X

Hoe kun je je kelder waterdicht maken?

Hoe kun je je kelder waterdicht maken?

Laatst bijgewerkt: 12 december 2018

Vocht in je kelder is een vervelend en vaak erg hardnekkig probleem. Wanneer het acuut optreedt ligt er vaak een heel direct probleem zoals een scheur of een kapotte waterleiding aan ten grondslag. Veel vaker is de oorzaak echter te vinden in het hoge grondwaterpeil, al dan niet in combinatie met een slechte constructie of beschadiging van de muren en/of vloer. In dat geval zit er niets anders op dan je kelder waterdicht te maken. In dit artikel leggen we je uit waar vochtproblemen in de kelder meestal vandaan komen, wat je eraan kunt doen en hoeveel geld je dat ongeveer zal kosten.


Hoe ontstaan vochtproblemen in de kelder?

Een kelder ligt vaak geheel (of in elk geval voor het grootste gedeelte) ondergronds. De meeste vochtproblemen ontstaan daarom door grondwater dat door de bodem of de muren van de kelder dringt. Ook regenwater dat langs het huis naar beneden loopt zakt langs de keldermuren langzaam de grond in, waarbij poreuze of kapotte muren dat water ook naar binnen laten komen.

Zonder speciale maatregelen te nemen is dit moeilijk te voorkomen. Wanneer de vochtproblemen relatief klein zijn kun je door het goed ventileren van de kelder vaak al veel doen, maar als de verdamping niet snel genoeg gaat hoopt het vocht zich steeds meer op waardoor je op een bepaald moment zelfs plassen water op je keldervloer kunt krijgen. De enige oplossing is dan om je kelder waterdicht te maken.

Is het probleem in korte tijd sterk verergerd? Dan kan er ook nog iets anders aan de hand zijn. Er kan dan bijvoorbeeld een waterleiding zijn gaan lekken of er is een grote scheur in de wand ontstaan waar het vocht nu makkelijk door naar binnen komt. In dat geval is het natuurlijk logisch om de aanpak in de eerste plaats daarop te richten. Als dit grote probleem is opgelost kun je dan alsnog de kelder als geheel beter vochtwerend maken.


Gevolgen van een vochtige kelder

Als je last hebt van een vochtige kelder kan dat allerlei vervelende gevolgen hebben:

 • Schimmels gedijen uitstekend in een vochtige omgeving. Die schimmel kan je vloeren aantasten en is natuurlijk ook niet goed voor de gezondheid van je gezin.
 • Je kunt de kelder minder goed gebruiken om spullen in op te slaan en raakt dus ruimte in je huis kwijt. De kelder wordt vanwege zijn constante temperatuur bijvoorbeeld traditioneel veel gebruikt om etenswaren langere tijd op te slaan, maar als het eten beschimmelt heb je daar weinig meer aan.
 • Een vochtige kelder kost meer energie dan een droge kelder omdat vochtige lucht moeilijker opwarmt. Je energierekening wordt dus hoger.
 • De waarde van je woning neemt ook af vanwege alle hierboven genoemde redenen.

Hoe kan een kelder waterdicht worden gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om een kelder waterdicht te maken. Welke manier het beste is voor je kelder is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de bouwwijze, de gebruikte materialen en hoe groot de vochtproblemen zijn. Elke methode komt met zijn eigen prijskaartje zodat ook dat een belangrijke factor kan zijn om rekening mee te houden. Welke methode in jouw situatie het beste zou zijn kan het beste door een expert beoordeeld worden.


Methode 1: Vocht verzamelen en wegpompen

De eerste methode om van vocht in de kelder af te komen is om een afvoerput in de kelder aan te leggen en daar het vocht naartoe te leiden. Het water dat op dit verzamelpunt terechtkomt kan dan regelmatig worden weggepompt naar het riool. Bij grote hoeveelheden water kun je ervoor kiezen om op de wanden speciaal folie aan te brengen dat kanaaltjes heeft dat het water sneller helpt afvoeren naar de juiste plek. Omdat deze methode echter redelijk duur is en je nog steeds last hebt van vocht in je kelder wordt deze manier om vocht te bestrijden niet zoveel ingezet.


Methode 2: Muren bedekken met waterdichte coating

Wanneer je muren in goede staat zijn en de vochtproblemen relatief beperkt zijn kun je ervoor kiezen om je kelderwanden en keldervloer te bedekken met een waterdichte coating. Dit kan heel goed helpen tegen intrekkend en optrekkend vocht. De coating kun je vaak ook zelf aanbrengen als je een beetje handig bent en het juiste materiaal in huis haalt. Dat kan met een kwast, maar omdat je dan al snel een klein stukje overslaat en doseren lastiger is werkt vernevelen vaak veel beter. Dit gaat onder lage druk en is ook niet bijzonder moeilijk. Het werkt op zowel bakstenen als beton. Het is wel aan te raden om een primer te gebruiken voor optimale hechting. Bovendien breng je het beste 2 of 3 lagen over elkaar aan om al het vocht voortaan buiten te houden.


Methode 3: Bekuiping met waterdichte pasta

Bij hardnekkige vochtproblemen die van buiten komen, zoals door grond- of regenwater, kun je ervoor kiezen om een zogenaamde stijve bekuiping aan te laten brengen. Dat doe je door aan de binnenkant een waterdichte pasta op de muren en keldervloer te smeren. Dit proces heeft een aantal stappen:

 1. Alle grote gaten, scheuren en andere oneffenheden worden dichtgestopt met waterdichte specie. Grotere gaten worden niet ineens gevuld maar in lagen om te zorgen dat er geen nieuwe scheuren ontstaan bij het drogen.
 2. Er wordt een primer op de muren gesmeerd die de hechting ten goede komt.
 3. De waterdichte pasta wordt nu in een aantal lagen (meestal 2 of 3) aangebracht op de muren.
 4. Daarna wordt de keldervloer op dezelfde manier bedekt met de waterdichte pasta.

Deze methode hoeft niet altijd aan de binnenkant te worden gedaan want ook de buitenkant van de muren kunnen van een bekuiping worden voorzien. Dat is echter nog veel duurder en opstijgend vocht door de keldervloer kun je er niet mee voorkomen.


Methode 4: Nieuwe keldermuren plaatsen

Wanneer de keldermuren in een dusdanig slechte staat zijn dat ze niet geschikt zijn om met een pasta te bedekken kun je er ook voor kiezen om nieuwe keldermuren te laten plaatsen. Daarbij wordt eerst waterdichte folie tegen de oude muren geplakt waarna er nieuwe muren voor worden gemetseld. De vloer wordt ook met de waterdichte folie bedekt waarna er een nieuwe (gewapende) betonvloer wordt gestort. Wanneer dit op een professionele manier wordt gedaan is het een solide maatregel tegen vocht in je kelder. Uiteraard lever je wel een beetje ruimte in van je kelder omdat er nieuwe muren voor de oude worden geplaatst. Het is ook een vrij kostbare oplossing.


Methode 5: Muren injecteren

De laatste methode die we hier bespreken is het injecteren van de muren met een vochtwerend middel. Daartoe worden eerst gaten in de muren geboord waar vervolgens een vochtwerende vloeistof of gel in wordt gespoten. Wanneer de muur een spouw heeft moet het injecteren zowel in de binnenmuur als buitenmuur worden gedaan. Ook moeten natuurlijk eerst alle beschadigingen in de muren worden gerepareerd om te voorkomen dat het vochtwerende middel meteen weer naar buiten komt. Deze methode hoeft niet zo duur te zijn, het kost gemiddeld € 100,- per strekkende meter muur.


Kosten kelder waterdicht maken

De kosten van het waterdicht maken van je kelder kunnen sterk uiteenlopen. Het totale kostenplaatje is met name afhankelijk van drie factoren:

 1. De grootte van je kelder. Meer oppervlakte betekent namelijk meer materiaal en meer arbeidskosten.
 2. De gebruikte methode.
 3. Of je het werk (deels) zelf kunt doen.

De voordeligste manier om je kelder waterdicht te maken is zonder twijfel het volledig zelf coaten van de muren van je kelder. Wanneer je een vernevelaar huurt en een goede coating koopt kost dit je nog altijd maar ongeveer € 300,- tot € 500,-. De muren moeten dan natuurlijk wel al in goede staat zijn, anders komen er nog de nodige reparatiekosten bij.

Ook relatief voordelig is het laten injecteren van de muren van je kelder. Dit moet je altijd door een professioneel bedrijf laten doen en kost gemiddeld € 100,- per strekkende meter. Als je een kelder hebt van 4 bij 4 meter is het totaalbedrag dus ongeveer € 1.600,-.

Een duurdere optie is het aanbrengen van een bekuiping want daarbij moet je wel op minimaal € 3.500,- rekenen. Dat wordt nog een stuk duurder wanneer je niet de binnenmuren maar de buitenmuren van de kelder wilt laten behandelen.

Ook het plaatsen van nieuwe muren voor de oude muren met een waterdichte folie ertussen is behoorlijk prijzig. Ook hierbij moet je al snel denken aan een bedrag tussen € 4.000,- en € 5.000,- maar dat kan snel oplopen als de kelder groter is dan gemiddeld.

Je kunt aardig wat kosten besparen door wat je zelf kunt doen alvast in orde te maken. Zo kun je bijvoorbeeld grote gaten en scheuren zelf dichtstoppen en als er een primer nodig is kun je die vaak ook zelf eenvoudig aanbrengen. Toch geldt altijd dat je het bij twijfel beter aan een deskundig bedrijf over kunt laten om te voorkomen dat de vochtproblemen al snel weer terugkomen.


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag