Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

4 tips voor een roadtrip door Spanje

4 tips voor een roadtrip door Spanje

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ons artikel gelezen over de beste roadtrips die je kunt maken in Europa en sprak vooral de roadtrip door Spanje en Portugal je aan? Dan is dit artikel een must read! We hebben 4 tips voor je verzameld die je helpen bij een rondreis door Spanje en hebben de mooiste plekjes van elke regio voor je op een rijtje gezet, zodat je zeker weten alle hotspots aan doet tijdens je roadtrip door het land van de paella, siësta’s en de zon die altijd lijkt te schijnen!


Een roadtrip door Spanje

Sinds mensenheugenis is Spanje een geliefd land om op vakantie te gaan. Iedere zomer weer vertrekken duizenden Nederlanders naar de Spaanse costa’s en andere populaire vakantieregio’s in Spanje. De één met het vliegtuig, de ander met de caravan of camper en weer een ander kiest voor een heuse roadtrip door het prachtige land aan de Middellandse Zee. Dit laatste is zeer interessant, want Spanje leent zich uitstekend voor een rondreis met de auto. Het land is groot en elke regio heeft weer wat anders te bieden. Ga je buiten het hoogseizoen je roadtrip maken, dan profiteer je ook nog eens van de rust die er te vinden is in Spanje. In de zomermaanden zijn de stranden overvol, maar buiten het seizoen om heb je een grote kans om een privé strand tegen te komen. Voor de temperaturen hoef je het overigens ook niet te laten, want zelfs in de winter zijn de temperaturen in het zuiden van Spanje nog steeds bijzonder aangenaam. Voordat het zover is zal je echter wel in een aantal zaken moeten voorzien. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.


Eigen auto of Fly & Drive?

Een belangrijke afweging die je op voorhand moet maken natuurlijk. Je gaat onderweg veel kilometers maken en een degelijke auto is dan ook een must. Daarbij is het tevens raadzaam – indien je dit nog niet bent – om lid te worden van de ANWB wegenwachtservice zodat je bij een pechgeval geholpen kunt worden. Ga je met je eigen auto op pad, dan moet je rekening houden met kosten aan brandstof en tol. Zowel in Frankrijk (hier moet je uiteraard doorheen rijden om in Spanje te komen), als in Spanje moet je tol betalen op de snelwegen. Een aanrader hierbij is de tolbadge waarmee je elektronisch tol kunt betalen in Frankrijk, Spanje en Portugal. Deze is te verkrijgen bij de ANWB en kent niet alleen het voordeel dat je elektronisch je tol kunt betalen; je rijdt ook alle andere auto’s voorbij bij de tolpoort die niet voor dit systeem hebben gekozen. Er zijn namelijk aparte rijstroken die over het algemeen veel minder druk zijn dan de ‘gewone’ tolpoortjes.

Verder moet je voorafgaand aan je roadtrip een aantal essentiële zaken aan boord halen die verplicht zijn in de auto. Ondanks dat we één Europa zijn geldt er overal een andere wet. In Frankrijk moet je bijvoorbeeld verplicht in de auto hebben:

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje
  • Alcoholtest

In Spanje komt daar nog een reservewiel (inclusief de juiste uitrusting om een band te verwisselen) bij, al is hier dan de alcoholtest weer niet verplicht. Besluit je om voor een Fly & Drive roadtrip door Spanje te gaan, check dan goed of er bij de auto twee gevarendriehoeken geleverd worden. Auto’s met een Spaans kenteken zijn namelijk verplicht om 2 gevarendriehoeken in de auto bij zich te hebben. Om eventuele problemen met de politie te voorkomen kun je natuurlijk ook in je eigen auto een extra gevarendriehoek meenemen. Better safe than sorry!

Na al het bovenstaande valt er wat te zeggen voor een Fly & Drive roadtrip door Spanje. Met alle goedkope luchtvaartmaatschappijen van vandaag de dag vlieg je soms al voor een paar tientjes naar Barcelona, Madrid, Sevilla, Malaga of Valencia en dankzij ons artikel met tips om goedkoop een auto te huren kun je ook voor een relatief klein bedrag een auto huren (op het vliegveld). Uiteraard heb je dan nog wel je brandstof- en tolkosten tijdens je roadtrip zelf, maar je bespaart de gehele rit door Frankrijk. Vaak zit je verzekering inbegrepen bij de autohuur en krijg je ook hulp bij pech onderweg. Wellicht een goed alternatief dus als je niet het hele stuk naar Spanje wilt rijden en/of goedkoper uit wilt zijn!


4 tips voor een roadtrip door Spanje

Een afweging gemaakt en klaar voor de mooiste roadtrips die Spanje te bieden heeft? Buckle up en kies één van onderstaande roadtrips voor je aanstaande reis of nog beter: doe ze allemaal als je de mogelijkheid hebt!

1. Roadtrip door Andalusië

In het uiterste zuiden van Spanje is het goed toeven. De temperaturen zijn er (ook in de wintermaanden) een stuk aangenamer dan in Nederland en mooie steden worden afgewisseld met schitterende landschappen. Andalusië wordt dan ook niet voor niets het Toscane van Spanje genoemd. Vlieg willekeurig naar Sevilla, Cordoba, Granada of Malaga en stippel vervolgens je route langs deze steden uit. Sevilla en Cordoba liggen wat dieper landinwaarts en hier vind je de mooiste kronkelweggetjes die naar de steden leiden via kleine – soms uitgestorven – dorpjes. Malaga ligt aan de kust en biedt naast cultuur en historie mogelijkheden voor de sportievere roadtripper. Er zijn diverse surfspots te vinden aan de kustlijn waar je je hart kunt ophalen. Vergeet ook de straat van Gibraltar niet te bezoeken als je in Andalusië bent. Met een beetje geluk kun je Afrika aan de overkant zien liggen!

2. Roadtrip langs de costa’s

Wie Spanje zegt, zegt automatisch costa’s. De zonovergoten stranden puilen in het hoogseizoen uit van de toeristen en liefhebbers van een zon-, zee-, strand- (en feest)vakantie moeten deze roadtrip maken. De gehele kustlijn aan de Middellandse Zee is bezaaid met badplaatsen en de ene costa gaat vanzelf over in de andere. Je kunt de roadtrip van noord naar zuid maken (het beste vlieg je dan naar Barcelona als je voor een Fly & Drive vakantie kiest) of van zuid naar noord (in dat geval kun je kiezen uit Murcia, Alicante of Valencia). Ben je het type dat wél van stranden en de zee houdt, maar niet zo weg is van massa-toerisme? Maak deze roadtrip dan vooral buiten het hoogseizoen om. Je moet er dan overigens wel rekening mee houden dat veel horecagelegenheden e.d. gesloten zijn in de meeste badplaatsen, maar uiteraard leven de eerder genoemde steden ook volop buiten het hoogseizoen om.

3. Roadtrip Galicië & Baskenland

Het andere Spanje eens leren kennen? Dan moet je een roadtrip door Galicië en Baskenland doen! Deze regio’s in het noorden van Spanje zijn niet te vergelijken met andere delen van Spanje. In de eerste plaats alleen al omdat Baskenland onderdeel is van Spanje, maar volledig z’n eigen gebruiken en tradities kent. Dit komt onder meer in uiting door de taal die er gesproken wordt in de regio. De Baskische taal is een zogenaamde isolaat: het is met geen enkele andere taal in de wereld te vergelijken. Maak je overigens geen zorgen als je in Baskenland bent: de meerderheid van de bevolking spreekt ook gewoon Spaans en vaak ook een woordje Engels. De grootste stad in Baskenland is Bilbao en herbergt tal van bezienswaardigheden. Je vindt er eeuwenoude kerken en kathedralen, maar ook het moderne (en wereldberoemde) Museo Guggenheim de Bilbao.

Galicië is de groenste regio van Spanje en kent een milder klimaat dan de rest van Spanje. Het is dan ook dé regio waar Spanjaarden zelf op vakantie gaan in het hoogseizoen. Enkele mooie steden zijn onder meer A Coruña, Oviedo en León, maar de belangrijkste trekpleister van de regio luistert naar de naam Santiago de Compostella. Hier vind je de wereldberoemde Sint-Jakobus kathedraal waar pelgrims vanuit heel Europa hun pelgrimstocht (Camino de Santiago) eindigen.

4. Roadtrip Extremadura

Eén van de minst bekende gebieden van Spanje is misschien wel de meest fascinerende regio in het land: Extremadura. Het wordt ook wel het ‘onontdekte’ Spanje genoemd. De regio grenst aan Portugal en kent in de zomermaanden extreme temperaturen. Eén van de redenen waarom de regio niet zo populair is onder toeristen. Toch is de regio de moeite waard om te verkennen en een roadtrip is daarbij natuurlijk dé ultieme manier. Het makkelijkste is om je roadtrip in Madrid te beginnen (al dan niet middels Fly & Drive) en zuidwaarts te rijden naar Cáceres. Het oude stadscentrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is absoluut een bezoek waard. Iets zuidelijker vind je vervolgens weer een bezienswaaridgheid die door UNESCO op de Werederfgoedlijst is geplaatst: het arcehologische terrein van Mérida.

Vanuit hier kun je doorrijden naar het zuiden richting Sevilla of één van de grotere steden bezoeken in Extremadura: Badajoz of Don Benito. Kies je voor de laatste en wil je de cirkel rond maken, dan mag een bezoek aan Guadalupe zeker niet ontbreken. Hier vind je namelijk het wereldberoemde klooster Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe, wat na de kathedraal van Santiago de Compostella het belangrijkste bedevaartsoord is van Spanje. Ook dit klooster is overigens weer te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag