Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je via de tunnel naar Engeland reizen?

Hoe kun je via de tunnel naar Engeland reizen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je naar Engeland wilt reizen heb je meerdere manieren om daar te komen. De eerste is natuurlijk met het vliegtuig, want vanaf Schiphol ben je met een uurtje vliegen in Londen. De tweede optie is om de veerboot te pakken, bijvoorbeeld door van Hoek van Holland naar Harwich te varen of in Calais de ferry naar Dover te nemen (of een minicruise). De derde mogelijkheid om naar Engeland te reizen is door dat met de trein te doen. Dat is een makkelijke en flexibele manier om te reizen want je kunt ervoor kiezen om de gehele reis per trein te doen, maar ook om je eigen auto mee te nemen op de trein. In dit artikel vind je alle informatie over hoe je via de Kanaaltunnel per trein naar Engeland kunt reizen.


De Kanaaltunnel

Op 6 mei 1994 ging een lang gekoesterde wens van Frankrijk en Engeland eindelijk in vervulling. Met het voltooien van de Kanaaltunnel werd er namelijk een permanente verbinding gerealiseerd tussen beide landen. Het aanleggen van de tunnel was een gezamenlijk project van Franse en Engelse ingenieurs en duurde meer dan 8 jaar. Vanaf beide kanten werd er tegelijkertijd naar het midden van het Kanaal geboord. Beide tunnels exact op elkaar aan laten sluiten was daarbij natuurlijk een flinke uitdaging. De opluchting was dan ook groot toen de Engelse en Franse teams elkaar uiteindelijk precies in het midden ontmoetten.

blank

De Kanaaltunnel bestaat in werkelijkheid uit drie aparte tunnels. Twee bevatten een spoorlijn en de derde buis is alleen bedoeld voor onderhoud aan de tunnel of om mensen te kunnen evacueren bij een calamiteit. Sinds 1994 rijden er zowel goederentreinen als passagierstreinen door de Kanaaltunnel. Via de kustplaatsjes Folkestone in Engeland en het Franse Coquelles is de Engelse hoofdstad Londen via een snelle treinverbinding (de Eurostar genaamd) verbonden met andere wereldsteden als Parijs, Brussel en Amsterdam. De trein bevindt zich tijdens de rit gedurende ongeveer 35 minuten in de tunnel. Je rijdt daarbij op het diepste punt ongeveer 115 meter onder het Noordzeeniveau.

Met de trein naar Engeland reizen

Wanneer je vanuit Nederland helemaal met de trein naar Engeland wilt is het de meest logische optie om met de Thalys of een internationale intercity naar Brussel te reizen en daar op de Eurostar te stappen. Wat daarbij voor jou de beste route is ligt aan waar je zelf woont. Voor grote delen van het land is de snelste manier om via Amsterdam te gaan en daar de Thalys naar Brussel te nemen. Woon je echter in het oosten van het land, of in Limburg, dan kan het veel makkelijker zijn om naar Maastricht te reizen en dan via Luik naar Brussel te gaan. In beide gevallen stap je dan op station Bruxelles-Midi over op de Eurostar. Je rijdt daarna zonder nog van trein te hoeven wisselen naar het station London St. Pancras in hartje Londen. Daar heb je ook veel overstapmogelijkheden wanneer je per trein verder Engeland in wilt reizen.

blank

De Eurostar rijdt niet rechtstreeks van Amsterdam naar Londen maar omgekeerd (dus van Londen naar Amsterdam) kun je wel reizen zonder over te hoeven stappen. Dit komt door de verschillende douanefaciliteiten op de stations in Londen en Amsterdam. Er wordt hard gewerkt aan de mogelijkheid om ook de heenreis van Amsterdam naar Londen rechtstreeks te kunnen voltooien. Het lijkt erop dat dit pas vanaf eind 2019 mogelijk zou moeten zijn, maar dit kan vanwege de Brexit uiteraard ook nog langer gaan duren. Tot die tijd duurt het dus langer om van Amsterdam naar Londen te reizen dan omgekeerd.

Eigen auto mee op de Eurostar

Omdat de Eurostar plaats biedt aan voertuigen zoals auto’s, bussen en vrachtwagens kun je ook met je eigen auto naar Engeland afreizen. Je boekt dan een kaartje voor de Eurostar vanaf Calais tot aan Folkestone. In Calais rijd je met je auto zelf eenvoudig de trein op, wat heel snel gaat omdat je vanaf de zijkant de wagon in kunt rijden en er dus amper op elkaar gewacht hoeft te worden. De reistijd van Amsterdam naar Calais is ongeveer 4 uur. Van Folkestone, waar je in Engeland van de Eurostar afrijdt, is het nog ongeveer anderhalf uur naar het centrum van Londen. Alles bij elkaar doe je er dus – mits het verkeer een beetje mee zit natuurlijk – ongeveer 6 uur over om van Amsterdam naar hartje Londen te komen.

De prijs van je treinticket varieert niet voor het aantal passagiers dat je meeneemt en je betaalt dus alleen voor je voertuig. Zo’n ticket kost op zijn voordeligst rond de 120 euro per enkele reis en dus ongeveer 250 euro voor een retour. De kosten kunnen wel flink oplopen als je kort van tevoren boekt, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een aanhanger of caravan mee wilt nemen want dan neem je natuurlijk meer ruimte in.

Tijdens de reis blijf je gewoon in je auto zitten. Daardoor kun je zelfs heel makkelijk een huisdier zoals je hond meenemen. Vroeger moest een dier nog tijdenlang in quarantaine, maar dat is inmiddels alweer een tijdje afgeschaft. Je moet alleen wat extra betalen voor elk dier dat je meeneemt.

Hoeveel kost een retourtje Londen (zonder auto)?

Hoeveel een treinkaartje naar Londen kost hangt van een aantal factoren af, bijvoorbeeld hoe lang van tevoren je de tickets wilt bestellen, op welke dag van de week je reist en op welk moment van de dag. Maar ook de gewenste mate van flexibiliteit bepaalt mede de prijs. Als het geen probleem voor je is wanneer je beperkt kunt annuleren of wijzigen kun je een scherpere prijs vinden dan wanneer je daar meer vrijheid in verlangt.

In de praktijk betekent dit dat de goedkoopste tarieven die je kunt vinden rond de 60 euro voor de heenreis en 40 euro voor de terugreis bedragen. Dat betekent dat je dus ongeveer 100 euro per persoon kwijt bent voor een retour naar Londen. Het tarief binnen Nederland is daarbij overigens vrijwel altijd hetzelfde. Je hoeft dus niet meer te betalen wanneer je eerst nog van Groningen naar Amsterdam moet reizen voor je op de Thalys of een andere trein stapt.

Let op: de kosten kunnen flink oplopen wanneer je minder flexibel bent of wanneer je op korte termijn een kaartje wilt boeken. Dan kun je helaas al snel vele honderden euro’s kwijt zijn.

Alternatieven voor de trein: veerboot of vliegtuig

Er zijn behoorlijk wat alternatieven voor met de trein naar Engeland te reizen, waarvan het vliegtuig verreweg de populairste optie is. Was je van plan zonder eigen vervoer naar Engeland af te reizen? Dan is het vliegtuig waarschijnlijk wel het beste alternatief. Vanaf Schiphol gaan elke dag meerdere vluchten naar Londen en dat hoeft helemaal niet duur te zijn wanneer je kiest voor een vliegmaatschappij zoals Easyjet.

Wil je graag je eigen auto meenemen naar Engeland? Dan kun je beter kiezen voor de veerboot. Op de ferry naar Harwich of Londen kun je namelijk gewoon je auto meenemen. In slechts enkele uren tijd ben je al aan de overkant van het Kanaal en rijd je eenvoudig naar je plaats van bestemming. Een andere voordelige optie is om vanaf het Belgische Duinkerken de veerboot naar Dover te nemen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag