7 tips voor een rondreis door Ierland

7 tips voor een rondreis door Ierland

Laatst bijgewerkt: 14 mei 2019

Ruige natuur, een prachtige kustlijn en rotswanden van honderden meters hoog. En dan hebben het nog niet eens gehad over de karakteristieke steden die het land een middeleeuwse uitstraling geven. Ierland is dichtbij, maar wanneer je begint met je rondreis heb je het gevoel in een hele andere wereld terecht te komen. Toch zijn bepaalde plekken nét iets interessanter om te zien tijdens een rondreis. Welke 7 plekken dat zijn, lees je in dit artikel.


Hoe plan je een rondreis door Ierland?

Bij iedere rondreis die je wilt gaan maken, moet je een planning maken. Die planning komt tot stand door vast te leggen hoe lang je op reis wilt gaan, wat voor soort plekken je wilt zien en met wie je op reis gaat. Wil je vooral Ierse whisky proeven, dan ziet je rondreis er uiteraard volledig anders uit dan wanneer je de lange wandelingen wilt maken. Met name als je een korte reis maakt, van 4-7 dagen bijvoorbeeld, zul je een keuze moeten maken voordat je vertrekt. Op die manier kun je de tijd in Ierland zo nuttig mogelijk besteden.

Vervoer
Het beste vervoersmiddel tijdens een rondreis is ongetwijfeld de auto. Natuurlijk rijden er ook bussen en enkele treinen door het land, maar wanneer je de uithoeken van het land wilt ontdekken sta je dan verhoudingsgewijs lang te wachten op je verbindingen. Dat zorgt dat je weer minder tijd hebt om van je rondreis te genieten. Met een auto ben je dus overal vrij snel, kun je goed parkeren en maak je efficiënt gebruik van je tijd in Ierland.


7 tips voor een rondreis door Ierland

In dit artikel benoemen we enkele hoogtepunten van Ierland. We praten daarbij over de mooiste steden, maar ook over natuurgebieden en bezienswaardigheden die je echt niet mag missen. Aan de hand van deze hoogtepunten kun je vervolgens zelf een rondreis samenstellen.

Dublin

blank

Zoals elke hoofdstad heeft ook Dublin genoeg vermaak te bieden, vooral als start of einde van je rondreis. Zo maak je echt kennis met het stadse leven dat de Ieren erop nahouden. Feest tot in de vroege uurtje in de Temple Bar of in een getransformeerde kathedraal genaamd The Church. Ben je een echte bierliefhebber, dan zul je een bezoekje aan de Guiness brouwerij ook wel kunnen waarderen. Tijdens een rondleiding wandel je over maar liefst 7 verdiepingen, waar je kunt zien hoe dit donkere drankje tot stand is gekomen, voordat het in de kroeg bij jou in je glas wordt getapt. Uiteraard kun je ook nog iets anders doen dan alcohol drinken, en zijn er in Dublin bijvoorbeeld ook de prachtige St. Patricks kathedraal en het Dublin Castle te vinden. Bij het zien van die laatste reis je direct honderden jaren terug in de tijd, vooral als je tijdens een rondreis door alle eeuwenoude kamers wordt geleid en hoort over de verhalen die zich hier door de geschiedenis heen hebben afgespeeld.

Galway

De volgende stad die een bezoekje waar is, is Galway. Deze middeleeuwse stad wordt ook wel de City of Tribes genoemd. Dit is een verwijzing naar de 14 families die de handel en politiek hier regelden van de 13e tot 19e eeuw. Galway is een leuke stad als je de Ierse muziek eens tot je wilt nemen. In vrijwel iedere pub of kroeg wordt hier ‘s avonds met of zonder livemuziek tot in de vroege uurtjes genoten van lokale dranken en gedanst op Ierse muziek. Dat de stad een rijke geschiedenis heeft, is goed te zien aan de bezienswaardigheden. Zo vind je er de prachtige Galway kathedraal, St Nicholas’ Collegiate Church, het gezellige Kirwan’s Lane en de Spanish Arch. Galway is trouwens een ook uitstekende locatie om als uitvalsbasis te gebruiken voor dagtrips. Vanaf de stad ben je namelijk binnen anderhalf uur in twee omliggende nationaal parken.

Killarney

blank

Hoewel de stad Killarney wordt gezien als een echte toeristenstad, komen al die toeristen er niet voor niets naar toe. De stad ademt namelijk een middeleeuws karakter, maar de stad is vooral om andere redenen populair. Killarney is namelijk gelegen in een groen en natuurlijk gebied, en wordt bijna volledig omringd door prachtige meren en een geweldig nationaal park. Killarney Nationaal Park was het eerste nationale park in Ierland en is enorm. Je kunt er deels doorheen rijden, kiezen voor een ritje op een paard, varen met een kano of natuurlijk gewoon een wandeling maken. Het maakt niet uit hoe je de natuur om Killarney ontdekt. Er zijn zoveel interessante plekken in het park dat je altijd wel iets bijzonders tegenkomt. Kom je terug in Killarney, dan zijn er genoeg plekken waar je kunt ontspannen in een wellness hotel, eindeloos kunt shoppen in kleine en grotere winkels en natuurlijk lokale fish and chips kunt eten.

Clare

Tijdens een rondreis door Ierland, moet je beslist een bezoek brengen aan de regio Clare. Hier bevinden zich namelijk twee uitzonderlijk mooie plekken; de kliffen van Moher en de Burren. Wanneer je naar deze plek afreist, hoef je je maar op één ding voor te bereiden, en dat is om versteld te staan van zoveel natuurschoon. De kliffen van Moher torenen als reizen boven de zee uit en strekken zich uit over een lengte van enkele kilometers. Op het hoogste punt, nabij O’Brien’s Tower is de muur op zijn hoogst. Hier stijgen de rotsen maar liefst 214 meter boven het water uit. Zelfs het topje van de 185 meter hoge Euromast zou zich dan nog ruim onder je bevinden. Het hebben van hoogtevrees is dus ook niet zo handig als je de kliffen van Moher wilt bezoeken. Wel zou je dan naar de Burren kunne gaan. Deze enorme golvende gesteentes gaan geleidelijk aan richting de kust en bieden een fenomenaal gezicht. Het gebied strekt zich uit over maar liefst 250 kilometer en het is ook één van de 6 nationale parken in Ierland.

Slieve Liegue

Hoewel de meeste toeristen alleen een bezoekje brengen aan de cliffen van Moher – wie kan het ze kwalijk nemen – is er nog een andere plek waar je versteld kunt staan van prachtige rotspartijen. Slieve Liegue is een bergachtig gebied aan de Noordkust van Ierland, waar de muren van steen ook vrijwel loodrecht de zee in storten. Met een hoogte van maar liefst 600 meter zijn dit de hoogste zee kliffen van Ierland en de op één na hoogste van Europa. Via het wandelpad One Man’s Path ben je in staat om het hoogte punt te bereiken. Vanaf hier krijg je een panorama uitzicht dat je nooit eerder hebt gehad. Zee en bergen, zover als het oog rijkt. Het is niet voor niets dat het gebied vroeger als pelgrimsroute werd gebruikt en de Slieve Liegue werd dan ook gezien als een heilige berg.

Giants Causeway

blank

Het is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden die Ierland te bieden heeft. Het is een gebied dat bestaat uit 40.000 basaltzuilen en door het buitenaardse uiterlijk staat het dan ook op de Unesco werelderfgoedlijst. De reden dat het gebied er op deze manier uitziet, is door het schuiven van continentale platen. Hierdoor kwamen lavastromen in het water terecht en ontstond er een groot lavaplateau. Dit plateau koelde vervolgens af, waardoor de lava begon te krimpen. Dit krimpproces zorgde ervoor dat er ruimtes ontstond tussen de pilaren. Hetzelfde kun je zien wanneer modder opdroogt en er vervolgens scheuren ontstaan. Dit proces heeft zich alleen al ongeveer 60 miljoen jaar geleden afgespeeld. Door het uiterlijk is het ook niet vreemd dat er een legende is ontstaan over de zuilen. Vandaag ook dat het de naam Giants Causeway heeft gekregen.

Carrountoohil

Het mag dan misschien niet vergeleken worden met de Alpen, maar ook Ierland heeft bergen. De hoogste berg is Corrán Tuathail, met een hoogte van 1039 meter. De berg ziet er in het landschap prachtig uit, maar tijdens een rondreis in Ierland moet je hem eigenlijk ook overwinnen. Gelukkig is het niet alleen mogelijk om de berg te beklimmen als je een zeer geoefende wandelaar bent. Als je redelijk fit bent, dan kun je binnen een uur of zes de top bestijgen en in je reisverslag zetten dat je op het dak van ierland hebt gestaan. En dat is een bijzondere overwinning. Let er wel op dat niet alle routes even makkelijk zijn. Er zijn zelfs routes die alleen worden aangeraden als je een geoefend bergbeklimmer bent.


Ierland heeft een ideale samenstelling van eeuwenoude steden en prachtige natuur. En natuurlijk staat in Ierland alcohol centraal. Zelfs als je geen bier of sterke drank drinkt, kan daarom een bezoek aan de lokale kroeg of brouwerij een bijzondere ervaring zijn. Wil je geen auto huren maar gewoon je eigen auto meenemen via Engeland, bekijk hier de opties om via de tunnel naar Engeland te reizen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag