Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15 Tips voor een citytrip naar Rome

15 Tips voor een citytrip naar Rome

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Rome is één van de mooiste steden in Europa. De Romeinse cultuur, het Vaticaan én de Italiaanse (eet) cultuur komen er allemaal samen. Je kan er nog eens schitterend winkelen ook, en het klimaat is er prima. Natuurlijk heeft Rome een paar bekende en drukbezochte hotspots, maar er is zoveel meer. In deze blog bespreken we allerlei bezienswaardigheden en activiteiten in Rome, van bekende hotspots tot de wijken of plaatsen waar je niet meteen aan had gedacht.Vergeet vooral niet om een keer ijs te halen in één van de uitstekende ijssalons in de stad!


Rome in het algemeen en wanneer het het beste seizoen is voor een citytrip.

Rome is de grootste stad van Italië en staat onder meer bekend om haar Romeinse gebouwen zoals het Colosseum, het Pantheon en het Forum Romanum. Ook het ministaatje Vaticaanstad en zijn beroemde musea trekken jaarlijks grote aantallen bezoekers. Als je van cultuur (oudheid), lekker eten en de Italiaanse sfeer houdt, is een bezoek aan Rome een mooi item voor op je bucketlist. Om maximaal te genieten van je citytrip, hebben we alle hotspots voor je verzameld in deze blog: van het Romeinse Pantheon tot rustige parken, wij nemen je in het kort mee door de stad. We bespreken zowel de bekende als de minder bekende bezienswaardigheden, zodat je goed kan uitzoeken wat je zou willen zien.

Een tip die we alvast mee willen geven is om Rome in het voorjaar (februari tot en met april) of in het najaar (september tot en met oktober) te bezoeken. In Rome is het warmer dan in Nederland, en helemaal in een grote stad. Temperaturen van 37 graden zijn geen uitzondering in de zomer, en erg comfortabel is dat niet als je veel wilt zien.


1. Bezoek het Colosseum en koop vooraf een ticket

Het colosseum is een amfitheater, en het werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus. Je kan je voorstellen hoe ontzettend oud dit gebouw inmiddels is. De spelen die erin werden gehouden, werden gefinancierd door de keizer. Het gebeurde zelfs dat er miljoenen liters water in werden gepompt, zodat er complete zeeslagen werden nagespeeld.
Zelfs als je niet bijzonder geïnteresseerd bent in cultuur, is een bezoek aan het Colosseum erg indrukwekkend. Je komt er binnen met een ticket. We raden aan om dit ticket van tevoren online te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Als het erg druk is in de stad, kan dit namelijk makkelijk een uur worden.
Het toegangsbewijs voor het Colosseum is direct ook een toegangsbewijs voor Palatino en het Forum Romanum. Een andere manier om de lange rij bij het Colosseum te vermijden is om te beginnen bij het Forum Romanum of Palatino (één  van de zeven Heuvels van Rome).

Bij tip 6 en tip 11 lees je meer over het Forum Romanum en de Palatino.

https://nl.pinterest.com/pin/416723771767580174/


2. Pantheon

Het Pantheon wordt weleens het best geconserveerde, antieke monument uit Rome genoemd. De voorgevel van dit indrukwekkende gebouw is erg beroemd, net als de koepel, die zorgt voor de bijzondere lichtinval. Voor architecten en bouwkundigen en alle liefhebbers van cultuur is een bezoek aan het Pantheon een ronduit unieke ervaring.
Heb je niet de behoefte om het Pantheon (uitgebreid) te bezoeken, loop er dan in elk geval langs, want het is een schitterend gebouw dat eigenlijk niet aan je Rome trip mag ontbreken.

https://nl.pinterest.com/pin/340303315580926681/


3. Villa Borghese

Villa Borghese is misschien wel het mooiste park van Rome. Het is er wonderschoon en je treft er allerlei musea, zoals Aranciera, Villa Borghese, Villa Guilia, Galleria Nazionale d’arte Moderna e Contemporanea en een dierentuin.
Je kan het park op allerlei manieren verkennen en ook kinderen zullen het er een prettige plek vinden omdat ze er even heerlijk uit kunnen razen. Je kan er onder meer fietskarren, segway’s en roeibootjes huren.

De sfeer in Park Villa Borghese doet romantisch en antiek aan, en het is daarmee één van de mooiste plekken van Rome. Bovendien kan je er even aan de hectiek ontsnappen.

https://nl.pinterest.com/pin/AbgWtgOORGVQH1aKLXhfXIwTx-tH16Dqu8kHldPF18_wIi3mChkC9a8/

https://nl.pinterest.com/pin/492159065505077774/


4. Winkelen in Rome

Als je van mode houdt, sla dan vooral de mooie winkelstraten in Rome niet over. In R0me bevinden zich een paar dure, exclusieve straten, maar ook straten met stijlvolle, betaalbare winkels waar ook de Italianen gaan winkelen. Ben je in Rome, winkel en wandel dan vooral even door de volgende straten:

 • Via Condotti (exclusief)
 • Warenhuis La Rinascente
 • Via Cola di Rienzo (winkelen tussen de Italianen)
 • Via Frattina (exclusieve winkels)
 • Galleria Alberto Sordi
 • Markt Campo de’Fiori
 • Via del Pellegrino
 • Via Del Corso
 • Via del Boschetto (kleine, bijzondere boetiekjes)

Zelfs de exclusieve straten zijn de moeite waard om even te kijken.


5. Zó herken je de beste ijssalons in Rome als je een ijsje wilt eten

De Italianen zijn echte ijseters. Dat betekent dat je in Rome veel ijssalons tegen zal komen en de meeste daarvan zullen behoorlijk goed zijn. Goede ijssalons herken je over het algemeen aan ijs in zachte kleuren. Ziet het er allemaal erg schreeuwerig uit (zoals hoog opgeklopte ijstorens), dan is de kans groot dat je niet het beste ijs zal eten. Voor het allerbeste ijs ga je echter naar Il Gelato di San Crispino, Neve di Latte, Gelateria del Teatro en Gelateria Alberto Pica. Natuurlijk zijn er nog veel meer.

Ook aan de buitenkant van de ijssalon kan je al zien met wat voor zaak je te maken hebt. Vaak zijn de ijssalons die er erg opvallend of schreeuwerig uitzien, erg gericht op toeristen. De kans is groot dat je in zo’n zaakje een matig ijsje koopt. Soms zijn de meest bescheiden (maar wel schone) tentjes de beste adressen voor heerlijk ijs.


6. Eten en sfeer proeven in de wijk Trastavere

De wijk Trastavere heeft meer weg van een dorp dan van een stad, maar is nog steeds Rome en de moeite van een bezoek waard. In deze wijk vind je veel middeleeuwse huizen en smalle straatjes. Heel veel sfeer dus! Vaak is de wijk ‘s ochtends nog rustig, maar in de middag en avond is het er een stuk levendiger. Er zitten veel trattoria’s en restaurants in deze wijk, dus voor een hapje eten zit je hier goed. Ook de Italianen zelf zijn gek op deze wijk.
Wat is er nog meer te vinden in de wijk Trastavere:

 • Museo Di Roma, met Romeinse kunst
 • Park Borgo
 • Het Apothekersmuseum
 • Villa Farnesina met mooie fresco’s en schitterende, geometrische tuinen.

7. De heuvel Palatijn (Palatino)

De Palatijn is één van de zeven heuvels in Rome en daar bevindt zich onder meer het huis van Keizer Augustus, dat nog goed bewaard is gebleven. Er is ook een mooie tuin, waar je heerlijk kan wandelen. Zeker op de warme dagen, als je wat verkoeling zoekt, is het daar heerlijk vertoeven. Je vind er veel rustige plekjes, zodat je ook de drukte even kan ontlopen. Bovenop de heuvel Palatijn heb je een mooi uitzicht op het Forum Romanum.

Keizer Augustus heeft 40 jaar in het huis op de Palatijn gewoond. Hij werkte en sliep er, en vanaf de heuvel kon hij mooi op zijn volk neerkijken.


8. Trevi Fontein

De indrukwekkende Trevi Fontein is een gigantisch bouwwerk, dat bekend staat om de gedetailleerde sculpturen. Het kan er erg druk zijn. De beste tijd om de fontein te bekijken is ‘s morgens vroeg of wat later op de avond. Ga even langs voor 10.00 uur of na 19.00 uur, dan is het er niet zo vreselijk druk, maar kan je er wel even een ijsje eten en lekker mensen kijken.

Wist je dat de muntjes die mensen in de Trevi Fontein gooien uiteindelijk bij een goed doel terecht komen? De fontein zit zo vol met muntjes, dat hij regelmatig moet worden leeggemaakt. Het geld komt dus goed terecht.

https://nl.pinterest.com/pin/682647255996910773/

https://nl.pinterest.com/pin/429741989439053867/


9. De Vaticaanse musea in Vaticaanstad

De sfeer in het katholieke Vaticaanstad is uniek en kleurrijk. De Paus regeert er, met onder zich allerlei andere geestelijken zoals nonnen en pastoors.  Je vindt er de Vaticaanse Musea, en in totaal zijn dit er tezamen 26. In deze musea vind je diverse oude en hedendaagse kunst en gebouwen zoals de Sixtijnse Kapel.
De Vaticaanse musea zijn allemaal gevestigd in de Apostolische Paleizen. Als je de musea erg interessant vindt en ze allemaal wilt zien, kan je hier gerust een dag voor uittrekken.
De Vaticaanse Musea zijn erg populair. Op drukke dagen is het geen uitzondering dat je twee uur in de rij zou kunnen staan voor een ticket. Bestel je ticket(s) voor de Vaticaanse musea daarom van tevoren, dit scheelt je veel tijd. Een andere tip is om er ‘s morgens vroeg heen te gaan. Het is er dan veel minder druk.

https://nl.pinterest.com/pin/297448750386871886/

https://nl.pinterest.com/pin/429390145714951108/


10. Rust en natuur in het Appia Antica Park

Het Appia Antica Park ligt in het zuidoostelijke deel van Rome, en is vernoemd naar een gelijknamige oude weg. Het park is gigantisch en heeft meerdere ingangen. Je kunt het park eenvoudig bereiken met de metro of met de fiets (het is ook mogelijk om er fietsen te huren). Als je veel van het park wilt zien is een fiets aan te raden, want het is gigantisch groot.

In het Appia Antica Park kan je een goed beeld krijgen van de geschiedenis van Rome. Je vind er allerlei catacomben, overblijfselen van Romeinse bouwwerken en mausolea.

Er leven ongeveer 78 verschillende wilde dieren in het Appia Antica park. Je zou ze zomaar tegen kunnen komen tijdens je wandeling. De bewoners van dit park zijn onder meer vossen, konijnen, kikkers, slangen, salamanders, schildpadden en allerlei vogels.
Het Appia Antica Park is bijzonder uitgestrekt en relatief rustig.

https://nl.pinterest.com/pin/535717318171081958/

https://nl.pinterest.com/pin/599471400375693995/


11. Forum Romanum

Vele eeuwen geleden was het Forum Romanum het bruisende stadscentrum van Rome. Het werd dagelijks druk bezocht door allerlei mensen, en op het gebied van politiek werden er allerlei belangrijke beslissingen genomen. Nog steeds ligt het Forum Romanum centraal in Rome, en het is zo groot dat je er makkelijk een aantal uren, of zelfs een hele dag kan wandelen. Ondertussen zie je allerlei oude, Romeinse gebouwen die verrassend goed bewaard zijn gebleven.
Als je rondloopt door het Forum Romanum waan je je even helemaal in de oude tijd.

https://nl.pinterest.com/pin/454300681143405690/

https://nl.pinterest.com/pin/503488433339137303/


12. Tips om lekker Italiaans te eten (en je niet te vergissen in een matig toeristenmenu).

De Italianen staan bekend om hun uitstekende eetcultuur, dus in Rome kan je je hart ophalen. Wél moet je weten waar je moet zijn en hoe je dat aanpakt. Dat scheelt je namelijk een hoop geld en teleurstellingen. Zo kan je bijvoorbeeld het beste de Piazza Navona vermijden voor een hapje eten of je cappuccino. Dit plein is erg toeristisch en duur. Matige eet – en koffietentjes rekenen er de hoofdprijs.
Waar kan je wél lekker eten:

 • De wijk Trastavere
 • De wijk Testaccio

Vermijd ook de duidelijk toeristische restaurantjes. Deze herken je aan een menukaart met foto’s en de mogelijkheid om voor 20 euro een toeristenmenu te bestellen. Als het eten tegenvalt, is 20 euro ineens wel erg prijzig! Voor een lekker hapje eten kan je dus beter wat verder zoeken.
Handig om te weten is dat voorgerechten ‘antipasto’ genoemd worden, primo is het eerste gerecht (dit kán wel een pasta zijn) en vervolgens is er de secondo, het tweede gerecht. De secondo bestaat uit vlees of vis en het is de gewoonte dat je groente apart besteld. Deserts zijn niet erg populair in Italië, maar vaak is er wel de mogelijkheid om een ijsje te bestellen.


13. Neem een stadspas mee naar Rome

Wachtrijen en überhaupt het kopen van allerlei kaartjes, kan je voor een groot deel skippen met de Rome City Pas. Je kan hiermee een aantal bezienswaardigheden gratis bezoeken, en op andere bezienswaardigheden krijg je flinke korting. Je kan elke attractie bezoeken wanneer je wilt, en je hoeft de pas niet op te halen in Rome zelf. Het aanschaffen en activeren kan je volledig online regelen. Scheelt een hoop gedoe!
Wat je ook kan doen met de pas, is gratis met de hop-on-hop-off bussen meerijden én je hebt vervoer van het vliegveld naar de stad. Je kan er ook korting mee krijgen op fietsverhuur en allerlei andere activiteiten. De pas kost 67,50 eur0, maar dit verschaft je op diverse plaatsen gratis toegang of korting en het voordeel dat je niet in de rij hoeft te staan.
Een ander voordeel van deze pas, ten opzichte van online kaartjes kopen, is dat je bij een online ticket aan een bepaalde bezoekdatum van een bezienswaardigheid vastzit. Met een stadspas heb je deze beperking niet, dus je bent wat flexibeler.


14. De Basilica di Santa Maria Maggiore

De Basilica di Santa Maria Maggiore is één van de mooiste kerken in Rome en tevens één van de vier Pauselijke kerken. De mozaïeken in deze kerk vertellen allerlei verhalen en het plafond is versierd met gouden cassettes waarin schitterende fresco’s geschilderd zijn. Het gebouw stamt uit het jaar 431 na Christus, en is daarmee enorm oud. Ook de mozaïeken in deze kerk zijn mogelijk de oudste van Rome!

Als je graag de bijzondere sfeer van een katholieke kerk wilt opsnuiven, dan is de Basilica di Santa Maria Maggiore een absolute aanrader.
Een tip is om je schouders te bedekken als je een kerk binnenloopt. Dit wordt op prijs gesteld in een katholiek gebouw. Hetzelfde geldt voor korte rokjes of hotpants voor vrouwen. In een kerk wordt zulke kleding als onbeschoft gezien, dus hou daar rekening mee.


15. De Sint Pieters Basiliek en het Sint Pietersplein

De Sint Pieters Basiliek aan het Sint Pietersplein is zonder enige twijfel de bekendste kerk van Rome. En niet alleen van Rome: deze kerk staat algemeen bekend als de mooiste kerk ter wereld. Werkelijk elk hoekje van de Sint Pietersbasiliek is versierd of beschilderd. Je weet bijna niet waar je moet kijken. Elke versiering en beschildering heeft zijn eigen verhaal. In een rondleiding kan je daar alles over horen en bovendien de rijk skippen. Aangeraden wordt in elk geval om vooraf een rondleiding of een kaartje te reserveren voor deze kerk.
Voor de Sint Pietersbasiliek ligt het Sint Pietersplein. Het plein is al indrukwekkend op zichzelf. Het wordt omringd door pilaren, beelden en fonteinen.

https://nl.pinterest.com/pin/606086062331416075/

https://nl.pinterest.com/pin/550705860655232511/


Cultuur, Vaticaanstad, winkelen, eten en parken in Rome

Als het gaat om een citytrip in Europa, is Rome één van de mooiste steden die je kan bezoeken. Vergeleken met veel andere Europese steden is er enorm veel te zien. We raden daarom aan om je vooraf goed te oriënteren op wat je wilt zien. Naast Vaticaanstad en allerlei Romeinse bezienswaardigheden biedt Rome schitterende parken en zelfs natuur. Ook de eetcultuur en de wijk Trastavere en Testaccio zijn de moeite waard.
Om zoveel mogelijk te zien kan het je helpen om een Rome City pas aan te schaffen en/of een fiets te huren in de stad. Wat betreft eten en drinken hebben wij al enkele tips gegeven, maar het helpt om zelf een en ander op te zoeken over de eetcultuur. Zo beleef je meer plezier aan de Italiaanse keuken!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag