Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De 5 mooiste camperroutes van Europa

De 5 mooiste camperroutes van Europa

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met de camper door Europa trekken, daarbij heb je keuzes te over. Ga je voor het koude, maar schitterende noorden waar je zonder problemen met je camper kunt gaan en staan waar je wilt? Of toch liever naar het warme zuiden waar je kunt gaan genieten van de zonovergoten stranden, heerlijke lokale gerechten en de typische Zuid-Europeaanse gastvrijheid? We hebben voor ieder wat wils verzameld in dit artikel met de 5 mooiste camperroutes van Europa!


Met de camper door Europa

Het wordt alsmaar populairder. Waar Nederlanders voorheen bekend stonden als volkje dat standaard met de caravan op pad ging, is er een ware verschuiving gaande waarbij de camper meer en meer aan populariteit wint. Logisch ook wel, want je hebt je (tijdelijke) huis altijd bij je en kunt op veel plekken in Europa gaan en staan waar je wilt. In veel landen is wildkamperen bijvoorbeeld toegestaan of gedoogd zodat je geen geld hoeft te betalen voor een overnachtingsplek en in tegenstelling tot de toch wat logge caravan, kun je met een camper praktisch overal komen. Je parkeert je camper op die ene oh-zo mooie plek, gooit de stoelen en klaptafel naar buiten en kookt een heerlijke maaltijd vanaf je mobiele kooktoestel. Nadat de buikjes vol zijn en de avond voorbij is duik je in je eigen bed en de volgende ochtend rijd je zo weer naar die andere oh-zo mooie plek. Redenen genoeg dus om er met de camper op uit te trekken in Europa en dan zijn onderstaande routes toch echt wel absolute aanraders!


blank

1. Camperroute BeNeLux en Duitsland

Nog niet zo’n ervaren camperaar? Of heb je niet al te lang de tijd en wil je daarom wat dichterbij huis blijven? Dan is de camperroute door de Benelux en Duitsland een uitkomst. Je doorkruist in korte tijd 4 landen en er zijn tal van mooie plekjes te ontdekken in onze eigen directe omgeving. Waar de meeste mensen direct doorrijden naar Frankrijk, Spanje of Italië kun je ook prima een tussenstop maken in Noord-Brabant en Limburg. Ontdek pittoreske dorpjes en interessante steden als Valkenswaard, Valkenburg, Maastricht en Roermond bijvoorbeeld eens. Vanwege de Maas die door het landschap slingert is het er groen in de omgeving en de licht glooiende heuvels worden hier hoger en hoger waardoor je al snel dat buitenland gevoel krijgt.

Trek je verder naar het zuiden en passeer je de Belgische grens, dan rijd je vanzelf de Ardennen binnen waar natuur, cultuur en historie zich in rap tempo afwisselen. Het ene moment sta je in een uitgestrekt bosgebied waar niemand te bekennen is, het andere moment zit je op een gezellig terrasje in La-Roche-en-Ardenne, Hoffailize of Durbuy. Voor de geschiedenisliefhebber staan er tal van kastelen klaar in dit gedeelte van België zoals het kasteel van Hargimont, het kasteel van Petite-Somme en de kastelen van Bouillon. Zoek je het liever ondergronds? Dan zijn er diverse grotten te vinden die een bezoekje waard zijn. De grotten van Han zijn wellicht de bekendste en zeker een bezoekje waard tijdens je camperreis door de Benelux en Duitsland.

Na het bekende Nederland en België is het tijd voor een tussenstop in het – voor veel Nederlanders – minder bekende Luxemburg. Vaak wordt dit land als tussenstop gezien om te tanken om vervolgens de weg richting het zuiden te vervolgen, maar het land heeft meer te bieden dan enkel tankstations en snelwegen. Het plaatsje Vianden bijvoorbeeld. Vianden ligt aan de rivier de Our en is vooral beroemd vanwege het mooie kasteel dat over het dorp uitkijkt. Een andere interessante plek in Luxemburg om te bezoeken is Klein-Zwitserland waar je schitterende wandelingen kunt maken door kloven en langs gigantische rotsen. Een aanrader als je in dit gebied bent zijn de watervallen die luisteren naar de naam Schiessentümpel en natuurlijk het beroemde Burg Beaufort. Verder zijn ook nog de grotten en rotsformaties van Hohllay nabij Berdorf zeer de moeite waard.

Na Luxemburg is het langzaamaan tijd om weer huiswaarts te keren en dat doe je natuurlijk via de schitterende Duitse Eifel. Het natuurgebied is groot en biedt dus tal van mogelijkheden voor mooie wandelingen en fietstochten, maar ook voor de actievere camperaar zijn er opties genoeg. Er stroomt nogal wat water door het gebied en zodoende kun je er prima kanoën, kajakken of raften. Kleine dorpjes en grote steden zijn er ook weer genoeg. Adenau, Monschau en Wallendorf zijn van die typische Duitse dorpjes waar je de lokale sfeer optimaal kunt opnsuiven. Ben je meer van de grote stad, dan moet je vooral Aken, Bonn, Koblenz of Keulen met een bezoek vereren.


blank

2. Camperroute Scandinavië

In ons artikel over wildkamperen in Europa schreven we al dat Scandinavië het Wildkampeer-walhalla van Europa is. Je mag in principe overal je camper parkeren, zolang je geen rommel achterlaat en niet te dichtbij een woning gaat staan. Logisch dus dat je hier een fantastische route kunt uitstippelen waarbij je op en top kunt gaan genieten van de schitterende natuur die er te vinden is in het hoge noorden.

Via Duitsland rijd je in ongeveer 7 uur naar de grensovergang met Denemarken bij Flensburg. Als je zelf nog geen boodschappen hebt gedaan in Nederland, dan is dit een goed moment om boodschapjes te doen. Boodschappen doen in Zweden en Noorwegen is namelijk behoorlijk aan de prijs. Blijf je wat langer hangen in Denemarken dan zou je ook daar nog je voorraadkast bij kunnen vullen, maar qua prijzen is Denemarken al weer iets duurder dan Duitsland. Voor veel camperaars is Denemarken een land dat slechts doorkruist moet worden om in het mooie Zweden en Noorwegen te komen, maar Denemarken is té leuk om zomaar links te laten liggen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het wereldberoemde Legoland of ga een kijkje nemen bij de schitterende kliffen van Møns Klint. Ook een absolute aanrader is de stad Ribe, de oudste stad van Scandinavië die vol staat met historische bouwwerken en een groot openluchtmuseum over de tijd van de Vikingen herbergt. Uiteraard bezoek je ook de Deens hoofdstad, Kopenhagen, nog voordat je via de Sontbrug de oversteek maakt naar Zweden.

Zweden staat bekend om z’n beeldschone natuur, maar zodra je aan het einde van de Sontbrug komt zie je die andere grote stad die je moet bezoeken al liggen: Malmö. De op twee na grootste stad van Zweden herbergt een aantal mooie bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals de St. Pauli-kerk, het Raadhuis en het kasteel Malmöhus. De snelweg E20 brengt je vervolgens naar Göteborg die je eigenlijk ook niet zomaar mag skippen tijdens je camperrondreis door Scandinavië, al zullen de meeste camperaars toch echt voor deze route kiezen om te genieten van de natuur die je hier vindt. Vanaf mei is de laatste sneeuw verdwenen en worden de dagen lekker lang en de nachten extra kort zodat je optimaal kunt genieten van de vele natuurgebieden hier. Uitgestrekte bossen, grote meren en kronkelende rivieren is wat je kunt verwachten voordat je de overstap naar Noorwegen maakt.

In Noorwegen blijft de natuur je verbazen, al zijn het hier voornamelijk de enorme kliffen en fjorden die de aandacht trekken. Je kunt er boottochten boeken waarbij je de enorme gestaltes vanaf het water kunt gaan bekijken en ook nog eens kans maakt om walvissen en dolfijnen in het wild te spotten. Een highlight waar je hoe dan ook langs komt als je vanuit Zweden naar Noorwegen rijdt is de hoofdstad van het land: Oslo. De stad is een mooie mengelmoes van oud en nieuw. Je vindt er bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis, het Akeshus en de Oude Aker-kerk (het oudste gebouw van Oslo) die allen de moeite waard zijn om te gaan bekijken. Een laatste must-see tijdens je camperreis door Scandinavië is nog de Preikestolen-klif die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. De klif is bereikbaar middels een door stenen gemarkeerde wandelroute en een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt tijdens je rondreis!


blank

3. Camperroute Schotland en Engeland

Een rondreis door Schotland en Engeland kun je op verschillende manieren doen. Als je over je eigen camper beschikt, dan kun je de ferry nemen vanaf bijvoorbeeld Hoek van Holland naar Harwich, maar je kunt natuurlijk ook via de tunnel bij Calais richting het Verenigd Koninkrijk trekken. Huur je een camper in Engeland om daar een mooie rondreis te maken, dan zijn de mogelijkheden eindeloos en zul je in de meeste gevallen je rondreis starten vanaf Londen. In alle gevallen loont het om tegen de klok in te gaan: dus eerst richting Schotland te rijden en daarna pas afdwalen naar het zuiden. Onderneem je je trip in de maanden juni, juli en augustus, dan zijn de temperaturen in het zuiden van Engeland doorgaans bijzonder aangenaam en een goede afsluiter van je roadtrip. Eventueel slecht weer in het noorden van Engeland en in Schotland zal dan niet hetgeen zijn wat je bij blijft, maar juist de fijne stranden en een lekker zonnetje in het zuidoosten van Engeland zal de herinnering vormen van deze mooie camperroute door Engeland en Schotland.

Ervan uitgaande dat je deze route volgt ontdek je al gauw de groene kuststrook ten noorden van Newcastle. De Northumberland Coast heeft diverse mooie bezienswaardigheden zoals kastelen, kerkjes, dorpjes en vele wandelmogelijkheden. De grootste trekpleister van dit gebied zijn de Farne eilanden. Deze staan ook wel bekend als Farne Islands National Nature Reserve en biedt onderdak aan verschillende soorten vogels zoals de stern,de visdief, aalscholvers, de noordse stormvogel, de zeekoet, papegaaiduikers en eidereenden. Ook leven er rondom de eilanden grijze zeehonden. Een must see dus voor de natuurliefhebbers. Onderweg kom je natuurlijk ook tal van interessante steden tegen als Hull, Leeds, York, Middlesbrough en natuurlijk Newcastle zelf.

Eenmaal in Schotland aangekomen kan het niet anders dan dat je Edinburgh gaat bezoeken. Het oude centrum is meer dan de moeite waard om te gaan bekijken, net als het beroemde nabijgelegen Edinburg Castle. Trek je verder naar het noorden, dan wordt het landschap ruiger, de natuur intenser en zul je steeds minder en minder mensen tegen komen. Één van de populairdere bestemmingen in het noorden van Schotland is de Isle of Skye, waar je niet alleen kunt genieten van de schitterende natuur, maar ook van een goed glas whiskey bij de distilleerderij van Talisker.

Vanuit het ruige noorden trek je vervolgens weer zuidwaarts naar Engeland waar steden in het westen van Engeland zoals Manchester en Liverpool natuurlijk niet mogen worden overgeslagen. Beiden staan bol van de cultuur en de historie en zijn misschien niet de meest camper-vriendelijke steden die je zult vinden, maar wel absolute must-see’s tijdens je camperreis door Engeland en Schotland. Nog verder naar het zuiden wordt het allemaal wat gemoedelijker, zul je meer zon aantreffen en is het goed vertoeven op de mooie stranden. Een fijne afsluiting voordat je – nadat je natuurlijk ook nog Londen hebt bezocht – de boot of trein weer terugneemt naar het Europese vasteland!


blank

4. Camperroute Zuid-Frankrijk

Een land dat zo groot is als Frankrijk is natuurlijk uitermate geschikt voor een rondreis met een camper. Er zijn tal van mooie routes te vinden die je langs grote steden, pittoreske dorpjes en wijnstreken leidt. In ons artikel met tips voor een roadtrip door Frankrijk kon je al enkele mooie routes ontdekken, maar deze keer nemen we je mee naar het zuiden van Frankrijk. We gaan de mooiste dorpjes in Baskenland en Midi-Pyrénées verkennen.

We beginnen de camperroute bij het mooie dorpje La Bastide-Clairence in het uiterste zuidwesten van Frankrijk. Vanaf Utrecht is het zo’n kleine 1.300 kilometer sturen naar dit eerste dorp, maar het is de moeite waard. Hier ontdek je waarom het gezegde “leven als een god in het zuiden van Frankrijk” een waarheid als een koe is: knusse straatjes, lekker eten en drinken en de typische Zuid-Europeaanse gastvrijheid is wat je in dit dorpje zult aantreffen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer de Chapelle Notre-Dame de Clairence en de kerk die daar 100 meter bij vandaan om de hoek ligt.

Het volgende dorpje luistert naar de naam Espelette. De plaats is wereldberoemd geworden vanwege de chilipeper die er wordt gekweekt die van origine uit Mexico afkomstig is. Een lokale maaltijd scoren in één van de gezellige restaurantjes hier is dan ook een absolute must, maar eerst ga je natuurlijk een kleine rondwandeling maken in dit dorpje met z’n mooie witgekalkte gebouwen die zo typerend zijn voor de Baskische cultuur.

Sare is de volgende bestemming op deze camperroute door het zuiden van Frankrijk en dat is niet voor niets. Het dorpje staat op de officiële lijst van ‘Les Plus Beaux Villages de France’, de mooiste dorpen van Frankrijk. Het plaatsje ligt vlakbij de hoge berg La Rhune en biedt dus veel mogelijkheden voor wandelaars die graag mooie hikes maken in de natuur. Ook dit dorp kenmerkt zich weer door de typische Baskische witte huisjes met rode luiken en is daarmee een genot om doorheen te slenteren. Ga vooral ook een kijkje nemen bij de kerk van Saint Martin uit de zeventiende eeuw en bij het ‘fronton’ waar men het traditionele Baskische spel Pelote speelt.

Vanuit Sare is het maar een klein stukje rijden naar Saint-Étienne-de-Baïgorry, een dorpje dat op de grens ligt van de groene vallei van les Aldudes en aan weerszijden wordt begrensd door de wateren van Nive en Baïgorry. Saint-Étienne-de-Baïgorry is een oase van rust en groen en kenmerkt zich uiteraard weer door typische Baskische invloeden. Je ziet het aan de huisjes en de schitterende heilige Etienne kerk, je proeft het aan de gerechten in de vele gezellige restaurants die je in het dorp vindt.

Het middeleeuwse dorpje Sauveterre-de-Béarn is hooggelegen op een glooiend voorgebergte gesitueerd in een prachtige natuurlijke omgeving. Vanaf de pont de la Légende (de Legende brug die een belangrijke rol speelde bij de bescherming van de stad) heb je een schitterend uitzicht over de onstuimige wateren van gave d’Oloron, de Monréal toren, de klokkentoren van de heilige Andreas kerk en de stadsmuren van het dorpje. Je kijkt werkelijk je ogen uit!

Op ongeveer anderhalf uur oostwaarts rijden van Sauveterre-de-Béarn vind je het oude Romeinse stadje Saint Bertrand de Comminges. Er zijn diverse opgravingen te bewonderen die oude verhalen vertellen van de tijd van het Romeinse Rijk. Het oude amfitheater dat tegen de berg is gebouwd is de bekendste archeologische vindplaats en toont aan hoe omvangrijk Saint Bertrand de Comminges was ten tijden van de Romeinen, een stuk groter dan het huidige dorpje. Andere interessante bezienswaardigheden hier zijn de kathedraal met de houten toren, het oude klooster en de vele ateliers en galeries van de kunstenaars die de laatste jaren zijn neergestreken in het dorp.

Vanuit Saint Bertrand de Comminges trekken we noordwaarts naar één van de oudste vestigingsplaatsen in de Gers: Simorre. Oorspronkelijk was dit dorp op een heuvel gebouwd, maar nadat een brand het dorp volledig in as had gelegd werd het herbouwd aan de Gimone. In de kern van het dorp bevindt zich prominent de 14e-eeuwse Notre Dame abdijkerk welke beeldschoon is met zijn gebrandschilderde ramen, muurschilderingen en een 15e-eeuws gebeeldhouwd interieur. Een must-see dus nadat je door de smalle straatjes en over de pittoreske pleintjes hebt geslenterd waar Simorre verder nog bekend om staat.

Jazzliefhebbers: opgelet! Het volgende dorpje op deze camperroute houdt ieder jaar in de eerste helft van augustus een wereldberoemd Jazz-festival: Jazz in Marciac. Zorg dus dat je rond deze periode in het middeleeuwse dorpje vertoeft om te genieten van nationale en internationale jazzmuzikanten! Verder staat Marciac bekend om het grote plein met zijn gaanderijen (één van de grootste van het Zuidwesten) en de Notre-Dame-de-l’Assomptionkerk uit de 14e eeuw. Buiten het dorpje is het één en al natuur wat de klok slaat en daarmee dus een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsfanaten.

Vanuit Marciac is het een uurtje noordwaarts sturen richting Fourcés. Deze oude castelnau is een charmante bastide die gekenmerkt wordt door zijn cirkelvorm. Het schitterende ronde plein wordt omgeven door pittoreske oude huizen met arcades en via de smalle steegjes loop je vanzelf tegen de Uurwerktoren, het 15e-eeuwse kasteel en de middeleeuwse brug over de Auzoue aan. Met recht dus een vermelding op de officiële lijst op de mooiste dorpen van Frankrijk waard!

Het laatste dorpje op deze camperroute door het zuiden van Frankrijk staat ook op de vermaarde lijst en dat is niet zonder reden. Het hooggelegen dorpje Lauzerte domineert de valleien en heuvels van de Quercy Blanc. Met als bijnaam “het Toledo van de Quercy” herbergt de middeleeuwse bastide in haar stadskern een schitterend plein met cornières welke worden omgeven door oude stenen huizen met houten gevels. Bezienswaardigheden in het dorpje zijn onder meer de gekrulde hoek (een verrassend kunstwerk dat een bijzondere toets geeft aan het dorpje), de Saint-Barthélemykerk, de dubbele vestingstoren met een wijds uitzicht over de ingesneden landschappen van de Quercy Blanc en de tuin van de Pelgrim die gemaakt is in de vorm van een levensgroot ganzenbord dat de geschiedenis en de bedevaartroute van de Heilige Jacob van Compostella verhaalt. Het is daarmee ook dat Lauzerte een belangrijke pleisterplaats is op de route naar Santiago de Compostella in het noorden van Spanje.


blank

5. Camperroute Italiaanse meren

Het zou logisch zijn om nu voort te borduren op een camperroute door Spanje, maar daarover schreven we al twee artikelen waar je de mooiste routes door verschillende delen van Spanje (en Portugal) kunt ontdekken: tips voor een roadtrip door Europa en tips voor een roadtrip door Spanje. En dus gaan we door naar die andere populaire vakantiebestemming in Europa: Italië. De langgerekte laars biedt oneindig veel mooie plekken en een camperroute uitstippelen kan dan ook op talloze manieren. Van een mooie route langs de westkust waarbij je van Pisa, via Livorno richting Rome en Napels trekt tot een rondreis op Sicilië of Sardinië. In ons artikel over de mooiste meren van Italië kon je echter al ontdekken dat het noordelijke deel van Italië zich uitermate leent voor een mooie rondreis en dus hebben we hier een schitterende camperroute voor je die je langs de mooiste plekjes langs de beroemde meren voert!

We beginnen onze rondreis langs de Italiaanse meren bij het meest westelijk gelegen meer in het noorden van Italië: Lago Maggiore. Het gletsjermeer ligt in zowel Zwitserland, als Italië en het is dan ook voor de hand liggend dat je via Zwitserland naar het meer toe rijdt. Vroeg of laat kom je dan vanzelf wel bordjes tegen met Ascona en Locarno: de twee belangrijkste Zwitserse plaatsen aan het meer. ‘s Zomers veranderen deze plaatsen in bruisende badplaatsen waar je je tot diep in de nacht kunt vermaken in de vele barretjes, kroegen en clubs die er te vinden zijn. De westelijke oever van Lago Maggiore ligt in Piëmont waarbij Verbania. Stresa en Arona de belangrijkste plaatsen zijn. Aan deze zijde vind je ook de Borromeïsche Eilanden Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Alle drie zijn ze te bezoeken vanuit de haven in Stresa. Wanneer je je weg vervolgt naar het oosten rijd je op een gegeven moment Lombardije binnen. De oostelijke oever behoort namelijk tot deze Italiaanse provincie. Aan deze zijde van het meer zijn Laveno, Luino en Maccagno de belangrijkste badplaatsen.

Ten oosten van Lago Maggiore ligt het Meer van Lugano, vernoemd naar de belangrijkste plaats aan het meer. Net als Lago Maggiore ligt dit meer op Zwitsers en Italiaans grondgebied. Je zult dus weer even Zwitsers grondgebied moeten doorkruisen, maar om een bezoekje te brengen aan Lugano is dat meer dan de moeite waard. De oude stad herbergt een 13e-eeuwse kathedraal die gewijd is aan Laurentius van Rome en de schitterende kloosterkerk Santa Maria degli Angeli. Neem vooral ook binnenin een kijkje, want hier zijn schitterende fresco’s van Bernardino Luini te bewonderen.

Vanuit Lugano neem je de SS340 die je naar een ander Italiaans meer brengt dat qua naamsbekendheid groter is dan de vorige twee: Lake Como. Met een oppervlakte van 146 km² is het het op twee na grootste Italiaanse Alpenmeer. Het meer ligt op 198 meter hoogte en is met een diepte van 425 meter het diepste meer van Italië. Zoals de naam wellicht doet vermoeden is Como de belangrijkste plaats aan het meer. Je vindt de stad in het uiterste zuidwesten van het meer en met zijn mooie basiliek van Sant’Abbondio, de Porta Torre en Castello Baradello is het stadje meer dan de moeite waard om te bezoeken. Andere interessante plaatsen aan het meer zijn onder meer Cernobbia, Gravedona, Bellagio en Lecco.

Vanuit Lecco is het vervolgens een kleine twee uur sturen naar de laatste bestemming van deze camperroute, maar dan heb je ook wel wat. Het Gardameer is het grootste meer van Italië en vormt al sinds jaar en dag een populaire vakantiebestemming. Dit is goed te zien aan de vele campings en gezellige badplaatsjes die er te vinden zijn rondom het meer. Ook hier is het meer weer vernoemd naar de belangrijkste plaats aan het meer: Garda. Je vindt de stad aan het oosten van Lago di Garda waar tevens de toppen van Monte Baldo, Altissimo, de Pozzette en de Telgrafo zijn te bewonderen. Liefhebbers van mooie wandelingen in de natuur moeten dan ook zeker de wandelschoenen aantrekken hier en één van de mooie hikes starten die er in deze omgeving zijn te vinden. Nagenieten kan vervolgens in de talloze badplaatsen die er om het meer te vinden zijn. De bekendste daarbij zijn toch wel Lazise, Peschiera del Garda, Malcesine, Sirmione en Gargnano.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag