Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost de crematie van een hond?

Wat kost de crematie van een hond?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het onvermijdelijke moment is gekomen: jouw trouwe viervoeter is overleden. Je overweegt een hondencrematie. Jouw lieve hondenvriend stond elke dag kwispelend voor je klaar en verdient een mooi afscheid. Helaas moet je ook praktisch blijven, want wat kost de crematie van een hond eigenlijk?

Veel mensen kiezen voor een crematie omdat ze op een speciale manier afscheid willen nemen. Sommige mensen willen een beetje as bewaren in een urn, steen of ander voorwerp. Daarnaast ben je er met een crematie van verzekerd dat jouw overleden hond niet wordt verwerkt tot energiebron, proefkonijn of wetenschappelijk object.


Kosten van een hondencrematie

Gemiddeld kost de crematie van een hond inclusief een urn, zo’n €150. Dat hangt echter af van een aantal factoren. Allereerst hangen de kosten van de crematie van een hond af van de grootte en het gewicht van een hond. Daarnaast kun je kiezen uit een groepscrematie en een individuele crematie en heb je verschillende uitvaartklassen (hoe luxer, hoe duurder!). In dit artikel gaan we uit van een gemiddelde hond die 20 tot 30 kilo weegt. Een groepscrematie kost gemiddeld €115 en een individuele crematie kost gemiddeld €170. Daarnaast wil je vast een tastbare herinnering aan jouw viervoeter, bijvoorbeeld in de vorm van een urn. Dit kost doorgaans €30 extra. Een andere optie is een as-sieraad (bijvoorbeeld een ketting met een steentje waarin as verwerkt is). De kosten hiervoor verschillen per juwelier en per sieraad. Ben je er nog niet over uit wat voor urn je wil? Je kan de as (eerst) gratis meekrijgen in een (tijdelijke) askoker.


Hoe regel ik de crematie van mijn hond?

Nadat je hond is overnemen kun je het beste de dierenarts bellen. Soms is het zelfs nodig dat de dierenarts jouw hond in laat slapen. Vaak regelt jouw dierenarts een dierencrematorium voor jou. Online kun je alvast opzoeken welke bij jou in de buurt zit. Het cremeren van huisdieren wordt steeds populairder, dus er is steeds meer aanbod. Precies weten waar je (financieel) aan toe bent? Informeer gerust bij meerdere crematie locaties om de mogelijkheden op een rijtje te zetten.


Alternatieven voor crematie

Liever begraven dan cremeren? Dan zijn er twee populaire opties: begraven in eigen tuin of begraven op een dierenbegraafplaats.

Begraven in eigen tuin

De makkelijkste en goedkoopste optie is om je hond in eigen tuin te begraven. Althans, als je een koophuis hebt. Als je een huis huurt is de grond feitelijk niet van jou, waardoor je eerst toestemming aan je verhuurder moet vragen. Daarnaast zijn er twee voorwaarden aan het begraven verbonden: de hond mag niet in plastic worden gewikkeld en het graf moet minstens een meter diep zijn.

Vraag jezelf af hoelang je nog woonachtig zal zijn op dit adres. Want als je verhuist verlies je automatisch de toegang naar het graf… Liever een speciaal afscheid en een permanente plek om naar terug te keren? Dan is een dierenbegraafplaats misschien een betere optie.

Begraven op de dierenbegraafplaats

In Nederland zijn een aantal speciale dierenbegraafplaatsen waar jouw trouwe viervoeter een mooie laatste rustplaats krijgt. Helaas hangt hier wel een prijskaartje aan. De eenmalige kosten liggen tussen de €90 en €130 per hond (afhankelijk van de grootte). Daarnaast betaal je gemiddeld tussen de €25 en €35 per jaar aan grafhuur. Wil je een net graf, zonder onkruid en dergelijke? Dan vergt dit het nodige onderhoud. Sommige dierenbegraafplaatsen bieden onderhoud aan voor zo’n €35 tot €55 per jaar.


Andere tips

Is jouw hond overleden en heb je (nog) geen nieuwe hond? Sommige gemeenten vragen een hondenbelasting. Informeer de gemeente daarom over het overlijden van je hond, zodat je niet geconfronteerd wordt met onterechte hondenbelasting. Ook andere maandelijkse kosten (zoals een huisdierenverzekering of een uitlaatservice) moet je opzeggen.

Heb je nog bruikbare hondenspullen zoals een goede bench? Nieuwe hondenspullen zijn duur en er zijn genoeg hondeneigenaren die jouw spullen tegen betaling willen overnemen. Bijvoorbeeld via Marktplaats. Van deze inkomsten kun je wellicht een crematie bekostigen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag