9 tips voor een naturistische vakantie

9 tips voor een naturistische vakantie

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2019

Naaktlopers, nudisten of naturisten. Een verzameling namen voor mensen die het liefst zo min mogelijk kleding aanhebben tijdens het recreëren. Een gevoel van vrijheid dat je in een badpak, zwemshort of casual outfit waarschijnlijk nooit zult ervaren. En als extraatje kun je ook nog eens op naturistische vakantie. Maar door gewoon ergens je kleding uit te trekken, ben je nog niet meteen naturist. In dit artikel geven we jou 9 tips waar je eerst even over na moet denken voordat een naturisten vakantie boekt. Vervolgens sluiten we af met een top 5 lijstje met beste bestemmingen voor een naturistische vakantie.


Wat is naturisme?

In het kort betekent naturisme dat je je er prettig bij voelt wanneer je ergens zonder kleding gaat recreëren, onder omstandigheden die dat toelaten. Dat betekent dat je dat doet op bijvoorbeeld openbare stranden met een bordje ‘naaktstrand’, of op naturistencampings waar bepaalde regels zijn met betrekking tot het dragen van kleding. Naturisme staat in het teken van verbinding met de natuur en om in harmonie samen te leven met anderen die naakt zijn. Dit allemaal terwijl je respect hebt voor de natuur en andere mensen om je heen. De eerste schriftelijke verschijning van het woord naturisme in deze context komt uit het jaar 1778 door Franstalige Belg Jean Baptiste Luc Planchon. Hij vond dat naaktheid zowel de levenskwaliteit als de gezondheid zou verbeteren. Vandaag de dag weet eigenlijk iedereen wat naturisme inhoudt en gaan vele mensen zelf dus op naturistische vakanties. Dit zijn vaak campings waar er letterlijk geen dresscode geldt en iedereen naakt van de vakantie geniet.


9 tips voor een naturistische vakantie

1. Uitproberen

Ben je nog maar net in de wereld van naaktrecreatie terechtgekomen, dan kan het in het begin heel veel enthousiasme opwekken. Het liefst zou je morgen al naar Zuid-Frankrijk vertrekken om daar twee weken alleen maar naakt rond te lopen. Maar bedenk je wel dat naaktlopen in je eigen achtertuin toch nét iets anders is dan op een drukke camping. Voordat je ergens heel ongemakkelijk vakantie moet gaan vieren omdat je het je anders had voorgesteld, is het beter om naaktheid eerst even uit te proberen. Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig naakt door je eigen huis gaan lopen en alledaagse activiteiten uitvoeren, zoals schoonmaken, de was opvouwen of een schilderijtje ophangen. Als dit comfortabel genoeg voelt, kun je in Nederland naar dagjescampings of naaktstranden om daar aan te voelen of je nog oncomfortabel bent. Wanneer je zelf op publieke plaatsen geen onzekerheden meer voelt over je naaktheid, dan ben je er klaar voor om op naturistische vakantie te gaan!

2. Kinderen mee op naturistische vakantie?

Jonge kinderen onder de vijf jaar zijn zich vaak nog niet zo bewust van anderen om zich heen en zullen er normaal gesproken totaal geen problemen mee hebben om op naturistische vakantie te gaan. Uiteraard is het altijd verstandig om even met je kinderen te overleggen, voornamelijk als het de eerste keer is en ze wat ouder zijn. Kinderen die bijvoorbeeld al jaren mee gaan op vakantie en vervolgens in de pubertijd komen, zullen zich heel erg bewust worden van de veranderingen in hun lichaam en kunnen daar zeer onzeker over voelen. Hoewel het dan misschien een goed idee kan lijken om ze aan te leren dat ze zich niet hoeven te schamen voor zichzelf, kan het natuurlijk ook schadelijk zijn wanneer ze zich niet comfortabel voelen. Bespreek het dus altijd met je kinderen en pas ook de eerste tip toe op je kinderen wanneer zij instemmen met de naturistische vakantie. Dan weet je in ieder geval zeker dat iedereen een leuke vakantie tegemoet gaat.

3. Respect

Het spreekt voor zich dat je respect moet hebben voor iedereen, ook als niet-naturist. Maar er zijn een aantal dingen waar je als je naakt bent, iets alerter op moet zijn. Naturisme is bijna een synoniem van respect en dat kun je met name terugvinden in de gedragsregels omtrent naakt recreatie. Zo is het niet de bedoeling dat je gaat staren naar mensen die ook naakt zijn. En hoewel je iemand die naakt is nooit het hemd van het lijf kunt vragen, wordt het ook niet op prijs gesteld dat je zomaar op mensen afstapt voor een praatje. Veel naturisten willen tijdens hun vakantie gewoon lekker ontspannen met zichzelf of hun eigen reisgezelschap.

Bonus tip: Lees altijd de gedragsregels die gelden op jouw vakantiebestemming. Iedere camping of andere accommodatievoorziening heeft andere voorschriften die nog ook per land kunnen verschillen. Lees dit dus van tevoren of na aankomst, zodat je zeker weet dat je de geldende regels kunt respecteren.

4. Hygiëne en comfort

Een naturistische vakantie houdt niet in dat je koste wat kost zonder kleding moet rondlopen. Sommige activiteiten op bijvoorbeeld een naturistencamping zullen nou eenmaal kleding vereisen. Anders zal het gewoonweg niet zo comfortabel zijn. Neem bijvoorbeeld een fietstocht. Heel lekker zal het niet zijn om een paar uur zonder sportbroekje op je zadel te zitten. Hygiënisch overigens ook niet. Of als je op vakantie gaat naar Kroatië, of een ander land met rotsachtige kusten. Dan zul je toch echt even schoeisel moeten dragen. Bedenk daarom van tevoren goed wat voor activiteiten je wilt gaan doen en of je daar beschermende kleding voor nodig hebt of je eigen hygiëne moet beschermen.

5. Kleurtje opdoen

Onze onbedekte houd neemt het hele jaar door UV straling op, waardoor we in het voorjaar een natuurlijke bescherming hebben tegen de felle zonnestralen. Helaas geldt dat niet voor onze bedekte delen die het hele jaar geen zon hebben gezien, of misschien zelfs nog nooit. Het niet goed insmeren van deze lichaamsdelen kan ervoor zorgen dat je de komende dagen wel naakt moét rondlopen omdat je gewoonweg geen ondergoed kunt dragen van de pijn. Voorkom dat door je op die plekken de eerste dagen met een zonnebrandcrème in te smeren met een hogere factor dan voor de rest van je lichaam. Een egaal gebruind lichaam is natuurlijk lekker, maar het moet natuurlijk wel gezond gebeuren.

6. Wet omtrent naturisme

Misschien ben je in Nederland al bekent met de wet die geldt omtrent naturisme. We zijn in Nederland vrij tolerant en er geldt geen specifieke wet die zegt waar je niet mag recreëren. Wel moet het zo zijn dat je ooit iemand ongewenst met naaktheid mag confronteren op plekken waar dat niet verwacht wordt. Het wordt dus een beetje in het midden gehouden waar het wel en niet mag, dus worden er door politieagenten en Boa’s weleens mensen op de bon geslingerd. Wil je in Nederland ergens naakt gaan recreëren, check dan op internet even of er daar eerder mensen zijn geweest met hetzelfde plan en of er regels gelden in het gebied. Ga je naar het buitenland op naturistische vakantie? Kijk dan uit waar je wel en niet naakt recreëert. In Frankrijk is er voor de wet bijvoorbeeld geen verschil tussen exhibitionisme en naturisme en dat kan je flink duur komen te staan wanneer je deze wet dus overtreedt. Check dus altijd de geldende regels en wetten van het land dat je gaat bezoeken.

7. Samen bloot zijn

Een tip over de veiligheid van naturisme is helaas ook nodig. Het gebeurt niet aan de lopende band, maar er zijn genoeg verhalen van naturisten die zijn lastig gevallen door voorbijgangers of mensen die nét iets te dichtbij komen liggen met hun eigen handdoek. Het is dus het beste, helaas voornamelijk voor vrouwen, om samen met een ander naakt te recreëren. Dit geldt voornamelijk op onofficiële plekken, zoals bossen en afgelegen strandjes waar geen andere naturisten aanwezig zullen zijn. Samen gaan heeft twee voordelen. Als eerste dat wanneer je lastig gevallen wordt, je in ieder geval met meerdere personen bent. Ten tweede omdat mensen bij het zien van meerdere naakte mensen, bijvoorbeeld tijdens een naaktwandeling, snappen dat jullie naturisten zijn. Een individu naakt door een bos zien lopen kan natuurlijk vraagtekens oproepen waardoor eventueel politie wordt gebeld op even te peilen wat er aan de hand is.

8. Neem genoeg kleding mee

Je gaat echt niet de hele vakantie naakt zijn. Als je een stuk gaat rijden, activiteiten wilt doen op de camping of even lekker uit eten gaat in een stadje, komt daar waarschijnlijk kleding bij kijken. Pak dus je koffer in zoals je ook zou doen voor een reguliere vakantie, zodat je altijd genoeg om te kiezen hebt. Daarnaast is het ook niet altijd lekker weer en zul je bij een regenbui of in de avonden toch wel blij zijn als je een warm vest en een lange broek hebt meegenomen.

9. Word lid van een vereniging

Je bent niet de enige die het lekker vindt om naakt te zijn. In Nederland zijn er meer dan vijftig naturistenverenigingen aangesloten bij de Naturisten Federatie Nederland. De NFN is een belangenorganisatie voor naaktrecreatie in Nederland en is zeer betrokken bij alles wat met naturisme te maken heeft. Onder andere geven ze een paar keer per jaar een eigen blad uit en hebben ze geholpen met diverse juridische zaken omtrent naturisme. Ook heeft de NFN het ‘prettig bloot’ keurmerk in het leven geroepen. Hiermee laten ze zien waar je in Nederland en in het buitenland prettig is om bloot te recreëren. Op de website van NFN kun je meer informatie vinden over de verenigingen waar je eventueel lid van kunt worden en lees je nog meer tips over hoe je jouw naturistische vakantie tot een groot succes kunt maken.


5 beste naturistenbestemmingen in Europa

Spanje

Wie op zoek is naar zon, warm weer en uitgestrekte zandstranden, kan Spanje eigenlijk niet overslaan. Naast een geweldige bestemming voor vakantiegangers mét kleding aan, is het is ook een ideale bestemming voor naturisten. Tussen mei en oktober is het er vaak goed toeven met heerlijke temperaturen tussen de ca. 18 en 35 graden. In Spanje vind je een ruim aanbod naturistencampings, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een villa met zwembad te huren of gewoon naar een hotel te gaan. Wil je ook in de winter naakt kunnen recreëren, dan zijn de Canarische eilanden eigenlijk de enige Europese bestemming waar dat het hele jaar door kan. Met temperaturen die zelden onder de twintig graden zakken, kun je hier in januari vaak ook gewoon lekker naar het (naakt)strand.

Portugal

Ook Portugal is een populaire vakantiebestemming voor naturisten. Voornamelijk in het Zuiden kun je vanaf het voorjaar tot het najaar fantastisch recreëren, zowel aan de kust als in het binnenland. De meest bekende naturisten regio’s in Portugal zijn onder andere de Algarve, Alentejo en Centro. Een voordeel van Portugal is dat er een breed aanbod aan kleinschalige naturistencampings te vinden is, waardoor je echt even kunt ontspannen. Daarnaast kun je ook voor schappelijke prijzen een privé villa huren voor net dat extra beetje privacy en luxe.

Griekenland

Griekenland mag ook niet ontbreken in het lijstje. Met een heerlijk klimaat kun je van mei tot en met september genieten van warm weer, prachtige stranden en heerlijk eten. Hoewel naturistencampings in Griekenland iets minder vaak voorkomen dan in Portugal en Spanje, heb je juist meer keuze uit naturistenhotels. Deze vindt je voornamelijk op Rhodos, Kefalonia, Zakynthos en Kreta. Naturistenhotels zijn een ideale middenweg wanneer je graag wat meer luxe hebt dan op een camping, maar nog wel wilt profiteren van de gedeelde faciliteiten zoals zwembaden en privé strandjes.

Kroatië

Kroatië staat in Europa bekend als één van de beste naturistenbestemmingen en dat is niet voor niets. De Adriatische kust is bezaaid met naturistencampings, hotels, appartementen en villa’s. Daarnaast zijn er veel naaktstranden en zijn er zelfs apps zoals onder andere ‘Makarska Riviera Beaches’ waarmee je alle (naakt)stranden in een bepaalde omgeving kunt opzoeken. Je vindt in Kroatië trouwens ook het oudste naturistenresort van Europa; Koversada. Andere bekende naturistengebieden zijn Valalta en Solaris, die beide bekend staan om hun gezellige atmosfeer en relaxte omgeving. Kortom, Kroatië is een perfecte bestemming voor een naturistische vakantie in Europa die zeker niet van je verlanglijstje mag ontbreken.

Montenegro

Misschien een minder bekende bestemming voor een naturistische vakantie, maar hij doet zeker niet onder voor de rest. Hoewel er maar één echte naturistenbestemming is, het eiland Ada Bojana, is dat ook direct een geweldige plek om als naturist vakantie te vieren. Dit eiland in het Zuiden van Montenegro trekt ieder jaar duizenden naturisten en die weten allemaal waarom ze steeds weer terug blijven komen. Het eiland is namelijk prachtig en is een waar paradijs voor naturisten die ook een stukje natuur willen zien tijdens hun vakantie. Daarbij heb je van mei tot en met september prachtig weer, kun je er heerlijk eten en drinken en zijn er voldoende activiteiten te ondernemen op het eiland.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag