online testmodule zien hoe de bril op je eigen hoofd zou staan. Heb je een leuke bril gevonden? Dan kun je ervoor kiezen een brilrecept te uploaden of alle maten handmatig aan te geven. Daarna kies je enkelvoudige, multifocale of degressieve sterkte, de glasdikte (hoe dunner hoe duurder) en of je nog een aanvullende coating op het glas wilt. Zodra je dat alles hebt geselecteerd en ingevuld kun je de bril toevoegen aan je winkelmandje en meteen afrekenen. De bril moet nog wel speciaal voor jou op maat gemaakt worden, waardoor het bij Brillen24.nl tot 2 weken kan duren voor je hem in huis hebt.

Charlie Temple

Op de website van Charlie Temple kun je allerlei verschillende brilmonturen meteen passen met behulp van je webcam. De bril wordt daarmee op je eigen hoofd geprojecteerd zodat je direct kunt zien of deze je echt goed zou staan. Als je een bril mooi vindt en wilt bestellen kan dat ook direct op de website. Daarvoor heb je wel een recente oogmeting nodig, zodat je de sterkte in kunt vullen en ook alle maten exact kunt aangeven. Natuurlijk moet je ook kiezen uit enkelvoudige of multifocale glazen, welke kleur glas je wilt en nog wat meer aspecten van je nieuwe bril. Als je dat hebt gedaan plaats je de bestelling en kun je meteen afrekenen.

Mister Spex

Wanneer je op de site van Mister Spex gaat kijken valt meteen op dat je hier voor allerlei verschillende artikelen terechtkunt. Niet alleen voor gewone brillen, maar ook voor contactlenzen en zonnebrillen op sterkte. Bovendien vind je hier zowel luxe designerbrillen als voordelige alternatieven vanaf ongeveer 50 euro. In totaal zijn er meer dan 3.000 monturen om uit te kiezen van 90 verschillende ontwerpers. Online passen van je nieuwe bril is gaat handig en snel met een foto of je webcam. Ook heel leuk is dat je tot maximaal 4 monturen thuis kunt passen. Tot slot is er ook nog een pagina waar soms behoorlijk dure brillen in de uitverkoop gaan met tot wel 50% korting, die is dus zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

BrilOnline.com

Bij BrilOnline.com tenslotte koop je niet meteen een bril om deze op te laten sturen maar laat je de bril op maat maken door een opticien in je eigen regio. Je kunt de bril dus niet direct bestellen maar omdat het aanbod aan opticiens en dus aan brillen zo groot is noemen we deze website hier echter toch. Wat je wel direct op de website zelf kunt doen is elke bril uit het uitgebreide assortiment virtueel passen. Door namelijk je eigen foto te uploaden kun je elke bril die je leuk lijkt meteen op je eigen gezicht zien. Vind je een bepaalde bril heel mooi staan dan kun je hem meteen laten reserveren. Je kunt je favoriete brillen ook meteen delen met andere mensen zoals vrienden en familie zodat ook zij kunnen aangeven welk montuur jou het beste staat.


Waarop letten als je online een bril wilt kopen?

Wanneer je graag via internet een bril wilt kopen dan doe je dat waarschijnlijk omdat het makkelijker en goedkoper is dan wanneer je naar een gewone opticien gaat. Maar als je via internet koopt word je niet automatisch door alle stappen heen geleid en moet je zelf meer informatie zoeken en verzamelen. Waar moet je allemaal op letten als je zelf online een bril wilt uitzoeken?

Oogmeting en brilrecept

Wanneer je online een bril wilt kopen zul je moeten weten wat de sterkte van de glazen moet worden. Dat kan alleen met een oogmeting bij een opticien die je aan de hand van de meting een brilrecept mee zal geven. Daarop staat voor elk oog afzonderlijk vermeld hoe sterk het glas moet zijn van de brillenglazen. Maar ook andere meetresultaten staan op het brilrecept vermeld, zoals de afstand van je pupillen onderling en tot de onderkant van het glas. Een dergelijk brilrecept is ook onmisbaar wanneer je online een bril wilt kopen en de eerste stap is daarom deze oogmeting uit te laten voeren bij een opticien.

Welke pasvorm?

Of een bril lekker zit weet je pas echt wanneer je hem zelf op je hoofd hebt zitten. Elke bril heeft namelijk zijn eigen pasvorm en die kun je online natuurlijk lastig beoordelen. Wat je echter wel kunt doen is je hoofd (laten) opmeten. Dan weet je de afmetingen die de bril zou moeten hebben om prettig op je hoofd te zitten. Als je een brilrecept haalt dan worden deze maten daar als het goed is ook op gezet.

Dit zijn de drie belangrijkste maten die de pasvorm van een bril bepalen:

  • De breedte van de brug, oftewel het afgeronde stukje tussen beide glazen dat op je neus rust. Die moet niet te strak zitten want dat gaat pijn doen, maar te breed is ook niet goed want dan zit de bril te los.
  • De diameter van de glazen want hoe breed die zijn bepalen samen met de brug hoe breed de bril als geheel is.
  • De lengte van de veren bepaalt of de bril prettig over je oren heen valt. Sommige brillen hebben rechte veren en daarbij maakt de lengte wat minder uit. Bij brillen met afgeronde veren kies je vaak tussen de standaardmaten 135, 140 en 145 mm.

Hoe kom je achter deze maten? Die kun je natuurlijk opmeten, maar als je al een bril hebt is het handiger om aan de binnenkant van de bril te kijken. Daar staan de maten als het goed is gewoon vermeld. Dat is een reeks getallen die dikwijls zo is opgebouwd:

diameter van het glas – breedte van de brug – lengte van de veren

Heb je een recent brilrecept? Dan staan daar deze maten als het goed is allemaal op. Je kunt ze dan zelf invullen op de website waar je de bril bestelt, maar in de meeste gevallen het hele brilrecept ook direct uploaden.


Nadelen van online een bril kopen

Een bril kopen via internet heeft aardig wat voordelen. Zo kun je zonder tijdsdruk te voelen net zo lang zoeken tot je het montuur van je dromen hebt gevonden, maar ook de voordelige prijs is natuurlijk erg fijn. Maar natuurlijk heeft het kopen van een bril via internet ook een aantal nadelen:

  1. In een webshop kan een bril er altijd anders uit zien dan in het echt. Vanaf een foto is vooral een kleur namelijk lastig beoordelen, vooral wanneer dat een wat meer uitgesproken kleur betreft. Zwart is meestal wel gewoon zwart, maar kies je bijvoorbeeld groen of blauw dan kan die kleur in het echt ineens heel anders zijn dan op de foto.
  2. Je kunt nog zo gecharmeerd zijn van een bril in een online brillenshop, je weet pas echt hoe hij jou zal staan en zitten als je hem zelf op je neus zet. Als dat tegenvalt dan kun je echt zwaar teleurgesteld zijn, want uiteindelijk is een bril ook gewoon een geweldig mode-accessoire als je er eentje uitzoekt die je oprecht goed staat.
  3. Bij een opticien koop je niet alleen een bril maar ontvang je ook advies en tips over wat voor jou het beste zou zijn, maar ook hoe je een bepaalde bril het beste gebruikt. Bij het kopen van een bril via internet zul je alle voor jou relevante informatie zelf moeten vinden.
  4. Ook nazorg ontbreekt voor een groot deel wanneer je online een bril aanschaft. Als de bril precies goed is dan is dat natuurlijk geen punt, maar vaak moet hij nog een beetje worden bijgesteld. Koop je de bril online dan zul je dat zelf moeten doen, terwijl je bij een opticien altijd even binnen kunt lopen en dan vaak direct geholpen wordt.

Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Body&Fit
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag