Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je de boktor bestrijden?

Hoe kun je de boktor bestrijden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heeft je huis last van boktor of vermoed je dat dit vervelende beestje zich in de houten constructie van je woning heeft genesteld? Als dat vermoeden klopt is dat een heel vervelend probleem dat je niet makkelijk zelf op kunt lossen. In dit artikel lees je waar je boktorren aan kunt herkennen en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk van ze bent verlost, voordat ze het hout in je huis zover hebben aangetast dat het niet meer te herstellen is.


Wat is de boktor?

De boktor is een kleine houtkever die zijn eitjes legt op onbewerkt hout. Die eitjes komen uit als larven, die zich vervolgens voeden met het hout en daar lange gangen in graven. Niet al het hout wordt opgegeten want er wordt ook flink wat zaagsel het gangetje uit gewerkt. Daardoor merk je als bewoner vaak als eerste dat je last hebt van boktor door de kenmerkende bultjes zaagsel onder een van de vele gaatjes in het hout.

Omdat de larven van de boktor in tegenstelling tot andere houtwormen altijd in de lengterichting van het hout hun gangen graven zijn ze extra gevaarlijk voor een woning. Hierdoor wordt het hout namelijk veel sneller verzwakt met op termijn zelfs instortingsgevaar tot gevolg. Kortom: de boktor zelfs is redelijk onschuldig, maar zijn larven kunnen het hout in je huis in relatief korte tijd dusdanig toetakelen dat het soms zelfs helemaal vervangen moet worden.


Hoe komt de boktor in je huis terecht?

De boktor kan op een aantal verschillende manieren in je huis terechtkomen en zich dan op het hout in je woning storten. De eerste manier waar op een boktor zich in je huis kan vestigen is doordat hij is meegekomen met het hout dat voor je huis is gebruikt. Dat is eerder het geval voor hout dat een schors heeft en daardoor is het bijvoorbeeld een Europese verplichting om al het verpakkingshout ontschorst aan te leveren. Daardoor kan er geen boktor meereizen en als ongenode gast het hout in je huis kapot maken. Boktorren kunnen ook in ander hout zitten, zoals bijvoorbeeld haardhout waarmee je de houtkachel opstookt. Daarom is het altijd onverstandig om meer hout in huis te halen dan je voor 1 dag nodig hebt. Dat geeft eventuele boktorren namelijk de kans om er vandoor te gaan en zich aan het hout in je woning tegoed te gaan doen. De grote houtvoorraad bewaar je dus het beste altijd buitenshuis.


Waaraan herken ik de boktor (en zijn larven?)

Om zeker te weten dat je met de boktor van doen hebt kun je natuurlijk het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Maar zelf kun je ook een aantal zaken constateren waardoor je met vrije grote zekerheid kunt zeggen dat het om de boktor gaat. Zoals bijvoorbeeld:

  • De boktor zelf. Want als er larven zijn dan moeten er ook af en toe boktorren te vinden zijn. Je herkent ze aan hun zwarte kleur en een lijfje van 1 tot 2,5 cm groot met 6 pootjes eraan. Daarnaast heeft de boktor heel opvallende voelers op zijn hoofd die ongeveer even lang zijn als zijn lichaam.
  • Vaak hoor je in aangetast hout een zacht geluid dat wordt veroorzaakt doordat de larven aan het hout knagen. Het moment dat je letterlijk je huis opgegeten hoort worden is voor veel huiseigenaren heel pijnlijk en het moment om direct in actie te komen!
  • Er zitten vaak grotere gaten in aangetast hout waardoor de larven naar buiten komen om zich in een ander deel van het hout weer naar binnen te graven.
  • Je vindt de boktor met name bij nieuw en onbewerkt hout.

Kun je zelf boktorren bestrijden?

Een professioneel bestrijdingsbedrijf inhuren kan relatief duur zijn en daarom zoeken veel mensen eerst naar alternatieve methoden om zelf de plaag het hoofd te bieden. Er circuleren ook op internet allerlei van die doe-het-zelf manieren om van de boktor af te komen. Zo vind je tips voer uien neerleggen in de ruimte, ze naar buiten lokken met eikels of het hout insmeren met allerlei middeltjes. Daarmee wordt de boktor echter nooit helemaal uitgeroeid en je verspilt dus vooral tijd en moeite aan een probleem wat gewoon heel erg lastig is om zelf op te lossen.

Het enige wat je echt zelf kunt doen is proberen te voorkomen dat er een boktor in huis komt. Let dus goed op wanneer je een houten meubel in huis haalt. Zitten er gaatjes in? Vernietigen is dan een goede optie, want je wilt de boktor echt niet in huis hebben. Is het een duur meubelstuk of iets waar je heel erg aan gehecht bent? Laat het dan behandelen in een ruimte waar met gas het ongedierte wordt gedood. Dit is wel vrij duur, maar het voorkomt dat je de boktorren je eigen woning binnenhaalt.


Professionele ongediertebestrijding

Heb je eenmaal boktor in huis en zit die diep in het hout van je woning? Dan is zelf bestrijden simpelweg niet mogelijk. Een goed werkzaam gif mag bijvoorbeeld alleen worden toegepast door een professionele ongediertebestrijder. Je moet dus een professioneel bedrijf inschakelen die de middelen heeft om de larven van de boktor te doden. Die bedrijven hebben meerdere methoden tot hun beschikking om de plaag te bestrijden:

Impregneren met vloeibaar bestrijdingsmiddel

Het bestrijden van de boktor wordt in de meeste gevallen gedaan met een vloeibaar bestrijdingsmiddel. Daar worden de balken waar de larven in zitten mee geïmpregneerd.

Hoe werkt dat impregneren precies? Eerst worden er gaten in de balken geboord en worden daar pluggen in geslagen. Vervolgens wordt er onder hoge druk bestrijdingsmiddel in de balk gepompt via de geboorde gaten. Dit gebeurt met zoveel kracht dat het middel zich door al het hout verspreidt. Het hout wordt zo met het middel verzadigd dat het vaak zelfs onder uit de balk druppelt. Omdat al het hout met het dodelijk gif wordt doordrenkt gaan alle larven direct dood. Als de behandeling slaagt is die dus slechts eenmalig nodig. Belangrijk is wel dat er goed gekeken wordt waar de boktor allemaal zit zodat elke plek meegenomen kan worden bij de bestrijding.

Hete lucht in de ruimte blazen

De larven van de boktor kunnen niet tegen lage temperaturen beneden de -20 °C. Maar ook hoge temperaturen zijn niet aan de larven besteed. Ze gedijen het beste bij een temperatuur die net boven kamertemperatuur ligt. Langdurige blootstelling aan meer dan 50 graden Celsius is daardoor funest voor de beestjes. De ruimte gedurende een langere periode heet genoeg krijgen is dus een prima bestrijdingsmethode die regelmatig wordt toegepast. Daarvoor moet het hout echter niet te dik zijn want dan is het lastig om het tot in de kern te verhitten en juist daar zitten de larven. Deze manier van bestrijden kan zeker de voorkeur hebben omdat je niet met gif hoeft te werken. Maar of hete lucht in jouw situatie een mogelijkheid is kan alleen een deskundige ongediertebestrijder je vertellen.

Oppervlaktebehandeling van het hout

Oppervlaktebehandeling is met name effectief voor het voorkomen van de plaag doordat je het hout minder aantrekkelijk maakt voor de boktorren om zich in te nestelen. Je behandelt het hout dan bijvoorbeeld met beits. Als je een professioneel bedrijf inschakelt kan die ook een speciaal bestrijdingsmiddel aanbrengen op het hout, waarna dit in de kern van het materiaal doordringt en onderweg alle larven doodt. Dit voorkomt ook gedurende de 5 jaar na de behandeling dat er een nieuwe besmetting met boktor plaats kan vinden. Het helpt dus heel direct op de korte termijn, maar ook preventief voor de middellange termijn.


Wat kost het bestrijden van de boktor?

Als je hebt besloten dat je iemand in gaat huren om de boktor te bestrijden dan is dat altijd pijnlijk voor de portemonnee, want je zou het geld natuurlijk veel liever aan iets leuks uitgeven voor je woning. Maar je bespaart jezelf wel enorm veel kosten door vroegtijdig in te grijpen, want een houten constructie vervangen kost vaak nog veel meer.

Bovendien vallen de kosten voor een professionele ongediertebestrijder nog best wel mee. Voor ongeveer € 250,- tot € 500,- kun je al helemaal klaar zijn. De totale prijs hangt er vooral vanaf hoeveel van het hout in je woning al door de boktor is ingenomen. Hebben ze bijvoorbeeld alle houten balken op zolder besmet? Dan kost je dit tussen de € 300,- en € 400,-. Dat is dan inclusief voorrijkosten en materiaalkosten.

Hoe groter je huis, hoe meer kosten er aan de bestrijding zijn verbonden. Als je een grote woonboerderij hebt gekocht waarvan de gehele houten dakconstructie besmet blijkt te zijn met boktor (eerder regel dan uitzondering) kan dit al snel oplopen tot ongeveer € 1.500,- voor de hele klus. Maar dat is alsnog veel voordeliger dan na verloop van tijd gedwongen zijn het hele dak te vervangen.

Check ook of het bedrijf bereid is voor een bepaalde periode garantie te geven. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat de behandeling kosteloos herhaald wordt als er binnen enkele maanden toch nog boktor aanwezig blijkt te zijn.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag