Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een camper financieren?

Hoe kun je een camper financieren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In ons artikel over de aanschaf van een tweedehands camper kon je al lezen dat zelfs een gebruikte camper nog een aardige smak geld kost. Laat staan als je een gloednieuwe camper wilt gaan kopen. Je zult een flinke zak met spaargeld onder je matras vandaan moeten halen om de nieuwe camper te kunnen bekostigen. Als je hier niet over beschikt, maar toch graag die droomcamper wilt gaan aanschaffen is een financiering een goed alternatief. In dit artikel zetten we uiteen hoe je een camper kunt financieren als je zelf niet over (voldoende) eigen financiële middelen beschikt.


Een camper kopen is geen kleinigheidje

Rondreizen met een camper wordt alsmaar populairder in Nederland. Waar men er vroeger vaker op uittrok met de caravan, neemt het aantal gereigstreerde campers in Nederlands alsmaar toe. De één koopt een tweedehands camper (al dan niet in Duitsland), de ander besluit zelf een bus om te bouwen tot camper. In alle gevallen kost ‘de droom’ om rond te gaan reizen met je camper een flink bedrag. Een gloednieuwe camper met alle benodigdheden aan boord om je reis aangenaam te maken (denk aan een kookgelegenheid, een bed en eventueel een toilet en/of douche) kost al gauw tienduizenden euro’s. Kies je voor een tweedehands camper, dan zal je alsnog enkele duizenden euro’s nodig hebben om de camper te kunnen bekostigen en voor zelfbouw is dit niet heel veel anders. Euro’s die niet iedereen zomaar in een wollen sok onder z’n matras heeft liggen. Een financiering (lening) aanvragen is daarbij een goede optie om alsnog je droom waar te maken.


Geld lenen kost geld. Altijd…

Een open deur, maar we beginnen er toch maar graag mee. Het is altijd voordeliger om zelf te sparen voor je camper tot je de benodigde financiële middelen in je bezit hebt dan geld lenen bij een bank of een andere kredietverstrekker. Bij een lening heb je tenslotte ten alle tijden te maken met rente. Je camper zal dus uiteindelijk meer kosten als je hem aanschaft middels een lening dan wanneer je hem helemaal zelf bekostigt met eigen geld. Dat gezegd hebbende: misschien wil je helemaal niet (jaren) wachten tot je zelf de nodige centen bij elkaar hebt gesprokkeld om de camper te kunnen kopen. Wil je deze zomer al een fantastische camperreis door Europa maken. In dat geval heb je in principe twee opties:

Persoonlijke lening

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je van tevoren weet welk bedrag je leent, wat het je kost om dit bedrag te lenen en wanneer de lening weer helemaal is terugbetaald. Vooraf wordt de looptijd en het kredietbedrag bepaald en dus ook het maandelijkse aflossingsbedrag. Wel zo overzichtelijk natuurlijk. Een nadeel is dat je het geleende geld niet opnieuw kunt gebruiken. Stel dat je een tweedehands camper koopt die onderhoud/vernieuwing nodig heeft, dan kan je het geld dat je hebt geleend niet meer gebruiken om bijvoorbeeld de inventaris op te knappen.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet is dit wel mogelijk. Je kunt tussentijds opnieuw een X bedrag opnemen om bijvoorbeeld de keuken van je camper te vernieuwen of als je krap bij kas zit en er moet een reparatie worden uitgevoerd aan de camper voordat je op reis kunt. Logischerwijs is het nadeel van een doorlopend krediet dat je nooit van tevoren weet wanneer je weer uit de schulden bent. Theoretisch gezien kun je je hele leven in de schulden blijven zitten vanwege het doorlopende krediet en kost je camper zodoende veel en veel meer dan bij bekostiging met eigen financiële middelen of een persoonlijke lening.


Financieren via een dealer

Deze vlieger gaat natuurlijk alleen op als je de camper die je op het oog hebt koopt bij een erkende dealer. Koop je je nieuwe camper via een particulier, dan heb je uiteraard alleen de mogelijkheid om de camper te financieren via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Veel dealers hebben de mogelijkheid om de camper in termijnen af te betalen. Je kunt dit zien als een persoonlijke lening. Vooraf wordt het maandbedrag en de looptijd vastgesteld en je hoeft dus niet direct in één keer het hele bedrag op te hoesten. Uiteraard wordt ook bij deze vorm van lenen rente berekend en kost je camper dus uiteindelijk meer dan wanneer je hem via de ‘normale weg’ koopt. Soms zal je een gedeelte moeten aanbetalen, bij andere dealers heb je de mogelijkheid om direct weg te rijden na het betalen van de eerste betaaltermijn. Perfect natuurlijk als je zelf helemaal geen spaargeld hebt, maar wel al direct op pad wilt met je nieuwe camper.


Let op de looptijd

Erg belangrijk bij het afsluiten van een lening voor je camper is de looptijd van de lening. Er komt namelijk een moment dat je camper z’n beste tijd gehad heeft en je hem van de hand wilt doen of misschien zelfs wel naar de sloop moet brengen. Het is dan erg zonde als je nog steeds een lening hebt lopen voor een attribuut in je leven dat je niet meer gebruikt. Dus ja, het lijkt enorm interessant die lange looptijd met het lage maandelijkse aflossingsbedrag, maar als dat betekent dat je jaren na dato nog steeds aan het betalen bent voor een camper die je allang niet meer in je bezit hebt is dit zonde natuurlijk.


Let ook op de voorwaarden

Kredietverstrekkers bepalen zelf de voorwaarden die gelden voor de lening. Een laag rentebedrag is fijn, maar het is bijvoorbeeld ook bijzonder fijn als je tussentijds kosteloos extra kunt aflossen omdat je bijvoorbeeld je vakantiegeld hebt gehad of een bonus hebt verkregen op je werk. Op deze manier verklein je de looptijd van de lening en dus automatisch ook de rente die je betaalt voor de financiering van de camper. Let dus goed op de voorwaarden bij het afsluiten van de lening. Soms is goedkoop, duurkoop.


Kijk verder dan je ‘eigen’ bank

De meeste mensen stappen direct de ABN-AMRO-, ING- of Rabobank binnen als ze met de gedachten lopen om een camper te financieren. Ergens logisch, want je oude vertrouwde bank voelt vertrouwd, maar het is niet altijd de goedkoopste optie om je nieuwe camper aan te schaffen via een lening. Vaak rekenen de grote banken in Nederland hogere rentes voor kredieten dan andere (online) kredietverstrekkers. Kijk dus vooral rond waar je de meest gunstige lening kunt afsluiten. Vaak kun je elders flink besparen op de rente en houd je zo dus geld over voor een nieuw setje kussens, gordijnen en nieuwe panelen voor keukenkastjes om je camper een persoonlijk tintje te geven.


Kies voor de All-risk verzekering bij een lening

Een camper moet – net als ieder ander voertuig in Nederland – minimaal WA verzekerd zijn. Veel camperaars kiezen voor deze optie, ook als ze de camper hebben gekocht middels een financiering. Alhoewel het je misschien iets meer kost per maand loont het om een all-risk verzekering af te sluiten voor je camper als je hem middels een financiering hebt aangeschaft. Je hoopt het nooit, maar stel dat je een ongeluk krijgt en de camper total loss wordt verklaard, dan krijg je in ieder geval genoeg geld terug om de lening terug te betalen. Niets zo zuur als zonder camper komen te zitten én een lening moeten betalen voor iets dat niet meer in je bezit is natuurlijk!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag