Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Dagje Londen; hoe boek je de beste dagtrip?

Dagje Londen; hoe boek je de beste dagtrip?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De Big Ben. De Towerbridge. Buckingham Palace. Het Palace of Westminster. En natuurlijk de London Eye. Allemaal wereldberoemde highlights die je eigenlijk wel gezien moet hebben als je in Londen bent. Maar lukt dat allemaal in een dagje? En hoe boek je dan het beste een dagtrip naar Londen? Wij van Dik.nl zochten het voor je uit!


Londen: een wereldstad op een steenworp afstand

Natuurlijk verblijf je het liefst wat langer in de Britse hoofdstad, maar ook een dagje naar Londen is goed te doen. Vanwege de ligging zit je er zo, zeker met alle vervoersmogelijkheden die er vandaag de dag tot je beschikking staan. Met het vliegtuig zit je er in een uurtje, de trein doet er iets meer dan 4 uur over en met je eigen auto doe je er ongeveer 6 uur over als je via de kanaaltunnel gaat en ongeveer 7 uur als je de veerboot neemt van Hoek van Holland naar Harwich. Opties genoeg dus om ‘s ochtends (vroeg) vanuit Nederland te vertrekken en tegen het middaguur al op een terrasje bij het populaire Ivy Chelsea Garden te zitten.


Vervoer naar Londen

Waar je wel goed rekening mee moet houden als het om vervoer gaat, zijn de kosten. De ene manier van transport is (stukken) duurder dan de andere en uiteraard zit er ook een groot verschil in prijs als het om de datum gaat. Wie in de vakanties naar Londen wilt trekken voor een dagje zal ongetwijfeld dieper in de buidel moeten tasten dan wanneer men buiten de feest- en vakantiedagen om naar de Britse hoofdstad gaat. In ons artikel over goedkope vliegtickets scoren kon je al lezen dat er diverse prijsvechters zijn waarbij je voor een appel en een ei naar diverse bestemmingen in Europa vliegt. Ook naar Heathrow vertrekken dagelijks meerdere vluchten vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Groningen. Vaak is dit qua reistijd/prijs-verhouding de interessantste optie, tenzij je dus in het ‘hoogseizoen’ reist. Dan is een vliegticket naar de stad die slechts een uurtje verderop ligt praktisch onbetaalbaar.

Per trein naar Londen

Een andere manier om naar Londen te gaan is per trein. Eurostar is de maatschappij waarmee je reist en ook hier betaal je weer uiteenlopende prijzen voor je vervoer. Gemiddeld moet je tussen de 150 en 300 euro uittrekken voor een treinreis vanaf Amsterdam. Voordeel is natuurlijk wel dat reizen met de trein uiterst comfortabel is. Je stapt op op het station van Amsterdam of Rotterdam en stapt uit op het perron van St. Pancras International, dat slechts 20 metro-minuten van hartje Londen ligt.

Met de auto naar Londen

Als je met de auto naar Londen wilt reizen moet je je beseffen dat je enerzijds kunt genieten van je eigen vertrouwde auto, maar anderzijds in een compleet andere wereld terecht komt. In Groot Brittannië wordt tenslotte aan de linkerkant van de weg gereden en als je dit nog nooit gedaan hebt, zal dat even flink wennen zijn. Mocht je daar geen bezwaar tegen hebben, dan heb je twee opties: de veerpont vanaf Hoek van Holland naar Harwich (retourtje kost tussen de 100 en 200 euro) of via de kanaaltunnel. Een kaartje voor de trein (jij en je auto worden middels een trein door de kanaaltunnel vervoerd) kost tussen de 100 en 150 euro. Afhankelijk van je precieze route moet je ook rekening houden met tolwegen. Je doorkruist tenslotte Frankrijk en op veel snelwegen in Frankrijk betaal je tol.

Een laatste optie die we nog niet besproken hebben, maar die ook absoluut een geschikt alternatief is voor bovenstaande reismethoden, is een dagje Londen boeken met de bus. In ons artikel over een dagje naar Parijs beschreven we al dat er diverse busmaatschappijen zijn die naar diverse populaire steden in Europa reizen. Ook naar Londen vertrekken er dagelijks bussen van Flixbus, Ouibus en Slangenreizen.nl. Je rijdt in dat geval altijd via de kanaaltunnel en zodoende duurt de reis (inclusief tussenstops) ongeveer 10 à 11 uur. Je vertrekt doorgaans rond middernacht waardoor je de volgende ochtend helemaal fris en fruitig in hartje Londen staat. Na een dagje sightseeing brengt de bus je weer terug naar Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. Dit is van alle reismethodes de goedkoopste optie. Gemiddeld betaal je een paar tientjes voor een retourtje.


Activiteiten voor een dagje Londen

En toen stond je in hartje Londen. De dag nog voor je en 1001 dingen die je graag zou willen zien. Hoe pak je dat dan aan? Laten we maar beginnen met het meest voor de hand liggende advies: maak je planning zorgvuldig van tevoren en gebruik daarbij Tripadvisor als leidraad. Via deze website ontdek je alle belangrijke bezienswaardigheden en leer je van de ervaringen van anderen. Vooral dit laatste is erg interessant. Op die manier kom je bij restaurants of in leuke barretjes waar je anders misschien nooit zou komen. Aanrader dus als je naar een stad als Londen trekt.

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk zien als je voor een dagje in de Britse wereldstad bent, maar je zult hoe dan ook keuzes moeten maken. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Tower of Londen, maar binnenin een kijkje gaan nemen naar de kroonjuwelen die daar tentoongespreid liggen neemt veel tijd in beslag. Het iconische Londen Eye is geweldig om een ritje mee te maken, maar je ‘verliest’ er 30 kostbare minuten mee. Juist daarom is het dus slim om goed na te denken over de zaken die je graag wilt zien en hoeveel tijd je er ongeveer aan kwijt bent. Vergeet daarbij natuurlijk ook de reistijd tussen de verschillende bezienswaardigheden niet. Londen is huge en de metro is dan ook je beste vriend. Alle highlights in Londen zijn over het algemeen goed te bereiken met de metro en gelukkig kun je om de paar minuten een metro naar je volgende bestemming pakken. Verreweg de beste manier dus om je te transporteren binnen de Britse hoofdstad.


Een tour boeken in Nederland

Geen zin om zelf alles uit te pluizen? Boek dan vooral een tour op locatie. Extra leuk is het als je dat in een echte dubbeldekker doet natuurlijk. De iconische bus staat symbool voor de stad en eigenlijk MOET je dus wel voor dit vervoersmiddel kiezen als je een tour onder begeleiding gaat doen. In veel gevallen betreft het een open bus waar je zo in en uit kunt stappen, een zogenaamde hop-on-hop-off-bus. Terwijl je langs de diverse highlights rijdt zal de begeleider honderduit vertellen over hetgeen je ziet.

Misschien ook leuk om te doen in een stad die aan een rivier ligt: een tocht over de Theems. Vanaf het water ontdek je Londen vanaf een hele andere kant en veelal wordt ook hier voortdurend tekst en uitleg gegeven bij hetgeen je op de oevers van de rivier ziet. Er zijn tochten met rondvaartboten waarbij je terugkeert naar de opstapplaats, maar er zijn ook rondvaarten waarbij je van het ene naar het andere punt wordt gebracht. Perfect als je je snel van de ene kant van de Theems naar de andere kant wilt verplaatsen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Dagje uit Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag