Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen optrekkend vocht in huis?

Wat kun je doen tegen optrekkend vocht in huis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je last van vochtproblemen in huis? Grote kans dat je te maken hebt met optrekkend vocht, een probleem dat zich vaak voordoet in oude huizen. In dit artikel lees je wat optrekkend vocht in huis is, hoe je het herkent, waarom je optrekkend vocht moet aanpakken en wat je ertegen kunt doen. Er staan tips in voor de doe-het-zelver, en een kostenindicatie voor een professionele vochtbestrijder.


Wat is optrekkend vocht? Definitie en oorzaak

Optrekkend vocht is een water dat vanaf de grond omhoog trekt, meestal via materialen zoals steen of beton. De meeste vochtproblemen bevinden zich in kelders en kruipruimtes, maar het kan ook op de begane grond van een huis voorkomen. Kort gezegd, wordt optrekkend vocht veroorzaakt door een hoge waterstand en een zuigende werking van het opgaande metselwerk. Als er gedurende een lange periode veel regen valt, dan zorgt dit ervoor dat het grondwaterpeil stijgt. Vervolgens komt het metselwerk in contact met het water. Als je een metselfundering hebt met een waterkerende laag, dan is er niets aan de hand. In veel oude huizen ontbreekt deze waterkerende laag echter, waardoor het grondwater via de fundering omhoog trekt. Optrekkend vocht is dus een probleem wat vaak ligt aan de bouw van een huis, en wat je niet zozeer kan voorkomen als het huis eenmaal is gebouwd.

Optrekkend vocht is niet hetzelfde als doorslaand vocht of plaatselijk vochtprobleem

Er zijn verschillende vormen van vocht waar u in uw huis last van kan krijgen. Bijvoorbeeld doorslaand vocht: een natte plek aan de binnenzijde van de gevel of onder het dak, zichtbaar als een natte plek, waar ook schimmel kan ontstaan. Hierdoor kunnen voegen loslaten, scheuren in stenen ontstaan, en schimmel ontstaan. Dit vochtprobleem lijkt een beetje op optrekkend vocht. Ook kunnen er acute vochtproblemen ontstaan, zoals plaatselijke lekkages. Die kunnen ontstaan doordat een riolering breekt, een leiding kapot springt of er ineens heel veel regen valt wat het gebouw niet kan dragen. Een ander plaatselijk probleem is condensvorming. Dat zie je vaak bij oude huizen die enkel glas hebben. Door de waterdamp, ontstaat er condens op de ramen. Elke vorm van vocht in je huis moet je oplossen, maar dit artikel richt zich specifiek op optrekkend vocht.


Hoe kun je optrekkend vocht in huis herkennen?

Hoe weet je of je met optrekkend vocht te maken hebt? Je herkent optrekkend vocht aan de uiterlijke kenmerken van de vlek. Je ziet plekken in de muur, zoals op de omslagfoto van dit artikel. De vochtschade hoeft zich niet te beperken tot de plek, het kan namelijk ook voor loslatende pleisterlagen zorgen. Ook kan het metselwerk degenereren, er kan schimmel ontstaan… Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het huis. Optrekkend vocht trekt langzaam omhoog. Het begint vaak in kelders en souterrains, en trekt dan op naar het niveau van de begane grond.

Checklist voor optrekkend vocht in huis

 • De woning ruikt muf en bedompt
 • Als je was hebt opgehangen, duurt het lang(er) voordat het droog is
 • Je behang of stucwerk laat langzaam los
 • Je ziet vocht- en schimmelplekken op de muren (sommige mensen zien zelfs algen!)
 • Er is meer ongedierte in huis, met name insecten die van vocht houden, zoals zilvervisjes of pissebedden

Wat kun je doen tegen optrekkend vocht in huis?

Als je optrekkend vocht in je huis constateert, moet je daar iets tegen doen. Het vochtprobleem zal zich namelijk niet vanzelf oplossen. Sterker nog, het zal je huis steeds verder beschadigen: de problemen verergeren en je huis wordt langzaam minder waard. Dus wat ga je tegen het optrekkende vocht doen? Er zijn twee opties:

 • Zelf maatregelen treffen tegen optrekkend vocht
 • Expert inschakelen om optrekkend vocht te verwijderen

Zelf optrekkend vocht tegen gaan

We beginnen met de doe-het-zelf tips. Wat kun je zelf doen tegen optrekkend vocht in je huis?

 1. Plaats voorzetwanden in je huis
 2. Zorg dat je de ruimte goed ventileert en laat luchten
 3. Vochtregulerend systeem laten plaatsen
 4. Behandel de muren met vochtbestrijder
 5. Injecteer de muren

Voorzetwanden plaatsen

Als je een vochtprobleem in huis hebt, dan moet je de muren beter isoleren. Je kunt dat doen door een spouwmuur te plaatsen, maar als dat om wat voor reden dan ook onmogelijk is, dan is er nog altijd het alternatief om je woning te isoleren met voorzetwanden. Door de voorzetwand te plaatsen, kan het vochtprobleem verminderen. Je moet echter wel opletten hoe je dit aanpakt. Want in het ergste geval, verdoezel je het vochtprobleem in plaats van het daadwerkelijk te verhelpen. Daarom raden we je aan om je goed in te lezen in deze vorm van isolatie. Hier vind je een aantal nuttige tips voor gevelisolatie aan de binnenkant van je woning.

Ruimte goed ventileren en luchten

Schimmel is een van de meest tastbare gevolgen van optrekkend vocht. Het zorgt voor lelijke plekken, het stinkt en het is ongezond om dit in te ademen. Als iemand schimmel constateert in het huis, is dit meestal hét moment dat diegene actie gaat ondernemen tegen het (optrekkende) vocht. Een simpele manier om optrekkend vocht en schimmels te voorkomen en te verhelpen, is door het huis goed te luchten. Heb je ventilatieroosters? Zet deze open. Zet daarnaast regelmatig ramen en deuren open, zodat de frisse wind even door het huis kan jagen. Als er veel lucht in het huis is, wordt de kans op optrekkend vocht kleiner.

Vochtregulerend systeem laten plaatsen

De twee bovenstaande tips helpen tegen optrekkend vocht, maar het zijn geen permanente oplossingen, hiermee kun je optrekkend vocht in de toekomst niet 100% voorkomen. Gelukkig zijn er meer permanente oplossingen, zoals deze: het plaatsen van een vochtregulerend systeem. Een systeem dat goed werkt is Carebrick. Dit is een element met een keramische koker die in een speciaal daarvoor gemaakte holte in de muur wordt geplaatst. Dit element verzamelt vocht en voert het vervolgens af. Je zult dus blijvend verlost zijn van optrekkend vocht. Helaas hangt hier wel een prijskaartje aan vast.

Muren verven met vochtwerend middel

Vochtplekken op je muren tegengaan? Dat kun je doen door vochtwerend middel op de muren te smeren. Je smeert het gelijkmatig over de muren waar het optrekkend vocht zich verspreidt, en laat dit vervolgens drogen. Daarna moet je de muur zelf in de gewenste kleur verven, want anders ziet het er lelijk uit. Dit is dus wel een maatregel die veel werk kost en die het uiterlijk van je muur kan verpesten. Klinkt dit toch als dé vochtoplossing voor jou? Er zijn veel positieve ervaringen met het merk Alablastine.

Permanente oplossing tegen optrekkend vocht: muren injecteren

De muren injecteren tegen optrekkend vocht, is de beste tip, maar tevens het meest arbeidsintensief (en duur!). Je moet namelijk gaten in de binnenmuur boren en deze opvullen met vochtwerende gel. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat deze gaten helemaal worden gedicht, en dat je de muur netjes afwerkt zodat je geen lelijke gaten meer ziet. Dit is een vrij pittige klus, die alleen is weggelegd voor de handige doe-het-zelver. De stappen zijn in grote lijnen als volgt:

 1. Plinten, stuc- en pleisterwerk verwijderen (indien aanwezig)
 2. Gaten boren in de muren
 3. Vochtwerend middel in de gaten injecteren
 4. Muren aan de oppervlakte behandelen met vocht en zoutwerend middel
 5. Gaten in de muren goed dichtmaken
 6. Muren netjes afwerken en plinten terugplaatsen

Wat kan een expert doen tegen optrekkend vocht in huis?

Als je veel last hebt van optrekkend vocht in huis, dan raden we je aan om een vochtexpert in te schakelen. Hij weet precies met wat voor soort vocht je te maken hebt en wat je hier het beste tegen kunt doen. Daarna kun je de gewenste oplossing door hem laten uitvoeren. Dat kan een of meerdere van onderstaande oplossingen zijn:

Wat kost het om een vochtbestrijder in te huren?

Prijzen van diensten lopen altijd uiteen, daarom raden we je altijd aan om verschillende offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Wat het uiteindelijk kost, hangt af van de prijzen die het bedrijf hanteert, de grootte van het vochtprobleem en het product dat wordt gebruikt om het vocht tegen te gaan. Uiteraard kunnen we je alvast een indicatie geven, zodat je weet met welke prijsrange je rekening moet houden. De goedkoopste manier van vochtbestrijding is €8 per vierkante meter, en de duurste vorm is €47 per vierkante meter. Onderstaande tabel gaat geeft een goede indicatie van deze kosten:

Muren impregneren ± € 7 – 9 per m2
Spouwmuurisolatie ± € 12 – 18 per m2
Muren injecteren ± € 200 – 400

 


Hoe kun je optrekkend vocht het beste tegen gaan? Zelf doen of laten doen?

Wij zijn van mening dat je optrekkend vocht in huis het beste aan een expert kan overlaten. Het is namelijk best wel moeilijk om vocht op de lange termijn uit je huis te weren. Op de korte termijn kom je een heel eind met de doe-het-zelf tips, maar op de lange termijn worden dit vervelende, terugkerende taken die veel tijd kosten en – alles bij elkaar opgeteld – ook veel geld kosten. Je kunt beter kiezen voor een eenmalige oplossing waar je de rest van je leven mee vooruit kan.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag