Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een schutting?

Wat kost een schutting?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je graag een schutting plaatsen? Dan ben je vast benieuwd wat het kost. In dit artikel komen we uitgebreid terug op de gemiddelde kosten voor een schutting: in totaal en per meter m. We bespreken waar de kosten voor een schutting van af hangen en geven jou wat tips om te besparen op de kosten voor je schutting.

De schutting is een belangrijk onderdeel van je tuin. Hiermee baken je als het ware jouw terras of groene oase af voor belangstellende buren, ongewenste buurtkatten en andere nieuwsgieraagjes. Bovendien houd je op deze manier koude wind buiten de deur, die in de lente en herfst geregeld de kop op kan steken. Enfin… Je weet natuurlijk al waarom je een schutting wil plaatsen. Het enige dat je nu nog wil weten is een antwoord op: “Wat kost het?” Lees snel verder.


Schutting plaatsen: gemiddelde kosten

Gemiddeld kost een schutting €800, waarvan €600 wordt uitgegeven aan het materiaal voor de schutting, en de overige €200 meter aan de plaatsing van de schutting en de schuttingpoort. Nu krijg je alvast een mooi beeld van wat je ongeveer kwijt zult zijn aan de schutting, maar het is nog niet specifiek genoeg. Want die €800 gaat uit van de gemiddelde omvang van een gemiddelde tuin. Wellicht heb jij een minituin of juist een hectare grond, dan ziet de prijsopgave er ineens heel anders uit! Dus… wat gaat het jou kosten om een schutting in jouw eigen tuin te plaatsen? Om die vraag te beantwoorden, moeten we weten wat de een schutting per meter.

Kosten schutting per meter (m)

Een schutting kost gemiddeld tussen de €45 en €180 per meter. De exacte kosten hangen af van een aantal verschillende factoren. Verderop in dit artikel kun je lezen welke factoren dit zijn, en wat voor invloed dit heeft op de prijs van een schutting.

Kosten voor de schutting poort

Een schuttingspoort kost tussen de €70 en €750. Het hangt ervan af welke houtsoort je kiest en hoe je duur eruit moet zien. Daarover later meer.

Kosten voor de montage van de schutting

Gemiddeld gezien kost het monteren van een schutting €15-€20 per meter.

Hoeveel meter schutting heb je nodig?

Eerst moet je bedenken op welke plekken in de tuin je allemaal een schutting wil plaatsen. Wil je de hele tuin omheinen, of alleen een klein stukje voorzien van een schutting? Als je de knoop hebt doorgehakt wordt het tijd om de tuin op te meten. Rond het aantal centimeters naar boven af in meters, zodat je altijd een ruime inschatting maakt. Dan kan het straks met de ‘echte’ meters alleen nog maar meevallen!


Kosten schutting hangt af van jouw keuzes

Voor een groot deel heb je zelf in de hand hoe duur een schutting wordt. Je moet tijdens het proces namelijk verschillende keuzes maken die de prijs flink kunnen opvoeren (of juist kunnen drukken). Om jou een beeld te geven van de verschillende functies inclusief de consequenties voor de kosten, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van belangrijke factoren.

Hardhout of geimpregneerd hout

Schuttingen bestaan hoofdzakelijk uit hout. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat de prijs voor een schutting staat of valt met het type hout dat je uitkiest. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten per hout:

Houtsoort voor schutting Gemiddelde kosten
Geimpregneerd hout (zachthout) € 40 – € 110
Hardhout € 80 – €180

Hardhout is duidelijk duurder dan geimpregneerd hout. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee houtsoorten? Voordat je een keuze maakt tussen deze twee soorten hout, wil je even weten wat het verschil is. Wat is de toegevoegde waarde van geimpregneerd hout ten aanzien van hardhout? Hieronder zullen we beide houtsoorten toelichten.

  • Geimpregneerd hout: hiermee bedoelen we een zachte houtsoort die is geimpregneerd met een middeltje dat beschermt tegen schimmels en insecten. Zonder deze behandeling, verslijt dit hout binnen een mum van tijd. Dat komt omdat dit hout over het algemeen wat zachter is. Dat is een belangrijke indicatie van kwaliteit, want een schutting van geimpregneerd hout gaat hierdoor maximaal 15 jaar mee.
    • Veelgebruikte soorten geimpregneerd hout zijn: cederhout, grenen of vuren
  • Hardhout: hardhout is een stuk steviger en harder hout dan geimpregneerd zachthout, zoals je waarschijnlijk al vermoedde. Het is een stugge houtsoort die niet behandeld hoeft te worden met een insecten- en schimmelwerend middel. Bovendien is dit hout zo goed als onderhoudsvrij. Dit grote verschil in kwaliteit zie je ook terug in de levensduur van hardhout. Die is met zo’n 25 jaar 10 jaar langer dan het alternatief!
    • Veelgebruikte soorten hardhout zijn beukenhout, eikenhout en mahoniehout

Je ziet dus dat de prijsverschillen een duidelijke oorzaak hebben. De eenmalige investering in een hardhout schutting is duurder dan die in een geimpregneerde schutting, maar daarentegen is de ‘goedkope’ schutting wel sneller aan vervanging toe. Als je dus verder rekent voor de komende jaren, dan is het de vraag of een ‘dure’ schutting uiteindelijk écht duurder is dan een ‘goedkope’ schutting.

Kosten voor de schuttingpoort

Bij een schutting hoort een fatsoenlijke afsluiting. Wil je graag een rechte deur, gebogen deur, lage deur of heb je hele andere dingen in gedachten? Een dubbele poort, bijvoorbeeld? Dat ga je terugzien in de prijs die je moet betalen voor de schutting. De meest gangbare keuze is een poort van 90 bij 180 cm (0.8 x 1.8 m). Hierbij sta je opnieuw voor de keuze van het soort hout. Het lijkt ons het mooiste en meest logische om voor de poort hetzelfde hout te kiezen als dat je voor de schutting hebt gekozen. Dat ziet er mooier uit én dan is de levensduur van de volledige schutting hetzelfde. Hieronder zetten we de kosten nog even op de rij:

Soort poort Gemiddelde kosten
Enkele standaarddeur geimpregneerd hout €70 – €250
Enkele standaarddeur hardhout €200 – €380
Grote poort met dubbele deur geimpregneerd hout €350 – €400
Grote poort met dubbele deur hardhout €600 – €750

De kosten voor een klimop of andere decoratie

Je kunt de schutting nog decoreren met klimop. Dat is een hele populaire manier om verticaal te tuinieren. Als dit onderwerp je interesseert, dan raden we je aan om dit artikel eens te lezen. Uiteraard willen we in het kader van dit artikel nog wel even terugkomen op de kosten van decoratie voor de schutting:

Soort decoratie Gemiddelde kosten
Gaasschermen voor klimop €5 per meter
Klimop begroeiing €7 – €15 per meter
Haken voor plantenbakken €5 per haak
Plantenbakken €10 per bak

4 tips om te besparen op kosten voor schutting

  1. Zelf materiaal ophalen. Transport is een belangrijk onderdeel van de kosten voor een schutting. De leverancier moet namelijk betalen voor de auto, de benzine en de chauffeur. Als je het materiaal zelf ophaalt dan hoef je zelf alleen nog maar de benzine te betalen. Wil je het toch liever laten brengen? Kies dan voor een leverancier die vlakbij je huis zit. Dat drukt de kosten behoorlijk.
  2. Bereid het plaatsen van de schutting goed voor. Zorg dat je goed weet waar je de schutting gaat plaatsen. Maak de omgeving schoon, verwijder eventueel een oude schutting en andere rommel. Ook oude afvoeren en dergelijke kunnen het plaatsen van een nieuwe schutting in de weg staan. Door dit voorwerk te doen, bespaar je werk – en dus kosten – voor de monteur.
  3. Aanbiedingen van bouwmarkten. Heb je geen haast met het plaatsen van een schutting? Wacht dan tot er een leuke aanbieding voorbij komt bij een aanbieder.
  4. Kwantumkorting. Willen jouw buren misschien ook een schutting? Of gaat het om een gedeelde schutting? Wellicht kun je met je buren overleggen of jullie samen kunnen onderhandelen met de leverancier. Dit kan een leuk financieel voordeel opleveren.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag