Hoeveel kost een hamster?

Hoeveel kost een hamster?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Als je er voor kiest een hamster als huisdier te nemen is het verstandig om van te voren goed uit te zoeken hoeveel geld je aan de hamster kwijt bent. De aanschaf van het beestje zelf is niet erg duur, maar de aanschaf van het hok en de speeltjes is wel een eenmalige grotere uitgave. Daarnaast betaal je maandelijks een bedrag aan voedsel en strooisel voor de hamster. Wat het nu precies allemaal kost, lees je in dit artikel.


De hamster: een klein knaagdiertje

Hamsters zijn om mee te beginnen ontzettend schattige kleine knaagdiertjes. Ze hebben bolle wangetjes, zijn zacht en je kan ze in één hand vasthouden. Hamsters leven vooral ‘s avonds en ‘s nachts, dus hou daar rekening mee wanneer je het beestje aanschaft. Maar wellicht ben je zelf ook een avondmens, of overdag nooit thuis: dan is de hamster een goed huisdier voor jou. Het tam maken van een hamster kost tijd en toewijding, want de beestjes zijn van zichzelf eerder solitair dan gezelschapsdieren. Wanneer je het beestje van jongs af aan vaak oppakt en aait, zal hij daar gelukkig wel snel gewend aan raken. Let erop dat je de hamster niet van boven uit zijn kooi pakt, maar liever van voren of van de zijkant. Wanneer je de hamster van boven oppakt kan hij schrikken en eventueel bijten.

De aanschaf van de hamster zelf kost je tussen de €15 en €20. Je koopt een hamster bij de dierenspeciaalzaak of een tuincentrum. Hier kun je vaak ook voer, stro en speeltjes halen.


Wat heeft een hamster nodig?

De hamster heeft natuurlijk naast liefde en verzorging, ook een hok met speeltjes en eten nodig. Deze verzorging is verdeeld in eenmalige uitgaven en maandelijkse uitgaven.

Eenmalige uitgaven

Naast de aanschaf van de hamster zelf, zijn er een aantal andere eenmalige uitgaven die je moet doen om een hamster in huis te nemen en goed te verzorgen.

Het hok

Het hok van de hamster is echt zijn huis, dus zorg er in eerste instantie ook voor dat deze groot genoeg is. Een hok kun je op verschillende plekken kopen, van de dierenwinkel tot op het internet. Een hok in de dierenwinkel kost je ongeveer tussen de €30 en de €90. Veel hokken hebben een ingebouwde loopbaan voor je hamster, zodat je hamster zijn of haar energie goed kwijt kan en niet beperkt is tot alleen de grond van het hok. Je kunt er ook voor kiezen om op zoek te gaan naar een tweedehands hok. De prijzen van tweedehands hokken zijn vaak tussen de €15 en €40. Let er wel goed op dat er niks kapot is, anders ben je dubbel zoveel geld kwijt.


Huisje

Naast een eventuele loopbaan voor je hamster, heeft je hamster ook een eigen kleine huisje binnen het hok nodig. Hier brengt hij/zij de nodig uurtjes overdag in door, wanneer hij/zij slaapt. In dit huisje kan je hamster zich echt even terugtrekken en dit is erg belangrijk voor de rust van het beestje. De kosten van zo’n huisje variëren tussen de €5 en €20, het hangt er vanaf hoe groot het huisje is en van welk materiaal het gemaakt is.


Looprad

Als laatste is het raadzaam om een looprad te kopen, waar je hamster goed zijn of haar energie in kwijt kan. Door te rennen op deze molen houdt hij/zij zichzelf fit. Let er wel op dat het looprad aan één kant dicht is, zodat de hamster er niet uit kan vallen tijdens het rennen. Zo’n looprad kost ongeveer €8 tot €15. Wanneer je er genoeg ruimte voor hebt kun je je hamster ook uit de kooi halen en hem/haar laten rennen door de ruimte.


Drinkflesje en voederbak

Het is belangrijk dat je hamster voldoende kan drinken en eten. Drinken doet de hamster uit een drinkflesje, die je aan de zijkant van het hok kunt vastmaken. Hier zit een tuutje aan waar de hamster het water uit haalt. Daarnaast is het van belang om een voederbak te kopen. De voederbak moet stevig genoeg zijn voor de hamster om op te leunen zonder dat deze omvalt. Een drinkflesje en voederbak kosten samen ongeveer €10.

De aanschaf van het hok, het huisje, het looprad, het drinkflesje en de voederbak zijn eenmalige uitgaven. Samengenomen kost je dit dus eenmalig ongeveer €120.


Maandelijkse uitgaven

Naast de aanschaf van de leefomgeving van je hamster, zijn er ook nog maandelijkse kosten. Deze zijn het strooisel voor in het hok en het voedsel van de hamster.

Strooisel

Op de bodem van het hok ligt strooisel. Er zijn verschillende soorten strooisel die je kunt gebruiken, zolang het maar goed absorberend en zacht is. Als je hamster van graven houdt, kun je een dikkere laag strooisel gebruiken. Ook kun je in het huisje van de hamster een dikkere laag strooisel leggen, zodat hij/zij zich echt lekker kan verstoppen tijdens het slapen. Het strooisel in het hok moet je wekelijks vervangen wanneer je het hok schoonmaakt. Een zak strooisel kost tussen de €5 en de €15. Hier kun je ongeveer maand mee vooruit.

Voedsel

Het laatst en misschien wel het belangrijkste is het voedsel van je hamster. Een zak voedsel kost ongeveer tussen de €5 en €10. Daarnaast kun je je hamster af en toe wat groenten te eten geven, maar let op dat dit niet te veel is of te vaak gebeurt. Het voedsel voor hamsters uit de dierenwinkel is meestal genoeg.

Het strooisel en hamstervoer kost je zo’n €20 per maand.


Totale kosten van een hamster

Een hamster leeft ongeveer 2 tot 3 jaar. Om erachter te komen wat de totale kosten van een hamster zijn, zijn alle uitgaven bij elkaar opgeteld voor een gemiddelde van 2,5 jaar.

Dit komt uit op een totaal van ongeveer €750 (of €25 per maand). In vergelijking met andere huisdieren is dit absoluut niet duur, maar het is wel goed om van deze uitgaven op de hoogte te zijn voordat je een hamster aanschaft. Het beestje verdient namelijk alle liefde en goede verzorging, en je moet er zeker van zijn dat je die kunt bieden.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag