Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een parasolvoet?

Waar let je op bij de aanschaf van een parasolvoet?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoe fijn: van het zonnetje genieten in je eigen tuin. Het is wel goed om af en toe wat schaduw op te kunnen zoeken, omdat het best heet kan worden met de volle zon op je hoofd! Een parasol is dan een perfecte oplossing. Die beschermt je tegen de zon en verbranding, geeft verkoeling en staat ook nog eens prachtig in je tuin. Het is wel zo handig om de juiste parasolvoet bij je parasol aan te schaffen, omdat hij dan stevig staat. Je wilt natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren met zo’n zwaar ding! In dit artikel zetten we dan ook op een rijtje waar je op moet letten als je een parasolvoet koopt.


Bekijk eerst welke parasol je graag wilt

Als je graag een parasol in de tuin wilt, is het goed om ook eens na te denken over het soort parasol. De soort parasol is cruciaal voor de aanschaf van de parasolvoet. Je hebt twee verschillende parasols: een ‘standaard’ stok parasol en een zweefparasol. Bij een stok parasol staat de voet recht onder de parasol, omdat deze rechtop staat. Deze parasol is meestal goed betaalbaar. Een duurdere zweefparasol is ideaal voor bij een tuinmeubel set, omdat de voet niet recht onder de parasol staat, maar aan de zijkant. Zo geniet je toch van de schaduw, maar staat de parasolvoet je niet in de weg. Voor welke parasol kies jij?


Verschillende soorten parasolvoeten bij verschillende soorten parasols

Bij de aanschaf van een parasolvoet, is het handig als je weet welke soorten parasolvoeten er eigenlijk te krijgen zijn. Elke soort parasolvoet past weer bij een bepaald gewicht van de parasol naar keuze. Daarom sommen we eerst op welke soorten parasolvoeten er eigenlijk bestaan.

De standaard parasolvoet

De standaard parasolvoet is geschikt voor de staande stok parasol. Deze standaard voet is over het algemeen te licht voor een zweefparasol: deze heeft meer gewicht aan de voet nodig. Een standaard parasolvoet is vaak gemaakt van beton, met een omhulsel van kunststof voor een mooie aanblik.

Een grondanker parasolvoet

Bij een grondanker graaf je een kuil waar het grondanker in wordt geplaatst. Het grondanker wordt vervolgens met grind en zand of in sommige gevallen zelfs met water gevuld, zodat de parasol daarin kan worden verankert. Bij een grondanker parasolvoet is het van belang dat de parasol altijd op dezelfde plek zal staan: je kunt de parasol niet meer verplaatsen. Deze parasolvoetsoort wordt ook wel de vulbare parasolvoet genoemd, omdat je hem dus zelf kunt vullen om het tegengewicht voor de parasol naar keuze te bepalen.

Een kruisvoet parasolvoet

Heb jij een zweefparasol aangeschaft? Dat staat prachtig in de tuin, maar het is wel belangrijk dat de parasolvoet genoeg gewicht biedt om de parasol overeind te laten staan. Een kruisvoet is in dit geval perfect: deze biedt genoeg tegengewicht voor de zweefparasol. Een kruisvoet is letterlijk een kruis die je onder de parasol tegels in de tuin verwerkt. Het stevige materiaal (metaal of aluminium) van de kruisvoet houdt de parasol dan op de plaats. Een kruisvoet wordt vaak gebruikt voor een stok parasol.

Een parasolvoet van graniet

Een granieten parasolvoet is aan de duurdere kant, maar zien er erg luxe uit en zijn zwaar, waardoor de parasolvoet geschikt is voor vele soorten parasols. Graniet is een prachtige natuursteen die niet zal misstaan in menig tuintje. Een parasolvoet van graniet past prima bij een zweefparasol, maar ook bij de wat zwaardere standaard stok parasol. Er zijn ook parasolvoeten van beton te verkrijgen, die hetzelfde effect waarborgen als een parasolvoet van graniet.


Het gewicht is van cruciaal belang

Als je een parasolvoet wilt kopen, is het gewicht eigenlijk de allerbelangrijkste optie om rekening mee te houden. De diameter van het doek van de parasol bepaald eigenlijk welk soort parasolvoet je moet kopen: de parasol verkoopsite Loungeset.nl maakte een ontzettend handig overzicht, zodat je gemakkelijk kunt bepalen hoe zwaar je parasolvoet minimaal moet zijn.

Bij een standaard stok parasol is dat als volgt:

Parasoldoek: < 200 cm, parasol voet: 25 kg
Parasoldoek: 200-250 cm, parasol voet: 40 kg
Parasoldoek: 250-300 cm, parasol voet: 50 kg
Parasoldoek: 300-350 cm, parasol voet: 70 kg

Bij een parasolvoet voor een zweefparasol is dat weer anders, omdat de voet dan zwaarder moet zijn. De zweefparasol ‘zweeft’ immers boven je tuin, en heeft weer een ander zwaartepunt dan de standaard stok parasol.

Zweefparasoldoek: < 250 cm, zweefparasolvoet: 70 kg
Zweefparasoldoek: 250-300 cm, zweefparasolvoet: 90 kg
Zweefparasoldoek: 300-350 cm, zweefparasolvoet: 100 kg
Zweefparasoldoek: 350-400 cm, zweefparasolvoet: 130 kg

Door dit overzicht kun je dus gemakkelijk aflezen hoe zwaar je parasolvoet moet zijn, of je nou een zweefparasol hebt of een stok parasol. Dat is handig!


Let op ook de wind

Natuurlijk weet je niet altijd wat voor weer het is, maar je kunt wel rekening houden met de hoeveelheid wind in je tuin. Waait het bij jou achter altijd, of is het aardig windstil? De hoeveelheid wind heeft heel veel te maken met de keuze van een parasolvoet, want de parasol heeft een hoop extra te verduren als er steeds een flinke wind op staat. Bekijk daarom ook goed naar de omstandigheden in jouw tuin. Als je veel wind ervaart, is het handiger om een iets zwaardere parasolvoet aan te schaffen. Als je de parasol op verschillende plekken in de tuin wilt gebruiken, is het ook een goed idee om de beide plekken te testen op windomstandigheden. Bij het water vangt een parasol bijvoorbeeld veel meer wind dan vlak bij de achterdeur, omdat je huis dan al een hoop wind opvangt.


Mag de parasol op dezelfde plaats blijven staan?

Als je het fijn vindt om de parasol te kunnen verplaatsen, moet je goed opletten op de soort parasolvoet die je aanschaft. Een kruisvoet standaard wordt onder de tegels van je tuin vastgezet, en kun je dus niet op een andere plek schuiven. Ook zullen hele zware parasolvoeten moeilijk te verslepen zijn. Wil je wel graag een zware parasolvoet omdat je een zweefparasol hebt, of vind je bijvoorbeeld een granieten parasolvoet erg mooi? Er zijn ook verschillende parasolvoeten te koop met wieltjes, zodat je de parasolvoet gemakkelijk kunt verrijden. Wel zo fijn als je de tuinmeubels niet altijd op dezelfde plek hebt staan, of als je graag op verschillende plekken wilt eten als je bijvoorbeeld een groep vrienden over de vloer hebt voor een tuinfeestje.


Een parasol beschermt je tegen de zon en zorgt bovendien voor een gezellige uitstraling in je tuin. Het is wel belangrijk om een passende parasolvoet te kopen. Een zweefparasol heeft bijvoorbeeld weer een andere, zwaardere voet nodig dan een standaard stok parasol. Er zijn ook verschillende soorten parasolvoeten: een kruisvoet standaard, die onder de parasol tegels wordt geplaatst, of een betonnen standaard met een kunststof omhulsel. Ook bestaat er een parasolvoet die je zelf kunt vullen met grind, zand of water om zelf het tegengewicht voor de parasol te bepalen. Of ga jij liever voor een luxe uitstraling met een parasolvoet van graniet?

Het is belangrijk om ook naar het benodigde gewicht, de weersomstandigheden in je tuin (staat er veel wind, of is het er juist erg kalm?) en de plek van de parasol te kijken. Als je de parasol niet steeds op dezelfde plek wilt hebben, is het handig om een parasolvoet met wieltjes aan te schaffen. Gelukkig weet jij na het lezen van dit artikel welke parasolvoet bij jouw gewenste parasol en tuin past. Dat wordt heerlijk genieten in de schaduw!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag