Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15+ tips voor een roadtrip door Italië

15+ tips voor een roadtrip door Italië

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bella Italia. Praktisch iedereen die er is geweest wordt er spontaan verliefd op. De heerlijke keuken, de gevarieerde landschappen, de aangename temperaturen en de gastvriendelijke mensen: meer dan genoeg redenen om het land (ieder jaar opnieuw) te bezoeken. In dit artikel hebben we 15+ tips voor je verzameld die handig zijn voor je roadtrip door Italië!

 


Een roadtrip door Italië

De langgerekte laars is al sinds jaar en dag een populair vakantieland. Van de bekende Italiaanse meren in het noorden van het land tot de hak van de laars dat beter bekend staat als Puglia (Apulië). En natuurlijk ook niet te vergeten: de Italiaanse eilanden in de Middellandse Zee: Sicilië en Sardinië. Wat dat betreft heb je keuzes te over als een roadtrip door Italië gaat maken. Er zijn diverse mooie routes die je kunt afleggen, afhankelijk van de duur van je rondreis natuurlijk. Erg populair is bijvoorbeeld een roadtrip door het noorden van Italië. Deze duurt meestal een dag of 10 tot 2 weken waarbij je belangrijke steden aandoet als Turijn, Milaan, Venetië, Bologna en Genua. Een andere geliefde regio die erg prachtig is om een rondreis door te maken is Toscane. Waar in het noorden de machtige Alpen en haar uitlopers overduidelijk zichtbaar zijn in het landschap is het landschap in Toscane een stuk lieflijker. Glooiende heuvels, oneindige olijfvelden en kleine dorpjes waar de tijd stil te lijkt hebben gestaan. Ook aan grote steden geen gebrek hier en zeker voor de kunst-, cultuur- en historieliefhebbers een waar walhalla: Florence, Pisa, Lucca, Livorno en Grosetto zijn prachtige steden om jezelf volledig in te verliezen tijdens je wandelingen door de smalle straatjes tussen eeuwenoude gebouwen.

Verder naar het zuiden begint de kust een belangrijkere rol te spelen, mede door steden als Rome, Napels, Reggio Calabria, Lecce en Bari die allemaal aan (of vlakbij) de kust zijn gesitueerd. Een roadtrip langs deze steden zal voornamelijk in het teken staan van het goede leven: zon, strand, lekker eten en drinken en natuurlijk een portie geschiedenis waar je duizelig van wordt.

Een roadtrip over de Italiaanse eilanden (of een combinatie-rondreis) is ook mateloos populair. Je kunt de oversteek vanaf diverse Italiaanse (maar ook buitenlandse) steden maken naar Sicilië en Sardinië en omdat de eilanden relatief groot zijn, maar ook weer niet al te groot, lonen ze zich uitstekend voor een 10- of 14-daagse roadtrip. Uiteraard heb je voor een combi-roadtrip wat langer nodig en besluit je ook nog het noordelijker gelegen Franse Corsica te bezoeken, dan heb je minimaal wel 3 tot 4 weken nodig om alle highlights gezien te hebben op de verschillende eilanden.


Tips voor een roadtrip door Italië

In dit artikel geen uitgestippelde roadtrips door Italië. Met een beetje puzzelen via Google Maps kom je zelf al een heel eind en wil je écht hulp bij het uitstippelen vana je roadtrip door Italië, dan staat het internet volgeschreven met stap-voor-stap routes die je langs alle mooie plekjes voeren die het land te bieden heeft. We beginnen deze 15+ tips voor een roadtrip door Italië met een simpele vraag:

Eigen auto of Fly & Drive?

Een goede vraag, want voor beide opties valt wel wat te zeggen. In ons artikel over Fly & drive-vakanties kon je al lezen dat een Fly & Drive vakantie tegenwoordig bij elke grote aanbieder wel valt te boeken, bij de één nog scherper geprijsd dan bij de ander. Op zich is het de moeite waard om op voorhand eens te gaan zitten rekenen welke optie voordeliger is, want dat je roadtrip door Italië qua vervoer geld gaat kosten, dat moge duidelijk zijn.

Goede conditie, voorwaarden in Alpen-landen en brandstofkosten

In de eerste plaats moet je de afweging maken of je überhaupt wel met je eigen auto zou moeten gaan. Ja, het is fijn om in je eigen vertrouwde auto de roadtrip te gaan maken, maar je gaat behoorlijk wat kilometers afleggen en je auto moet zodoende in goede conditie zijn. Ga je in de wintermaanden met je eigen auto naar Italië? Houd er dan rekening mee dat in alle Alpen-landen die je doorkruist (maar ook op veel plekken in Italië zelf) winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn. Een setje sneeuwkettingen zijn de kosten niet zo, maar een stel nieuwe sloffen onder je auto kost wel wat. Vergeet daarbij ook niet dat je ongeveer 1.000 kilometer moet gaan maken voordat je de Italiaanse grens bereikt (afhankelijk natuurlijk wel route je precies neemt). Logischerwijs brengt dit de nodige brandstofkosten met zich mee.

Pech onderweg

Zelfs al ben je de beste automonteur van Nederland: als je met panne langs de snelweg staat zonder gereedschap zal je blij zijn dat je de ANWB wegenwachtservice voor Europa hebt afgesloten. Dit is voor eenieder aan te raden die in het buitenland gaat roadtrippen. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje en komt altijd op het moment dat het niet uitkomt. Dan is het extra fijn als je snel weer op weg geholpen wordt. Wat dat betreft een voordeel van een Fly & Drive vakantie: veelal zit pechhulp bij de prijs inbegrepen en word je door het verhuurbedrijf snel weer op weg geholpen, al dan niet met een nieuwe huurauto.

Tolwegen en tolvignetten

Verder moet je – als je met je eigen auto de roadtrip gaat maken – rekening houden met tol & vignetten. Rijd je via Oostenrijk of Zwitserland? Dan moet je voordat je de grens overgaat al het vignet aangebracht hebben op je voorruit. Je koopt het vignet bij de ANWB, de meeste benzinestations in Zuid-Duitsland en bij de grensovergang zelf. Anno 2018 mag echter een compleet digitaal systeem ook niet ontbreken en dat vind je hier. Je auto en kenteken worden dan automatisch gekoppeld aan het digitale vignet zodat het camerasysteem op de wegen kan zien dat je toch netjes je tolvignet hebt afgerekend. Let wel op: je moet het digitale tolvignet minimaal 18 dagen voordat je de grens passeert met Oostenrijk of Zwitserland hebben aangevraagd in verband met de consumentenbeschermingstermijn.

Extra tip: rijd je Italië in via de Brennerpas? Koop dan ook via bovenstaande website alvast je tol af. Je kunt dan bij de tolpoortjes de bypass nemen en mooi zwaaien naar alle Nederlanders die niet zo slim waren om hun tol  alvast digitaal te betalen. Het nemen van de Brennerpas kost je overigens € 9,50

In Italië zelf is praktisch elke autosnelweg een tolweg. Je kunt er contant en met een creditcard of reguliere bankpas betalen, maar ook hier is weer een digitaal systeem voor in het leven geroepen: Telepass. Voorheen was dit elektronische systeem alleen beschikbaar als je een Italiaanse bankrekening had, maar via TollTickets.com kun je je registreren zonder Italiaans bankrekeningnummer. Wederom een aanrader om alle drukte rondom de tolpoorten te vermijden (zeker in het hoogseizoen), want in de meeste gevallen zijn er aparte ‘tolpoortjes’ (je kunt zo doorrijden, er is zelfs geen slagboom) voor Telepass-gebruikers.

Als je met je eigen auto aan je roadtrip door Italië begint zul je automatisch zorg moeten dragen voor de tol. Bij sommige Fly & Drive vakanties is dat niet het geval en zitten de tolprijzen bij de verhuurprijs inbegrepen. Het is aan te raden om dit goed uit te pluizen voordat je daadwerkelijk een Fly & Drive vakantie boekt, anders kom je zonder meer voor onaangename verrassingen (lees: extra hoge kosten) te staan na je roadtrip door Italië.

Extra tip: als je navigeert via Google Maps (maar ook bij veel andere navigatie-apps is dit mogelijk) kun je via de instellingen kiezen voor de optie “tolwegen vermijden”. Maps gaat dan op zoek naar een alternatieve route waar je geen tol voor hoeft te betalen. Dit heeft twee voordelen: enerzijds houd je geld over dat je mooi kunt uitgeven aan een lekkere pizza of panini onderweg en anderzijds ontdek je zo de mooiste landschappen die je normaliter nooit zou zien vanaf de snelweg. Extra tip hierbij weer: kijk wel even of het de moeite waard is om de tolweg te vermijden. In veel gevallen heb je vanwege de omweg extra reistijd en extra reistijd betekent automatisch extra brandstof, zeker als Maps besluit je door de bergen te sturen waar je auto dubbel zoveel brandstof verbruikt.

Deelnemen in het verkeer

roadtrip italië

Deelnemen in het verkeer in Italië verschilt niet al teveel van het autorijden in Nederland. Wel is het natuurlijk zo dat je – mits je Italiaans spreekt natuurlijk – maar moet gokken wat er steeds onder elk verkeersbord staat geschreven. Want alhoewel de borden hetzelfde zijn, is de begeleidende tekst onder het bord uiteraard in het Italiaans. In de meeste gevallen spreekt de situatie wel voor zich, maar er is één verkeersbord dat we graag met je willen delen waar je absoluut rekening mee moet houden tijdens je roadtrip door Italië: het verkeersbord met de tekst “Zona Traffico Limito”.

Je komt dit verkeersbord tegen in de stadskernen van de meeste oude steden in Italië zoals bijvoorbeeld Lucca, Florence, Rome en Napels.Het betekent simpelweg dat verkeer niet of maar mondjesmaat wordt toegelaten in de historische stadskernen. Soms zijn hier bepaalde uren aan gekoppeld (dit staat dan aangegeven onder het verkeersbord en uiteraard in het Italiaans) en soms is het geheel verboden om door te rijden. Negeer dit verkeersbord niet, want het komt je duur te staan als je weer thuis komt. Overigens is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan als  de scooters en auto’s om je heen vliegen terwijl je zo goed en kwaad als het gaat naar je AirBnB of B&B probeert te navigeren.

Internet onderweg

Natuurlijk wil je je roadtrip-kiekjes delen met het thuisfront en misschien ook wel de rest van de wereld via Facebook en Instagram en dan is een internetverbinding natuurlijk wel handig. Sinds de aangepaste regelgeving in de EU is het tegenwoordig mogelijk om gewoon met je Nederlandse databundel in het buitenland (momenteel alleen nog binnen de EU) te internetten zonder extra roamingskosten. Erg fijn, maar misschien is je databundel niet voldoende om alle foto’s en video’s te delen via het internet en kan een degelijk WIFI-netwerk geen kwaad. Wees je dan bewust dat open WIFI-netwerken in Italië niet zo wijdverbreid zijn als in Nederland. Op lokale plekken als een centraal station of een bibliotheek zal je in de meeste gevallen wel een WIFI-netwerk aantreffen, maar dan heb je het ook wel een beetje gehad. Gelukkig zijn er twee apps die je kunnen helpen bij het lokaliseren van een WIFI-netwerk bij jou in de buurt.

Instabridge

De app Instabridge is een community-based app. Dat wilt zeggen: gebruikers vullen de app voortdurend aan met nieuwe WIFI-netwerken en wachtwoorden. Vaak staat er bij een WIFI-netwerk wat je van de verbinding kan verwachten. Is hij bijvoorbeeld goed genoeg om (grote) videobestanden up te loaden of is de verbinding net aan goed genoeg om een e-mailtje te verzenden. Een must-have als je tijdens je roadtrip door Italië af en toe gebruik wilt maken van een WIFI-verbinding.

Wifi.italia.it

Een relatief nieuwe app die uit initiatief vanuit de overheid is gelanceerd. De bedoeling van de app is om internet vrij toegankelijk te maken voor alle inwoners van Italië en toeristen die het land bezoeken. Een mooi streven, maar de app werkt nog niet vlekkeloos. Om te beginnen werkt de app alleen in grote steden als Rome, Milaan, Bari en in bepaalde delen van Toscane. Overigens is het ‘stomme’ van de app dat je een internetverbinding nodig hebt om de WIFI-netwerken te detecteren, want als je je te ver van het netwerk bevindt (lees: buiten een paar meter van de router) is het onmogelijk om te connecten met het WIFI-netwerk. Desalniettemin is het een app die je openbare WIFI-netwerken laat opsporen waar je mooi gratis en voor niets je vakantiefoto’s en video’s kunt delen.


5 extra handige tips tijdens je roadtrip door Italië

Om je roadtrip door Italië nog aangenamer te maken, sluiten we dit artikel af met 5 extra tips die zeer van pas komen als je Italië bezoekt als Nederlander (die nog niet bekend is met Italië).

  • Bestel je espresso of doppio aan de bar

Voor ons tamelijk ongewoon, maar in Italië doodnormaal: je betaalt extra als je je kopje koffie op het terras op wilt drinken. Wil je echt alleen even snel die shot cafeïne naar binnenwerken? Bestel je kopje koffie dan gewoon lekker aan de bar!

  • Duik de zijsteegjes in

Ja, het is verleidelijk om aan het San Marcoplein in Venetië te gaan lunchen of dineren, maar zal het toeval zijn dat je verder geen enkele local op het terras zult zien? Zeker niet! De locals weten namelijk maar al te goed dat je de beste pizza’s en pasta’s in de straatjes achteraf eet. Duik dan ook vooral de zijstraatjes in, zelfs als er verder niemand loopt. De kans is groot dat je een parel van een restaurant tegenkomt!

  • Tank middels zelfbediening

Tanken middels zelfbediening is in Italië net zo gewoon als tegenwoordig in Nederland. Er zijn zat onbemande pompen te vinden, maar de pompen waar nog wel mensen werkzaam zijn hanteren andere prijzen als je zelf tankt en betaalt, dan wanneer je de tank vol laat gooien door een servicemedewerker en aan de balie afrekent. Steek dus euro’s in je zak door zelf je tank vol te gooien!

  • Google Translate is je beste vriend als je geen Italiaans spreekt

In de toeristische gebieden spreken de meeste Italianen (zeker de wat jongere generatie) prima Engels, hetzij met een – oh zo herkenbaar typisch Italiaans – accent. Als niet-Italiaans-sprekende roadtripper kun je in deze gebieden dus prima uit de voeten met de Engelse voertaal. Treed je echter buiten de gebaande paden en sta je ergens midden in de bergen in een piepklein dorpje, dan kun je er haast vanuit gaan dat je de enige in het hele dorp bent die een woordje Engels kan spreken. In dat geval biedt Google Translate uitkomst, zeker nu je ook spraakgestuurde vertalingen kunt verkrijgen. Kwestie van je vraag of bestelling inspreken in je smartphone en Translate vertelt in perfect Italiaans wat je wenst zodat het oude opaatje in de bakkerij precies snapt wat je probeert te zeggen.

  • Leer standaard woorden/zinnen uit je hoofd, maar vergeet nooit “Non parlo Italiano”

Italianen hebben de neiging om zonder aankondiging een heel verhaal af te steken in het Italiaans als je je kopje koffie aanneemt en antwoordt met “Grazie”. Het wordt zeer gewaardeerd als je de moeite neemt om een aantal standaard woorden en zinnen toe te voegen aan je vocabulaire, maar de zin “Non parlo Italiano” helpt je als de ober in het Italiaans iets tegen je wilt zeggen of aan je wilt vragen. Spreekt men Engels, dan zal men direct overgaan op het Engels, spreekt men enkel Italiaans, dan zal men dat aangeven en je verder met rust laten.foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag