Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 overwegingen voor de aanleg van een tuinhek

7 overwegingen voor de aanleg van een tuinhek

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je bent er helemaal over uit, die heg moet de grond uit en daar moet een mooi tuinhek komen. Of misschien staat er al een tuinhek, maar is die zo oud, gammel of lelijk dat je graag een nieuwe wilt. Wanneer je een tuinhek wilt plaatsen, zijn er een aantal dingen waar je over na moet denken. Om je op weg te helpen, hebben we in dit artikel 7 overwegingen voor de aanleg van een tuinhek voor je verzameld. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan.


1. Wat voor materiaal en uitstraling?

Een van de eerste overwegingen waar je mee te maken krijgt als je een tuinhek wilt plaatsen, is het materiaal waarvan dat hek gemaakt is. De keuze qua materiaal is afhankelijk van wat je mooi vindt, je budget en hoe lang je van het hek wilt genieten. Daarnaast is de uitstraling die je wilt bereiken ook iets wat meetelt. Ga je voor een houten tuinhek voor een natuurlijke uitstraling? Of kies je liever voor een metalen (sier)hek? En wat voor soort en kleur hout of metaal kies je dan? Hieronder bespreken we een aantal van de mogelijkheden:

Houten tuinhek

Wanneer je voor een houten tuinhek kiest, dan kies je voor een tuinhek met een natuurlijke uitstraling. Het hout waarvan het hek gemaakt is, kan qua uiterlijk, prijs en voor- en nadelen van elkaar verschillen. Zo heb je onder andere de keuze uit:

  • Geïmpregneerd hout
  • Hardhout

Geïmpregneerd hout is een zachtere houtsoort (bijvoorbeeld vurenhout, grenen of douglas) die is voorzien van een laagje dat het hout bestand maakt tegen vocht. Het voordeel van geïmpregneerd hout is dat de prijs vrij laag is. Een tuinhek van geïmpregneerd hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee.

https://nl.pinterest.com/pin/284219426464234566/

Hardhout is erg duurzaam en daarom ook een geliefde houtsoort om te gebruiken voor hekwerken, tuinmeubels en schuttingpalen. Omdat dit hout zo duurzaam is, betaal je er vaak wel flink voor. Hardhout heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar.

https://nl.pinterest.com/pin/476396466826101799/

Voor een landelijke en natuurlijke uitstraling, zou je kunnen kiezen voor een schapenhek. Dit is een milieuvriendelijke, onderhoudsvrije, duurzame en vrij goedkope manier om je tuin af te rasteren. Een schapenhek van kastanjehout gaat gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee.

https://nl.pinterest.com/pin/321092648414723759/

Metalen tuinhek

Metalen tuinhekken worden meestal gemaakt van staal met een poedercoating. Deze hekken zijn in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Van strakke hekken met draadpanelen, tot verfijnde sierhekken met bogen of bijzondere details. De hekken zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder zwart, grijs, wit en groen. Afhankelijk van de keuze qua ontwerp kan een metalen hek een industriële of juist een hele sierlijke uitstraling hebben. Een metalen hekwerk is erg duurzaam, ze gaan over het algemeen namelijk zo’n 40 jaar mee.

https://nl.pinterest.com/pin/383509724495467637/

Tuinhek composiet

Composiet is een mix van kunststof en houtvezels. Tuinhekken die van dit materiaal gemaakt zijn, zijn onderhoudsvrij en hebben (afhankelijk van de kwaliteit van het hekwerk) een levensduur van zo’n 25 jaar. Composiet is in verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder grijs, zwart en houtkleur. Composiet heeft een minder natuurlijke uitstraling dan hout, al heb je wel schermen die dusdanig bewerkt zijn dat ze (vooral van een afstandje) erg op hout lijken.

https://nl.pinterest.com/pin/459578336969643518/


2. Hoe hoog moet het hek zijn? En wat voor soort hek kies je?

Hoe hoog het tuinhek moet zijn, hangt van het doel af. Moet het hek voorkomen dat de hond de tuin uit glipt? Dan heb je logischerwijs een hoger hekwerk nodig dan wanneer het hekje puur dient als afrastering van de tuin. Heb je kinderen? Dan is een hek met puntige details minder handig. Ook een hek waar ze gemakkelijk op kunnen klimmen is minder verstandig. Naast deze praktische overwegingen, zijn er ook wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zul je in sommige gevallen een vergunning voor het hek aan moet vragen. Dit kan het geval zijn als je een open tuinhek in de voortuin plaats dat hoger is dan twee meter of een gesloten tuinhek dat hoger is dan een meter. Check daarom altijd eerst even de regels van de gemeente.


3. Wil je wel of geen poort?

Naast dat je een keuze moet maken uit de verschillende materialen en hoogtes van een tuinhek, is het ook slim om na te denken of je wel of geen poort wilt. En als je wel een poort wilt, wil je dan een enkele of een dubbele poort? Ook iets om over na te denken: wil je dat de poort handmatig opengemaakt moet worden of wil je dat hij elektrisch te openen is?


4. Hoeveel meter hek heb je nodig?

Voordat je naar de winkel rijdt om een nieuw hekwerk te gaan kopen, is het wel handig als je weet hoeveel meter hek je nodig hebt. Daarom is het van belang dat je precies uitmeet waar het hek moet komen te staan, zodat je weet hoe lang het hek wordt. Houd ook rekening met de palen die je nodig hebt om het hekwerk aan of op te bevestigen. De hoeveelheid palen die je nodig hebt hangt af van de lengte van de tuin, de lengte van de hekdelen en de breedte van de palen. Kijk ook gelijk naar hoe je het hekwerk aan de palen moet bevestigen om zo de juiste spullen in huis te halen.

Tip: Maak gebruik van kleine paaltjes en een lijn om de precieze lengte van het hekwerk op te meten. Plaats de paaltjes precies waar het hekwerk komt en span daar vervolgens een lijn tussen. Zorg dat je dit zo nauwkeurig mogelijk doet om tot een juiste berekening te komen.


5. Hoe ga je de palen en het hek plaatsen?

Bij het plaatsen van een tuinhek begin je met het plaatsen van de palen. Het is belangrijk dat je deze palen goed stevig in de grond plaatst en dat je erover nadenkt hoe je dit wilt doen. Kies je ervoor om beton te gebruiken om de paal goed stevig te laten staan? Of plaats je de palen rechtstreeks in de grond (met of zonder paalpunthouder)? Over het algemeen is het gebruik van beton aan te raden om een hekwerk goed stevig te laten staan. Ook is het op dit punt belangrijk om te kijken naar eventuele hoogte verschillen in je tuin en hoe je deze gaat oplossen. Laat je het hek gewoon op een hoogte doorlopen, of plaats je de delen in verloop (trapsgewijs) om de hoogteverschillen op te vangen? Dit is een kwestie van smaak.


6. Wat voor materialen heb je nodig?

Bepaal vooraf wat je nodig hebt voor het plaatsen van je tuinhek. Zorg voor voldoende hekdelen en palen, een grondboor om de gaten voor die palen te maken, voor een schop om de gaten uit te graven, snelbeton om de palen goed vast te zetten, een boormachine en bevestigingsmateriaal om het hek aan de palen te bevestigen, en een waterpas om ervoor te zorgen dat alles recht staat. Vergeet ook de rolmaat niet en zorg dat je scharnieren voor de poort hebt. Door goed na te gaan of je werkelijk alles in huis hebt wat je nodig hebt, voorkom je dat je tussendoor je werk moet staken om naar de bouwmarkt te rijden omdat je iets vergeten bent.


7. Ga je het hek zelf plaatsen of laat je het doen?

Voordat je begint met het plaatsen van het hek is het slim om online een stappenplan op te zoeken, zodat je precies weet wat je in welke volgorde moet doen. Zorg dat je goed uitmeet waar de palen moeten komen en dat je ze goed stevig en waterpas in de grond plaatst. Plaats de hekdelen daarna tegen of op de palen en monteer de eventuele poort. Onthoud dat het plaatsen van een tuinhek goed moet gebeuren en dat het geduld en tijd vergt. Ben je zelf niet zo handig? Dan kun je iemand te vragen om je te helpen. Sowieso is het fijner om zo’n klus met z’n tweeën te doen. Een andere optie is om het tuinhek te laten plaatsen door een professional. Dit is vooral aan te raden als je zelf de kennis of mogelijkheden niet hebt. Je kunt online vrijblijvende offertes aanvragen bij vakmannen of bedrijven, waardoor je kunt zien wat het kost om het tuinhek te laten plaatsen.


Een tuinhek aanleggen

Met bovenstaande tips weet je precies waar je rekening mee moet houden wanneer je een tuinhek wilt gaan aanleggen. Voor wat voor materiaal kies je bijvoorbeeld? En hoe hoog wil je dat het hek wordt? Moet er een poort in het hek komen of niet? En wat voor uitstraling wil je dat het hek heeft? Door middel van een goede voorbereiding zorg je ervoor dat je precies weet wat je nodig hebt voor het plaatsen van je tuinhek en voorkom je dat je halverwege moet stoppen omdat je de juiste materialen mist. Meet daarom goed uit hoeveel meter hek en hoeveel palen je nodig hebt, en zorg dat je de overige spullen ook in huis hebt voordat je begint. Ben je niet zo handig? Dan kun je overwegen om het plaatsen van het tuinhek aan een vakman over te laten. Dit kost je misschien wat extra geld, maar dan weet je wel dat het goed gebeurt.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag