Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Gronau; tips, activiteiten en bezienswaardigheden

Gronau; tips, activiteiten en bezienswaardigheden

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De Duitse stad Gronau is perfect wanneer je op zoek bent naar een bestemming om tot rust te komen. Je hebt hier het voordeel dat stad en natuur met elkaar afwisselen. Een rustig gebied, waar het leven zijn eigen wending neemt. Je kunt er leuk shoppen, maar het is geen bruisende metropool. Dat is wellicht precies wat deze stad zo aantrekkelijk maakt: zijn eenvoud en de gemoedelijke sfeer. Wat je er allemaal kunt beleven, dat zetten we voor je uiteen.

Gronau: waar ligt dat precies?

Vlak over de grens bij Enschede ligt de gemoedelijke stad Gronau. Een typisch Duitse stad vol historische architectuur, gotische details en prachtige gevels. Op de terrassen wordt Duits bier geschonken en eet je de echte lokale vleesgerechten. Gronau is de perfecte plek voor een vakantie om tot rust te komen en te genieten van al het moois wat stad en omgeving te bieden hebben. Volgens historische gegevens is de stad gesticht in 1365 en dat maakt dat deze plek rijk is aan cultuur.


Te doen in de stad Gronau

Op de mooie zomerdagen is het centrum van Gronau gevuld met mensen. Een dag winkelen, het terras op of musea bezoeken: het kan allemaal. Om lekker te zitten, terwijl je nietszeggend mensen kijkt, ga je naar het stadsplein. Water spuit uit de fonteinen en sproeiers, kinderen rennen er doorheen, de ideale omgeving om af te koelen.


Rock’n’popmuseum: tussen wereldberoemde artiesten

In Gronau vind je originele musea. In één van de historische gebouwen huist bijvoorbeeld het rock’n’popmuseum. Zoals de naam al doet vermoeden, draait het hier om muziek, maar alleen het pand is al de moeite waard om te bekijken. Kleurrijke bogen en silhouetten van beroemde artiesten sieren de gevel. Binnen zie je een verzameling portretten van sterren, hun persoonlijke bezittingen, platen en muziekinstrumenten. Je gaat even terug in de tijd met oude bandrecorders en computers die vorige eeuw dienst deden om muziek op te nemen. Houd je van architectuur? Bezoek dan het Drielandenmuseum dat alles laat zien van de prachtige gebouwen en architectuur van de stad. bekoren.


Brand een kaarsje in de gotische kerk

De skyline van Duitse steden wordt vaak gesierd door één of twee mooie kerktorens. In Gronau is het niet anders. De stad heeft verschillende oude kerken bewaard, de kerk van Sint Antonius is dan toch wel de mooiste. Deze majestueuze kerk is gebouwd in de vroege Middeleeuwen, compleet in gotische stijl. Ook het interieur is grotendeels bewaard gebleven. Brand je graag een kaarsje in de kerk? Dan kun je ook naar de Hervormde kerk, van een latere tijd dan de Sint Antonius, maar zeker niet minder mooi.


Beklim de Gronause watertoren

Achter de Sint Antonius staat de watertoren van Gronau. Een bouwwerk van meer dan honderd jaar oud dat niet te missen is in deze stad. Beklim de toren en zoek het mooiste uitzicht van de stad op. Van maandag tot en met vrijdag ben je welkom in de watertoren met een groep tot dertig personen. Je betaalt 150 euro per groep, ongeacht met hoeveel personen je komt. Twee maal per jaar worden op zondag de deuren gratis opengesteld voor publiek.


Middagje vermaak: dierenpark Gronau

De meest populaire plaats in de stad zelf is Tierpark Gronau. Het klinkt als een flinke dierentuin, maar is in feite een kleinschalig en gemoedelijk dierenpark. Gelegen in het stadspark is deze plek ideaal om eens met de kinderen te gaan kijken. Er zijn geen wilde dieren, maar herten, lama’s, zwijntjes, zeehonden en een paar apen. De toegang is geheel gratis, naast het stadspark kun je twee uren ook gratis parkeren. Dit dierenpark is ruim opgezet voor de beesten die er wonen en ze worden goed verzorgd. De omgeving is netjes en schoon en al met al erg fijn om een middag te spenderen.


Shoppen in de vele winkels

Wil je shoppen? Dan kan zeker in Gronau. De stad heeft een compact centrum, dus alles ligt lekker dicht bij elkaar, met afwisselende winkels. Gronau heeft veel te bieden, veel Nederlanders komen er speciaal om te shoppen. Andere steden in de buurt waar je je slag kunt slaan zijn Bad Bentheim en over de grens met Nederland ligt Enschede. Vooral Enschede is meer gericht op vermaak van zijn bezoekers met de vele terrassen, winkels en leuke barretjes.


Grootste outletcentrum van Duitsland

In Ochtrup, op een paar minuten rijden van Gronau, koop je tegen dumpprijzen kleding van bekende merken. Esprit, Levis, Mexx, Desigual, Guess, sportmerken zoals Asics en Adidas: alles voor man, vrouw en kind is hier te verkrijgen. Van schoenen tot jassen, lingerie tot seizoensmode. In Designer Outlet Ochtrup zijn meer dan 65 winkels gehuisvest waar merken oude collecties en tweede keuze kleding weg doen voor een prikkie. Wees voorbereid op totale waanzin: het is soms zo druk in dit centrum dat mensen zich op de gang omkleden. Het centrum is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 20 uur.


De gezelligste uitgaansgelegenheden van Gronau

Toch zijn ook in Gronau verschillende uitgaansgelegenheden die je verblijf in dit rustige stadje erg gezellig kunnen maken. De Whiskey & Cigar Salon is een sfeervolle plek voor, hoe kan het anders, whiskey, sigaren en gezellig praatjesmaken. En Kastanienhof Welmes is perfect voor gemoedelijk samen zijn, goede muziek en fijne drankjes een gezellige sfeer. Kroegliefhebbers kunnen ook Rolinck Bräu niet negeren, hier proef je het lekkerste Duitse bier. En voor een middag of avond gezellig uitgaan met je vrienden ga je naar de Kings Pub.


Kamperen in de wildernis van Gronau

Ondanks de schoonheid van de stad, is de nummer één van de activiteiten die hier gedaan worden de natuur in trekken. Gronau is omringd door bossen en nationale parken. De Gildehauser Venn bijvoorbeeld is een natuurreservaat waar je genieten van de rust om je heen. Trek er op uit, met of zonder tent, want kamperen kan hier goed. Slaap je graag in je eigen tent, zet hem dan op vlakbij het meer Dreiländersee. Eten doe je bij restaurant Haus am See, ga voor de een schnitzel of een ander lokaal gerecht, want daar zijn ze hier goed in.


Een landschap voor op een schilderij

Aan de andere kant van de stad ligt natuurgebied Amtsvenn-Hündfelder Moor dat bekend staat om zijn wildernis. Af en toe steekt een edelhert de kop, je komt hier langs boerderijen, monumenten en prachtige stroompjes. Het past zo in een schilderij van Monet. De Tütenvenn is ook een bekend natuurpark in deze buurt vol herten en hazen. Voor de liefhebbers van hartig eten, ligt in de buurt Hofcafé Schwartbeck. En wil je alles weten over het werk van de bij? Ga naar de imkerei van familie Schatz gaan. Hier koop je de beste honing van de hele staat Noordrijn-Westfalen.


Aan niets meer denken in Saunapark Epe

De plek waar je zeker weten tot rust komt, is Saunapark Epe. Het heeft alles wat nodig is om te relaxen: lounges, sauna’s, een restaurant, een zwembad. In de zeven sauna’s worden verschillende opgietingen gedaan. Ook de temperaturen variëren, dus kies vooral wat je zelf het lekkerst vindt. In Gronau zijn nog twee zwembaden die erg populair. Hallenbad Gronau, met een gezellig paviljoen en vaak worden hier evenementen georganiseerd, en Parkfreibad Gronau dat meer geschikt is voor kleine kinderen.



foto auteur Nellie Nijholt
Dit artikel is geschreven door Nellie Nijholt

‘Een horecaondernemer is vermoord, vandaag is op het eiland voor het eerst een stille tocht. En jij doet er verslag van.’ Stagedag 1 in de tropen tijdens mijn opleiding Journalistiek. Ik besef me dat ik goed ben in schrijven wat een ander niet kan uitdrukken. Nu, 10 jaar later, schrijf ik freelance. Mijn favoriete onderwerpen? Reizen, natuur, lifestyle en ondernemen.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Dagje uit Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag