Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een kat?

Wat kost een kat?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Op het internet word je overladen met kattenfilmpjes, de een nog schattiger dan de ander. Katten zijn vertederend, hartelijk en speels. Maar ook onnavolgbaar en eigenwijs. Wie wil er nou niet zo’n gezellige pluizenbol in huis? Waarschijnlijk hoeft dat niet eens veel te kosten. Je kunt zo ergens gratis een kitten ophalen. Of toch niet? In dit artikel laten we zien dat een kat al gauw €20 per maand kost.

Al met al bedragen de eenmalige kosten voor een kat tussen de €150 tot €1500 per jaar. De jaarlijkse kosten bedragen gemiddeld €600 per jaar per kat. Houd er dus rekening mee dat een kat wel degelijk financiële gevolgen heeft. De kosten voor een kat bestaan uit de aanschafkosten, kattenspullen, dierenvoeding, kattengrind, inentingen en dierenartskosten. Daar komen de kosten voor sterilisatie en chippen nog bovenop:

 

Wat kost een kat? Gemiddelde kosten
Aanschafkosten €0 – €1000  eenmalig
Kattenspullen €75 – €500 eenmalig
Kattengrit

  • Binnenkat
  • Buitenkat
Jaarlijks

  • €20 – €100
  • €10 – €60   
Kattenvoer €365 – €1100 jaarlijks
Castratie €125  eenmalig
Sterilisatie €75 eenmalig
Ontwormen €27 jaarlijks
Chippen €40 jaarlijks
Ontvlooien €60 jaarlijks

Een kat kopen (kosten van aanschaf)

Jouw pluizige kattenvriend moet natuurlijk eerst worden aangeschaft. Er zit een behoorlijk grote range in de aanschafkosten voor een kat. De kosten variëren van €0 (gratis) tot zo’n €1000. Een huis-tuin-en-keukenkat, zoals we dat noemen, kost vaak een paar tientjes. Dat zijn bijvoorbeeld boerderijkatten of kittens van een Europese korthaar. De tweede prijscategorie zijn de asielkatten. Zij kosten vaak tussen de €50 en €150, afhankelijk van de leeftijd en de conditie van de kat. Asielkatten zijn al gevaccineerd en ontwormd voordat ze het asiel verlaten, dus daardoor kan het alsnog goedkoper uitpakken dan een goedkopere kat die dat nog niet achter de rug heeft. De laatste categorie katten zijn de raskatten. Afhankelijk van het ras, leg je al snel een hele som geld neer.

 

Soort kat Eenmalige kosten
Huis-tuin-keuken kat €0 – €150
Asielkat €50 – €150
Raskat €150 – €1000

Eigenlijk zijn de kosten voor de aanschaf van een kat best wel misleidend. Want er is altijd wel iemand in je omgeving, desnoods via via via, die een nestje kittens heeft. Of jij er gratis een of twee wilt ophalen? Je kinderen en/of je partner staan in ieder geval alvast te springen en te joelen bij het idee. Niet wetende dat de aanschafkosten helemaal niets zeggen over de totale kosten voor een kat.


Kosten voor de uitzet

In dit artikel gaan we ervan uit dat je op dit moment nog geen kat hebt en waarschijnlijk ook niet in het bezit bent van kattenspulletjes. Als dat wel het geval is, dan zijn deze kosten niet op jouw situatie van toepassing. Welke spullen moet je allemaal aanschaffen om je kat zo goed mogelijk te verzorgen?

Kattenbak en grit

Jouw toekomstige kat moet elke dag zijn behoefte doen. En het liefst niet in de tuin van de buren, maar gewoon op zijn eigen kattenbak. Daarom moet je een goede kattenbak kopen. Let hierbij op de (toekomstige) grootte van je kat, want het is jammer als je een kattenbak voor je kitten koopt die je na een half jaar alweer kan vervangen voor een groter exemplaar. De meeste kattenbakken kosten tussen de €15 en €65. Een eenmalige uitgave die redelijk laag ligt. Zie je nu al op tegen het schoonmaken van de kattenbak? Er zijn zogeheten zelfreinigende kattenbakken op de markt. Die verversen deze bak (grotendeels) automatisch.

 

Soort kattenbak Eenmalige kosten
Normale kattenbak €15 – €65
Zelfreinigende kattenbak €100- €600

Een kat doet zijn behoefte op kattengrit. Dat is een materiaal wat de ontlasting goed opneemt en ervoor zorgt dat de geurtjes zo min mogelijk verspreid worden. Sommige kittens of eigenwijze oudere katten hebben de neiging het grit op te eten. Daarom raden wij aan om voor kleivormige of plantaardige grit te kiezen, om gezondheidsproblemen bij je nieuwe kat te voorkomen.

 

Hoeveelheid grit Jaarlijkse kosten
Gemiddeld per liter €0.35 tot €1.60
Gemiddeld binnenkat (60 liter) €20 – €100
Gemiddeld buitenkat (10-45 liter) €10 – €72

Overige benodigdheden voor een kat

Met een kattenbak kun je de meest essentiële aanschaf voor een kat alvast afvinken. Er zijn echter nog een aantal andere spullen die jouw kat nodig heeft. Allereerst een krabplank of krabpaal. Katten zijn van nature jagers die hun nageltjes van tijd tot tijd willen slijpen. Je kent vast wel de horrorverhalen van kennissen wiens designbank om zeep is geholpen door een fanatieke kat. Daarom heeft je kat een krabpaal nodig. Tenzij de kat heel veel buiten is, dan zijn er genoeg ‘natuurlijke’ krabpalen voor de kat. Ten tweede kiezen de meeste mensen ervoor om een mand voor hun kat te kopen. Hierin kan de kat lekker slapen, zonder haren achter te laten op de bank of zelfs in bed. Ten slotte moet je kat natuurlijk een voer en drinkbak hebben. Gelukkig zijn deze niet zo duur. Voor de rest zijn er nog een aantal spulletjes die je kan kopen zoals kattenspeeltjes, een kattenhalsband, transportmand, vlooienkam, tekentang, poepschepje et cetera.

 

Kattenspullen Eenmalige kosten
Kattenmand €10 – €60
Krabplank of krabpaal €10 – €400
Voeder- en drinkbak €5 – €15
Kattenspeeltjes €0 – €20
Overige kattenspullen €5 – €100

Maak je eigen kattenspeeltjes

Het is verleidelijk om een bestuurbare muis te kopen. Of een fanc hengel met een veertje eraan. Dat kost je echter algauw een paar tientjes, terwijl je kat hier even goed op reageert als op een zelfgemaakt speeltje. Een kat beleeft al een hoop lol met een krantenprop of een haarelastiekje aan een touwtje. Wees dus creatief en maak zelf iets leuks voor je kat! Dat maakt het goedkoper en persoonlijker om te spelen met je kat.


Kosten sterilisatie of castratie van je poes of kat

Het is aanbevolen om katten op een leeftijd van 6 maanden te steriliseren of te castreren. Voor een vrouwtjeskat kunnen we ons gemakkelijk voorstellen waarom we zouden steriliseren. Want als zij bevrucht wordt, zit je ineens met acht katten die je moet verzorgen. Daarnaast voorkomt het dat de kat op latere leeftijd melkkliertumoren krijgt. Een mannetjeskat daarentegen, wordt een stuk rustiger van de castratie. De kat zal minder vechtgedrag vertonen en zal zich liever gedragen tegenover de eigenaren. De sterilisatie van een kat kost gemiddeld €125 en de castratie van een kat gemiddeld €75. Overigens zijn deze kosten dus alleen van toepassing als je een kitten in huis neemt. Een oudere kat wordt geacht al gecastreerd te zijn, sinds het sinds 2014 wettelijk verplicht is om dit te doen alvorens de kat te verkopen of weg te geven.

 

Na 6 maanden Eenmalige kosten
Sterilisatie €125
Castratie €75

Medische kosten

Naast de castratie zijn er nog andere medische kosten voor een kat om rekening mee te houden. Allereerst de vaccinaties, die kosten gemiddeld €50 inclusief consult. In het eerste jaar heeft jouw kat ongeveer 2 vaccinaties nodig, daarna een per jaar. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je de kat meeneemt naar het buitenland, komen daar nog extra vaccinaties bij kijken. In dit geval de vaccinatie tegen hondsdolheid. Daarnaast is het belangrijk om en kat vier keer per jaar te ontwormen. Bij een kitten moet dit vaker gebeuren. Ten slotte is het belangrijk om je kat te ontvlooien. Niets zo vervelend voor het beestje als een hoop jeuk. Laat staan dat de vlooien in je meubels gaan zitten en dat je er nooit meer vanaf komt. Wat kost dat allemaal?

 

Medische kostenpost Jaarlijkse kosten
Vaccineren €50
Ontwormen €30
Ontvlooien €60

Wat kost het chippen van een kat?

Het chippen van een kat behoort niet tot de standaardkosten van een kat, omdat het chippen niet verplicht is. Toch kiezen heel veel mensen ervoor om dit wel te doen, omdat ze als de dood zijn hun geliefde huisdiertje te verliezen. Katten die gechipt zijn, kunnen door dierenasielen, dierenambulances en dierenartsen uitgelezen worden. Daardoor weten ze dat jij de eigenaar bent en kunnen ze de kat weer bij jou terugbrengen. De chip is erg klein (ten grootte van een rijstkorrel) en wordt met een spuitje ingebracht. Het chippen van een kat kost een paar tientjes, maar je zult jezelf in de toekomst dankbaar zijn.

 

Chippen kat Eenmalige kosten
Chip €20 – €40
Registratie chip €4.50

Overige kosten kat

Naast de standaard benodigdheden voor een kat, kun je het zo duur maken als je wil. Want er zijn op deze wereld heel wat kattenliefhebbers en daarom ook heel wat kattenspullen. Sommigen heel praktisch (rol om haar mee te verwijderen, plantenspuit om kat mee te straffen, halsband voor de kat, een kattenluik). Anderen best wel overbodig (kattenkleertjes, speeldoos, kattenkleed). Of gewoon spullen om je kat mee te verwennen, zoals lekkere kattensnoepjes of wat kattenmelk. Heb je een dure kat? Vergeet dan niet een kattenverzekering af te sluiten. De kosten voor een kattenverzekering zijn niet meegenomen in dit artikel, omdat het per kat verschilt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag