Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

25 tips voor leven in een camper

25 tips voor leven in een camper

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Leven in een camper. Niet heel lang geleden werd dit gezien als een bijzonder alternatieve levensstijl die slechts voor weinig mensen geschikt was. De wereld is echter flink veranderd. Door de komst van het internet kunnen mensen de wereld rondreizen met hun camper en tussendoor gewoon hun geld verdienen om de rekeningen te betalen. Wonen in een (zelf omgebouwde) camper is allang zo vreemd niet meer, kijk voor de grap zelf maar eens op Instagram wat er allemaal te vinden is onder de hashtag Vanlife. In dit artikel hebben we 25 tips voor je verzameld die je helpen als je besloten hebt om in een camper te gaan wonen en de wereld over te trekken.


Fulltime vanlife vs weekendtrips

Laten we voorop stellen dat dit artikel voornamelijk gaat over leven en wonen in een camper. Er is een aanzienlijk verschil tussen de mensen die daadwerkelijk leven vanuit een camper en mensen die hun camperbus voornamelijk gebruiken voor roadtrips, vakanties en weekendjes weg. Wanneer je fulltime in een kleine ruimte als een camper leeft, heeft dat een heel ander effect dan wanneer je de camper slechts tevoorschijn tovert om een fijne camperreis door Europa te maken of een weekendje wilt gaan wildkamperen op de Biesbosch. Is dit laatste het geval, dan volstaat – bij wijze van spreken – een matras in de camper al en hoef je je geen zorgen te maken om een kookgelegenheid, een toilet en hoe je gaat douchen tijdens je rondreis. In veel gevallen zal je op een camping verblijven waar je alle faciliteiten zult vinden die je nodig hebt.

Wanneer je fulltime in je camper leeft is dit beduidend anders. Je zal niet elke avond uit eten gaan en dus zelf gaan koken middels je kookgelegenheid in de camper. Je zult na moeten gaan denken over waar je regelmatig kunt douchen en waar je je behoeftes kunt doen. In de meeste gevallen is je camper voorzien van een toilet, maar indien dit niet het geval is zal je een geschikte oplossing moeten vinden om boodschap 1 en 2 te kunnen doen. In dit artikel vind je dus voornamelijk tips die te maken hebben met fulltime leven in een camper en in mindere mate tips die handig zijn voor de zogenaamde ‘weekend warriors’.


Leven in een camper

Wie op Instagram zoekt onder de hashtag #Vanlife krijgt de mooiste plaatjes voorgeschoteld. Campers die staan geparkeerd op het strand of midden in de natuur met besneeuwde bergtoppen als decor. Alhoewel dit goed mogelijk is en een wezenlijk onderdeel is van leven en wonen in een (zelfbouw) camper, is het plaatje enigszins geromantiseerd. Je zal namelijk niet elke avond op een privéstrand staan met je camper en ook de keerzijde van leven in een minimale ruimte (een gemiddelde camper heeft minder dan 10 m² vloeroppervlak) kom je niet gauw tegen op sociale media. Om je toch inzicht te geven in het dagelijkse leven van een ‘vanlifer’ hebben we de tips opgedeeld in 6 essentiële zaken die komen kijken bij fulltime leven in je camper, namelijk:

  • Eten en drinken
  • Overnachten
  • Hygiëne
  • Geldzaken
  • Sightseeing
  • Contact met anderen

Tips rond eten en drinken in een camper

Elke fulltime camperaar zal het beamen: een groot deel van je dagelijkse bezigheden vindt plaats rondom eten en drinken. Alhoewel dit bij een ‘normale’ manier van leven natuurlijk ook zo is, heeft het in een camper net wat meer voeten in de aarde. Je hebt bijvoorbeeld geen enorme voorraadkast die je vol kunt stouwen met voedsel en veelal heb je slechts twee kookpitten tot je beschikking en bijvoorbeeld geen oven of magnetron. Dit zorgt ervoor dat je creatiever te werk moet gaan en doorgaans ook wat meer tijd en energie kwijt bent aan primaire levensbehoeftes als eten en drinken. De volgende tips helpen je bij het voorzien in eten en drinken in je camper.

1. Sla voor meerdere dagen voedsel in

Een tip die ook voor het ‘normale’ leven geldt, maar als je in een camper leeft wil je natuurlijk niet elke dag een ritje naar de supermarkt maken. Soms is dat simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je in the middle of nowhere staat en er niet direct een supermarkt in je buurt is, maar ook als je bijvoorbeeld van plan bent om een aantal dagen op een locatie te blijven en je luifel, voortent en campingtafels en stoelen tevoorschijn hebt getoverd is het niet handig als je maar voor 1 dag te eten hebt. Alles weer opbergen kost veel tijd en energie en je kunt het riedeltje weer herhalen als je terug komt van de super. Niet handig dus!

2. Kook voor meerdere dagen

Aansluitend op de voorgaande tip: als je de mogelijkheid hebt, loont het om direct voor meerdere dagen te koken. De meeste campers beschikken wel over een koelkast om je voedsel goed te houden en hiermee maak je het jezelf extra makkelijk. Je hoeft slechts 1 keer je tijd en energie te investeren en kunt de volgende dag(en) makkelijk en snel een warme maaltijd op tafel zetten.

3. Plan het moment waarop je water moet bijvullen

In principe bevindt zich in elke camper wel een watertank. De één wat groter dan ander. Meestal weet je na verloop van tijd wel hoeveel water je gemiddeld per dag verbruikt en weet je dus ook precies wanneer het tijd is om je watertank bij te vullen. Plan je reizen rondom punten waar je water kunt bijvullen en indien mogelijk, doe dan ook direct de boodschappen voor een x aantal dagen. Je bent dan direct voorzien van het allerbelangrijkste in je leven: water en voedsel. Mocht je onverhoopt ergens langer willen blijven op een mooie stek, dan weet je in ieder geval zeker dat je niet (letterlijk) omkomt van de honger en dorst.

4. Vogel uit waar je het voordeligst boodschappen kunt doen

Net als in Nederland zijn er in elk land in Europa (en daarbuiten) supermarkten die duurder zijn, maar ook de budget supermarkten (zoals bijvoorbeeld de Lidl) zijn ruim vertegenwoordigd. Vogel uit waar je het voordeligst je boodschappen kunt doen en bekijk of er een supermarkt van de betreffende keten op de route te vinden is. Met een beetje planning kun je zo én je geplande route rijden én voordelig je boodschapjes doen.

5. Lokale kraampjes langs de weg

Iets dat je in Nederland amper ziet, maar in het buitenland praktisch overal te vinden is: kraampjes langs de weg met producten die rechtstreeks van het veld komen. Verser dan dit ga je het niet krijgen en 9 van de 10 keer betaal je bij dit soort kraampjes slechts een fractie van de prijs die je er in de supermarkt voor betaalt.

6. Eet waar de locals eten

Natuurlijk wil je jezelf ook wel eens trakteren op een lekker avondje uit eten gaan. Vermijd dan vooral de toeristische plekken en kijk waar de locals gaan eten. Vaak zijn de prijzen in deze restaurants veel schappelijker, maar misschien nog wel belangrijker: het eten is zó goed dat de locals er gaan eten en dat zegt altijd wel wat!


Tips voor overnachten met je camper

In het ene land kun je je camper neerzetten waar je wilt en met een gerust hart de nacht doorbrengen op je uitgekozen stek, in het andere land bestaat de mogelijkheid dat oom agent je midden in de nacht wakker maakt en sommeert om door te rijden. Wildkamperen is slechts in enkele landen in Europa toegestaan, al wordt er in de meeste landen wel een oogje dicht geknepen als je de luifel en de tafels en stoelen maar binnen boord houdt. Net als eten en drinken, is slapen één van de meest essentiële dagtaken die je moet uitvogelen als je leeft in een camper. Waar ga je de nacht doorbrengen? Waar sta je veilig? En waar is de kwaliteit tussen prijs-voorzieningen het best?

7. Park4Night en overige camping-apps

Als er één app onmisbaar is als je fulltime in je camper leeft, dan is het de app van Park4Night wel. Deze app heeft alle campings, wildspots en parkeerplaatsen waar je als camperaar terecht kunt verzameld in een app. Je kunt gemakkelijk zoeken op voorzieningen en andere filters instellen. Wil je bijvoorbeeld je watertank bijvullen en/of je grijs-watertank legen? Dan kun je gemakkelijk zien waar dit bij jou in de buurt kan. Ditzelfde geldt voor andere voorzieningen zoals een elektriciteitsaansluiting, een camping met (warme) douches, gratis parkeergelegenheden en zelfs off-road wildspots, al heb je voor deze laatste categorie wel een 4×4 camper nodig in de meeste gevallen. Andere alternatieven op Park4Night zijn onder meer de app van StayFree en Campercontact. De laatst genoemde kent in de gratis versie een minimaal aantal camperplaatsen (de betaalde versie toont alle campingplaatsen) en StayFree is relatief nieuw waardoor het aanbod een stuk kleiner is dan Park4NIght. Overigens zijn alle apps op ‘community-based-content’. Je kunt dus zelf nieuwe plekken toevoegen en reviews achterlaten rondom plekken die je hebt bezocht.

8. Veiligheid boven alles

Het voordeel van bovengenoemde apps zijn de reviews die andere camperaars achterlaten. Staat een plek bekend als parking spot waar je je camper niet zonder zorgen de hele dag kunt achterlaten omdat er vaak ingebroken wordt op de parkeerplek? Vermijd deze dan liever. Met een camper ben je nu eenmaal vatbaar voor inbraak. Dieven weten maar al te goed dat jij die ene tempel of archeologische vindplaats aan het bezoeken bent en ze dus alle tijd van de wereld hebben om je camper te plunderen. Aangezien het je woning is en je dus je hele hebben en houwen in de camper hebt is het raadzaam om ‘onveilige’ plekken te vermijden. Zijn de reviews nog zo goed, maar zegt je instinct dat je toch door moet rijden naar een andere stek? Vertrouw je gevoel dan en kies voor plan B. Better safe, than sorry!

9. Plan vooruit

Als je voortdurend ‘on the road’ bent kan het vinden van een goede overnachtingsplek behoorlijk tijdrovend zijn. Het beste is dan ook om een bepaalde route uit te stippelen en van tevoren al duidelijk hebben waar je de komende nachten gaat overnachten. Het is eenvoudiger om dit van tevoren al te bepalen, dan iedere dag opnieuw op zoek te moeten gaan naar een nieuwe overnachtingsplek. Bovengenoemde apps kunnen je helpen bij het bepalen van goede overnachtingsplekken.

10. Een betaalde campsite is soms zo erg nog niet

Natuurlijk slaap je het liefst op een plek die je geen eurocent kost. Met bovengenoemde apps kun je tal van plekken in je directe omgeving vinden waar je gratis kunt overnachten, al dan niet met bepaalde voorzieningen zoals gratis water, gratis legen van je grijs-watertank en je cassettetoilet. Soms ontkom je er echter niet aan om op een betaalde camperspot te overnachten. Enerzijds omdat je misschien elektriciteit nodig hebt en je huishoudbatterij moet opladen, anderzijds misschien omdat er simpelweg geen ander goed alternatief in de regio is. Schroom dan vooral niet om een betaalde campsite op te zoeken. Dit brengt je rust, veiligheid en zekerheid en je kunt bovendien gebruik maken van de faciliteiten op de campingspot zoals water bijvullen of een warme douche nemen.


Tips rondom hygiëne wanneer je leeft in een camper

Leven in een camper vraagt om – zeker als je geen douche aan boord hebt – een behoorlijke aanpassing van je hygiënestandaarden. Waar je in een conventioneel huis misschien twee keer een douche neemt op een warme zomerdag, heb je die mogelijkheid simpelweg niet als je leeft in een camper, zelfs als je een douche aan boord hebt. Een gemiddelde douchebeurt verbruikt zo’n 20 liter water en als je bedenkt dat een gemiddelde watertank ongeveer 100 liter water bevat snap je dat elke dag douchen niet echt mogelijk is. Om te voorkomen dat je als een zwerver door het ‘vanlife-leven’ gaat hebben we een paar tips verzameld die je helpen om je hygiëne op niveau te houden.

11. Elke dag douchen hoeft niet, elke dag wassen wel

Een aantal decennia geleden bestond de douche helemaal niet. We zijn er zo gewend aan geraakt in ons dagelijkse bestaan dat we soms vergeten dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Elke dag douchen is misschien fijn, maar absoluut niet noodzakelijk. Wat zeep en een washandje doen ook wonderen en zorgen ervoor dat je nog steeds fris en fruitig door het leven gaat als fulltime camperaar.

12. Installeer een buitendouche op je camper

Zeker als je ee1n relatief kleine camper hebt is het onmogelijk om een doucheruimte in je camper te realiseren. Verblijf je in landen met een warm klimaat, dan is een buitendouche een oplossing. Ze zijn verkrijgbaar in veel campingwinkels als zak waar je water in doet en worden geleverd met een sproeier, maar je kunt er ook een DIY-project van maken natuurlijk. Met een buitendouche heb je altijd de mogelijkheid om jezelf even snel af te spoelen na een warme zomerse dag, wat de hygiëne natuurlijk bevordert.

13. Truck Parking Europe app

Een groep mensen die ook met dit probleem worstelt (douchen terwijl je flinke afstanden aflegt), zijn truckers. Mensen die voortdurend met de vrachtwagen onderweg zijn. Om deze groep mensen (en jou als fulltime camperaar) een handje te helpen heeft Truck Parking Europe een app in het leven geroepen waar servicestations zijn opgenomen waar men kan eten, rusten en douchen. Vooral deze laatste optie is erg interessant voor fulltime camperaars. Je kunt namelijk in één oogopslag zien waar je bij jou in de buurt bij een tankstation of een wegrestaurant een (warme) douche kunt nemen. Vaak zijn de douches ook nog eens gratis te gebruiken, een extra pluspunt dus!

14. Gyms, zwembaden en wellness-complexen

Geen benzinepomp of wegrestaurant met een douchefaciliteit in de buurt terwijl je wel behoefte hebt aan een verfrissende douchebeurt? Zoek dan in Google Maps naar gyms, zwembaden en/of wellness-complexen bij jou in de buurt. Hier kun je altijd een warme douche nemen, al zal je er in de meeste gevallen wel wat voor moeten betalen. Als de nood hoog is een prima oplossing om je weer helemaal fris en fruitig te voelen natuurlijk!

15. Wasjes draaien

Uiteraard zal je, ook op reis, van tijd tot tijd je kleding moeten wassen. Als je in je camper niet de beschikking hebt over een camping wasmachine heb je in principe twee opties om je wasjes te draaien: op campings waar een wasmachine staat of in een wasserette. In de meeste gevallen betaal je op de camping een klein bedrag om gebruik te kunnen maken van de wasmachine en/of droger. Een nadeel van de wasmachine op de camping, zeker in het hoogseizoen, is de lange wachttijd voordat je gebruik kunt maken van de wasmachine en/of droger. Je bent niet de enige op de camping die graag schone kleren aan z’n lijf wilt en veelal resulteert dat in een (paar) uurtje(s) wachten in het washok.

Heb je dat geduld niet of wil je tijdens je wasbeurten een toeristisch uitstapje maken, dan biedt een selfservice wasserette uitkomst. Je vindt deze praktisch overal wel en Google Maps toont je altijd welke het dichtst bij jou in de buurt zit. Over het algemeen betaal je in dit geval iets meer voor wassen en/of drogen, maar vaak is er altijd wel een wasmachine en/of droger vrij en kun je dus direct je was draaien. In de meeste gevallen duurt het wasprogramma een half uurtje en heb je dus mooi de tijd om de omgeving te gaan verkennen. Natuurlijk kun je je was ook bij een ‘gewone’ wasserette brengen, maar in de meeste gevallen betaal je dan nog meer voor je was dan bij een ‘selfservice’ wasserette.


Tips voor geldzaken als je leeft in een camper

Wonen en leven in een camper is op zich goedkoper dan een conventionele woning. Je hebt over het algemeen enkel vaste lasten aan je verzekering en wegenbelasting als je huis op 4 wielen rondrijdt. Dit in tegenstelling tot een ‘normale woning’ waar je tal van andere extra kosten aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor elektra, gas en water, maar bijvoorbeeld ook alle (gemeentelijke) belastingen. Toch is het raadzaam om – net als bij een gewone woning – een huishoudboekje bij te houden waar je alle inkomsten en uitgaven in noteert. De eerste tip heeft dan ook direct daarmee te maken.

16. Houd je geldzaken bij

Een volle tank hier, een broodje langs de weg daar, hier een kop koffie en daar onkosten aan een warme douche. Ongemerkt geef je behoorlijk wat uit als je leeft ‘on the road’. Om orde op zaken te stellen is het dus slim om bij te houden wat er in komt en wat er uit gaat. Je kunt dit lekker oldskool in een boekje doen, maar natuurlijk net zo makkelijk in een excel-sheet. Het is maar wat je zelf makkelijk vindt, maar het is dus aan te raden om dit wel te doen.

17. Geld verdienen terwijl je reist

Wie onze financiële sectie op de website napluist komt al snel tot de conclusie dat er op 1001 manieren geld verdiend kan worden, ook als je fulltime in je camper leeft. Misschien ben je gezegend met een overvolle bankrekening of een goede spaarpot, maar in alle andere gevallen zal je toch echt geld moeten verdienen om alle onkosten te kunnen betalen. Veel digitale nomaden kiezen voor een ‘life on the road’ omdat ze werk en reizen uitstekend kunnen combineren, zolang ze een internetverbinding tot hun beschikking hebben. Behoor je tot deze categorie, helemaal top! Voor alle anderen zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met je huidige werkgever dat je ‘remote’ werkt en zodoende locatie-onafhankelijk je werkzaamheden blijven verrichten.

Een andere goede optie voor reizigers die tijdens hun reizen wat bij willen klussen is de website Workaway.info. In allerhande branches worden via deze website mensen gevraagd om klusjes uit te voeren. Dit kan gaan om het oppassen op kinderen (en de kids een vreemde taal leren), maar bijvoorbeeld ook om te helpen met verbouwingen aan woningen of han-en-span-diensten op een boerderij. Soms krijg je ‘slechts’ onderdak en voedsel als tegenprestatie, maar in andere gevallen krijg je serieuze cash voor je werkzaamheden. Ideaal dus voor de camperaars die niet over een online business en/of een goed gevulde spaarpot beschikken dus!

18. Gooi je tank vol bij een goedkope benzinepomp

Een heel groot deel van je maandelijkse budget zal opgeslokt worden door geld voor brandstof. Dé prijs die je betaalt voor een huis op 4 wielen. Brandstofprijzen variëren in heel Europa en zelfs binnen een land kun je bij de ene pomp een stuk voordeliger je tank volgooien dan de andere. Het loont om – als je een goedkope pomp gevonden hebt – je hele tank vol te gooien tijdens je roadtrip. Er is tenslotte geen garantie dat je onderweg een goedkopere benzinepomp tegen gaat komen en dus kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Een goede app (voor in het buitenland) die je helpt bij het vinden van goedkope benzinepompen is Fuel Station Europe (geschikt voor iOS en Android).

19. Zorg voor cash, maar pin niet met je creditcard

In sommige (Europese) landen is cash nog steeds king. Kun je op sommige plekken niet eens terecht met je Maestro bankpas. Cash op zak hebben als je rondreist met je camper is dus vaak essentieel. Denk aan afrekenen bij een tolpoortje, maar bijvoorbeeld ook voor je shot cafeïne onderweg. In ons artikel over de beste creditcard voor op reis kon je echter al lezen dat het niet slim is om geld te pinnen middels je creditcard. Zorg dan ook dat je in cash geld voorziet middels je gewone bankpas. In Europa hoef je voor de meeste pintransacties geen ‘fee’ te betalen, iets dat met een creditcard dus wel het geval is. Daar staat tegenover dat een creditcard op reis wél reuze handig is om bij je te hebben. Als je bijvoorbeeld een hotel wilt boeken (als je het leven in een camper eventjes zat bent bijvoorbeeld) of om af te rekenen bij de tolpoorten. In de meest ideale situatie beschik je dus over beiden, maar gebruik je de bankpas dus om contant geld te verkrijgen bij een geldautomaat.


Tips voor sightseeing

De meeste mensen trekken rond met de camper omdat ze meer van de wereld willen zien. Ze willen andere culturen ontdekken. Bezienswaardigheden bezoeken. En meer leren over de omgeving waar ze zich in bevinden. Het bezoeken van populaire attracties is dan ook een wezenlijk onderdeel van het leven in een camper. Een museum hier, een archeologische vindplaats daar. Een grotwandeling, een uitzichtpunt bovenop een berg of een bijzonder bouwwerk. Wat je ook wilt bezoeken: er zijn een aantal tips die je bezoek veraangenamen.

View this post on Instagram

Yup. That's #naples and #vesuvio in the back. The reasons I didn't post anything the last couple of days. Way too busy to explore this beautiful part of #italy 😊 . During my trip every Italian told me how amazing #napoli and its inhabitants are. Damn they were right. There's a special vibe around this city which cannot be compared to every other city in Italy I have visited so far. And above all: yes, the pizza's in Naples are better than everywhere else 🍕 . And still, the highlight of my visit to Naples was halfway the #Vesuvius. Parked there for one night and stayed in all #tranquility and quietness while I overlooked the vibrant city that was showing to me as a sea of lights down below. The view was absolutely amazing, so if you're planning to visit Naples by van, please use the @park4night app to find this magical place on the Vesuvio 👌 . I really loved Naples, but to be honest: I'm so glad I woke up this morning with the sound of waves smashing into the cliff I'm standing on top off, #amalficoast, you already impress me and I'm looking forward to explore some more ❤

A post shared by Tony * Mila * Lila * Blanquito (@vanlife.world) on

20. Parkeer op het parkeerterrein van de bezienswaardigheid

Je zult niet altijd de mogelijkheid hebben, maar als je hem hebt kun je het optimaal benutten natuurlijk. Je hebt tenslotte je huis altijd bij je en parkeer je op het parkeerterrein van de bezienswaardigheid die je wilt bezoeken, dan weet je zeker dat je de eerste bezoeker bent en dus in alle rust en vrijheid de bezienswaardigheid kunt verkennen. Bovendien heb je direct weer een gratis overnachtingsplek en scheelt het je dus de nodige euro’s voor een onderkomen voor de nacht.

21. Neem je belangrijke papieren mee

Zoals eerder gesteld is je camper kwetsbaar voor inbraak. Je hoopt het nooit, maar stel dat er een inbraak plaatsvindt in je camper, dan is het fijn als je alleen materiële schade leidt en al je belangrijke papieren zoals je rijbewijs, kentekenbewijs en je paspoort veilig bij jou zijn. Neem deze dan ook vooral mee als je een toeristische trekpleister gaat bezoeken. Liever dat ze je laptop of andere materiële zaken meenemen, dan je identiteitsbewijs en je portemonnee natuurlijk!

22. Bezoek de bezienswaardigheden off-season

Opnieuw een tip die niet altijd op gaat, maar indien je de mogelijkheid hebt loont het om buiten het seizoen om belangrijke bezienswaardigheden te bezoeken. Vaak scheelt het wat in de prijs, maar misschien nog wel belangrijker: je kunt in alle rust en stilte genieten van de attractie, iets dat in het hoogseizoen doorgaans moeilijk gaat door alle andere mensen die de bezienswaardigheid ook bezoeken.


Contact met anderen

Het laatste stukje van dit artikel zal voornamelijk geschikt zijn voor de camperaars die alleen op pad zijn. Ga je als stel of als familie met de camper op pad, dan zal er ongetwijfeld minder behoefte zijn om met anderen in contact te komen. Ben je echter een zogenaamde ‘solo-traveler’, dan kan het leven onderweg behoorlijk eenzaam worden en sociaal contact is dan bijzonder welkom. De makkelijkste manier om met mensen in contact te komen is door ze in hun eigen taal aan te spreken. De eerste tip heeft dan ook vooral te maken met het leren van een vreemde taal.

23. Installeer Duolingo

Duolingo is een app waarmee je gratis op gemakkelijke wijze een vreemde taal kunt leren. Waar je ook gaat ter wereld: mensen vinden het altijd leuk als je de moeite neemt om hun taal machtig te worden en het helpt je dus bij je sociale interactie met andere mensen. Dit kan zijn wanneer je je boodschappen afrekent in de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook als je een drankje bestelt in een bar of restaurant. In veel landen in Europa is Engels niet zo ingeburgerd als in Nederland. Je breekt dus vrij eenvoudig een taalbarrière open die mogelijk tot nieuwe sociale contacten kan leiden.

24. Dompel je onder in de wereld van Couchsurfing

In ons artikel met tips over couchsurfen kon je al lezen dat de app allang niet meer alleen gebruikt wordt als mogelijkheid om ergens gratis te crashen tijdens je reizen. Middels de opties “events” en “hangouts” kun je met andere couchsurfers in contact komen tijdens je reis. De ene keer zal het gaan om gezellig een biertje te drinken samen in de kroeg, de andere keer kun je (gratis) deelnemen aan een rondleiding door een stad of dorp. In alle gevallen is het een prima manier om met gelijkgestemden in contact te komen en daarmee een ideaal hulpmiddel voor iedereen die zich wat eenzaam voelt tijdens het wonen en leven in een camper.

25. Dating apps

Dating apps zijn er in principe om ‘de liefde van je leven’ of een leuke one night stand te vinden, maar je kunt ze op reis natuurlijk ook goed gebruiken om met locals in contact te komen. Apps als Tinder, Happn en Bumble zijn prima geschikt om nieuwe mensen te leren kennen, al dan niet voor een (korte) liefdesaffaire. Extra tip: zet in je BIO dat je op reis bent en op zoek bent naar mensen om een drankje mee te doen of om meer van de cultuur te leren. Hiermee voorkom je teleurstellingen bij de tegenpartij en tevens zorgt het ervoor dat je niet in een eindeloze conversatie geraakt. Vaak ben je slechts een korte tijd op één plek en dus is snelheid en actie geboden. Door dit duidelijk aan te geven in je profielomschrijving voorkom je onduidelijkheden rondom het gebruik van de dating app.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag